РТ: Немачка укључена у војно-биолошке активности у Украјини - Москва

Објављено: 16.04.2022.год.
фото: © РИА Новости

Берлин је координисао свој рад са својим савезницима из САДа, рекла је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова за РТ


Интервју са директорком Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Маријом Захаровом

РТ: Постало је познато да су руске трупе током специјалне војне операције у Украјини откриле нова документа о војно-биолошким активностима у Украјини. Можете ли о овоме детаљније?

Марија Захарова: Као резултат Специјалне војне операције у Украјини (СВО), Оружане снаге Русије су пронашле документе који бацају светло на биолошко-војни програм који спроводи Министарство одбране САД у Украјини. Истраживачи у програму су проучавали најопасније патогене – потенцијалне биолошке агенсе за биолошко оружје које има фокус на Украјину и Русију. Такође су истраживали начине ширења епидемија на основу ових агенаса. Обим посла чини очигледним да значајан, а вероватно и најважнији део информација о америчком војном програму остаје скривен од међународне заједнице.

Говорећи на саслушању Сената 9. марта 2022. године, подсекретар за политичка питања Викторија Нуланд рекла је да Вашингтон покушава да спречи да истраживачки материјаи из украјинских биолабораторија падну у руке руским снагама. Током брифинга за новинаре 7, 10, 17, 24. и 31. марта, начелник АБХО Оружаних снага Русије Игор Кирилов описао је биолошко-војне активности САД у Украјини, на основу информација добијених током СВО у Украјини. Изнео је и закључке на основу стручне анализе. Истраживачи настављају да проучавају ове материјале.

РТ: Шта Русија чини да Сједињене Државе дају појашњење о својој војно-биолошкој сарадњи са Украјином?

Марија Захарова: Русија је објавила чињенице које су до сада изашле на видело у УН-у и другим међународним организацијама и позвала власти САД да дају детаљна објашњења, али, како се предвиђа, Вашингтон није спреман да подели са јавношћу било какве значајне информације о њиховом војно-биолошком програму у Украјини.

Штавише, јасно је да Бела кућа сматра да је напад најбоља одбрана и покренула је још једну пропагандну кампању усредсређену на лажну тврдњу да су напори наше земље да скрене пажњу међународне заједнице на активности америчких војних биолога у Украјини, што је ништа више од димне завесе, коју ће, како кажу, Москва покушати да искористи да прикрије наводну употребу биолошког или хемијског оружја током специјалне војне операције коју спроводе Оружане снаге Русије.

Овај груби покушај САД-а да скрену пажњу јавности са овог опасно експлозивног питања биолошких лабораторија под контролом САД-а у Украјини и да га удаве у овој „апокалиптичној сензацији“ био је  на први поглед неочекиван, снажно подржан од стране немачког политичког руководства. Бројни водећи немачки политичари и највиши званичници, укључујући савезног канцелара Немачке Олафа Шолца, дали су изјаве које опонашају амерички наратив у облику претњи и упозорења упућених Русији. Званични проактивни вербални став Берлина остаје у складу са стратегијом коју је већ дуго спроводио у контексту украјинске кризе (која сада не помаже у њеном решавању и која је раније довела процес из Минска у ћорсокак са намерни прокијевски наклон), али се ипак истиче својим еклатантним цинизмом укупног тока антируске реторике која је долази из Немачке последњих недеља. Пре свега, имајући у виду кључну околност да је и пре него што су Оружане снаге Русије отпочеле ову специјалну војну операцију, Немачка, поред Сједињених Америчких Држава, већ дуги низ година спроводи енергичне војно-биолошке активности у Украјини и, вероватно, то чини и даље. Чврсто верујемо да је то у великој мери оно што мотивише Немачку да буде активнија, у поређењу са другим земљама ЕУ, у покушајима да нашој земљи припише злочиначке планове у вези са употребом биолошког и хемијског оружја у Украјини и Доњецкој и Луганској Народној Републици, које још нису ослобођене.

РТ: Постоје ли додатни детаљи о војним биолошким активностима Немачке у Украјини?
 
Марија Захарова: Да бисте боље разумели ситуацију, навешћу следеће чињенице. Од 2013. године, под покровитељством Савезног министарства спољних послова Немачке, Влада Немачке спроводи програм биолошке безбедности (ГБП) који укључује партнерске пројекте са владиним агенцијама и истраживачким организацијама у фокусираним земљама, чији је Украјина постала део 2014. године након Мајдана. Немачки специјалисти са Института за микробиологију немачких оружаних снага (Минхен), Института Фридрих Лефлер (острво Грајфсвалд-Римс), Института за тропску медицину Бернхард Нохт (Хамбург) и Института Роберт Кох (Берлин), који су специјализовани за истраживање смртоносних биолошки агенси, баве се практичном делатношћу.
 
Према немачком министарству спољних послова, трећа фаза ГБП биће спроведена 2020-2022. Из јавно доступних материјала можемо закључити да наведени технички циљеви ГБП-а укључују, између осталог, прикупљање података о епидемији у трећим земљама, укључујући коришћење технологије великих података, и развој инфраструктуре партнерских земаља за руковање опасним биолошким агенсима.
 
Институт за експерименталну и клиничку ветеринарску медицину у Харкову је од 2016. године главни украјински институт за микробиологију немачких оружаних снага, што знамо из сопствених података. Два института сарађују у оквиру украјинско-немачког пројекта под називом „Иницијатива о биолошкој безбедности и биолошкој одбрани у управљању ризицима од зооноза на спољним границама Европске уније“. Чињеница да је њен званични циљ „побољшање биолошке одбрамбене и безбедносне ситуације“ у Украјини, „посебно на истоку земље“, поставља се реторичко питање, коју границу немачки војни биолози сматрају спољном границом за потребе њиховог професионалног интересовања. Да ли је то руско-украјинска граница?
 
Институт за микробиологију у својим материјалима тврди да је пројекат везан за „потенцијалну претњу биолошког тероризма“ у Украјини усред бескрајних непријатељстава у источним регионима те земље. Кристално је јасно да је ово начин да се пошаље суптилна порука о могућој „умешаности” ДНР-а и ЛНР-а у кување планова за употребу међународно забрањеног биолошког оружја. Радећи то, немачка војска већ дуже време намерно застрашује своје украјинске колеге и, у ствари, психолошки их супротставља републикама Донбаса. Украјински стручњаци за биолошку безбедност увек учествују на медицинским конференцијама о биоодбрани које редовно одржава Институт за микробиологију немачких оружаних снага.

Очигледно, да би се обезбедила заштита од потенцијалног биолошког напада, прво је неопходно проучити потенцијалне биолошке агенсе са којима се он може извршити. Другим речима, потребно је спровести истраживања у области биолошког или хемијског оружја. Оружане снаге Немачке (АФГ) имају довољно знања и практичних вештина у овој области, што је показао и скандалозни инцидент са мистериозним тровањем блогера Алексеја Наваљног. Стручњаци Института за фармакологију и токсикологију АФГ – војне установе удружене са Институтом за микробиологију АФГ – наводно су врло брзо открили у телу руског држављанина трагове неког војног токсина који НАТО ставља у породицу "Новичок". Овако висок ниво стручности, ако су, наравно, све изјаве биле чињенично тачне, сугерише да је АФГ у стању да самостално синтетише токсичне супстанце, укључујући озлоглашени "Новичок" и његове маркере.

Немачки Институт Фридрих Лефлер, који је задужен за центар за проучавање најопаснијих вируса и зоонотских инфекција на балтичком острву Римс, одржава активну сарадњу са Украјинским државним истраживачким институтом за лабораторијску дијагностику и ветеринарско-санитарно вештачење (Кијев), Државним научним контролним институтом за биотехнологију и сојеве микроорганизама (Кијев), као и Институтом за експерименталну и клиничку ветеринарску медицину (Харков) који паралелно сарађује са Институтом за микробиологију АФГ. У Украјини се Институт Фридрих Лефлер фокусирао на кримско-конго хеморагичну грозницу. Совјетски научници су је први пут открили на територији руског Крима 1944. године. Постоје документовани докази да је институт наручио од својих украјинских партнера да прикупе узорке прималаца ектопаразита слепих мишева који су према постојећим споразумима пребачени на поменуто острво Ремс. .
 
Институт за тропску медицину Бернхард Нохт концентрисао је своје активности у Украјини на изузетно опасне грознице – денге, чикунгуња, западни нил и Усуту, да споменемо само неке.
 
Ове информације о био-војним активностима Немачке у Украјини далеко су од исцрпљених. Не може се искључити да ће, како специјална војна операција буде одмицала, Оружане снаге Русије открити додатна документа. Према потврђеним извештајима, Немачка је блиско координисала свој рад на биолошкој безбедности са својим америчким савезницима који су успоставили мрежу од најмање 30 биолошких лабораторија у Украјини. Поред осталих активности, бавили су се опасним истраживањима.
 
Позивамо немачке званичнике да одмах престану са ширењем лажних тврдњи о намерама наше земље да користи оружје забрањено међународним правом. Сматрамо да такве изјаве могу послужити само да се неонацистички батаљони подстакну на страшне провокације, а моралну одговорност за њихове трагичне последице сносиће Берлин.

Извор: РТ


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti

 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Синиша Љепојевић: Српско-руска сарадња нам је данас важнија него икад

Синиша Љепојевић, угледни српски интелектуалац, ветеран ТАНЈУГ-а, који је деценијама живео и радио у Лондону, а сада је и народни посланик покрета „Ми – глас из народа“, за Братство је направио до сада најопширнију јавну анализу српских односа са Западом и са Русијом. У овом, пре свега искреном интервјуу, који је пред читаоцима, није пропустио да охрабри српску страну на одлучан искорак ка братским интеграцијама и за то је понудио искључиво рационалне аргументе.

Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!
Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!

Дмитриј Рогозин, послије вишедеценијске успјешне политичке каријере у Русији, током које обављао високе државне функције након почетка СВО отиснуо се на прву линију фронта. Тамо је у децембру прошле године био и тешко рањен. Успјешно се опоравио и недавно је изабран за сенатора Запорожске области.

2024-01-23 16:05:10

Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету
Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету

У Новом свету који настаје, Србија и Русија обликују своје односе са другим државама и другим народима на темељима који су више засновани на моралу, а у томе се огледа и однос са Исламом, како глобално, тако и на Балкану – каже, између осталог, у разговору за Братство, Раде Божовић, најугледнији српски арабиста, књижевник и професор емеритус Филолошког факултета у Београду.

2023-12-28 22:36:15

Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ
Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ

Данас већина света подржава Руску Федерацију, упркос наизглед широком укидању руске културе, а што се тиче Србије, огромна већина подржава Русе. То је изјавио прослављени редитељ Емир Кустурица у ексклузивном интервјуу за руски портал LIFE.

2023-12-22 20:06:17

Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона
Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона

Народни посланик пуковник Золтан Дани био је учесник XI Московске конференције о међународној безбедности. Интервју са њим објавио је лист Известија 24. Августа под насловом “Признање Крима и Донбаса од стране Србије је могуће”

2023-08-27 12:09:19

 ВОСТОК вести у Вагнер Центру
ВОСТОК вести у Вагнер Центру

Уредник Восток вести недавно је посетио Вагнер Центар у Санкт Петербургу

2023-05-14 23:45:49

Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија
Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија

Министар спољних послова Сергеј Лавров дао интервју за ТВ канал Русија 24 и РИА Новости.  О датуму...

2023-02-02 11:17:58

Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих
Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих

По мишљењу доктора историјских наука Јелене Гускове, садашњи положај Србије условљен је дугогодишњом политиком једностраних уступака...

2023-01-26 09:43:20

Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ
Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ

Традиционални божићни конвој хуманитарне организације \"Солидарност за Косово” стигао је у српске енклаве. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач организације “Солидарност за Косово“ каже за РТС да није био сигуран да ли ће ове године успети, али да је 50. конвој ушао на КиМ. \"Срби на КиМ се итекако боре и ретко који народ у Европи би издржао све што они издржавају већ 23 године и зато смо уз њих. Они су за нас пример храбрости и достојанства\", напомиње Гујон.

2022-12-31 07:07:38

Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам
Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам

Проф. др Миломир Степић, наш водећи стручњак за геополитику, у интервјуу за портал srbratstvo.ru, објашњава очекиване и...

2022-12-26 10:34:11

Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН
Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН

Некадашњи савезни министар спољних послова у интервјуу за  портал srbratstvo.ru даје прецизну и јасну слику стања у преговорима...

2022-12-14 07:33:54

Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ
Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ

Олга Тимофејева, депутат и председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних...

2022-12-08 10:31:18

Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели
Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели

Вашингтон је крив за распиривање сукоба у Донбасу, рекао је редитељ Оливер Стоун у интервјуу за...

2022-12-07 06:58:39

РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“
РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“

Кент „Бонфејс“ Меклелан каже да су Американци дезинформисани о сукобу у Украјини и да их наводе да верују да је „Русија одлучила да бомбардује јебена места без разлога“

2022-11-21 09:20:10

Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију
Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати...

2022-10-30 08:27:19

Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији
Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији

„Добро место за српску безбедност било би у НАТО-у“

2022-10-16 12:27:29

РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов
РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов

„Руска мисија је да постави темеље мултиполарног светског поретка и пошаље амерички светски поредак заснован на правилима на сметlиште историје“

2022-09-15 09:59:33

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс
РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

2022-08-13 17:12:06

РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко
РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак...

2022-07-22 09:57:04

РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон
РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон

Берни Еклстон је стао у одбрану руског председника

2022-06-30 11:43:21

РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину
РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину

„Конфронтација са Москвом нешто што треба избегавати свим могућим средствима“

2022-06-29 10:31:23

РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана
РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком...

2022-06-27 07:52:29

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова
РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

2022-06-18 09:48:27

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: