РТ: Немачка укључена у војно-биолошке активности у Украјини - Москва

Објављено: 16.04.2022.год.
фото: © РИА Новости

Берлин је координисао свој рад са својим савезницима из САДа, рекла је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова за РТ


Интервју са директорком Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Маријом Захаровом

РТ: Постало је познато да су руске трупе током специјалне војне операције у Украјини откриле нова документа о војно-биолошким активностима у Украјини. Можете ли о овоме детаљније?

Марија Захарова: Као резултат Специјалне војне операције у Украјини (СВО), Оружане снаге Русије су пронашле документе који бацају светло на биолошко-војни програм који спроводи Министарство одбране САД у Украјини. Истраживачи у програму су проучавали најопасније патогене – потенцијалне биолошке агенсе за биолошко оружје које има фокус на Украјину и Русију. Такође су истраживали начине ширења епидемија на основу ових агенаса. Обим посла чини очигледним да значајан, а вероватно и најважнији део информација о америчком војном програму остаје скривен од међународне заједнице.

Говорећи на саслушању Сената 9. марта 2022. године, подсекретар за политичка питања Викторија Нуланд рекла је да Вашингтон покушава да спречи да истраживачки материјаи из украјинских биолабораторија падну у руке руским снагама. Током брифинга за новинаре 7, 10, 17, 24. и 31. марта, начелник АБХО Оружаних снага Русије Игор Кирилов описао је биолошко-војне активности САД у Украјини, на основу информација добијених током СВО у Украјини. Изнео је и закључке на основу стручне анализе. Истраживачи настављају да проучавају ове материјале.

РТ: Шта Русија чини да Сједињене Државе дају појашњење о својој војно-биолошкој сарадњи са Украјином?

Марија Захарова: Русија је објавила чињенице које су до сада изашле на видело у УН-у и другим међународним организацијама и позвала власти САД да дају детаљна објашњења, али, како се предвиђа, Вашингтон није спреман да подели са јавношћу било какве значајне информације о њиховом војно-биолошком програму у Украјини.

Штавише, јасно је да Бела кућа сматра да је напад најбоља одбрана и покренула је још једну пропагандну кампању усредсређену на лажну тврдњу да су напори наше земље да скрене пажњу међународне заједнице на активности америчких војних биолога у Украјини, што је ништа више од димне завесе, коју ће, како кажу, Москва покушати да искористи да прикрије наводну употребу биолошког или хемијског оружја током специјалне војне операције коју спроводе Оружане снаге Русије.

Овај груби покушај САД-а да скрену пажњу јавности са овог опасно експлозивног питања биолошких лабораторија под контролом САД-а у Украјини и да га удаве у овој „апокалиптичној сензацији“ био је  на први поглед неочекиван, снажно подржан од стране немачког политичког руководства. Бројни водећи немачки политичари и највиши званичници, укључујући савезног канцелара Немачке Олафа Шолца, дали су изјаве које опонашају амерички наратив у облику претњи и упозорења упућених Русији. Званични проактивни вербални став Берлина остаје у складу са стратегијом коју је већ дуго спроводио у контексту украјинске кризе (која сада не помаже у њеном решавању и која је раније довела процес из Минска у ћорсокак са намерни прокијевски наклон), али се ипак истиче својим еклатантним цинизмом укупног тока антируске реторике која је долази из Немачке последњих недеља. Пре свега, имајући у виду кључну околност да је и пре него што су Оружане снаге Русије отпочеле ову специјалну војну операцију, Немачка, поред Сједињених Америчких Држава, већ дуги низ година спроводи енергичне војно-биолошке активности у Украјини и, вероватно, то чини и даље. Чврсто верујемо да је то у великој мери оно што мотивише Немачку да буде активнија, у поређењу са другим земљама ЕУ, у покушајима да нашој земљи припише злочиначке планове у вези са употребом биолошког и хемијског оружја у Украјини и Доњецкој и Луганској Народној Републици, које још нису ослобођене.

РТ: Постоје ли додатни детаљи о војним биолошким активностима Немачке у Украјини?
 
Марија Захарова: Да бисте боље разумели ситуацију, навешћу следеће чињенице. Од 2013. године, под покровитељством Савезног министарства спољних послова Немачке, Влада Немачке спроводи програм биолошке безбедности (ГБП) који укључује партнерске пројекте са владиним агенцијама и истраживачким организацијама у фокусираним земљама, чији је Украјина постала део 2014. године након Мајдана. Немачки специјалисти са Института за микробиологију немачких оружаних снага (Минхен), Института Фридрих Лефлер (острво Грајфсвалд-Римс), Института за тропску медицину Бернхард Нохт (Хамбург) и Института Роберт Кох (Берлин), који су специјализовани за истраживање смртоносних биолошки агенси, баве се практичном делатношћу.
 
Према немачком министарству спољних послова, трећа фаза ГБП биће спроведена 2020-2022. Из јавно доступних материјала можемо закључити да наведени технички циљеви ГБП-а укључују, између осталог, прикупљање података о епидемији у трећим земљама, укључујући коришћење технологије великих података, и развој инфраструктуре партнерских земаља за руковање опасним биолошким агенсима.
 
Институт за експерименталну и клиничку ветеринарску медицину у Харкову је од 2016. године главни украјински институт за микробиологију немачких оружаних снага, што знамо из сопствених података. Два института сарађују у оквиру украјинско-немачког пројекта под називом „Иницијатива о биолошкој безбедности и биолошкој одбрани у управљању ризицима од зооноза на спољним границама Европске уније“. Чињеница да је њен званични циљ „побољшање биолошке одбрамбене и безбедносне ситуације“ у Украјини, „посебно на истоку земље“, поставља се реторичко питање, коју границу немачки војни биолози сматрају спољном границом за потребе њиховог професионалног интересовања. Да ли је то руско-украјинска граница?
 
Институт за микробиологију у својим материјалима тврди да је пројекат везан за „потенцијалну претњу биолошког тероризма“ у Украјини усред бескрајних непријатељстава у источним регионима те земље. Кристално је јасно да је ово начин да се пошаље суптилна порука о могућој „умешаности” ДНР-а и ЛНР-а у кување планова за употребу међународно забрањеног биолошког оружја. Радећи то, немачка војска већ дуже време намерно застрашује своје украјинске колеге и, у ствари, психолошки их супротставља републикама Донбаса. Украјински стручњаци за биолошку безбедност увек учествују на медицинским конференцијама о биоодбрани које редовно одржава Институт за микробиологију немачких оружаних снага.

Очигледно, да би се обезбедила заштита од потенцијалног биолошког напада, прво је неопходно проучити потенцијалне биолошке агенсе са којима се он може извршити. Другим речима, потребно је спровести истраживања у области биолошког или хемијског оружја. Оружане снаге Немачке (АФГ) имају довољно знања и практичних вештина у овој области, што је показао и скандалозни инцидент са мистериозним тровањем блогера Алексеја Наваљног. Стручњаци Института за фармакологију и токсикологију АФГ – војне установе удружене са Институтом за микробиологију АФГ – наводно су врло брзо открили у телу руског држављанина трагове неког војног токсина који НАТО ставља у породицу "Новичок". Овако висок ниво стручности, ако су, наравно, све изјаве биле чињенично тачне, сугерише да је АФГ у стању да самостално синтетише токсичне супстанце, укључујући озлоглашени "Новичок" и његове маркере.

Немачки Институт Фридрих Лефлер, који је задужен за центар за проучавање најопаснијих вируса и зоонотских инфекција на балтичком острву Римс, одржава активну сарадњу са Украјинским државним истраживачким институтом за лабораторијску дијагностику и ветеринарско-санитарно вештачење (Кијев), Државним научним контролним институтом за биотехнологију и сојеве микроорганизама (Кијев), као и Институтом за експерименталну и клиничку ветеринарску медицину (Харков) који паралелно сарађује са Институтом за микробиологију АФГ. У Украјини се Институт Фридрих Лефлер фокусирао на кримско-конго хеморагичну грозницу. Совјетски научници су је први пут открили на територији руског Крима 1944. године. Постоје документовани докази да је институт наручио од својих украјинских партнера да прикупе узорке прималаца ектопаразита слепих мишева који су према постојећим споразумима пребачени на поменуто острво Ремс. .
 
Институт за тропску медицину Бернхард Нохт концентрисао је своје активности у Украјини на изузетно опасне грознице – денге, чикунгуња, западни нил и Усуту, да споменемо само неке.
 
Ове информације о био-војним активностима Немачке у Украјини далеко су од исцрпљених. Не може се искључити да ће, како специјална војна операција буде одмицала, Оружане снаге Русије открити додатна документа. Према потврђеним извештајима, Немачка је блиско координисала свој рад на биолошкој безбедности са својим америчким савезницима који су успоставили мрежу од најмање 30 биолошких лабораторија у Украјини. Поред осталих активности, бавили су се опасним истраживањима.
 
Позивамо немачке званичнике да одмах престану са ширењем лажних тврдњи о намерама наше земље да користи оружје забрањено међународним правом. Сматрамо да такве изјаве могу послужити само да се неонацистички батаљони подстакну на страшне провокације, а моралну одговорност за њихове трагичне последице сносиће Берлин.

Извор: РТ


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti

 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

Лавров: Још увек не разумемо каква упутства Зеленски добија од својих господара у Вашингтону и Лондону
Лавров: Још увек не разумемо каква упутства Зеленски добија од својих господара у Вашингтону и Лондону

Сам Кијев је потписао да не жели преговоре са Русијом, саопштио је руски министар спољних послова...

2022-06-17 08:54:56

Пушилин: Морамо да ослободимо све руске градове
Пушилин: Морамо да ослободимо све руске градове

„Украјина можда једноставно да престане да постоји као држава у некој догледној будућности“

2022-06-16 13:32:18

РТ: Помоћник Зеленског објаснио зашто Кијев концетрише снаге у урбаним срединама
РТ: Помоћник Зеленског објаснио зашто Кијев концетрише снаге у урбаним срединама

Михаил Подољак је рекао новинарима да је лакше „наћи заклон“ у градовима

2022-06-15 13:33:02

РТ: Зеленски изнео очекивања од посете Шолца
РТ: Зеленски изнео очекивања од посете Шолца

Немачко руководство треба да прихвати економску цену прекида веза са Русијом и подржи Украјину не узимајући...

2022-06-15 12:27:27

РТ: Трећи светски рат је проглашен - папа Фрања
РТ: Трећи светски рат је проглашен - папа Фрања

Папа се пожалио на војне сукобе широм света и рекао да је руско-украјинска криза можда „испровоцирана“

2022-06-15 07:50:03

РТ: Асад објаснио зашто се Сирија држи Русије
РТ: Асад објаснио зашто се Сирија држи Русије

Сукоб између Русије и Украјине ће обликовати светски поредак, рекао је сиријски председник за РТ

2022-06-09 20:13:05

РТ: „Не улазите у рат који заправо не разумете“, поручио је Британац који је у Доњецку осуђен на смрт
РТ: „Не улазите у рат који заправо не разумете“, поручио је Британац који је у Доњецку осуђен на смрт

„Не улазите у рат који заправо не разумете“, поручио је Шон Пинер евентуалним будућим страним плаћеницима

2022-06-09 19:34:08

РТ: Британски плаћеник каже да су га западни медији „преварили“ око сукоба у Украјини
РТ: Британски плаћеник каже да су га западни медији „преварили“ око сукоба у Украјини

Држављанин Велике Британије заробљен у Донбасу каже да су га напустили и Кијев и Лондон

2022-06-09 19:26:30

Амбасадор Немачке: Проглашење независности Косова и тзв. народних република се суштински разликује
Амбасадор Немачке: Проглашење независности Косова и тзв. народних република се суштински разликује

Део интервјуа немачког амбасадора у Србији Томаса Шиба за Политику, током којег му је постављено питање „у чему је разлика између заштите територијалног интегритета Србије и Украјине“

2022-06-08 19:36:19

РТ: Западни лидери имају много фобија - Лавров
РТ: Западни лидери имају много фобија - Лавров

Њихова неоколонијалистичка политика је вођена илузијама величине и осећајем да имају право, каже за РТ највиши руски дипломата

2022-05-27 08:40:57

Мурадов: Не сумњам да ће ослобођене територије југа бивше Украјине постати још један регион Русије
Мурадов: Не сумњам да ће ослобођене територије југа бивше Украјине постати још један регион Русије

Ослобођене јужне територије Украјине постаће још један регион Русије, изјавио је у интервјуу за РИА Новости...

2022-05-11 07:16:22

РТ: Кијев лагао опкољене трупе - заробљени украјински командант
РТ: Кијев лагао опкољене трупе - заробљени украјински командант

Заробљени украјински официр каже да је одлучио да побегне пошто је схватио да обећана помоћ неће стићи

2022-05-08 10:00:16

Новинар РТ-а разговарао са хрватским борцем заробљеним у Украјини
Новинар РТ-а разговарао са хрватским борцем заробљеним у Украјини

Он инсистира да се придружио редовима украјинске војске да би добио држављанство земље

2022-05-07 18:18:47

РТ: Зеленски и Бајден деле кривицу са Путином за сукоб у Украјини - Лула да Силва
РТ: Зеленски и Бајден деле кривицу са Путином за сукоб у Украјини - Лула да Силва

Западни лидери су требали да преговарају са Русијом, каже бивши бразилски председник

2022-05-05 08:16:30

РТ: Русија држи око 2.000 украјинских војника који су добровољно положили оружје - Бастрикин
РТ: Русија држи око 2.000 украјинских војника који су добровољно положили оружје - Бастрикин

Многи украјински војници виде отпор као „узалудан“ и више воле да положе оружје, рекао је главни руски истражитељ за РТ

2022-05-04 17:59:16

Уредник Востока о ситуацији у Москви
Уредник Востока о ситуацији у Москви

  Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у...

2022-05-03 19:54:01

РТ: Операција у Украјини доприноси процесу ослобађања света од неоколонијалистичког јарма Запада који је заснован на расизму и америчкој изузетности - Лавров
РТ: Операција у Украјини доприноси процесу ослобађања света од неоколонијалистичког јарма Запада који је заснован на расизму и америчкој изузетности - Лавров

Москва сматра да је вашингтонски концепт света усмереног на САД неоколонијалистички пројекат заснован на расизму и америчкој изузетности

2022-04-30 07:37:18

РТ: Позиција Украјине одређује се у Вашингтону, Лондону и другим западним престоницама - Лавров
РТ: Позиција Украјине одређује се у Вашингтону, Лондону и другим западним престоницама - Лавров

У Москви постоји уверење да су Вашингтон, Лондон и друге западне престонице, а не Кијев, прави...

2022-04-26 10:43:44

РТ: Русија наводи да је нуклеарни рат „неприхватљив“, али да је опасност стварна
РТ: Русија наводи да је нуклеарни рат „неприхватљив“, али да је опасност стварна

Москва верује да у нуклеарном рату нема победника, али да је опасност од њега стварна, каже шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

2022-04-26 07:33:54

Владимир Соловјев: Руска побједа биће увод у српске побједе
Владимир Соловјев: Руска побједа биће увод у српске побједе

Челни човјек новинарског еснафа у Руској Федерацији прича српски немјерљиво боље од, рецимо, Валентина Инцка. Као и кинески амбасадор у Београду, од америчког. Ратни извјештач из Србије и Српске деведесетих, ни једном се није помогао руским при интервјуу, у којем нас је прво што занимало шта се промијенило од увођења санкција Русији?

2022-04-18 13:59:18

РТ: Немачка укључена у војно-биолошке активности у Украјини - Москва
РТ: Немачка укључена у војно-биолошке активности у Украјини - Москва

Берлин је координисао свој рад са својим савезницима из САДа, рекла је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова за РТ

2022-04-16 17:00:30

РТ: Ле Пен против увођења енергетских санкција Москви
РТ: Ле Пен против увођења енергетских санкција Москви

Француски председнички кандидат Марин Ле Пен је у интервјуу у подигла свој глас против увођења санкција...

2022-04-12 19:15:33

Побегавши из ропства, родом из Луганшчице говорио је о зверствима СБУ
Побегавши из ропства, родом из Луганшчице говорио је о зверствима СБУ

Руслан је пао у ропство када је отишао код мајке у ЛНР за рођендан. Био је приморан да копа ровове, називан „московским дериштем“ и представником „прљаве нације“, изгладњиван, па чак и поливен киселином. Побегао је у Русију дуж железничких пруга.

2022-04-12 13:37:56

РТ: ЕУ се претворила у војну организацију - Лавров
РТ: ЕУ се претворила у војну организацију - Лавров

„Али када тачно на нашој граници узгајају неонацистичке ултрарадикале, створе десетине биолабораторија... радећи на биолошком оружју, као што доказују документи, речено нам је да нам није дозвољено да реагујемо на те претње“

2022-04-11 16:09:23

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк