Уклањање споменика маршалу Коњеву у Прагу: Морални и етички злочин људи који не поштују сећање на своје претке

Објављено: 13.04.2020.год.
фото: bog-rata.com

У последње време приметне су озбиљне трзавице на линији Москва-Праг, које је изазвала Република Чешка након демонтаже споменика совјетском маршалу Ивану Степановичу Коњеву, који је деценијама красио Праг.


Република Чешка/Праг – Посебно забрињава чињеница да је за његово уклањање искориштена ванредна ситуација узрокована пандемијом коронавируса, када нема пуно грађана на улицама, што указује да су се локалне власти прибојавале потенцијалних нереда.

Треба имати у виду и да је тајминг за уклањање споменика убрзан услед неочекиваног излива „русољубља“ у појединим земљама ЕУ. Ово је резултат оперативних могућности руске армије која је брзо реаговала на позив за помоћ у борби против пандемије. Руске транспортне летелице (Ил-76МД и АН-124-100) су данас веома важне за поједине чланице НАТО када је у питању ваздушни транспорт, а једна таква летелица је одлетела и у САД. Посебно је застрашујућ пример Италије где се НАТО показао као потпуно неспособна организација за борбу против пандемије коронавируса, који је само у овој држави однео скоро 20 хиљада људи. У епицентру апидемије у Бергаму (Ломбардија) налази се специјална група руских вирусолога и специјалиста АБХО, који заједно са својом техником учествују у великој акцији дезинфекције целог града, преноси Бог рата.


Уклањање споменика маршалу Коњеву – Праг, Република Чешка, фото: Бог рата

Све ово је било и превише за русофобну елиту која и даље заузима кључне позиције у земљама ЕУ. Она је на себи својствен начин покушала ударцима испод појаса да „помрси“ глобални успех Москве, која се у новонасталој ситуацији далеко боље снашла. Наравно, на све ово треба додати стратешко-пропагадни мегапројекат који неколико година уназад предводе западне државе, а који се тиче ревизије историје Другог светског рата где се настоји у потпуности маргинализовати улога СССР-а који је у том рату имао безмало 20 милиона жртава, чија борба је и решила његов исход.

Стратешки геније

Маршал Коњев је један од најспособнијих совјетских ратних команданта из периода Другог светског рата. Његове армије су одиграле кључну улогу приликом похода на Берлин, када  је ослобођен велики број данашњих источноевропских држава.

Наиме, 1. украјински фронт Црвене армије је био ударна песница која је ломила непријатеља на путу ка Берлину. Овим стратегијским саставом Црвене армије је командовао маршал Иван Коњев. У неколико крупних ослободилачких операција (Лавовско-Сандомирска, Источно-Карпатска, Висла-Одерска, Шлеска, Берлинска и Прашка) у потпуности су уништене формације Трећег Рајха (Вермахт и СС), као и разни сателитски „привесци“ које су се до последњег дана борили на страни Хитлера.

Овај случај је везан и за ослобођење Прага, где се након пада Берлина окупила групација од око 900 хиљада немачких војника и њихових помагача са разних страна, које Црвена армија услед главног приоритета (команда „На Берлин!“ прим.аутора) пропустила да уништи током свог продора кроз Пољску, Чешку, Словачку. Црвеноармејци су се свим снагама устремили на столицу Трећех Рајха, и нису се много обазирали на разбијене остатке непријатељских дивизија, корпуса и армија, који су остајали иза њихових леђа.

Чешка маршал Коњев Праг

Оперативна карта : Операција за ослобођење Прага и ликвидација Групе армија “Центар”, 
фото: Бог рата

Изманеврисана Група армија „Центар“ тешко се пробијала ка својој отаџбини. Она је остала сабијена на ширем подручју града Праг (Чешка), који је укључивао неколико варошица које су се наслањале на њега. Ову групацију су чинили проређени и исцрпљени састави 1-ве и 4-те тенковске армије, као и 17-те армије. Око Брна се се окупили преостали остаци групе армија „Југ“ која је сведена на свега једну армију. Ове снаге су бројале око 900 хиљада потпуно неупотребљивих бораца, са око 9,700 артиљеријских цеви, 2,000 тенкова и 1,000 авиона. Исправност технике је била упитна, док су залихе муниције и горива практично биле исцрпљене.

Иако је испред себе имао значајне непријатељске снаге, са доста група и појединаца који су били спремни да се боре до смрти, маршал Коњев је током Прашке операције веома пажљиво користио разорни потенцијал својих армија, који је био заиста импресиван. Црвена армија је у последњу велику битку Другог светског рата ушла са оперативно-стратегијским саставима три фронта (1,2 и 3-ћи украјински) који су укупно имали преко 2 милиона војника и официра, око 30 хиљада артиљеријских цеви, 2 хиљаде тенкова и 3 хиљаде авиона.

Ове јединице су брзо сломиле отпор непријатељских снага и ослободиле Праг. Том приликом је погинуло готово 12 хиљада совјетских војника. Црвена армија је на овај начин спасила једна од најлепших градова у Европи од потпуног разарања. Наиме, немачке формације су приликом свог повлачења имале обичај да иза себе оставе  „спржену земљу“. Интервенцијом совјетске 3-ће и 4-те гардијске тенковске армије немачки план је осујећен, а град очуван. Праг је дефинитивно ослобођен 9.маја 1945.године. Непријатељ је у 100% обиму уништен. У борбама је убијено око 40 хиљада непријатељских војника, док их је 860 хиљада заробљено.

И то није све. Умешним командовањем овог веома способног и енергичног команданта од потпуног разарања су спашени индустријски капацитети Шлезије, а ослобођен је и злогласни концентрациони логор Аушвиц (Konzentrationslager Auschwitz) где је Циклоном „подављено“ преко 1,1 милиона жртава.

Инструментализоване групе националиста нападају бисту ослободиоца

Пре четири деценије (9.маја 1980.године) у част совјетског маршала-ослободиоца град Праг је подигао велелепни споменик од бронзе, који су креирали Здењек Крибус и Вратислав Ружичка. Међутим, у последње време он је стално на удару „непознатих“ вандала који се представљају као чешки националисти. Ове групе наводно не могу да прихвате чињеницу да у њиховом граду и даље стоји биста совјетском маршалу који је по њима „директно умешан“ у интеревенције совјетске армије из 1968.године (Прашко пролеће). Чешко Министарство унутрашњих послова и правосудни органи апсолутно нису заинтересовани за потрагу и процесуирање ових лица, тако да они до данас нису откривени.Пошто се ради о релативно простој полицијској акцији која је на нивоу уличних позорника, јасно је да иза ових група стоје поједини центри моћи.

Вандалско скрнављење бисте маршала Коњева- Праг, Република Чешка, 
фото: Бог рата

Овде се посебно истиче извесни Коларж, који је налази на месту начелника градске администације Прага-6 (северозападни део града у коме се налазила биста маршалу Коњеву) који је лично организовао рушење споменика. Ради се о човеку за кога говоре да је повезан са америчким обавештајним елементима (струја “дубоке државе”-deep state), и који наставља да даје веома увредљиве изјаве након што је споменик уклоњен.

Да иза ових агресивних група стоје одређене структуре из локалних власти, најбоље сведочи рекомпозиција натписа на самом споменику које су у научно-историјском смислу контроверзне, уз додавање информације да је маршал Коњев учествовао у операцији јединица Варшавског пакта приликом ликвидације побуне у Мађарској и његовој обавештајној улози која је довела до пресецања „реформистичких“ тенденција које је заговарао чехословачки комунистички лидер Александер Дубчек (интервенција у Чехословачкој 1968.године).

Све да је ово и тачно, мора се знати да се тих година на територији Европе одигравао тзв. Хладни рат, и да се Чешка (тадашња Чехословачка) налазила на стратешки веома важном месту на западним границама Варшавског пакта. У сваком случају, за разлику од његовог америчког колеге генерала Двајта Ајзенхауера (касније председника САД) који је напалм бомбама бранио интересе своје државе на Корејском полуострву, маршал Коњев тако нешто није применио на тлу ондашње Чехословачке или Мађарске. Данас се САД са поносом сећају овог америчког председника и сматрају га за хероја, иако је у том рату настрадало неколико милиона људи.

Поводом уклањања овог споменика појавиле су заједљиви коментари садашњег чешког естаблишмента типа „код маршала није примећена заштитна маска, зато смо га уклонили са улице“ (цинична алузија па пандемију корона вируса). При том је заборављен покушај лоповлука међународних размера који Чешка засигурно неће скоро опрати, у коме је отет огроман контингент маски који је био намењен Италији (хуманитарна помоћ НР Кине).

На бранику истине и правде

Због овог последњег у низу чина вандализма, Владимир Путин је у прошли уторак потписао закон о казненој одговорности за уништавање или оштећење споменика бранитељима домовине у Русији и иностранству. Закон се односи на споменике учесника Великог домовинског рата, који за све народе Русије и њихове потомке, без обзира на идеологију, етничку или верску припадност има посебно место у колективној меморији. Закон који је потписао Путин омогућава Истражном одбору Русије да поднесе кривичну пријаву за рушење споменика маршалу Коњеву у Прагу.После истраге документи ће бити послати свим међународним телима у којима је Русија заступљена, укључујући Интерпол.


Јединице 1. Украјинског фронта – 1945. година, 
фото: Бог рата

Руски министар одбране Сергеј Шојгу 9. априла је написао писмо челнику чешке војске Лубомиру Метнару тражећи од њега да преда срушени споменик Москви. Праг је одбио да удовољи руској страни и рекао да ће споменик „вероватно бити премештен у такозвани Музеј XX века, подручје које су многе земље источне Европе одабрале да тамо сместе све непожељне споменике, уместо да их униште.

Касније су у Прагу рекли да премештање споменика маршалу Коневу не крши постојеће међународне уговоре између Чешке и Русије, а законе који су недавно усвојени у Русији на ту тему проучиће правници.

„Јасно је да нема говора о обнови споменика. То се догодило услед националистичког беса локалних власти у Прагу. И они ће бити награђени према својим неделима”, рекао је руски сенатор Франз Клинцевич, коментаришући ситуацију око споменика маршалу Ивану Коњеву у Прагу (Република Чешка).“Према тренутном руском законодавству, ово је казнено дело”, рекао је Франц Клинцевич, утицајни члан Одбора Већа Федерације за одбрану и безбедност.

„Отворен је случај, а руски министар одбране Сергеј Шојгу обратио се председнику Истражног одбора Руске Федерације Александру Бастријкину, тако да се спроводе потребне истражне радње. Али осим тога, чин чешких власти морални је и етички злочин људи који не поштују сећање на своје претке, не сећају се њихове историје и чине оваква светогрђа. Ова акција ће имати правне последице”, додао је сенатор.

„У Чешкој су тврдили да ће споменик бити рестауриран или премештен на друго место. Али судећи по томе како је варварски срушен, ове изјаве немају никакве везе са истином. Све се то догађа услед националистичког беса од стране прашких градских власти које на овај начин покушавају да стекну сумњиве политичке предности“, нагласио је сенатор Клинцевич.

„Земља је округла, а живот дуг. И свако ће од ових недела бити награђено по заслугама. У вези са инцидентом биће спроведене све релевантне истраге, документи ће бити послати свим међународним телима у којима је Русија заступљена, укључујући Интерпол. Многи ће због тога морати да се осећају неугодно”, закључио је руски сенатор.

Бог рата

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Међудржавни односи Русије и Србије

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Сочију са председником Владимиром Путином. Преглед међудржавних односа Руске Федерације и Републике Србије

Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом
Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом

Бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов описао је за РИА Новости ситуацију у којој је страдала нуклеарна подморница...

2021-11-22 09:26:19

РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше
РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше

Предлог Москве да Украјина прекине крваве борбе на истоку земље тако што ће сести за сто...

2021-11-18 10:39:50

РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“
РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“

Америчка војска покушала је да прикрије смртоносни напад на сиријске цивиле у којем је убијено чак...

2021-11-14 07:55:25

РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји
РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји

Амерички званичници упозорили су своје европске колеге да Москва можда планира инвазију на Украјину, а Вашингтон...

2021-11-12 10:57:56

Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене
Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене

\"Забринут сам што представници Србије не траже да се спроведе одредба о праву за повратак 250 000 Срба. Што не траже повратак 1999 војника српске војске на Косово и Метохију. А то није мало, јер на целом КиМ сада има око 3-4 хиљаде припадника Кфора\"

2021-11-11 09:01:35

Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза
Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је последња седница Савета безедбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

2021-11-04 10:15:56

РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај
РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај

Талибани су дуго оптуживали Вашингтон да финансира ИСИС, а сада су индиректно у праву, јер се...

2021-11-01 09:25:56

Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком
Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком

Руски лидер се појављује као паметан тактичар у позадини покушаја НАТО-а да се фокусира на Кину,...

2021-10-31 11:18:30

РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?
РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?

Пише Џулијан Фишер за РТ Уз упозорења да би нове тензије између Београда и Приштине могле да...

2021-10-29 10:00:33

Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД
Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД

Вашингтон тражи да Кијев барем казни америчког ултрадесничара. Кју клукс клан се преселио у Кијев, хоће ли амерички нациста бити враћен у домовину?

2021-10-28 16:38:47

РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага
РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага

Пентагон је саопштио да су министарства одбране Сједињених Држава и самопроглашеног Косова одржала билатералне консултације на којима су разговарали о приоритетима за безбедносну сарадњу и спровођењу плана за приштинске безбедносне снаге. Истовремено, Москва сматра озбиљним проблемом кораке ка стварању „војске Косова“ које подржавају Вашингтон и његови партнери. Према речима Василија Небензје, сталног представника Руске Федерације при УН, „треба поставити чврсту баријеру против таквих идеја“. Он сматра и да изостанак реакције западних држава, препуштајући се деловању Приштине, доводи до отвореног сукоба Приштине и Београда. Међутим, према мишљењу стручњака, САД и друге западне земље неће се мешати у незаконите кораке Приштине. Истовремено, према прогнози политиколога, српске власти вероватно неће подлећи таквом притиску.

2021-10-25 10:08:07

Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора
Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора

У Народној скупштини Републике Српске од првог дана успостављена је једнакост и слобода, однегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро делује, рекао је у ексклузивној изјави за Срну први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

2021-10-24 09:01:10

РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“
РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“

„Сутра би могле да се појаве ракете код Харкова. Шта ћемо по том питању? Не постављамо ми своје пројектиле тамо, они нама гурају своје под нос.“

2021-10-22 10:03:51

Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића
Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића

Амерички обавјештајци слали су извјештаје о српским лидерима , процјењујући какве су њихове личности, шта могу бити њихове слабости, како им приступити.

2021-10-21 09:15:35

Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19
Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19

Након што је Русија прва у свету регистровала вакцину "Спутњик V", њу су искритиковали на међународној...

2021-10-20 13:47:42

Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији
Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији

По ко зна који пут Шиптари су упали на северни део наше јужне покрајине, наоружани до...

2021-10-16 13:25:14

РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“
РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“

2021-10-15 14:41:39

Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом
Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом

\"Садашње власти Украјине апсолутно зависне, а земља је под директном страном контролом\"

2021-10-11 07:23:33

„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција
„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција

Под овим насловом данас је одржана Међународна интернет конференција поводом 80 година од рођења и 15...

2021-10-01 09:15:34

„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“
„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“

Америчка војска претрпела је стратешки неуспех у Авганистану иако је испунила део постављених задатака, изјавио је...

2021-10-01 06:00:39

„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије
„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије

На барикадама Срби скандирају "Косово је Србија", без граница и препрека на путевима. Сукоб је ескалирао...

2021-09-28 09:13:05

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату
„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

2021-09-16 14:06:28

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: