Порошенко створио криминалну хоботницу за енормно богаћење

Објављено: 12.03.2019.год.
фото: bog-rata.com

У украјинској јавности се појавили неспорни докази који директно повезују првог човека Украјине са крупним финансијским махинацијама у препродаји наоружања и војне технике. Овом ратном профитеру није у интересу завршетак ратног сукоба, јер на њему зарађује на стотине милиона евра


У 2014.години Петро Порошенко је постао председник Украјине, који је земљу стратегијски усмерио ка чланству у Европској Унији (изабравши за партнере Немачку и Француску) са ореолом „главног заштитника европских вредности од Русије“. За пет година тог политичког курса Украјина је реструктурирала државну енергетску компанију „Нафтогас“, где је смањила значајну количину коруптивних гасних послова, у циљу радикалног повећања војних расхода, под изговором супротостављња руској војној агресији. Украјински војни буџет је по свом обиму постао убедљиво највећи корисник јавних финансија, што је отворило огроман простор за разне типове корупционашких послова, који су по правилу заштићени од увида јавности. Тим поводом је Олена Трегуб- генерални секретар Независног антикорупционашког комитета за послове одбране (Independent Defence Anti-Corruption Committee) прошле године изјавила, да је ниво корупције у енергетском сектору смањен, не зато што је дошло до изненадне декриминализације друштва, него да се она из енергетског само преселила у одбрамбени сектор.

Испод самопрокламоване Порошенкове пароле која Украјину подиже на пиједестал државе која тобоже „штити Европу од Русије“, дешава се криминал невиђених размера. Тако је пре неколико дана на површину избила крупна афера коју су разоткрили новинари украјинског специјализованог анти-корпуцијонашког интернет портала Bihus.info.

 

 

На сајту је приказана криминална пирамида која разоткрива крупне пљачкашке послове у украјинском војно-индустријском комплексу, у којима су кључни актери људи блиски садашњем украјинском председнику. Иначе, војно-индустријски комплекс „Укроборонпром“ је једна гломазна организација која обједињава око 130 компанија, у којима ради око 80 хиљада људи.

 

Тако су новинари сазнали за пљачкашке послове у којима су учествовали заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану Олег Гладковски и његов син Игор Гладковски, са бизнис партнерима Виталијем Жуковим и Андрејом Рогозојом. Ова повлаштена криминална група је украјинском предузећима у оквиру „Укроборонпрома“ продавала компоненте које су за чак 300% скупље од уобичајених цена, преко чега су незаконито присвојили капитал у вредности од око 8,5 милиона евра.

 

 

Треба напоменути да ове компоненте имају своје порекло из земље са којом је Украјина у „крвној завади“ (Руска Федерација). Ова криминална група која се налази у врху украјинске власти је увозила ове делове преко црног тржишта, где уопште није провераван њихов квалитет, и где је веома често у ову земљу улазила као метални отпад. Цела операција је реализована преко посредничких фирми, које се налазе под контролом првог човека „Укроборонпрома“- Павела Букина.

Познати украјински видео блогер Анатолиј Шариј објавио је релевантне документе, укључујући и уговоре, у којим се виде крупне махинације са компанијом „Ленинская кузница“ која се у то време налазила у приватном власништву садашњег украјинског председника Петра Порошенка! У овим папирима који датирају из 2016.године, налазе се прецизни подаци где се види да је Кијевски завод за производњу оклопне борбене технике платио компанији „Ленинская кузница“ читав асортиман компоненти, које иначе ова фабрика никада није производила.

Само на деловима опреме какву су нпр. редуктори на точковима које узгред речено „Ленинская кузница“ уопште и не производи, олакшало је украјински војни буџет за око 25 милиона гривни (око 850 хиљада евра).

На документу у наставку текста се налази оригинал уговора који је потписан са тада Порошенковом компанијом „Ленинская кузница“ где се види цена у гривнама која је плаћена по јединици купљеног предмета (у овом случају ради се о редукторима). На документу се види да је задњи редуктор на точковима (шифра модела 4905-2602010сб-01) плаћен 82 038.22 гривни по комаду. Иста цена се односи и на предњи редуктор (шифра модела 5903-2614011сб)

 

 

Блогер је затим упоредио цену са истим предметом коју је набављало Министарство одбране Руске Федерације. Наиме, према уговору из исте године руско Министарство одбране је платило задњи редуктор на точковима (шифра модела 4905-2602010сб-01) за цену од 84 672,93 руске рубље. Ако се то прерачуна у украјинску валуту добија се цифра од 33 689 гривни. Што значи да је Порошенкова компанија „Ленинская кузница“ за 250% скупље наплатила производ од реалне његове цене.

 

 

Исти случај је забележен и приликом набавке делова погона за оклопне транспортере БТР-3 који у ствари представља модификацију транспортера БТР-80. Ради се о деловима који су потпуно идентични и за стару и за модернизовану верзију возила.

 

 

Цена по комаду коју је „Укроборонпрому“ продала Порошенкова компанија је 458 498,57 гривни, док је за исти предмет руско Министарство одбране издвојило 497 695,42 али руских рубљи. Прерачунавањем у украјинску валуту долазимо до цене од 198 061,92 гривни, што значи да се по јединачној цени Порошенкова компанија „уградила“ за невероватних 250 хиљада гривни.

 

 

И то није све. Детаљнији увид можете погледати на видео-материјалу овде

 

 

Већи део ових докумената се односи из 2016.годину, где се заједно са недостатком било каквих информација о евентуалној истрази о корупцији у овом предмету, ствара оправдана сумња да цела ова криминална пирамида функционише већ дуже од четири године. Приближан износи добити, који је стечен на овако незаконит начин се не може ни замислити.

Поред тога, новинари интернет портала bihus.info су пронашли читав низ додатних корупцијонашких афера због чега је реаговала и амбасадорка САД у Украјини Мари Јованович. Он је без икаквог устезања изјавила да је потребно извршити хитну ревизију свих ових навода који су везани за пословање војно-индустријског комплекса „Укроборонпром“ и сазнати где се у овом моменту налазе савремени амерички противтенковски ракетни системи „Џевелин“. Наиме, америчка војска страхује да би незасита криминална хоботница из врха „Укроборонпрома“ могла ове системе да представи као „изгубљене у борби“, а све у циљу њихове препродаје другим државама, које могу бити стратешки непријатељи САД.

 

 

Украјински председник Петр Порошенко је под окриљем слогана да „штити Европу од варварске Русије“ организовао огромну системску корупцијонашку пирамиду, искључиво у циљу личног богаћења. Тако су украјински новинари изашли са подацима да је 2013.године Порошенко пријавио свој годишњи приход који је износио 51,3 милиона гривни или 1,7 милиона евра. У фебруару ове године, Порошенко је остварио приход од 856,4 милиона гривни или 28,5 милиона евра. Дакле, приближно 25 пута више него пре шест година, што је сам по себи невероватан скок. Међутим, последњи податак се односи само на прва два месеца ове године! То значи, да ако се оваквим темпом настави, Порошенко ће до краја 2019.године остварити профит од чак 342 милиона евра или 200х више него 2013.године.

 

У Немачкој која је далеко моћнија држава од Украјине, овакав приход је апсолутно немогуће остварити у тако кратком временском периоду. Међутим, ако сте председник Украјине, онда је све могуће.

И то није ништа чудно, када нпр. новац и имовину бившег председника Виктора Јануковича који је на силу протеран из Украјине, ставите у функцију личног богаћења кроз различите моделе финансијских злоупотреба и манипулација. Конкретно о овоме су више пута говорили посланици украјинског парламента. Валериј Купри је Државном тужилаштву дао документе (види доле) у којима се за прање буџетских средстава у износу од 1,5 милијарди америчких долара (отуђена имовина Виктора Јануковича) оптужује Петар Порошенко и група његових најближих сарадника. Они су ова средства извлачили преко контролисане групе фирми које су се налазиле у оквиру компаније „Инвестициони капитал Украјине“. А таквих и сличних примера има на десетине.

 

 

Овакве размере крађе и разметљивог богаћења, подривају поверење Украјинаца у институције ове државе. Са оваквим криминалним понашањем отуђене елите у врху украјинске власти, подрива се даља сарадња са Европом, првенствено са најјачим земљама Немачком и Француском, које су на себе преузеле обавезу финансијске помоћи Украјини. На крају крајева, један од главних захтева протестаната (Мајдан 2014.година) који се касније претворио у отворено насиље је био искорењивање лоповлука и корупције у највишим структурама власти.

Порошенку не одговара прекид борбених дејстава на истоку Украјине. Једноставно, он неће да сече удобну грану на којој седи, а која му обезбеђује огромни део финансијског колача кроз продају оружја преко својих компанија, Да то није тако, већ би одавно могли да причамо и мировном процесу који би био сличан оном у Приднестровљу. Дакле, о постизању мировног процеса који не би само био декларативан, него и стваран. Међутим , услед титански разгрантог система корупције унутар владајуће елите у Украјини, која захваљујући перманентној кризи и рату одржава свој незаисити организам, тако нешто је немогуће постићи без његове демонтаже. Чињеница да је Порошенко за свега шест година своје годишње приходе увећао за чак 200 пута, најсликовитије говори о каквој се великој игри ради. Изгледа да је поред напаћеног украјинског народа, и ЕУ (пре свега Немачка и Француска) талац Порошенкове неограничене похлепе за новцем.

Извор: Бог рата

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово
Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово

Закон је на дневном реду парламента од 7. фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела

2023-05-30 18:41:17

Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини
Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

Српско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

2023-05-25 20:58:07

Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?
Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Српска...

2023-05-14 23:11:20

РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?
РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?

Запад је наоружао Кијев модерним наоружањем и обучио десетине хиљада њихових војника

2023-04-25 12:51:03

Ескалација у Нагорно-Карабаху
Ескалација у Нагорно-Карабаху

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.

2023-04-04 21:07:51

РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев
РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев

У очекивању украјинске контраофанзиве, Москва се суочава са кључним стратешким избором

2023-04-04 01:28:14

Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао
Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао

Годину дана након почетка руске специјалне војне операције у Донбасу, украјинска политичка елита не престаје да...

2023-02-04 10:57:09

Стаљинградска битка - битка која је променила свет
Стаљинградска битка - битка која је променила свет

Од обала Волге почео је победоносни поход Црвене армије и ослобођење, не само Европе, већ и света од нацизма.

2023-02-02 09:24:44

РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица
РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица

Колективни Запад ефективно уцењује Београд по питању Косова, а прихватање његовог предлога само би подстакло више...

2023-02-01 06:12:08

Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали
Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали

Русија, под тешким западним санкцијама, показује целом свету да ни америчко пријатељство, ни долар, који ризикује...

2023-01-30 06:52:44

Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију
Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију

Излагање Бранка Павловића на 3. округлом столу Српско-руског братства «Економски аспекти независности Србије»

2023-01-26 09:53:57

РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски
РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски

Свет се клати на ивици амбиса због повећаног ризика од нуклеарног рата, неуспеха у решавању еколошких...

2023-01-21 20:25:08

РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске
РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске

Украјина ће се борити да испуни своје обећање да истера руске снаге са своје територије, изјавио...

2023-01-21 19:07:06

РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције
РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције

Виктор Медведчук такође наводи да кијевска влада води Европу ка потенцијалној нуклеарној кризи

2023-01-16 18:27:55

Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији
Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији

На националним консултацијама у Мађарској, 97 одсто грађана који су учествовали изјаснило се против антируских санкција...

2023-01-14 13:56:58

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: