ЕкономијаВише од пола века руска економија је , као и у осталим деловима СССР, била централистичка. Држава је практично контролисала све инвестиције, производњу и потрошњу широм земље. Комунистичка партија је обликовала економску политику. Транзиција ка тржишној економији деведесетих година је била болна. Радикалне либерализационе реформе и масовна убрзана приватизација је помела животни стандард милионима становника, док је у цветао криминал и корупција. Русију је 1998. године погодио велики економски слом, пошто је рубља спектакуларно пала.

Али након десетогодишње кризе, Русија је поново узлетела. Дизање цена нафте, повећане стране инвестиције, већа домаћа потрошња и политичка стабилност су учврстили економски раст. Русија је постала држава са најбрже растућом економијом у групи Г8, где је 2007. година била девета година узастопног раста, у просеку 7 одсто годишње од 2003. године.

Након година заостајања, Русија се појавила као водећи светски извозник природног гаса и други највећи произвођач нафте, након Саудијске Арабије. Стимулисана приходима од нафте, Русија је платила свој дуг из советске ере Паришком клубу кредитора и ММФ.

Сиромаштво је стално опадало, а средња класа је расла. Као и велики број руских супер-богаташа. Новопечени милионери сада играју на глобалном нивоу, метући луксузну имовину, места на водећим универзитетима и спортске лиценце.

Али економија у земљи се неједнако развијала, и док је московска регија цветала, остатак, а посебно рурална подручја, су далеко заостајала.

Највећи део руске производне базе датира из советске ере. Држава је наследила већину војне индустрије СССР, што ју је начинило једном од главних војних извозника на свету. Доста је напора уложено да се војна индустрија постави на цивилни колосек, али успешна конверзија остаје изазов.

И постоји још изазова са којима се треба суочити. Упркос разговорима који трају више од једне деценије, Русија још увек није у могућности да се придружи Светској трговинској организацији (WTO). Москва се пријавила за чланство 1993. године, и иако се формално Русија све више ближава чланству, напредак је спор.

Држава се сада труди да диверзификује економију, развија мала предузећа и инвестира у људски потенцијал. Путинова влада је лансирала вишемилионски инвестициони програм за нанотехнологију и започела амбициозну друштвени план развоја стамбеног сектора, пољопривреде, здравствене заштите и образовања.
мислјенја главна

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: