Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

Објављено: 13.12.2023.год.
Фото: Shutterstock

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

 
Народи овог дела евроазијског континента не заборављају сва „хуманитарна“ бомбардовања српских земаља и зато нема потребе да се питају шта на Балкан доноси Русија у поређењу са НАТО. Али пошто западни званичници провоцирају изјашњавање о теми својим упорним кампањама против Русије – Братство је замолило угледне експерте за њихову процену.

Ево шта кажу историчари из Србије и РС, Александар Раковић и Жељко Вујадиновић, и политички аналитичар Александар Павић:
 

 
Александар Раковић:

– Овде је реч о војним  питањима, чим је тема  НАТО. Нато је овде  посејао хаос, разбио  Југославију, бомбардовао  Републику Српску и РС  Крајину 1994. и 1995,  учествовао у акцији  етничког чишћења Срба –  Олуји, и то америчким  авионима који су извели прве нападе. У Македонији су деведесетих субверзивно деловали против Југославије. Македонију и Црну Гору су против воље народа увукли у НАТО и наставили да воде агресивну политику – не у смислу физичке агресије, него усисавања простора другим средствима. У међувремену је окупирано Kосово и Метохија…

НАТО се није превише трудио ни да се опере за то што је радио, мада је то немогуће опрати. Иза политике Запада су остале поделе. Радили су, а раде и данас на њиховом продубљивању!

Све супротно од НАТО, Русија је покушала, колико год је то 90-их година било могуће, да одигра – конструктивно. Заузимањем аеродрома у Приштини је покушала да буде тампон зона! Та акција је била увертира у њихов повратак на светску војну сцену, будући да после те акције креће низ успешних операција другде у свету – и у грузијском, чеченском, сиријском рату, и активности на Арктику, а сада у Украјини. На Kосову и Метохији је био лакмус како да оценимо њено деловање. И данас можемо да сагледавамо руску војну политику у афирмативном светлу. Русија никада није хтела да усисава Србију него да простор Југославије буде неутралан. Није била, као НАТО, империјалистички настројена према нашем простору. Русија подржава неутралност Србије.

Да додам: Србија поводом ситуације у Украјини мора остати неутрална, али српски народ је показао да подржава Русе, српски народ, за разлику од државе није неутралан и подржава операцију у Украјини.

Поводом изјаве Столтенберга о ширењу дезинформација…са руске стране ми добијамо само – информације!

А Запад је тај који уз своје информације протура и гомилу дезинформација. Прва је та да је српски народ крив за распад Југославије! Kако крив? Донео је одлуку да настави да буде део Југославије! Али, Запад је тада первертовао чињенице, од тада измишљене наше кривице је све почело. На Палама, у Книну, Београду и Подгорици, политичка руководства су одлучила да чувају Југославију, али сепаратизми осталих република и Запад су је разбили. Запад је, оптужујући Србе, почео подривање које није готово. Механизам подривања се наставља у БиХ и на КиМ, могу реактивирати српско питање у Црној Гори… Питање је само како да на то одговоримо. Kомпромис са Западом је нужан, али мора бити на основама наше свести да су спремни да нас даље растурају и да кажемо – одавде не може ништа више, јер Срби су један и недељив народ!


Александар Павић:  

У нашем региону последњих 30 година само се НАТО активно меша у безбедност и само су у њиховим рукама били кључеви дестабилизације. Они дестабилизују по целом свету, политиком завади па владај. То им је опробани рецепт.

Прави одговор за нас је да њихов политички утицај сведемо на минимум, јер нема ничег конструктивног што Запад може да понуди било коме не свету. Запад нуди само цензуру, агресију, неоколонизацију, глобализам и подривање традиција и вредности. Најбоља одбрана је да се њихов медијски и сваки други утицај сведе на минимим. Такозване невладине организације финансиране од западних влада и њихови медији су једни од главних инструмената неоколонијализма. Њихов утицај свуда је апсолутно погубан. И овде успостављају медијски монопол да би нас лагали као и свој народ што су лагали о рату у Ираку, Авганистану, а сада у Украјини и Гази.

Дакле, НВО се морају ставити под стриктну контролу, да се зна да су агенти страног непријатељског утицаја, онако како Русија и САД поступају са НВО. И морамо да знамо да су сви медији на Западу само испоставе њихових информативних служби и служе за дезинформисање. Зато, западни капитал у нашим медијима треба свести на минимум или потпуно елиминисати, јер то нису медији него пропагандне испоставе.

Истовремено, Русија на Балкан доноси други принцип – немешања у унутрашње ствари других држава. На Западу, Русија доноси у медије слободу изражавања, оно што су некада западни медији имали… Неки угледни медији са Запада не могу да се чују на западу него се чују у Русији. Овде треба дати руским медијима већи простор, они су се доказали у последњих петнаест година, показали су да су у функцији мултиполаризма, а он Србији одговара. Тај мултиполаризам је у складу са нашим националним циљевима и треба да радимо на његовом успостављању.

 

Жељко Вујадиновић: 

– Балкански простор оптерећен је унутрашњим конфликтима који имају дубоку историјску подлогу. Неразвијена филозофска и уопште социјална мисао није успјела да се узвиси изнад тих супротности.

Проблем вјерске нетолеранције и изградње синтетизованих нација на тој основи једна су од балканских карактеристика новијег времена.

Такође, поред унутрашњих супротности, у протекла три вијека, балкански простор представља простор сукоба интереса “великих сила”. До почетка 20. вијека то су биле Велика Британија, Аустроугарска монархија, Русија, Њемачка, Италија, Француска, а почетком 21. вијека то су у првом реду САД, Велика Британија, Њемачка, Турска, Кина. На свој начин, не би требало занемарити интересе Ватикана. На том простору свака од њих има посебне, углавном међусобно супротстављене интересе, геополитичке и економске циљеве. Један од општих циљева у вези са балканском политиком, који је од почетка 19. вијека био заједнички за све западне земље, био је да се онемогући јачање утицаја Русије на Балкану и с тим у вези, формирање јединствене српске државе, коју је “западна политика” видјела као “руско упориште”. Вертикала те политике данас је још израженија. Највећим дијелом због тога није реализована давнашња доктрина “Балкан балканским народима”.  Дакле, као одговор на Ваше питање, може се објективно рећи да, поред унутрашњих супротности, генератор нестабилности на Балкану почетком 21. вијека углавном (иако не и искључиво) представља политика западних земаља, у првом реду САД.

Кад је реч о дезинформисању… Познато је да је један од главних противника формирања Краљевине СХС 1918. била Италија, у првом реду због незадовољства неиспуњењем одредби Лондонског споразума из 1915. године, којим су Италији силе Антанте обећале одређене територије на источној јадранској обали. Већ 1919. у Италији је дефинисан план дестабилизовања новостворене југословенске државе. Према том плану, поред осталих “механизама”, за остварење наведеног циља важно је било успоставити контролу над тадашњом штампом (а она је била малтене једини извор информисања јавности). Дакле, и тада је постојала свијест о важности контроле над штампом, чиме се утицало на ставове јавног мњења.

У времену масовних, електронских медија, то питање још је израженије. Данас, медији на Балкану углавном се налазе у власништву моћних западних компанија.  У том својству, посебно медији из тог миљеа настоје да створе атмосферу у јавности да тренутно, почетком 21. вијека, Русија представља “фактор нестабилности” на Балкану, иако за такву тврдњу не постоје видљива оправдања. С друге стране, њихов задатак је и да оправдају поступке западних влада или да им дају смисао прихватљив за широку јавност. Западне владе углавном су финансијери и невладиних организација, већином оних које се баве заштитом људских права, а које дјелују на Балкану. И поред начелне оправданости и суштинске потребе њиховог постојања, оне су ипак “продужена рука” својих финансијера. Суштински, као сумарни одговор на оба питања, рекао бих да су у односима великих сила према Балкану старе супротности још изражене, али да се испољавају у новим околностима и спроводе модерним средствима.

 

Диана Милошевић 


Извор: srbratstvo.ru (Ф)

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја

4. априла се навршава 75 година од оснивања Северноатлантског савеза – НАТО. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев говорио је за аиф.ру о улози овог савеза у светској политици и о томе како је његов главни циљ постало „обуздавање“ Русије.

Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује
Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује

Ако погледамо прве чланове Повеље УН и Универзалне декларације о људским правима, видећемо да су западне владе од њих потпуно одступиле.

2024-04-01 12:08:53

„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви
„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће су један по један изјавили да „нема сведочења о учешћи Украјине“, иако у том тренутку још није било целе слике о томе шта се догодило.

2024-03-24 14:30:53

Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу
Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу

Вашингтон води прокси рат у покушају да нанесе „стратешки пораз“ Москви и потребан је оштрији одговор на то

2024-03-24 13:16:24

Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство
Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство

Братство: У сусрет црном датуму – 24. марту, када ће се цивилизовани свет осврнути на злочин колективног Запада над српским живљем на Балкану – БРАТСТВО корача гледајући и у прошлост и у будућност. Поводом 25. годишњице од НАТО агресије, желимо да наши читаоци правилно виде да ли је рат НАТО против Срба и Православља део историје – било, па прошло! Или је жив и води се свим средствима која су му на располагању у свету који се мења?

2024-03-15 21:12:31

Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство
Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство

Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и српског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико месеци уназад, поставља питање како унапредити сарадњу Србије и Русије док траје окршај Запада и Русије и док је Београд под сталним притиском да се у спољној политици усагласи са циљевима Запада. Поводом питања конкретно војне сарадње, своје процене дају три експерта – генерали Митар Ковач, Божидар Форца и Лука Кастратовић. Они објашњавају шта нам је од Русије неопходно да добијемо у оквиру војне сарадње и говоре о политици као одлучујућем фактору.

2024-03-01 16:21:09

Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?
Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

Ситуација за фебруар 2024.

2024-03-01 16:16:28

Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство
Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство

Косово и Метохија је српско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити потпун – истакао је у разговору за Братство Иван Андрејевич Ивањиков, доктор правних и политичких наука, професор Сверуског државног универзитета правде.

2024-02-29 12:17:03

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство
Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

2024-01-14 21:56:25

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово
Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово

Закон је на дневном реду парламента од 7. фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела

2023-05-30 18:41:17

Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини
Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

Српско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

2023-05-25 20:58:07

Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?
Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Српска...

2023-05-14 23:11:20

РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?
РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?

Запад је наоружао Кијев модерним наоружањем и обучио десетине хиљада њихових војника

2023-04-25 12:51:03

Ескалација у Нагорно-Карабаху
Ескалација у Нагорно-Карабаху

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.

2023-04-04 21:07:51

РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев
РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев

У очекивању украјинске контраофанзиве, Москва се суочава са кључним стратешким избором

2023-04-04 01:28:14

Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао
Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао

Годину дана након почетка руске специјалне војне операције у Донбасу, украјинска политичка елита не престаје да...

2023-02-04 10:57:09

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: