Решетњиков: Tаквих пријатеља као Србија ми немамо, не само у Европи

Објављено: 22.11.2021.год.
фото: © ТАСС / предоставлено Леонидом Решетниковым

Интервју Леонида Решетњикова за Политику


Русија неће оставити Србију на цедилу, поручује доктор историјских наука Леонид Петрович Решетњиков, пензионисани генерал-потпуковник и некадашњи начелник Информативно-аналитичке управе руске обавештајне службе СВР. Данас је председник непрофитне добротворне Фондације „Наслеђе” и шеф Катедре историјских архива Московског државног факултета за културу, али је у нашој земљи постао познат као директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ). На питање Политике зашто није долазио у Србију неколико година, иако је раније био чест гост, генерал Решетњиков одговара да је то пре свега због вируса корона.


– Разболео сам се још у првом таласу. А пре тога сам имао другу болест, оперисан сам. Скоро две године сам одсуствовао из здравствених разлога – објашњава Леонид Решетњиков, који је служио у КГБ-у и СВР-у од 1976. до 2009. године, радећи између осталог и у Београду.

- Многи вас сматрају великим пријатељем Србије, али у суседној Црној Гори оптужили су вас да стојите иза такозваног државног удара у изборном дану 2016, када је Мило Ђукановић једва задржао власт. Ви сте му, изгледа, помогли у томе?

- Ако озбиљно говоримо, црногорски пуч је потпуно измишљена прича. Сигуран сам да ју је измислила америчка обавештајна служба. У Црној Гори сам последњи пут био 2012. године, и то накратко, имао сам сусрет с митрополитом Амфилохијем, који је написао предговор за српско издање моје књиге „Вратити се Русији”. А од црногорских политичара упознао сам једног или двојицу. Мислим да је било злоупотребљено моје име и звање, то што сам радио у обавештајној служби до 2009. године. Међутим, и тамо сам радио у аналитичкој управи, нисам се бавио оперативним радом. Американцима је била потребна нека фигура ради уверљивости њихове комбинације и провокације. А најпознатија таква фигура, и у Србији и у Бугарској, јесте генерал Решетњиков, који се отворено представља. Било би заиста смешно, с тачке гледишта специјалне операције, да је на њеном челу човек попут мене. Обично се такве ствари раде прикривено, тајно, да нико не зна ко то ради. Потпуна комедија, срачуната на обичног, просечног човека, који се не разуме превише у политику.

Али добро звучи: руски генерал, обавештајац, руши власт која је „на прагу НАТО-а”?

- Слажем се, али нису само због тога изабрали мене. У јавним наступима увек сам критиковао Ђукановића, пре свега због његове спољне политике. Он и његове присталице издали су заклетву црногорског народа још од 19. века: никад против Русије, увек уз Русију.

Шта се заправо догодило у Црној Гори 2016, по Вашем тумачењу?

- По мојој верзији тамо није било ничег озбиљног. Можда је било неких разговора, уз чашицу ракије, с неким пензионерима. Могуће да су рекли како би било добро да нема Ђукановића...

Какви су то пензионери? Руски?

- Можда је било и руских. Они се тамо одмарају, имају имовину, много је таквих. Могуће је да су у кафани попили и почели да причају свашта, а специјалне службе су то искористиле да покажу како је то завера. То ме подсећа на Стаљиново време, када су људима судили на основу цинкарења. Нема ту ничега, реалне оптужбе нису изнете. Мало су галамили и смирили се.

Можете ли сада да путујете у Црну Гору?

- Не планирам да идем.

Ваше име су такође повезивали са српском опозицијом, да сте им наводно пружали подршку против актуелне власти и председника Александра Вучића?

- Треба најпре дефинисати шта значи „српска опозиција”.

Са опозиционим политичарима попут Млађана Ђорђевића.

- Једино је с њим је и било неких веза. Упознао сам га давно, захваљујући његовом племенитом пројекту дечјег кампа на Тари, за погинуле борце и страдале у америчкој агресији. Слали смо децу из Москве, Придњестровља, Доњецка, а он је нама помагао у пројекту истраживања руске беле емиграције у Југославији. Управо он нам је и предложио пројекат запуштеног руског гробља на северу Војводине.

Он је велики познавалац руске беле емиграције?

- Не знам, али је то предложио и ми смо му на томе захвални. Када је рекао да иде у политику, прекинули смо сарадњу, али задржали смо пријатељске односе. Он има своје везе у Москви, објављује тамо неке текстове, али то нема везе с нама.

Да ли сте му давали савете како да се бори против власти?

- За мене су опозиционари у Србији првенствено људи прозападних погледа. Мени то не одговара.

И Ђорђевић припада том делу опозиције?
 
- Од када је почео да им припада, наши односи постали су више формални.

Говорило се да имате подударне погледе у односу на власт у Београду.

- Увек сам имао исти став, да је Србија самостална држава. Србија и председник Вучић подржавају добре односе с Русијом. За Русију је најважније што председник Вучић подржава добре односе и да не само говори о њиховом развоју већ и ради на томе. Сви бисмо желели више, и Руси и Срби, али морамо да разумемо да се Србија налази под ужасним притиском Запада. То је реалан притисак и председнику Србије је веома тешко у таквој ситуацији. То су и економски и политички односи, и активност опозиције, све је укључено. У Русији то разумеју. Србија је део Европе и током своје историје увек је водила политику балансирања. Некад је у том балансирању више нагињала Русији и СССР-у, некад Француској или Немачкој. Вучићеви критичари умеју да кажу да он одржава добре односе не само с Москвом већ и са Европом. Ја сматрам да је то природно.

Ви мислите да је све то исто? Да ако би после ове власти дошла нека друга, на пример Ђорђевић са својим прозападним партнерима, да би се понашали исто као Вучић и не би увели санкције Русији?

- Млађан нам не би увео санкције, али сумњам да ће он икада бити на власти. Али ако дођу остали из прозападне опозиције, биће и санкција. Сигурно би попустили и не би се противили санкцијама као што то ради Вучић. Зато никад нисам, нити ћу критиковати садашњу власт због њених односа са Западом.

Вратили сте се у Србију, да парафразирам наслов ваше књиге?

- Лепо ми је овде, поготово после две године које сам провео углавном у лечењу и рехабилитацији. Написао сам и књигу мемоара „У сенци и на светлу – линија живота обавештајца”. Цело поглавље посветио сам периоду рада у Београду и Југославији осамдесетих година прошлог века. Пишем и о покојном патријарху Иринеју, који ме је одликовао Орденом Светог Саве другог степена. Сматрам да су Српска православна црква и вера основна срж српске нације. Зато сам на корице своје књиге ставио фотографију где се иза мене виде Београд ноћу и Храм Светог Саве, а с леве стране су бугарске планине јер сам и у Бугарској много радио. Пре две године, додуше, добио сам 10 година забране уласка у Бугарску.

Опет неки пуч?

- Није било пуча тамо. Рекли су да својим акцијама за развој културних и хуманитарних веза желим да заокренем стратешки курс Бугарске од НАТО-а ка Русији.

То се данас зове малигни утицај...

- Да, превише споменика, меморијалних плоча и трибина сам направио. То је тај утицај. Постоји и документ Стејт департмента у ком објављују рат нашим споменицима, наводно Руси подижу сувише споменика. Као на пример, на грчком Лемносу, где смо обновили руско војничко и емигрантско гробље и меморијал. Пре 16 година затекли смо свега шест плоча зараслих у шибље, а данас су то меморијални центар и 380 плоча и још 70 за погинуле у експедицији грофа Орлова 1770. године.

А код нас шта радите?

- Обновили смо руско гробље беле емиграције у Кикинди, са 247 плоча и веома лепим меморијалом. Захвални смо властима у Кикинди и целој јавности овог града. После Октобарске револуције кроз Србију је прошло више од 100.000 руских емиграната, а задржало их се око половине. Дали су велики допринос развоју Србије. Само у Београду је радило 70 врхунских архитеката, попут Николаја Краснова, који је градио царски дворац на Криму и велика здања у центру српске престонице. Било је 700 дипломираних лекара, бројни научници... Ви можда то знате, али нама је првенствено важно да људи у Русији сазнају јер их у совјетско време нису томе учили. Зато много радимо у самој Русији, подижемо споменике, одржавамо конференције, издајемо књиге. Ви у центру Београда имате прелеп споменик цару Николају Другом, а у целој Русији га до прошле године није било – можда свега десетак биста.

Зашто сте онда, ако се бавите културним радом, толико на мети?

- Нису то иницијативе одавде, као ни покушаји да ме посвађају са српским властима. Све су то операције страних служби. Москва подржава председника Вучића, сматра га пријатељем Русије и чини све што је могуће у овом тренутку. Ми не можемо сада да формирамо војне блокове и базе, али све што се ради Владимир Путин сматра задовољавајућим, као и укупан ниво наших односа.

Има ли Русија у Европи још таквих пријатеља? Председници Вучић и Путин ће се ускоро сусрести 19. пут?

- Tаквих пријатеља као Србија ми немамо, не само у Европи. Мислим да председник Путин у то нема никакву сумњу, ако погледамо његово понашање и однос према Србији и председнику Вучићу. И то је велико достигнуће када постоји лични однос двојице председника, раније тога никад није било. Ако погледамо Балкан и шире, једина преостала „жива” земља је Србија, све остале су колоније.
 
Може ли оваква, суверена и независна Србија, да опстане у садашњим сложеним временима и колико Русија може да помогне?

- Српски народ је жилав, као и руски. У овој фази мислим да Русија довољно помаже, видећемо како ће тећи развој кризе даље. Али Србија мора да опстане. Зашто сте онда такав Храм Светог Саве изградили? Сада морате да опстанете, нема друге. Србија сада све издржава, ма шта споља радили, ма шта опозиција предузимала. Ми не знамо неку другу земљу попут Србије, не постоји таква. И Русија је под масовним нападом, није јој лако, али они који је нападају такође се налазе у стању полуизнемоглости. Европа и САД раде неке ствари по инерцији, али видимо да су изгубили некадашњу ефикасност. Ако је Србија издржавала док су САД и Европа биле у много већој снази, сада тек мора. А Русија је ту, у близини. Наш задатак је да схватимо у ком правцу ће западне елите да крену и не обраћамо пажњу на спољашње манифестације, попут пандемије, климатских промена или права мањинских група, већ да проникнемо у суштину њихових маневара. Сматрам да се сада управо одлучује о новој глобалној конфигурацији, где ће бити нови центар света. Ми то пажљиво пратимо. А Русија им смета јер је, како је недавно рекао Владимир Путин, понудила алтернативну идеологију умереног конзервативизма, уместо досадашњег кретања између комунизма и либерализма.

Аутор: Бојан Билбија, Политика

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Синиша Љепојевић: Српско-руска сарадња нам је данас важнија него икад

Синиша Љепојевић, угледни српски интелектуалац, ветеран ТАНЈУГ-а, који је деценијама живео и радио у Лондону, а сада је и народни посланик покрета „Ми – глас из народа“, за Братство је направио до сада најопширнију јавну анализу српских односа са Западом и са Русијом. У овом, пре свега искреном интервјуу, који је пред читаоцима, није пропустио да охрабри српску страну на одлучан искорак ка братским интеграцијама и за то је понудио искључиво рационалне аргументе.

Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!
Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!

Дмитриј Рогозин, послије вишедеценијске успјешне политичке каријере у Русији, током које обављао високе државне функције након почетка СВО отиснуо се на прву линију фронта. Тамо је у децембру прошле године био и тешко рањен. Успјешно се опоравио и недавно је изабран за сенатора Запорожске области.

2024-01-23 16:05:10

Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету
Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету

У Новом свету који настаје, Србија и Русија обликују своје односе са другим државама и другим народима на темељима који су више засновани на моралу, а у томе се огледа и однос са Исламом, како глобално, тако и на Балкану – каже, између осталог, у разговору за Братство, Раде Божовић, најугледнији српски арабиста, књижевник и професор емеритус Филолошког факултета у Београду.

2023-12-28 22:36:15

Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ
Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ

Данас већина света подржава Руску Федерацију, упркос наизглед широком укидању руске културе, а што се тиче Србије, огромна већина подржава Русе. То је изјавио прослављени редитељ Емир Кустурица у ексклузивном интервјуу за руски портал LIFE.

2023-12-22 20:06:17

Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона
Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона

Народни посланик пуковник Золтан Дани био је учесник XI Московске конференције о међународној безбедности. Интервју са њим објавио је лист Известија 24. Августа под насловом “Признање Крима и Донбаса од стране Србије је могуће”

2023-08-27 12:09:19

 ВОСТОК вести у Вагнер Центру
ВОСТОК вести у Вагнер Центру

Уредник Восток вести недавно је посетио Вагнер Центар у Санкт Петербургу

2023-05-14 23:45:49

Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија
Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија

Министар спољних послова Сергеј Лавров дао интервју за ТВ канал Русија 24 и РИА Новости.  О датуму...

2023-02-02 11:17:58

Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих
Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих

По мишљењу доктора историјских наука Јелене Гускове, садашњи положај Србије условљен је дугогодишњом политиком једностраних уступака...

2023-01-26 09:43:20

Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ
Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ

Традиционални божићни конвој хуманитарне организације \"Солидарност за Косово” стигао је у српске енклаве. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач организације “Солидарност за Косово“ каже за РТС да није био сигуран да ли ће ове године успети, али да је 50. конвој ушао на КиМ. \"Срби на КиМ се итекако боре и ретко који народ у Европи би издржао све што они издржавају већ 23 године и зато смо уз њих. Они су за нас пример храбрости и достојанства\", напомиње Гујон.

2022-12-31 07:07:38

Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам
Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам

Проф. др Миломир Степић, наш водећи стручњак за геополитику, у интервјуу за портал srbratstvo.ru, објашњава очекиване и...

2022-12-26 10:34:11

Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН
Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН

Некадашњи савезни министар спољних послова у интервјуу за  портал srbratstvo.ru даје прецизну и јасну слику стања у преговорима...

2022-12-14 07:33:54

Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ
Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ

Олга Тимофејева, депутат и председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних...

2022-12-08 10:31:18

Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели
Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели

Вашингтон је крив за распиривање сукоба у Донбасу, рекао је редитељ Оливер Стоун у интервјуу за...

2022-12-07 06:58:39

РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“
РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“

Кент „Бонфејс“ Меклелан каже да су Американци дезинформисани о сукобу у Украјини и да их наводе да верују да је „Русија одлучила да бомбардује јебена места без разлога“

2022-11-21 09:20:10

Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију
Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати...

2022-10-30 08:27:19

Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији
Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији

„Добро место за српску безбедност било би у НАТО-у“

2022-10-16 12:27:29

РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов
РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов

„Руска мисија је да постави темеље мултиполарног светског поретка и пошаље амерички светски поредак заснован на правилима на сметlиште историје“

2022-09-15 09:59:33

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс
РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

2022-08-13 17:12:06

РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко
РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак...

2022-07-22 09:57:04

РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон
РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон

Берни Еклстон је стао у одбрану руског председника

2022-06-30 11:43:21

РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину
РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину

„Конфронтација са Москвом нешто што треба избегавати свим могућим средствима“

2022-06-29 10:31:23

РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана
РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком...

2022-06-27 07:52:29

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова
РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

2022-06-18 09:48:27

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: