Анђелковић: Занемаривање Русије

Објављено: 04.04.2020.год.
фото: © Медија центар Београд

Шта се крије иза тихог пропагандно-алхемичарског покушаја да се у време пандемије историјски утемељена русофилија Срба претвори у обожавање Кине?


Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да глобална паника која је завладала поводом – свакако не за потцјењивање али несумњиво код нас и у свијету из разних разлога драстично предимензиониране опасности од ширења и посљедица вируса корона – праћена је бројним геополитичким и пропагандним играма.


У ауторском тексту за политички магазин Печат Анђелковић је навео да како је отпочела свеобухватна, хистерична борба против потенцијалне COVID-19 пандемије, у низу земаља кренула је нова лавина директних и индиректних антируских изјава, као да су Русија и корона синоними: Ђаво и Луцифер. Он је нагласио да је Москва оптуживана да у ономе што се олако оцјењује као изузетно тешка криза, гледа само себе и никоме не прискаче у помоћ.


– И готово у исто време, гле парадокса, од неких других фактора, а понекад и истих који је један дан нападају по једном основу а следећи по супротном, оптужена је да помаже другима само да би за себе извукла геополитичку корист. Па је л’ помаже или не? Али идемо сада даље. Укратко, Москва је крива и када помаже и када, наводно, не помаже. Попреко су је гледали и што у почетку релативно одмерено, без претеривања, односила према новом вирусу, а онда су је поново прозивали када су под притиском уплашене јавности и руске власти повукле низ мера – истакао је Анђелковић.

Он је подсјетио да је тада речено да херметичким затварањем граница и на друге начине “крши људска права”.

– А када се није баш толико дрско поступало са намером да се и у вези са короном Русија оцрни, њена улога је игнорисана или макар маргинализована. Све то се, нажалост, у некој мери дешавало и код нас, а не само у Пољској, Црној Гори или у балтичким државама. Тек што је у Србији уведено ванредно стање, из неких наших изразито прозападних медија одапета је ка Русији киша стрела натопљених старим отровом о њеној неспремности да Србима помогне када нам је тешко – истакао је Анђелковић.

Поводом оцјена државног врха да је ЕУ подбацила, додао је Анђелковић, постављено је питање – “што не проговоре о изостанку руске солидарности”.


– На то су се надовезивале, од силне злоупотребе већ излизане, отужне фразе да док нам је у претходним деценијама Запад слао велике донације, од Русије скоро ништа нисмо добили /иначе увек без анализа колико тога су НАТО силе овде девастирале санкцијама и током агресије/. Јер, као, Руси саможиво гледају само себе а нас третирају као своју периферну ‘губернију’, док они што су нас огњем и мачем таманили ваљда нас воле што доказују поклањањем ‘лилихипа’. Док су пласиране такве бесмислице, никоме од њихових твораца није пало на памет да се запита да ли је Србија на путу ЕУ или неких руских интеграција? Да ли већ двадесет година слушамо мантре о европским или о руским вредностима? Је л’ смо већ дуже од десет година придружена чланица Евроазијске уније или ЕУ? Коначно, да ли смо са НАТО толико развили сарадњу да смо његовим припадницима дали имунитет као да смо у том пакту, док Руској хуманитарној мисији избегавамо да пружимо много мање од тога, а што смо одавно обећали? Или је обрнуто – упитао је Анђелковић, нагласивши да одговоре добро знамо.

Он је навео да “смо скоро хипнотисано дуго ишли ЕУ странпутицама занемарујући многе друге стране свијета”.

– То се донекле, само донекле, у последњим годинама променило, али и даље наши званичници причају да су ЕУ интеграције за Србију приоритет. Отуда, ако на некога имамо право да се љутимо то је онда Брисел који нас третира маћехински. И у реду је што се државни врх сада на њега љути. С друге стране и те како имамо разлога да будемо захвални Москви за помоћ у вези са одбраном виталних националних интереса, од опстанка Републике Српске до одбране Косова и Метохије /које је питање колико као држава адекватно бранимо али то је већ друга тема, ствар није до Руса/. Било је потребно и да Руској Федерацији благовремено одамо признање за помоћ око спречавања ширења короне. У оквиру пакета помоћи Србији у контексту епидемиолошке претње, Руска хуманитарна мисија у нашој земљи муњевито је реаговала. Примера ради одмах је у сарадњи са домовима здравља у Медвеђи и Пожеги започела са дијагностичким прегледима потенцијално угрожених људи. У ту сврху су коришћење од Русије раније дониране покретне амбуланте опремљене свим потребним средствима – подсјетио је Анђелковић, упитавши да ли је јавност о томе на вријеме чула од медија са националном фреквенцијом.

Он је одговорио да није, те да су сви накнадни покушаји да се то компензује не мијењају оно што је у почетку учињено.


“Ако можемо да разумемо што се према Русији односе негативно опозициона прозападна средства информисања или она сличне геополитичке оријентације која су своје услуге изнајмила владајућој екипи, запањујуће је да су се према Москви неко време игнорантски односили медији блиски властима који се представљају као патриотски”, навео је Анђелковић у ауторском тексту. Он је истакао да су Руси реаговали а да још није било кинеске помоћи.

– Деловали би и много опсежније, слично као током поплава 2014, да се званична Србија одмах обратила Москви. Али она то није учинила. Упркос томе што су нам Руси први и то самоиницијативно прискочили у помоћ, од стране врха наше власти у почетку им није упућена ни једна једина реч похвале, као ни захтев за додатним ангажовањем људи и технике из Русије. Уместо тога слушали смо театрална обраћања за помоћ Пекингу, пропраћена срцепарајућим захваљивањима иако нам до тада из Кине није стигла никаква помоћ. Међутим, пошто је она стигла, што је дало основ за помпезни дочек и пропагандни удар у прилог српско-кинеског ‘братства’, уследио је захтев Београда Кремљу да нам упути додатну помоћ. У провладине медије је, али и тада дискретно, пуштена информација о већ постојећој руској подршци – истакао је Анђелковић.

Он је навео да претпоставља да је намјера била да се не засјени “кинески спектакл”, а послије тога је прагматично затражена потпора од Москве и, да се она баш не наљути, упућена јој је по која топла ријеч.

– На поменути захтев Београда Москва је моментално одговорила позитивно. Како је Лавров рекао: ‘Русија ће, као и увек, помоћи Србији’. Од Кремља смо добили уверавање да ће на било који начин за који проценимо да нам је користан и затражимо ту врсту потпоре, Русија бити уз нас. Само треба да тражимо а не да намерно ћутимо па онда оптужујемо Москву да нас се није сетила. Наша администрација је свакако знала и пре одговора званичне Москве да ће он бити позитиван. Па зашто је онда оклевала да се одмах адекватно обрати Руској Федерацији? И зашто је њу медијски игнорисала? То да је хтела да Кини пружи прилику за посебну почаст јасно је, али зашто јој је то толико битно – нагласио је Анђелковић?


Он је оцијенио да је тешко на то питање дати прави одговор и да нема сумње да је Кина важан економски партнер Србији али у околностима када се завршава изградња “Јужног тога два” или како се он сада именује “Турског тога” кроз Србију /са значајним учешћем који ће то ове године имати у бруто домаћем производу/ – о чему се углавном ћути да не би револтирали Вашингтон – неозбиљно је рећи да је Москва мање важан привредно-енергетски чинилац од Кине.

Он је констатовао да је у /гео/политичкој сфери тим прије тако.

– Када је реч о спречавању даље централизације БиХ, односно пружању подршке Републици Српској, ту се значај Москве не може ни упоредити са кинеским. Напросто, Пекинг се држи по страни. У вези са Косовом и Метохијом није баш тако, али подршка коју ту имамо од њега само је сенка руске. Када се ради о одбрани угрожене Српске православне цркве од стране тоталитарног црногорског режима, односно подршци српском народу у Црној Гори изложеног свим могућим притисцима, значај Кине је још мањи него по питању Републике Српске. Сагледа ли се све то, јасно је да нам је, уз сву повећану улогу Кине, Русија много већи ослонац – констатовао је Анђелковић.

Упркос томе, наводи он, Београд, не само претходних дана већ и мјесеци, упућује Пекингу похвале као да се ради о додворавању вођства једне кинеске провинције централним лидерима тамошње свемоћне комунистичке партије.

– Стигли смо до тога да се током церемонијалних обраћања јавности, уместо уклоњених ЕУ, уз српске заставе појаве и кинеске. Уз то и да се кинески лекари /не умањујући њихов значај/, на начин који је понижавајући за нашу медицинску струку, представљају као антички хероји који су дошли међу дивљаке да их подуче основним стварима – оцијенио је Анђелковић.

Он је упитао да ли је ту ријеч о ирационалној фасцинацији Кином која се може поредити са пређашњим ЕУ фанатизмом или је у питању процјена да уз сво надметање са Пекингом, релевантни евроатлантски центри моћи много лакше подносе сарадњу Србије са том силом, која је и просторно и цивилизацијски далеко, него са Русијом која је у сваком погледу блиска?

– Можда се, надовезујем се на већ речено, у нашем естаблишменту – који се помало дистанцира од ЕУ али остаје близак неким другим евроатлантским формалним и неформалним структурама – процењује да се оне руководе логиком клин се клином избија, па трпе на нашим просторима по себе мање опасан /кинески/ фактор, ради елиминације онога /руског/ кога, основано или не, али утемељено на хладноратовском наслеђу, доживљавају овде као примерну претњу. Уз то наши званичници, стиче се неодољив утисак, да не би револтирали српску јавност кивну на Запад, делом као допуну, делом као замену Русији, полако али сигурно уводе Кину. Тако се не прави радикалан заокрет ма које врсте али се ствара геополитичка папазјанија слична унутрашњеполитичком концепту знаном као ‘Кеч ол’ /catch all/, који подразумева да се под једним лидерском плаштом окупљају све могуће идеолошке опције које су спремне да буду кооперативне. То све, на унутрашњем и спољњем плану у неком наредном кораку, ако то власт процени да је опортуно, теоријски отвара могућности за разне маневре – истакао је Анђелковић.

Са лично-партијског становишта можда је то и добро, додаје он, али када је ријеч о националном интересу није.

“Поготово што иза тихог пропагандно-алхемичарског покушаја да се историјски утемељена русофилија Срба претвори у обожавање Кине – а и да се, узгред буди речено, према Русији промовише снисходљив однос као што се то сада чини у односу на азијску силу, било би ми непријатно – можда крије и нека много гора комбинација од поменуте, у које су укључене неолибералне перјанице са којима је део наше власти и даље близак, а које праве чудне савезе са Кином против Трампа. Свакако је циљ и, на пример Сороша, као и официјелног Пекинга, да он изгуби изборе. Ипак, надам се да то није случај када се ради о званичном Београду, па нећу сада у то шире да улазим”, навео је Анђелковић.

Оно што јесте случај, каже он, то је да су не само експоненти тих кругова, већ и други кључни амерички клијенти, претходних дана ишли толико далеко у испољавању мржње према Русији да су спречавали руску доставу неопходне помоћи од короне/или још више хаоса изазваног страхом од ње који је тамошњи лош медицински систем довео до колапса/ веома угроженој Италији.

– Радили су агресивно као да је у питању војна опрема за противничку страну, а не хуманитарна подршка угроженом народу ‘савезничке’ Италије, али то нису чинили без разлога. Јер, руска помоћ не само што је огромна већ је и тако профилисана да је сврсисходнија од било које друге. То је лако уочљиво и самим тиме је пропраћено буром проруских осећања не само у Италији, која се осећа изневерено од својих наводних атлантских пријатеља, већ и у другим земљама свест чијих грађана није потпуно контаминирана антируском пропагандом – нагласио је Анђелковић.

Он је навео да се Русија лажно представља као баук са циљем да се између ње и других европских народа ископа непремостив понор, а томе свакако не погодује истина у вези са тим да је она, кад год се деси нека трагедија, била и остала солидарна са остатком Европе.

– Русија се и те како осећа делом европског културног круга /коме уистину и припада/ и више је него на другим меридијанима /где такође хуманитарно делује/ спремна да прискочи у помоћ када је то потребно. Спречавају је да то учини али по правилу она успе да много помогне. Онда је до неке наредне кризе потребно улагати велики народ да се њена улога гурне у други план. Но, ни црни евроатлантски магови нису у стању да сасвим анулирају сећање људи на руску помоћ. Тако је данас али је тако било и у прошлости. И када се ради о спремности Русије да помогне, али и о упорности њених непријатеља да то омаловаже, обесмисле, оцрне. Да не идемо даље од Италије. Њу, конкретно сицилијански град Месину, 28. децембра 1908. године погодио је страшан земљотрес. По разорним последицама и броју погинулих /око 60.000 у првој фази а са касније преминулим од повреда и до 80.000/, то је био најстрашнији земљотрес у Европи у 20. веку. И ко је први притекао Италијанима у помоћ? Руси”, подсјетио је Анђелковић.

Игром случаја, навео је он, недалеко од обала Сицилије налазила се једна ескадра руске ратне морнарице. Руси су муњевито реаговали те су се искрцали и притекли у помоћ становништву разореног града. Сматра се да су самопожртвовано спасли хиљада живота. То Италијани памте до данас. О томе свједочи и монументални споменик руским морнарима у Месини. Као што и чињеница да је то дјело једног италијанског вајара из 1911. добило адекватно мјесто тек 2012. године говори о упорности и систематичности контраакција руских непријатеља, навео је политички аналитичар.

“Ми Срби све то треба да имамо у виду али и чињеницу да су руски војници, убрзо пошто су недавно стигли у Италију, у знак сећања на НАТО агресију на Србију која је започела такође у марту али 1999. године, уз руске истакли и српску заставу. Русија нам је кроз историју много пута помогла. И данас нам помаже. Добро је да Кина буде све јача. То доприноси глобалној равнотежи, али нисмо нити ћемо бити у зони њеног већег утицаја. Ни када се ради о Русији нисмо у сфери њене доминације али јесмо на једној значајној траси њеног утицаја. У прилог руско–српских веза раде и прошли векови, односно дубинска осећања оба народа. Отуда, само на крилима руске геополитике нешто можемо да постигнемо за себе. Тим пре што после предстојећих америчких председничких избора, ако Трамп победи /а по свему судећи хоће/, руско—амерички односи ући ће у ново раздобље. Ту превелико везивање за Кину може да буде контрапродуктивно – оцијенио је Анђелковић.

Ако наша власт већ толико прича о рационалном приступу политици, онда би то морала у већој мери да демонстрира, без жеље да потценим кинески политички значај и економски домет. Будимо и према њој, као и према Русији и свима другима који нам на неки начин помажу, захвални, али промишљено гледајмо своје интересе и имајмо разумне приоритета у међународним односима, поручио је Анђелковић.

Стандарад/Срна/РТРС

Кључне речи:

(3)

Остале вести из рубрике

Анализе

Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство

Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и српског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико месеци уназад, поставља питање како унапредити сарадњу Србије и Русије док траје окршај Запада и Русије и док је Београд под сталним притиском да се у спољној политици усагласи са циљевима Запада. Поводом питања конкретно војне сарадње, своје процене дају три експерта – генерали Митар Ковач, Божидар Форца и Лука Кастратовић. Они објашњавају шта нам је од Русије неопходно да добијемо у оквиру војне сарадње и говоре о политици као одлучујућем фактору.

Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?
Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

Ситуација за фебруар 2024.

2024-03-01 16:16:28

Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство
Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство

Косово и Метохија је српско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити потпун – истакао је у разговору за Братство Иван Андрејевич Ивањиков, доктор правних и политичких наука, професор Сверуског државног универзитета правде.

2024-02-29 12:17:03

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство
Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

2024-01-14 21:56:25

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово
Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово

Закон је на дневном реду парламента од 7. фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела

2023-05-30 18:41:17

Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини
Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

Српско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

2023-05-25 20:58:07

Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?
Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Српска...

2023-05-14 23:11:20

РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?
РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?

Запад је наоружао Кијев модерним наоружањем и обучио десетине хиљада њихових војника

2023-04-25 12:51:03

Ескалација у Нагорно-Карабаху
Ескалација у Нагорно-Карабаху

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.

2023-04-04 21:07:51

РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев
РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев

У очекивању украјинске контраофанзиве, Москва се суочава са кључним стратешким избором

2023-04-04 01:28:14

Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао
Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао

Годину дана након почетка руске специјалне војне операције у Донбасу, украјинска политичка елита не престаје да...

2023-02-04 10:57:09

Стаљинградска битка - битка која је променила свет
Стаљинградска битка - битка која је променила свет

Од обала Волге почео је победоносни поход Црвене армије и ослобођење, не само Европе, већ и света од нацизма.

2023-02-02 09:24:44

РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица
РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица

Колективни Запад ефективно уцењује Београд по питању Косова, а прихватање његовог предлога само би подстакло више...

2023-02-01 06:12:08

Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали
Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали

Русија, под тешким западним санкцијама, показује целом свету да ни америчко пријатељство, ни долар, који ризикује...

2023-01-30 06:52:44

Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију
Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију

Излагање Бранка Павловића на 3. округлом столу Српско-руског братства «Економски аспекти независности Србије»

2023-01-26 09:53:57

РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски
РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски

Свет се клати на ивици амбиса због повећаног ризика од нуклеарног рата, неуспеха у решавању еколошких...

2023-01-21 20:25:08

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: