Вучић: Договор са Путином доноси огромне уштеде, али и сигурност у снабдевању гасом

Објављено: 26.11.2021.год.
фото: instagram.com/buducnostsrbijeav

Председник Александар Вучић каже за РТС да је договор о гасу са председником Русије Владимиром Путином спас за нашу земљу, јер нећемо имати проблема ни са гасом, нити са струјом, али ни са грејањем и свеукупним снабдевањем. Мој је био посао да се борим за Србију, али и председник Путин је својом одлуком донео велику радост грађанима Србије, сматра Вучић.


Председник Александар Вучић састао се са руским председником Владимиром Путином у Сочију и изјавио да ће цена руског гаса у наредних шест месеци бити 270 долара, тј. остаје иста, док се количина гаса повећава за тих шест месеци. Навео је да су договорени и елементи дугорочног уговора за испоруку гаса Србији, и да ће наша земље и после шест месеци имати изузетну цену, повећање обима испоруке и флексибилност.

Разговор Драгане Биберовић са Александром Вучићем за РТС

Уочи доласка у Сочи, Ви сте рекли да ћете се са овог састанка вратити као пуковник или као покојник. С обзиром на аранжман који сте постигли, да ли можемо да кажемо да сте преживели овај састанак?

– Мој посао је био да се борим за Србију, али и председник Путин је својом одлуком донео велику радост грађанима Србије. Људи треба да знају да је цена на берзи данас 1.064 долара на 1.000 кубних метара, а ми ћемо у наредних шест месеци, када та цена свакако неће бити значајно нижа, а долазе највећа потрошња, најхладнији дани, дакле ми ћемо плаћати 270 долара. Имаћемо и повећање обима, имаћемо и гипкост или флексибилност, све што неко може да пожели нама је учињено у наредних шест месеци.



То су огромне финансијске уштеде за Србију, али није питање само финансијских уштеда, то је сигурност, то је стабилност, то је позив инвеститорима да знају да долазе у сигурну земљу у којој не морају да брину хоће ли бити несташице гаса, електричне енергије или било чега.

Сад могу да кажем да смо потпуно сигурни, и срећан сам и није ми лако ни да се концентришем, да будем сасвим искрен, после три сата разговора са председником Путином јер то, он захтева и огромну менталну снагу и апсолутну фокусираност. Али много сам срећан и ово је оно чему сам се потајно надао, а као што сте приметили, нисам смео у потпуности ни да вам изговорим. 

Можемо да кажемо практично да смо сигурни у наредних шест месеци, али шта ће бити након тога?

– Нисмо само сигурни, није питање само сигурности, већ је то веома важно, као што рекох већ, не знам, сем можда једне земље ко по тој цени може да набави гас данас, тако да то много, много значи нашим грађанима, али и показује однос председника Путина према нашој земљи.

Разговарали смо ми данас и о дугорочном уговору, разговарали о елементима, о свему другом. Остаје нам да то поставимо коначно у наредном периоду. То нису лаки преговори, а ја детаље не смем да износим и не би било фер према мом домаћину да их износим, али оно што је важно – нећемо бити незадовољни, напротив, рекао бих да ћемо бити задовољни и тиме.

Док чекамо те детаље и дугоручну рачуницу, каква је сад била рачуница Москве с обзиром на цену коју смо добили – више политичка него пословна одлука, и да ли у том смислу Москва нешто очекује заузврат или се она заснива само на добрим, пријатељским односима две државе?

– Па ми смо разговарали о свему, у политици наравно интереси су доминантни, али морам да кажем да увек разговарате о томе шта ко жели, шта ко тражи, али нема никакве сумње да је ово резултат пре свега истинског и пријатељског односа и не знам шта то још можете да тражите. Да ли ће се Руси борити за неку своју фирму на нашем тржишту, па нормално је, то ћемо и ми радити овде, то је био увек случај и то ће бити увек случај. Али ово заиста јесте био један истински и искрено пријатељски искорак.

Да сам ја на његовом месту, не знам да ли бих то урадио, да будем сасвим отворен, и зато много му хвала на томе и много му хвала и на личном, коректном односу који је чак превазишао моја надања не само очекивања, и човек је показао велико поштовање за Србију и ја сам му бескрајно захвалан на томе.

Ја нисам можда у овом тренутку у стању да вам кажем, јер ви сте могли да видите само када смо сишли на вечеру, у ствари ми нисмо ни вечерали већ смо гледали сваки свога субашу и ко ће кога за 'гушу да ухвати'. Дакле, ко је могао боље да уради ово, ко је могао боље да уради оно, а све припремајући се за данашњи састанак, а све нам је било затворено, нигде не можете да добијете ни информацију, ни било шта. Председник Путин је пресекао и много, много нам помогао.

Пресекао је, и сами сте објаснили шта то дугорочно значи и за инвестиције, и за привреду, и за грађане, који се извесно зиме неће смрзавати, грејна сезона је безбедна. Али да ли мислите да постоји шанса да се смрзну када касније буду добили рачуне – да ли ће бити поскупљења цена струје, гаса, дугурочно.

– Сад ме питате: дугорочно хоће ли бити. Имате и одређену стопу инфлације дугорочно, откуд знам шта ће бити за годину, две или три. Али сада, током зиме, неће бити никаквог повећања цене гаса, било би бесмислено, јер ми не набављамо гас по вишој цени, нити поскупљења електричне енергије.

При томе морате да имати у виду да је нама цена електричне енергије делимично и социјална категорија иако ми нисмо више онако сиромашни као што смо били, ни близу сиромашни као што смо били, али и даље имамо убедљиво најнижу цену електричне енергије у Европи после Украјине, која је, захваљујући нуклеаркама, успевала да то одржи.

Сад видим да имају све веће проблеме. Од ових других земаља у региону које имају ниже плате од нас, ниже пензије од нас, сви имају вишу цену електричне енергије. Е сад, цена струје је поново скочила на берзи, иде чак и преко три стотине долара по мегават-сату, ја зато желим да честитам радницама у термоелектрани 'Никола Тесла'.

Данас смо причали и о струји, причали смо и о гасним електранама, о свему сам причао са председником Путином и предузимамо нове кораке по тим питањима, али желим да честитам радницима, верујем да ћемо сутра имати на мрежи, дакле на нашој мрежи у Србији, нових 650 инсталисаних мегавата односно да ћемо имати око 10.000 до 12.000 мегават-сати инсталисаних и тиме ћемо мање пара трошити, мање пара и мање гаса трошити на термоелектрану топлану Нови Сад.

Сада смо трошили око 1,8 милиона кубних метара дневно, веровали или не. То смо радили и због Новог Сада, због самог грејања у Новом Саду, то ћемо да сачувамо и даље да трошимо, али смо наравно користили и за део производње електричне енергије да бисмо надокнадили недостајућу струју управо због ремонта ТЕНТ-а, блок 2, у термоелектрани 'Никола Тесла'.

Са председником Путином сам се договорио да направимо значајну свечаност поводом отварања Термоелектране-топлане Панчево (ТЕ-ТО), што је веома, веома важно. Ту ћемо трошити додатних преко 300 милиона кубних метара гаса. Због раста индустрије, због свега другог, расте нам потрошња гаса.

То више није земља која троши само милијарду кубних метара гаса већ земља која ће да троши скоро три милијарде кубних метара гаса у само десет година разлике. Дакле, потпуно друга, промењена земља, зато нам је све ово толико важно, зато је толико битно и верујем да ћемо ту свечаност направити већ током децембра.

Што се енергетике тиче, биће нам потребне године да се проналазимо и да решавамо јер потребе за енергентима расту, цене свих енергената, свих сировина у свету расту, а ми имамо у Србији данас добру челичану, имамо добру производњу бакра, имамо сопствено злато, ми имамо шта ћемо да радимо с тим хоћемо или нећемо имамо литијум, ми имамо у Србији данас обезбеђено довољно електричне енергије за наредне године, али морамо да увећавамо наше капацитете, морамо озбиљно да размишљамо, морамо да улажемо у обновљиве изворе енергије да бисмо имали чистији ваздух, чистију земљу, али да можемо ми то да контролишемо не да нам извозе струју на либерализованом тржишту као да није у нашој земљи ветрогенератор или било шта слично. Дакле, морамо о свему томе да водимо рачуна.

И морамо о гасу додатно да водимо рачуна. Када то кажем, нису проблем Београд и Нови Сад, они су високогасификовани, али нам је проблем што ми тек сада радимо Александровац, Тутин, са огранком за Нови Пазар. Што сада радимо од Златибора ка Новој Вароши, Прибоју и Пријепољу, што тек сада радимо челичне цеви ка Ваљеву, а тек после нам остаје да урадимо пластику, исто ка Лозници.

Дакле, милион још проблема има у енергетици, али да људи не брину – бољи смо од свих других у нашој близини и боље и лакше ћемо превазићи било који проблем него неко други.

Честе су кризе изазване изјавама политичких лидера, па тако и сталним позивима Аљбина Куртија на уједињење такозваног Косова и Албаније. И сами сте поменули уочи доласка у Сочи да ћете тим поводом писати председницим а и премијерима бројних држава. О томе сте имали прилике не писмено већ усмено да разговарате са председником Путином. Какву сте поруку добили из Кремља?

– О томе смо и пријатељски разговарали и добро се разумемо. Ја сам говорио о двоструким стандардима о неретко лицемерју у међународним односима, председник Путин то препознаје и добро схвата о чему говорим, али је тражио од мене додатна објашњења, па смо говорили о северу Косова, показивао му и на мапи.

Говорили смо и о свему другом, говорили о региону. Слушао сам и научио од њега многе друге ствари везане за глобалну политику, тако да постоји високо сагласје у међународним форумима, међународним институцијама и организацијама између наших двеју земаља. Ускоро потписујемо и документ о стратешким-економским односима између наше две земље, то је увек петогодишњи план до 2026. године у наредних седам до десет дана. Тако да о свему томе смо разговарали.

Знате када три сата разговарате, а само сте вас двојица, онда нема детаља о којем не разговарамо, дакле од наших музеја, манастира, цркава... Не постоји област коју нисмо обухватили и да будем искрен, веома сам задовољан и трудим се да својим осмехом, срећом и задовољством не покажем вишак ароганције, а немојте ми замерити ако се то деси.

Јуче сте уочи доласка у Сочи на конференцији за новинаре рекли да, када је реч о "Фијату", имате добре вести за Фијат. Да ли ће те добре вести стићи из Русије или неке друге државе? Да ли можемо да чујемо о томе више детаља?

– "Фијат" нема везе са Русијом, "Фијат" има везе са власницима, са Италијанима и Французима, али не бих да говорим даље о детаљима јер то је тајна док и они не саопште.

Што се тиче Бросе, ми смо завршили договор и уговор за Петрохемију, очекује се потписивање наредних дана. Један од наших услова је био да нема отпуштања радника, ја мислим да је то велика ствар и важан услов, и, наравно, добили гаранције за будуће инвестирање. То је још једна важна ствар за јужни Банат, Панчево после ЦТФ и Броса. То су дакле добре вести, али и нама сигурност да ћемо увек имати те деривате који су некада од стратешког значаја. 

Разговарали смо и о војнотехничкој сарадњи и ту иде добро. Биће добрих ствари, изненађења. Србија мора себе да чува, о себи да брине, да увек можемо да заштитимо и сачувамо своју земљу и да пратимо шта се збива свуда у окружењу. Да не кукамо, да не певамо жалопојке, да не вређамо друге зато што од неког добијају моћно оружје и опрему на поклон, већ да будемо једнако успешни или успешнији од њих, и бићемо.

Да ли то значи да и даље инсистирате на војној равнотежи у региону?

– Ја не смем да вам кажем на чему ја инсистирам. Ја се никада не задовољавам нерешеним резултатом или поразом, то за мене тешко да постоји као опција, Србија мора да буде снажна и снажнија.

Извор: Драгана Биберовић, РТС

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Патријарх Порфирије: Инострани фактор на Косову веже себи мараму преко очију

Разговор је објављен на страници interaffairs.ru на сам дан празника Рождества Христовог, чиме је учињена велика част нашој Цркви, наводи се у саопштењу СПЦ-а

Игор Калабухов, амбасадор Русије у БиХ: Не идемо на сједнице органа који води приватно лице
Игор Калабухов, амбасадор Русије у БиХ: Не идемо на сједнице органа који води приватно лице

БиХ је за Русију суверена земља у којој се сва питања морају рјешавати на основу консензуса три конститутивна народа и два ентитета, као што је предвиђено Дејтонским споразумом, без уплитања страних актера у тај процес. То је наш став и управо у томе, у дијалогу свих домаћих страна, видимо једини могући излаз из кризе.

2022-01-06 12:51:24

Патријарх Порфирије: Оно што је за Римокатоличку цркву Ватикан, то је за нас Косово
Патријарх Порфирије: Оно што је за Римокатоличку цркву Ватикан, то је за нас Косово

Многи људи не слушају целовиту реч Христову, реч јеванђеља и понекад би хтели да цркву употребе у контексту својих појединачних циљева, макар они били и легитимни, а цркву нико не може да држи у џепу и користи је као џокера кад му је потребна, истиче у интервјуу за РТС патријарх српски Порфирије.

2021-12-30 08:20:30

Константин Малофејев: Смисао историје је у борби два принципа - цивилизације части и цивилизације новца
Константин Малофејев: Смисао историје је у борби два принципа - цивилизације части и цивилизације новца

У конференцијској сали Друштва \"Царград\", одржана је промоција првог тома нове књиге председника Друштва и потпредседника Светског Руског Народног Сабора Константина Малофејева. Књигу са кратким, али звучним насловом „Империја“, која открива праву (а не митологизовану од стране либерала и комуниста) историју човечанства и која је већ забрањена на Међународном сајму књига Non/fiction, представили су сам аутор, као и познати економиста, академик Руске академије наука Сергеј Глазјев, филозоф Александар Дугин, новинари Јуриј Проњко и Ана Шафран. А уочи промоције, Константин Малофејев је у свом новом ауторском програму под истим називом „Империја“ на Првом руском ТВ каналу Царград разговарао о објављеној књизи са студентима из неколико градова. У чему је, дакле, главна противречност између светске цивилизације новца и цивилизације части, каква би Руска империја будућности требало да постане? На ово и многа друга питања одговара руководилац Друштва \"Царград\".

2021-12-25 17:37:22

Захарова: Српски народ с правом одбија да призна Шмита као легитимног представника међународне заједнице
Захарова: Српски народ с правом одбија да призна Шмита као легитимног представника међународне заједнице

„Нелегитимни високи представник нема никаква ванредна извршна овлаштења“

2021-12-16 08:47:04

РТ: Мађарска осудила ЕУ због одбијања из политичких разлога да одобри руску вакцину против коронавируса
РТ: Мађарска осудила ЕУ због одбијања из политичких разлога да одобри руску вакцину против коронавируса

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је за РТ да је „фрустриран“ због тога што...

2021-11-28 09:56:52

Вучић: Договор са Путином доноси огромне уштеде, али и сигурност у снабдевању гасом
Вучић: Договор са Путином доноси огромне уштеде, али и сигурност у снабдевању гасом

Председник Александар Вучић каже за РТС да је договор о гасу са председником Русије Владимиром Путином спас за нашу земљу, јер нећемо имати проблема ни са гасом, нити са струјом, али ни са грејањем и свеукупним снабдевањем. Мој је био посао да се борим за Србију, али и председник Путин је својом одлуком донео велику радост грађанима Србије, сматра Вучић.

2021-11-26 10:15:23

Решетњиков: Tаквих пријатеља као Србија ми немамо, не само у Европи
Решетњиков: Tаквих пријатеља као Србија ми немамо, не само у Европи

Интервју Леонида Решетњикова за Политику

2021-11-22 08:50:49

Калбухов: Активности „новог високог представника“ у БиХ нелегитимне
Калбухов: Активности „новог високог представника“ у БиХ нелегитимне

Интервју Амбасадора Русије у Босни и Херцеговини Игора Калабухова за лист „Известија” Питање: Русија се више пута...

2021-10-20 08:48:27

РТ: Мали има доказе да француске снаге обучавају милитантне групе на његовој територији, наводи премијер
РТ: Мали има доказе да француске снаге обучавају милитантне групе на његовој територији, наводи премијер

Милитантне групе у региону Кидал на северу Малија обучавали су француски официри, рекао је премијер Чогуел...

2021-10-09 08:33:16

РТ: Сви су уморни од великих америчких технолошких компанија и очигледног америчког мешања у руске изборе, наводи Медведев
РТ: Сви су уморни од великих америчких технолошких компанија и очигледног америчког мешања у руске изборе, наводи Медведев

На недавним руским изборима било је широког и очигледног мешања, у распону од циљаних препорука и...

2021-09-28 09:45:15

РТ: „САД нису хтеле да се суоче са истином да више нису глобални хегемон“, наводи шеф Спољне обавештајне службе Русије након дебакла у Авганистану
РТ: „САД нису хтеле да се суоче са истином да више нису глобални хегемон“, наводи шеф Спољне обавештајне службе Русије након дебакла у Авганистану

САД су нису успеле у Авганистану јер су погрешно израчунале сопствене способности и желеле да свој...

2021-09-26 19:26:27

Пуковник Љубинко Ђурковић, команднат одбране Кошара: Епопеју хероизма и витештва изнели су ти славни српски војници и јунаци који су обучавани и припремани да чувају слободу
Пуковник Љубинко Ђурковић, команднат одбране Кошара: Епопеју хероизма и витештва изнели су ти славни српски војници и јунаци који су обучавани и припремани да чувају слободу

Враћање снага безбедности Републике Србије на граничне прелазе, односно на границе Србије, затим чување српских енклава и светиња под окриљем наших снага безбедности и војника

2021-09-24 11:55:08

Митрополит Јоаникије за РТС: Не знам да се бавим политиком, цијелога живота бавио сам се само Црквом
Митрополит Јоаникије за РТС: Не знам да се бавим политиком, цијелога живота бавио сам се само Црквом

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је за РТС да је очигледно да је председник Црне Горе Мило Ђукановић стајао иза немира који су се догодили на Цетињу на дан устоличења. Истакао је да ће поштовати начело одвојености цркве од политике, нарочито страначке. Митрополит каже да је потписивање Темељног уговора близу решења.

2021-09-08 09:12:33

Интервју патријарха Порфирија за „Светигору“
Интервју патријарха Порфирија за „Светигору“

Интервју Његове светости Патријарха српског г. Порфирија за “Светигору”; разговор је водио главни и одговорни уредник о. Никола Пејовић, 4. септембар, 2021. љета Господњег

2021-09-06 09:35:39

Митрополит Јоаникије: Није нам до свађе са браћом, то су наша браћа, то су моја браћа, то је мој народ
Митрополит Јоаникије: Није нам до свађе са браћом, то су наша браћа, то су моја браћа, то је мој народ

Интервју митрополита Јоаникија за Радио „Светигора“ који преносимо у целости

2021-09-03 11:04:43

Гинцбург: Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен
Гинцбург: Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен

Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен. Не само да се...

2021-08-31 06:23:25

РТ: Западни либерали су угрожени успехом Мађарске и не могу прихватити „конзервативну националну алтернативу“, каже Орбан
РТ: Западни либерали су угрожени успехом Мађарске и не могу прихватити „конзервативну националну алтернативу“, каже Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да је његова земља мета критика САД-а и њихових западноевропских...

2021-08-07 11:32:40

Калабухов: Не планирамо сарадњу са Шмитом, јер га не сматрамо високим представником
Калабухов: Не планирамо сарадњу са Шмитом, јер га не сматрамо високим представником

Амбасадор Руске Федерације у БиХ, Игор Калабухов, рекао је да не планира сарађивати с високом представником Кристијаном Шмитом.

2021-08-04 23:18:38

Председник ДНР-а: Ако буде потребно спремни смо и да покренемо контраофанзиву
Председник ДНР-а: Ако буде потребно спремни смо и да покренемо контраофанзиву

  Председник Доњецке Народне Републике, Денис Пушилин сматра да Украјина неће моћи постојати као држава, укључујући и...

2021-08-03 10:54:41

РТ: Немилосрдни амерички „рат против терора“ изгубљен пре много година - бивши председник Авганистана Хамид Карзаи
РТ: Немилосрдни амерички „рат против терора“ изгубљен пре много година - бивши председник Авганистана Хамид Карзаи

САД су изгубиле рат у Авганистану не када су одлучиле да се повуку након што су...

2021-08-02 08:10:50

Русија неће стајати по страни ако ситуација у Донбасу почне да поприма знаке геноцида
Русија неће стајати по страни ако ситуација у Донбасу почне да поприма знаке геноцида

Око 470 хиљада становника Донбаса добило руски пасош

2021-07-21 12:28:47

Смирнов: Настављамо да свој успех делимо са заједницом у којој послујемо
Смирнов: Настављамо да свој успех делимо са заједницом у којој послујемо

„Прошле године смо у пословању имали два ударца – пад цена нафте и пандемију. У таквим...

2021-07-21 12:03:02

РТ: Кенеди замало окончао Хладни рат и блокаду Кубе 1963. године, каже Оливер Стоун за РТ
РТ: Кенеди замало окончао Хладни рат и блокаду Кубе 1963. године, каже Оливер Стоун за РТ

Америчка блокада Кубе и Хладни рат са СССР-ом могли су да се окончају 1963. године да...

2021-07-14 12:03:10

Оливер Стоун: У америчком уском погледу на свет Русија и Србија често представљене као пропагандисти
Оливер Стоун: У америчком уском погледу на свет Русија и Србија често представљене као пропагандисти

Славни амерички редитељ, сценариста и продуцент, добитник три Оскара, Оливер Стоун у интервјуу за Новости поводом објављене аутобиографије и Фестивала...

2021-07-11 11:32:04

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: