Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ

Објављено: 08.12.2022.год.
фото: © Српско-руско братство

Олга Тимофејева, депутат и председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних организација, борави ових дана у Београду као шеф сталне делегације Федералне слупштине Руске Федерације у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње. Данас је дала ексклузивни интервју за портал Српско-руског братства о актуелном стању цивилног сектора у Русији, којом доминирају традиционалне вредности. Дотакли смо се и неславног тока заседања Црноморске скупштине

У Русији је забрањена ЛГБТ пропаганда. Како је и зашто дошло до те мере, шта она тачно подразумева и који су резултати –нарочито у погледу одбране идентитета, породице, традиције и других вредности хришћанства , јудаизма и ислама, као три религије којима је Русија домицилна земља?  

- Пре две године изгласали смо нови Устав Русије, био је референдум, и у највишем закону Русије је записано да се ми придржавамо само наших традиционалних вредности.

Код нас не може бити родитеља бр.1 и бр.2, наш Устав прописује да је породица – савез мушкарца и жене, и ништа друго не прихватамо. А онда смо кренули даље. Пошто смо видели колико агресивна може бити информациона кампања за подршку ЛГБТ, и колико се то активно ради у свим медијима – у цртаћима, филмовима, књигама, ми као посланици смо, а и ја сам један од аутора тог закона, без обзира на партијску припадност, стали сви иза тог закона, који предвиђа најстроже казне за пропаганду ЛГБТ. Сада је то забрањено у свим облицима – у друштвеним мрежама, филмовима, музици, књигама… И предвиђене су врло тешке казне – на пример, за правна лица до 10 милиона рубаља. Предвиђена је чак и кривична одговорност.

Јасно нам је да је тзв. «европска толерантност» по овом питању неприхватљива за Русију, која је принуђена да свим средствима штити своје традиционалне вредности.

На ту тему смо спровели најширу могућу дискусију – позивали смо родитеље, Православну цркву, представнике свих традиционалних религија, друштвене организације… Резултат је био недвосмислен – ми смо за своје вредности и хоћемо да заштитимо психу у нормалном стању, без разврата и без тога што нам агресивно намећу споља. Закон је већ потписан, из књижара су већ повучене такве књиге. Врло ћемо строго контролисати примену тог закона. И ако буде требало и да га допуњавамо, и то ћемо учинити.

Да ли је то било тешко урадити?

Као што знате, увек има различитих мишљења, али закон су подржале све посланичке групе у Државној Думи. Било је покушаја провокација, али нисмо се колебали, јер смо били чврсто уверени да смо у праву.

Катастрофа је када видиш да дете могу да преобуку у девојчицу или дечака, по жељи родитеља или других, када чујеш да се већ у 3-4-ој години може вршити операција промене пола. Када смо све то видели, било нам је јасно да морамо устати и одбранити своје традиционалне вредности. Јер по нашем Уставу – породица је савез жене и мушкарца, то су мама и тата.

Друго питање се односи на још једну меру заштите. То је укидање организација као што је Фејсбук – Мета. Какве организације су заправо укинуте по овом основу, односно зашто их је Русија идентификовала као опасност?

Главна опасност, коју видимо у последње време је развој друштвених мрежа. То је велико усмерење којим не управљамо ми него неки други људи кроз своје организације – организације за које смо почели да се питамо: где је код нас отворено представништво тих организација? Оне нису радиле у Русији!

Почела је пандемија и било је врло много лажних/фејк информација, а организације су одбијале да их уклоне. Почели смо од тога да смо увели најстроже казне за фејк. Али видело се да све организације нису спремне да поштују закон. На пример, на једној друштвеној мрежи смо нашли 30.000 спомињања како дете може да оконча живот самоубиством. И многе друге ствари које су грубо провоцирале неразвијену дечју психу.

Када је почела СВО и када смо видели да људи са кукастим крстом иду против наше земље, а сви понављају како се бомбардује Украјина и да је треба заштити, схватили смо да морамо да бранимо наш Руски свет и нашу земљу, јер је украјинска војска била на нашим границама, а опет јако много фејк информација је ишло кроз друштвене мреже. Када смо захтевали да се оне уклоне, компаније су то одбијале. Онда смо се обратили савезном државном тужиоцу, који је просто забранио коришћење тих друштвених мрежа на територији Русије.

Тако смо од грађана Русије уклонили највећи део фејк информација, које су биле – директна манипулација!

Ове мере нису прве које је Русија предузела да спречи спољни пропагандни притисак на своје становништво.  Направили сте јединствени централни регистар страних агената. На том списку је много јавних личности. Како је реаговала јавност, а како људи који су на списку?

Да, пре више година смо усвојили закон, који је прописао да ако узимаш новац од иностране организације, мораш се декларисати као страни агент. То је било само зато да људи разумеју да се ради о пропаганди која одатле долази. То је изазивало много спорова, питања и нервозе код наших страних агената, који су желели да добијају награде и да се не повинују законима Русије.

Када је почела СВО, јасно смо видели ко је патриота, ко иступа за мир, а ко иступа за новац.

Усвојили смо строге законе – и ја сам за њих гласала – о стварању јединственог регистра страних агената. То још  нису закони строги као у Америци! Али, забранили смо да страни новац може да долази у наше педагошке установе, у наше школе, односно да тамо шире пропаганду других држава преко страних агената. Од почетка СВО, закон који се сматрао недовољно строгим, сада је постао строжији. И већина становништва нас је подржала по том питању. Доста нам је стране пропаганде и страног новца! Мора се разумети да ти људи не дају новац тек тако, а међу страним агентима има људи из света културе, новинарства, из разних области…

Област НВО и хуманитарне помоћи се много развила у Русији. Ако погледамо паралелно, ко финансијски више улаже у реалан добровољни, хуманитарни рад и разне врсте помоћи – стране донације кроз НВО сектор или домаћи капитал? 

Петог децембра, пре два дана, у Русији смо обележили Дан добровољца – волонтера. Последњих година се огроман број људи укључио у волонтерску делатност. То су и људи који помажу у трагању за несталима, у гашењу пожара, за време пандемије су разносили намирнице, радили у црвеним зонама болница –у којима понекад није желело да ради медицинско особље… Таквог одзива никада раније није било. Ми смо се данас заиста ујединили – за своју земљу и за њене људе!

Огромна количина ресурса и новца пролази кроз мој комитет у парламенту. Ми усмеравамо ресурсе на грантове таквим организацијама у разним областима (од подршке ветеранима, преко културе итд)  и за то издвајамо буџетска средства.

Нама је данас веома важно да заштитимо волонтере, јер то су људи који су у опасности и у зони сукоба и гашења пожара. Ту има људи свих узраста, чак и оних од 80 година, и наравно, јако много омладине.

За то су нам потребни закони, укључујући и закон о компензацији у случају погибије и рањавања, о допунским бодовима за упис на факултет…

То је огромна снага и енергија која реално помаже земљи.

Како видите везе Русије и Србије у хуманитарној сфери? Да ли ће Русија мењати нешто у свом приступу?

Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији. Ми знамо да нас и данас већина подржава. Знамо добро историју и положићемо цвеће на споменике – ми имамо заједничку историју која се не може и неће прецртати, као што то чине у неким земљама. Заиста смо захвални поносним Србима – малом народу који поштује своју историју, иако се данас налази у ситуацији која није лака. Ви сте били и остајете братски народ. Поносни смо што је ваш председник Вучић говорио у нашем парламенту, сарађујемо са вашим парламентарцима, и поносни смо данас што смо у Србији.

Налазимо се у Руском дому, којим се такође поносимо, који је преживео многе ситуације. Он и данас шири руску културу, руски дух, руски језик. Данас у свету, ми морамо доносити још више руског, јер ми разумемо огромни значај борбе за културу. Наше колеге које овде раде, дају томе непроцењиви допринос.

Долази ново време и Русија ће имати и нове приступе, и нове додирне тачке, и нове интеракције. Разумемо да нам је потребна интензивнија сарадња са Србима. Овде је дошло и много наших људи, много ИТ-стручњака, бизнисмена. Баш зато смо сада у Руском дому, да би смо што боље разумели где све можемо наћи те нове додирне тачке.

Шта се данас догодило на заседању Црноморске скупштине?

Ми смо присуствовали Парламетарној скупштини Црноморске економске сарадње, која окупља 13 земаља. Пре 30 година је Русија одлучила да створи ту оргнаизацију у којој се бавимо заједничким питањима, сарађујемо, полазећи од чињенице да смо сви ми изабрани људи иза којих стоје наши бирачи. Данас, приликом верификације наших пуномоћја, Украјина је предложила да се не верификују пуномоћја целе делегације Русије, а ми плаћамо највећи допринос организацији и зато имамо и највише представника, на основу тога што им се неки не допадају. Русија је то примила као увреду, јер нико од њих нема право да нас дели по свом укусу. Зато смо заједнички донели одлуку да напустимо данашње заседање. Украјинска делегација је све претворила у фарсу, у циркус, скачући у президијум, прекидајући говорнике, правећи спектакл за ТВ камере.

Друго, донели смо одлуку да обуставимо уплату чланских доприноса организацији, у којој се неће чути наш глас. У сваком случају, не прекидамо сарадњу ни са земљама чланицама ни са њиховим парламентарцима.

Апсурдан је покушај да се Русија избаци и прецрта из Црног мора. Јасно је да саму организацију чека озбиљна трансгжформација, јер овако се не може радити.

Низ земаља нас је подржао, неки су се уздржали, неки нису дошли, али је већина била против, иако је то директно кршење пословника. Иза сваког од нас стоје наши бирачи, и само наши парламенти могу да одлуче ко од нас може да представља своју земљу.

Разговарала Диана Милошевић, Српско-руско братство

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Синиша Љепојевић: Српско-руска сарадња нам је данас важнија него икад

Синиша Љепојевић, угледни српски интелектуалац, ветеран ТАНЈУГ-а, који је деценијама живео и радио у Лондону, а сада је и народни посланик покрета „Ми – глас из народа“, за Братство је направио до сада најопширнију јавну анализу српских односа са Западом и са Русијом. У овом, пре свега искреном интервјуу, који је пред читаоцима, није пропустио да охрабри српску страну на одлучан искорак ка братским интеграцијама и за то је понудио искључиво рационалне аргументе.

Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!
Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!

Дмитриј Рогозин, послије вишедеценијске успјешне политичке каријере у Русији, током које обављао високе државне функције након почетка СВО отиснуо се на прву линију фронта. Тамо је у децембру прошле године био и тешко рањен. Успјешно се опоравио и недавно је изабран за сенатора Запорожске области.

2024-01-23 16:05:10

Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету
Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету

У Новом свету који настаје, Србија и Русија обликују своје односе са другим државама и другим народима на темељима који су више засновани на моралу, а у томе се огледа и однос са Исламом, како глобално, тако и на Балкану – каже, између осталог, у разговору за Братство, Раде Божовић, најугледнији српски арабиста, књижевник и професор емеритус Филолошког факултета у Београду.

2023-12-28 22:36:15

Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ
Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ

Данас већина света подржава Руску Федерацију, упркос наизглед широком укидању руске културе, а што се тиче Србије, огромна већина подржава Русе. То је изјавио прослављени редитељ Емир Кустурица у ексклузивном интервјуу за руски портал LIFE.

2023-12-22 20:06:17

Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона
Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона

Народни посланик пуковник Золтан Дани био је учесник XI Московске конференције о међународној безбедности. Интервју са њим објавио је лист Известија 24. Августа под насловом “Признање Крима и Донбаса од стране Србије је могуће”

2023-08-27 12:09:19

 ВОСТОК вести у Вагнер Центру
ВОСТОК вести у Вагнер Центру

Уредник Восток вести недавно је посетио Вагнер Центар у Санкт Петербургу

2023-05-14 23:45:49

Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија
Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија

Министар спољних послова Сергеј Лавров дао интервју за ТВ канал Русија 24 и РИА Новости.  О датуму...

2023-02-02 11:17:58

Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих
Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих

По мишљењу доктора историјских наука Јелене Гускове, садашњи положај Србије условљен је дугогодишњом политиком једностраних уступака...

2023-01-26 09:43:20

Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ
Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ

Традиционални божићни конвој хуманитарне организације \"Солидарност за Косово” стигао је у српске енклаве. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач организације “Солидарност за Косово“ каже за РТС да није био сигуран да ли ће ове године успети, али да је 50. конвој ушао на КиМ. \"Срби на КиМ се итекако боре и ретко који народ у Европи би издржао све што они издржавају већ 23 године и зато смо уз њих. Они су за нас пример храбрости и достојанства\", напомиње Гујон.

2022-12-31 07:07:38

Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам
Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам

Проф. др Миломир Степић, наш водећи стручњак за геополитику, у интервјуу за портал srbratstvo.ru, објашњава очекиване и...

2022-12-26 10:34:11

Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН
Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН

Некадашњи савезни министар спољних послова у интервјуу за  портал srbratstvo.ru даје прецизну и јасну слику стања у преговорима...

2022-12-14 07:33:54

Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ
Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ

Олга Тимофејева, депутат и председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних...

2022-12-08 10:31:18

Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели
Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели

Вашингтон је крив за распиривање сукоба у Донбасу, рекао је редитељ Оливер Стоун у интервјуу за...

2022-12-07 06:58:39

РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“
РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“

Кент „Бонфејс“ Меклелан каже да су Американци дезинформисани о сукобу у Украјини и да их наводе да верују да је „Русија одлучила да бомбардује јебена места без разлога“

2022-11-21 09:20:10

Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију
Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати...

2022-10-30 08:27:19

Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији
Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији

„Добро место за српску безбедност било би у НАТО-у“

2022-10-16 12:27:29

РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов
РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов

„Руска мисија је да постави темеље мултиполарног светског поретка и пошаље амерички светски поредак заснован на правилима на сметlиште историје“

2022-09-15 09:59:33

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс
РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

2022-08-13 17:12:06

РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко
РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак...

2022-07-22 09:57:04

РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон
РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон

Берни Еклстон је стао у одбрану руског председника

2022-06-30 11:43:21

РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину
РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину

„Конфронтација са Москвом нешто што треба избегавати свим могућим средствима“

2022-06-29 10:31:23

РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана
РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком...

2022-06-27 07:52:29

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова
РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

2022-06-18 09:48:27

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: