Уклањање споменика маршалу Коњеву у Прагу: Морални и етички злочин људи који не поштују сећање на своје претке

Објављено: 13.04.2020.год.
фото: bog-rata.com

У последње време приметне су озбиљне трзавице на линији Москва-Праг, које је изазвала Република Чешка након демонтаже споменика совјетском маршалу Ивану Степановичу Коњеву, који је деценијама красио Праг.


Република Чешка/Праг – Посебно забрињава чињеница да је за његово уклањање искориштена ванредна ситуација узрокована пандемијом коронавируса, када нема пуно грађана на улицама, што указује да су се локалне власти прибојавале потенцијалних нереда.

Треба имати у виду и да је тајминг за уклањање споменика убрзан услед неочекиваног излива „русољубља“ у појединим земљама ЕУ. Ово је резултат оперативних могућности руске армије која је брзо реаговала на позив за помоћ у борби против пандемије. Руске транспортне летелице (Ил-76МД и АН-124-100) су данас веома важне за поједине чланице НАТО када је у питању ваздушни транспорт, а једна таква летелица је одлетела и у САД. Посебно је застрашујућ пример Италије где се НАТО показао као потпуно неспособна организација за борбу против пандемије коронавируса, који је само у овој држави однео скоро 20 хиљада људи. У епицентру апидемије у Бергаму (Ломбардија) налази се специјална група руских вирусолога и специјалиста АБХО, који заједно са својом техником учествују у великој акцији дезинфекције целог града, преноси Бог рата.


Уклањање споменика маршалу Коњеву – Праг, Република Чешка, фото: Бог рата

Све ово је било и превише за русофобну елиту која и даље заузима кључне позиције у земљама ЕУ. Она је на себи својствен начин покушала ударцима испод појаса да „помрси“ глобални успех Москве, која се у новонасталој ситуацији далеко боље снашла. Наравно, на све ово треба додати стратешко-пропагадни мегапројекат који неколико година уназад предводе западне државе, а који се тиче ревизије историје Другог светског рата где се настоји у потпуности маргинализовати улога СССР-а који је у том рату имао безмало 20 милиона жртава, чија борба је и решила његов исход.

Стратешки геније

Маршал Коњев је један од најспособнијих совјетских ратних команданта из периода Другог светског рата. Његове армије су одиграле кључну улогу приликом похода на Берлин, када  је ослобођен велики број данашњих источноевропских држава.

Наиме, 1. украјински фронт Црвене армије је био ударна песница која је ломила непријатеља на путу ка Берлину. Овим стратегијским саставом Црвене армије је командовао маршал Иван Коњев. У неколико крупних ослободилачких операција (Лавовско-Сандомирска, Источно-Карпатска, Висла-Одерска, Шлеска, Берлинска и Прашка) у потпуности су уништене формације Трећег Рајха (Вермахт и СС), као и разни сателитски „привесци“ које су се до последњег дана борили на страни Хитлера.

Овај случај је везан и за ослобођење Прага, где се након пада Берлина окупила групација од око 900 хиљада немачких војника и њихових помагача са разних страна, које Црвена армија услед главног приоритета (команда „На Берлин!“ прим.аутора) пропустила да уништи током свог продора кроз Пољску, Чешку, Словачку. Црвеноармејци су се свим снагама устремили на столицу Трећех Рајха, и нису се много обазирали на разбијене остатке непријатељских дивизија, корпуса и армија, који су остајали иза њихових леђа.

Чешка маршал Коњев Праг

Оперативна карта : Операција за ослобођење Прага и ликвидација Групе армија “Центар”, 
фото: Бог рата

Изманеврисана Група армија „Центар“ тешко се пробијала ка својој отаџбини. Она је остала сабијена на ширем подручју града Праг (Чешка), који је укључивао неколико варошица које су се наслањале на њега. Ову групацију су чинили проређени и исцрпљени састави 1-ве и 4-те тенковске армије, као и 17-те армије. Око Брна се се окупили преостали остаци групе армија „Југ“ која је сведена на свега једну армију. Ове снаге су бројале око 900 хиљада потпуно неупотребљивих бораца, са око 9,700 артиљеријских цеви, 2,000 тенкова и 1,000 авиона. Исправност технике је била упитна, док су залихе муниције и горива практично биле исцрпљене.

Иако је испред себе имао значајне непријатељске снаге, са доста група и појединаца који су били спремни да се боре до смрти, маршал Коњев је током Прашке операције веома пажљиво користио разорни потенцијал својих армија, који је био заиста импресиван. Црвена армија је у последњу велику битку Другог светског рата ушла са оперативно-стратегијским саставима три фронта (1,2 и 3-ћи украјински) који су укупно имали преко 2 милиона војника и официра, око 30 хиљада артиљеријских цеви, 2 хиљаде тенкова и 3 хиљаде авиона.

Ове јединице су брзо сломиле отпор непријатељских снага и ослободиле Праг. Том приликом је погинуло готово 12 хиљада совјетских војника. Црвена армија је на овај начин спасила једна од најлепших градова у Европи од потпуног разарања. Наиме, немачке формације су приликом свог повлачења имале обичај да иза себе оставе  „спржену земљу“. Интервенцијом совјетске 3-ће и 4-те гардијске тенковске армије немачки план је осујећен, а град очуван. Праг је дефинитивно ослобођен 9.маја 1945.године. Непријатељ је у 100% обиму уништен. У борбама је убијено око 40 хиљада непријатељских војника, док их је 860 хиљада заробљено.

И то није све. Умешним командовањем овог веома способног и енергичног команданта од потпуног разарања су спашени индустријски капацитети Шлезије, а ослобођен је и злогласни концентрациони логор Аушвиц (Konzentrationslager Auschwitz) где је Циклоном „подављено“ преко 1,1 милиона жртава.

Инструментализоване групе националиста нападају бисту ослободиоца

Пре четири деценије (9.маја 1980.године) у част совјетског маршала-ослободиоца град Праг је подигао велелепни споменик од бронзе, који су креирали Здењек Крибус и Вратислав Ружичка. Међутим, у последње време он је стално на удару „непознатих“ вандала који се представљају као чешки националисти. Ове групе наводно не могу да прихвате чињеницу да у њиховом граду и даље стоји биста совјетском маршалу који је по њима „директно умешан“ у интеревенције совјетске армије из 1968.године (Прашко пролеће). Чешко Министарство унутрашњих послова и правосудни органи апсолутно нису заинтересовани за потрагу и процесуирање ових лица, тако да они до данас нису откривени.Пошто се ради о релативно простој полицијској акцији која је на нивоу уличних позорника, јасно је да иза ових група стоје поједини центри моћи.

Вандалско скрнављење бисте маршала Коњева- Праг, Република Чешка, 
фото: Бог рата

Овде се посебно истиче извесни Коларж, који је налази на месту начелника градске администације Прага-6 (северозападни део града у коме се налазила биста маршалу Коњеву) који је лично организовао рушење споменика. Ради се о човеку за кога говоре да је повезан са америчким обавештајним елементима (струја “дубоке државе”-deep state), и који наставља да даје веома увредљиве изјаве након што је споменик уклоњен.

Да иза ових агресивних група стоје одређене структуре из локалних власти, најбоље сведочи рекомпозиција натписа на самом споменику које су у научно-историјском смислу контроверзне, уз додавање информације да је маршал Коњев учествовао у операцији јединица Варшавског пакта приликом ликвидације побуне у Мађарској и његовој обавештајној улози која је довела до пресецања „реформистичких“ тенденција које је заговарао чехословачки комунистички лидер Александер Дубчек (интервенција у Чехословачкој 1968.године).

Све да је ово и тачно, мора се знати да се тих година на територији Европе одигравао тзв. Хладни рат, и да се Чешка (тадашња Чехословачка) налазила на стратешки веома важном месту на западним границама Варшавског пакта. У сваком случају, за разлику од његовог америчког колеге генерала Двајта Ајзенхауера (касније председника САД) који је напалм бомбама бранио интересе своје државе на Корејском полуострву, маршал Коњев тако нешто није применио на тлу ондашње Чехословачке или Мађарске. Данас се САД са поносом сећају овог америчког председника и сматрају га за хероја, иако је у том рату настрадало неколико милиона људи.

Поводом уклањања овог споменика појавиле су заједљиви коментари садашњег чешког естаблишмента типа „код маршала није примећена заштитна маска, зато смо га уклонили са улице“ (цинична алузија па пандемију корона вируса). При том је заборављен покушај лоповлука међународних размера који Чешка засигурно неће скоро опрати, у коме је отет огроман контингент маски који је био намењен Италији (хуманитарна помоћ НР Кине).

На бранику истине и правде

Због овог последњег у низу чина вандализма, Владимир Путин је у прошли уторак потписао закон о казненој одговорности за уништавање или оштећење споменика бранитељима домовине у Русији и иностранству. Закон се односи на споменике учесника Великог домовинског рата, који за све народе Русије и њихове потомке, без обзира на идеологију, етничку или верску припадност има посебно место у колективној меморији. Закон који је потписао Путин омогућава Истражном одбору Русије да поднесе кривичну пријаву за рушење споменика маршалу Коњеву у Прагу.После истраге документи ће бити послати свим међународним телима у којима је Русија заступљена, укључујући Интерпол.


Јединице 1. Украјинског фронта – 1945. година, 
фото: Бог рата

Руски министар одбране Сергеј Шојгу 9. априла је написао писмо челнику чешке војске Лубомиру Метнару тражећи од њега да преда срушени споменик Москви. Праг је одбио да удовољи руској страни и рекао да ће споменик „вероватно бити премештен у такозвани Музеј XX века, подручје које су многе земље источне Европе одабрале да тамо сместе све непожељне споменике, уместо да их униште.

Касније су у Прагу рекли да премештање споменика маршалу Коневу не крши постојеће међународне уговоре између Чешке и Русије, а законе који су недавно усвојени у Русији на ту тему проучиће правници.

„Јасно је да нема говора о обнови споменика. То се догодило услед националистичког беса локалних власти у Прагу. И они ће бити награђени према својим неделима”, рекао је руски сенатор Франз Клинцевич, коментаришући ситуацију око споменика маршалу Ивану Коњеву у Прагу (Република Чешка).“Према тренутном руском законодавству, ово је казнено дело”, рекао је Франц Клинцевич, утицајни члан Одбора Већа Федерације за одбрану и безбедност.

„Отворен је случај, а руски министар одбране Сергеј Шојгу обратио се председнику Истражног одбора Руске Федерације Александру Бастријкину, тако да се спроводе потребне истражне радње. Али осим тога, чин чешких власти морални је и етички злочин људи који не поштују сећање на своје претке, не сећају се њихове историје и чине оваква светогрђа. Ова акција ће имати правне последице”, додао је сенатор.

„У Чешкој су тврдили да ће споменик бити рестауриран или премештен на друго место. Али судећи по томе како је варварски срушен, ове изјаве немају никакве везе са истином. Све се то догађа услед националистичког беса од стране прашких градских власти које на овај начин покушавају да стекну сумњиве политичке предности“, нагласио је сенатор Клинцевич.

„Земља је округла, а живот дуг. И свако ће од ових недела бити награђено по заслугама. У вези са инцидентом биће спроведене све релевантне истраге, документи ће бити послати свим међународним телима у којима је Русија заступљена, укључујући Интерпол. Многи ће због тога морати да се осећају неугодно”, закључио је руски сенатор.

Бог рата

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово
Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово

Закон је на дневном реду парламента од 7. фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела

2023-05-30 18:41:17

Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини
Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

Српско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

2023-05-25 20:58:07

Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?
Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Српска...

2023-05-14 23:11:20

РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?
РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?

Запад је наоружао Кијев модерним наоружањем и обучио десетине хиљада њихових војника

2023-04-25 12:51:03

Ескалација у Нагорно-Карабаху
Ескалација у Нагорно-Карабаху

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.

2023-04-04 21:07:51

РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев
РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев

У очекивању украјинске контраофанзиве, Москва се суочава са кључним стратешким избором

2023-04-04 01:28:14

Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао
Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао

Годину дана након почетка руске специјалне војне операције у Донбасу, украјинска политичка елита не престаје да...

2023-02-04 10:57:09

Стаљинградска битка - битка која је променила свет
Стаљинградска битка - битка која је променила свет

Од обала Волге почео је победоносни поход Црвене армије и ослобођење, не само Европе, већ и света од нацизма.

2023-02-02 09:24:44

РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица
РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица

Колективни Запад ефективно уцењује Београд по питању Косова, а прихватање његовог предлога само би подстакло више...

2023-02-01 06:12:08

Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали
Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали

Русија, под тешким западним санкцијама, показује целом свету да ни америчко пријатељство, ни долар, који ризикује...

2023-01-30 06:52:44

Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију
Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију

Излагање Бранка Павловића на 3. округлом столу Српско-руског братства «Економски аспекти независности Србије»

2023-01-26 09:53:57

РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски
РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски

Свет се клати на ивици амбиса због повећаног ризика од нуклеарног рата, неуспеха у решавању еколошких...

2023-01-21 20:25:08

РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске
РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске

Украјина ће се борити да испуни своје обећање да истера руске снаге са своје територије, изјавио...

2023-01-21 19:07:06

РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције
РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције

Виктор Медведчук такође наводи да кијевска влада води Европу ка потенцијалној нуклеарној кризи

2023-01-16 18:27:55

Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији
Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији

На националним консултацијама у Мађарској, 97 одсто грађана који су учествовали изјаснило се против антируских санкција...

2023-01-14 13:56:58

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: