Осам година илегалног пуча у Украјини - резултати и последице

Објављено: 23.02.2022.год.

У Грађанском већу Руске Федерације је одржана конференција на тему: „Осам година илегалног пуча у Украјини - резултати и последице“.

На конференцији су узели учешће аналитичари, историчари, новинари и политиколози из многих земаља света. Учесници су сумирали догађаје око Украјине, као и о односу Запада према овом питању. Подсетимо, пре осам година председник Украјине Виктор Јанукович био је приморан да напусти Кијев након државног удара. 

Округли сто је отворио и модерирао Максим Григоријев, члан Јавне коморе Руске Федерације, директор Фондације за истраживање проблема демократије, који је свој говор започео сумирањем резултата осам година које су прошле од државног удара у Кијеву.
 
Политички резултати Евромајдана су још тужнији од економских“, навео је он.

"То укључује ратне злочине - намерно гранатирање жена и деце у Донбасу. Видимо шта се дешава унутар Украјине, то је борба против неистомишљеника, када се убијају, хапсе, киднапују они који не деле ставове руководства земље. То укључује борбу против ТВ канала, укључујући украјинску опозицију и политичке партије. У Украјини отворено функционишу „ескадриле смрти“ – „Азов“, „Десни сектор“. Они убијају неистомишљенике, а обучавају их исти инструктори који су припремали „ескадриле смрти“ у Латинској Америци“.

Затим је говорио гост из Француске, председник Института 1717 за нови француско-руски савез Емануел Лероа. Он је на почетку свог обраћања објаснио да ће говорити француски, пошто је енглески језик НАТО-а.


„У току је културни рат“, рекао је он.  - У великој игри у 21. веку између Англосаксонаца и Русије, Запад је дошао до прекретнице и почео да пада. Видели смо то у Ираку, Сирији, итд. А гледајући Европу, можемо говорити о цивилизацијском паду западног света.”

Он је навео да наставак сукоба у оном облику у којем се одвија у Украјини и другим земљама бившег СССР-а није случајан.
 
„То је фундаментална борба у којој се сукобљавају два погледа на свет. Али не треба мислити да је ова борба почела 1991. године. Било да се ради о два чеченска рата, Сирији, Донбасу, задатак за Англосаксонце је остао непромењен од времена Макиндера – да контролишу Римланд како би заузели Хартленд“, објаснио је он, напомињући да је Русија војно доживела импресивни опоравак.
 
Према његовим речима, да она то није урадила, НАТО би већ кренуо у отворени напад на Руску Федерацију.
 
„Али што се тиче културног рата, Запад наставља да продире у умове руске омладине“, додао је он, изразивши уверење да ће у овој области у блиској будућности бити једнако грандиозних успеха као и у војном.
 
Политички коментатор, новинар, блогер из Сједињених Држава Џорџ Пирс је заузврат говорио о правом стању ствари у својој земљи.
 
„У Америци постоје милиони радних људи којима се управља против њихових вредности и најбољих интереса. Ове идеолошке фантазије се могу описати као нови колонијализам заснован на обмани. Конкуренција је елиминисана, ресурси се одузимају људима без накнаде. Чак се и радна снага држи у стању у којем нема другог избора осим да ради за мање од плате за преживљавање, без икаквих обавеза послодаваца. Овај план се на крају мора применити широм света. Украјина треба да постане прототип“, рекао је он.
 
Према Пирсовим речима, најбољи план за будућност је „описати друштвену архитектуру која ће подржати локалну контролу и надзор над свим медијима, полицијом, економском и политичком моћи“.
 
„Почеци овог алтернативног система могу се организовати само након што инспиришу уморну, збуњену и веома ослабљену средњу класу новом визијом. Нови светли град на брду. Град локалне политичке моћи који одржава достојанство самоуправних заједница. Сјајни град новог мултиполарног света“, резимирао је он.

Џон Марк Дуган, политички коментатор, новинар, блогер, бивши амерички војник био је приморан да побегне из Сједињених Држава, те констатовао пад демократије у својој земљи.
 
„САД имају симбиуни однос са Украјином. Корумпирани амерички политичари дају новац локалним пореским обвезницима једнако корумпираним украјинским политичарима који дозвољавају САД-у да краду од Украјине. Осим тога, никоме није тајна да је створено најмање 14 америчких биолошких лабораторија у којима се спроводе експерименти над Украјинцима“, рекао је он.

 
Према његовим речима, у ситуацији рата у Донбасу, САД и НАТО се понашају као лешинари.
 
„Они се хране остацима онога што је остало након почетка сукоба. Они су одговорни и за почетак сукоба и за недостатак воде која може да се искористи за гашење“, рекао је он.
 
Додао је да је сигуран да је криво и украјинско руководство.
 
„Поступци локалних власти довели су земљу до катастрофе. А велико је питање да ли ће Украјина опстати као држава. Украјина је постала монета у геополитичкој игри САД-а на светској сцени. Чак и посланици Врховне раде већ признају да је Украјина продала свој суверенитет ММФ-у“, закључио је Дуган.
 
Директор Центра за геополитичку експертизу Валериј Коровин је навео да се проблем више не може решити ни дипломатским путем ни споразумима
 
„У овом тренутку је очигледно и властима и стручној заједници да се проблем више не може решити ни дипломатским путем ни споразумима управо из разлога што је Украјину заузео Запад пучем“, објаснио је он.„Неутралност у Украјини могла је бити само под стратешком контролом Русије, која је створила ову земљу, дала јој суверенитет и подржала је након распада СССР-а.“
 
Према Коровину, државност Украјине је у потпуности воља Русије. Она је била тампон зона створена о нашем трошку након што смо се повукли из источне Европе.
 
„Ово не би било потребно да су руске трупе стациониране у источном Берлину“, додао је он. - Онда би Украјина била на зачељу. Али пошто смо се добровољно повукли, верујући на реч да НАТО неће кренути на исток, тампон зона између Запада и Русије је нестала. Створили смо такву тампон зону, Украјина која је одвојила Русију и Запад од рата. Шта је Запад урадио? Он ју је прогутао! Видимо злобу Запада према Русији. Не треба гајити илузије о могућности позитивних пројеката Запада!“
 
Коровин је навео да је оно што се дешава против становника Донбаса чисти геноцид. Требало је осам година да се то схвати...
 
У наставку он је поставио питање – да ли нам је данас потребна државност Украјине?
 
„Ми смо то подржавали, субвенционисали испоруком гаса итд, али зашто нам то сад треба ако је усмерена против нас? Украјинска државност за нас више не представља никакву вредност и значај. Украјина је усмерена против нас. Тамо се дешава геноцид руског народа“, рекао је Коровин.

Подсетимо, рат у Донбасу, нагком државног удара у Кијеву, почео је у априлу 2014. године. 11. маја исте године одржани су референдуми у ДНР-у и ЛНР-у, на којима су главна питања била: „Да ли подржавате чин државне независности Доњецке Народне Републике?“ и „Да ли подржавате чин државне независности Луганске Народне Републике?“. Тада су републике Донбаса контролисале нешто већу територију него сада.

На референдумима је учествовала апсолутна већина становника ДНР-а и ЛНР-а, од којих су скоро сви одговорили са „да“ на постављена питања.

Рат је у то време већ био у току. У Дому синдиката у Одеси догодила се трагедијагде су спаљени људи, водиле су се жестоке борбе у Славјанску. Борбе у Донбасу трају до данас.

Подсетимо, 21. фебруара 2022. године, Савет безбедности Русије, на челу са Владимиром Путином, једногласно је подржао признање независности ДНР-а и ЛНР-а. Руководству Русије су се претходно обратили председници ДНР-а и ЛНР-а Денис Пушилин и Леонид Пасечник са одговарајућим захтевом. Признање је објављено истог дана. Истовремено је постало познато да ће оружане снаге Руске Федерације помагати републикама у обезбеђивању безбедности.

 

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово
Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово

Закон је на дневном реду парламента од 7. фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела

2023-05-30 18:41:17

Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини
Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

Српско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

2023-05-25 20:58:07

Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?
Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Српска...

2023-05-14 23:11:20

РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?
РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?

Запад је наоружао Кијев модерним наоружањем и обучио десетине хиљада њихових војника

2023-04-25 12:51:03

Ескалација у Нагорно-Карабаху
Ескалација у Нагорно-Карабаху

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.

2023-04-04 21:07:51

РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев
РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев

У очекивању украјинске контраофанзиве, Москва се суочава са кључним стратешким избором

2023-04-04 01:28:14

Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао
Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао

Годину дана након почетка руске специјалне војне операције у Донбасу, украјинска политичка елита не престаје да...

2023-02-04 10:57:09

Стаљинградска битка - битка која је променила свет
Стаљинградска битка - битка која је променила свет

Од обала Волге почео је победоносни поход Црвене армије и ослобођење, не само Европе, већ и света од нацизма.

2023-02-02 09:24:44

РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица
РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица

Колективни Запад ефективно уцењује Београд по питању Косова, а прихватање његовог предлога само би подстакло више...

2023-02-01 06:12:08

Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали
Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали

Русија, под тешким западним санкцијама, показује целом свету да ни америчко пријатељство, ни долар, који ризикује...

2023-01-30 06:52:44

Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију
Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију

Излагање Бранка Павловића на 3. округлом столу Српско-руског братства «Економски аспекти независности Србије»

2023-01-26 09:53:57

РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски
РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски

Свет се клати на ивици амбиса због повећаног ризика од нуклеарног рата, неуспеха у решавању еколошких...

2023-01-21 20:25:08

РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске
РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске

Украјина ће се борити да испуни своје обећање да истера руске снаге са своје територије, изјавио...

2023-01-21 19:07:06

РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције
РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције

Виктор Медведчук такође наводи да кијевска влада води Европу ка потенцијалној нуклеарној кризи

2023-01-16 18:27:55

Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији
Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији

На националним консултацијама у Мађарској, 97 одсто грађана који су учествовали изјаснило се против антируских санкција...

2023-01-14 13:56:58

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: