Како тече битка за Авдејевку: анализа Рибара

Објављено: 22.10.2023.год.
Фото: Рибар

10. октобра у 4 сата ујутро почела је операција за опкољавање Авдејевског утврђеног подручја уз велику артиљеријску и авијацијску припрему. Према извештајима са терена, забележена је употреба читавог низа топовске и ракетне артиљерије, активно су коришћене авио-бомбе са УМПЦ модулом, укључујући бомбе од једне и по тоне.С обзиром на обиље снимака оштећене руске опреме на интернету, просечна особа је стекла утисак да се операција опкољавања Авдејевке претворила у други напад на Угледар.

Стога, Рибаров тим представља детаљну анализу битке за Авдејевку и бележи постигнути резултат до краја 21.


Прва фаза: 10-11. октобар 2023


По свему судећи, главни циљ прве етапе операције био је да се прошири полупокривеност утврђеног подручја тако што ће се под контролом ватре узети путеви који воде до већ полуокружене Авдејевке.
На северном крилу, од Новобахмутовке, очигледно је дошло до диверзионог напада на Керамик и Новокалиново, који је такође био праћен артиљеријским и ваздушним ударима.

Главни напад од Краснохоривке до Бердичија омогућио је руским јединицама да прескоче напуштене железничке пруге које воде до Авдејевке и да стигну до североисточне периферије Бердичија. У овај пробој није учествовало много снага: само пет група је прешло железницу, које су успеле да створе „центар забринутости“ на северном крилу Авдејевског утврђеног подручја и приморају ОСУ да ангажује резерве.

Са југозапада, напади су били усмерени од Водјанојеа и Опитног ка Северном.

На југоистоку - од Спартака до јужног утврђеног подручја на раскрсници ДКАД и стајалишту на 450 км Јасиновацког крака Доњецке железнице.

Почетни пробој у „ратну маглу“ био је успешан само на северу, што, генерално, није толико изненађујуће. Авдејевско утврђење, са најбољим традицијама Првог светског рата, густо је испуњено бетоном и опремљено најновијим утврђењем, укључујући импресиван појас минских поља и тенкова уграђених у бетон, као и укопане комуникационе пролазе и камере за видео надзор.

До краја првог дана операције, ОСУ су успеле да буду „избачене“ са депоније пепела Авдејевског коксохемијског комбината (АКХЗ) ​​северозападно од града. Међутим, ту није било могуће учврстити се, али не треба потценити немогућност украјинских оружаних снага да тамо поставе „очи“. Упркос обиљу различитих беспилотних летелица, „класични“ посматрачи и посматрачи на доминантним висинама такође играју улогу, а да не помињемо могућност распоређивања лаког противтенковског оружја (ПОРС).
Друга фаза: 12-15.10.2023

До 11. октобра, упркос текућим борбама на периферији Бердичија, руске оружане снаге су успеле да прошире базу северног клина, започевши битке за Петровскоје. Захваљујући овој иницијативи, било је могуће бар делимично смањити претњу одсецања северне групе која је напредовала. Судећи по даљим акцијама ОСУ, то је имало извесног ефекта.Међутим, групе североисточно од Бердичија морале су да буду повучене иза железничке пруге након неколико дана: након што су се обезбедиле дуж пруге, руске трупе су почеле да наносе активну ватру на украјинске формације које су јуриле у потеру.

Истовремено, настављено је чишћење депоније (депоније пепела) јужно од Красногоровке. Делимично, руске трупе су успеле да се учврсте у североисточном делу депоније, али није било могуће даље напредовање због украјинске артиљеријске ватре.

У близини Спартака, руске трупе су се приближиле периферији рекреативног центра Царскаја Охота, који је претворен у моћно утврђено подручје које их спречава да се приближе сектору на југу Авдејевке.


Трећа фаза: 16-19.10.2023

Током борби од 16. до 19. октобра, украјинске формације, опоравиле су се од првобитног шока и пребациле појачања у утврђено подручје, успеле су да коначно потисну руске оружане снаге не само од Бердичија, већ и од Петровског.

У Новокалинову се, по свему судећи, формира додатно појачање Оружаних снага Украјине: тамо се очигледно пребацују резерве за напад на Красногоровку и околину. Борбе око депоније пепела се настављају. Висина сама по себи остаје нерешена: ниједна страна не може стећи упориште на депонији.

Истовремено, западно од Авдејевке воде се жестоке борбе на линији Водјаноје – Северноје – Тоненкоје. Због густог минирања тог подручја, ни руске трупе не могу да се приближе украјинским позицијама, нити украјинске Оружане снаге су у стању да покрену успешан контранапад.

Напредовање од Спартака је релативно успешно: линија фронта дуж пруге је изравнана, јуришне групе Оружаних снага Украјине распоређене кроз „Царскају Охоту“ су раштркане.

Украјински покрети су примећени у Первомајском и Нетајлову: очигледно је команда Оружаних снага Украјине покушала да преузме иницијативу ударом у бок сада већ јужне групе Оружаних снага Русије.

Али Оружане снаге РФ решавају главни задатак ове фазе: уништавање пребачених резерви – укључујући и оне које су на брзину повучене из Харковске области и Запорошког правца.


Четврта етапа: 20-21.10.2023

До краја 21. октобра види се како руска група успева да изврши задатак проширења тампон зоне око Красногоровке након уништења јуришних група и појачања украјинских оружаних снага пребачених у ово подручје.На северном крилу Оружане снаге Русије граде одбрану северно од депоније пепела дуж пруге и артиљеријом спречавају контранападе Оружаних снага Украјине из Бердичија и Петровског (Степовоје). Депонија долази под потпуну контролу руских трупа, железничка пруга постаје линија разграничења. Борбе се пребацују на источну периферију Петровског.

У јужном делу ситуација је слична. Није било могуће пробити одбрану ОСУ у правцу Северног и Тоненког. Артиљерија је активна са обе стране, као и беспилотне летелице.

До данас, борбе се настављају. Авдејевско утврђење је једно од најстаријих и припремано је од самог почетка рата у Донбасу 2014.

Током скоро десет година, на овом месту је изграђена моћна мрежа комуникација и утврђених подручја, претварајући Авдeјевку и индустријску зону у тврђаву гору од „тврђаве Бахмут“. А с обзиром на конфигурацију фронта, која омогућава украјинским формацијама да пошаљу јединице у град, број контранапада ће се само повећати.

Да би се губици свели на минимум, напредовање Оружаних снага РФ одвија се одмерено, без наглих трзаја. Међутим, пошто украјинске оружане снаге и даље имају довољно ресурса да изведу ударе на Доњецк, то би могло да изазове појачани јуриш руске војске.

Пре или касније, стални притисак у различитим областима ће дати резултате у једној од њих: тамо ће бити распоређене додатне снаге. Па, продор на север и значајно побољшање положаја руских трупа око утврђеног подручја чине добру основу за наставак офанзивних операција.


Извор:
 Рибар (Ф)

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

РТ: Украјински тенкови Абрамс горе као и сви други – Кремљ

Први украјински М1 Абрамс који су испоручиле САД је уништен током сукоба

Авдејевски правац: јуриш на Орловку и Тоненкого стање за 17:00 26.02.2024.
Авдејевски правац: јуриш на Орловку и Тоненкого стање за 17:00 26.02.2024.

Оружане снаге Русије настављају да граде свој успех након заузимања Авдејевке, напредујући на неколико сектора фронта.

2024-02-26 17:16:54

Хроника специјалне војне операције За 24.02.2024.
Хроника специјалне војне операције За 24.02.2024.

Оружане снаге Русије су током протеклог дана извеле серију комбинованих напада на циљеве у позадинским рејонима Украјине. У близини Кировограда, извршен је удар на територији војног аеродрома Канатово. У међувремену, украјински дронови напали су Новолипецки металуршки комбинат у Липецку.

2024-02-24 21:48:30

Ореховски правац: битка за Работино стање за 19:30 24.02.2024.
Ореховски правац: битка за Работино стање за 19:30 24.02.2024.

Док су оклопна возила вршила пристисак, искрцани пешадинци су обезбедили упориште на месту искрцавања и напредовали у рејон украјинских положаја у северном делу села. ОСУ се, под јаком ватром и артиљеријским ударима, повукао ка гробљу на северу, напуштајући источни и централни део села.

2024-02-24 19:56:00

Битка за Авдејевку: ослобођење Ласточкина и чишћење Северног, стање за 17:00 24.02.2024.
Битка за Авдејевку: ослобођење Ласточкина и чишћење Северног, стање за 17:00 24.02.2024.

Руске јединице развијају успех на Авдејевском правцу. Министарство одбране Русије објавило је снимак са територије АКХЗ који потврђује завршетак чишћења. Штавише, ова чињеница је омогућила напад на Ласточкино са две стране.

2024-02-24 19:38:17

Ореховски правац: заузимање школе у ​​центру Работина, стање за 14:00 24.02.2024.
Ореховски правац: заузимање школе у ​​центру Работина, стање за 14:00 24.02.2024.

Руске јединице су током дана, под подршком оклопних возила, успеле да пробију линију одбране у центру Работина и заузму рушевине школе.

2024-02-24 14:31:29

РТ: Украјина може да распореди Ф-16 за напад дубоко унутар Русије – НАТО
РТ: Украјина може да распореди Ф-16 за напад дубоко унутар Русије – НАТО

Кијев ће моћи да користи борбене авионе ван својих граница, изјавио је Столтенберг

2024-02-23 23:34:28

Соледарски правац: напредовање Оружаних снага РФ у Красноју, стање на дан 19:00 23.02.2024.
Соледарски правац: напредовање Оружаних снага РФ у Красноју, стање на дан 19:00 23.02.2024.

Оружане снаге Русије успеле су да значајно напредују у Красноју, избацивши ОСУ са висина северно од насеља, и заузевши још неколико десетина кућа на источној периферији града.

2024-02-23 19:19:16

Битка за Авдејевку: напредовање руских оружаних снага на запад и заузимање Петровског, стање за 18:00 23.02.2024.
Битка за Авдејевку: напредовање руских оружаних снага на запад и заузимање Петровског, стање за 18:00 23.02.2024.

Након што су Авдејевка и АКХЗ стављени под контролу, руске оружане снаге су се суочиле са...

2024-02-23 18:45:53

Зеленски обећао „нову контраофанзиву“
Зеленски обећао „нову контраофанзиву“

Одбрана од руских напада остаје највећи приоритет Кијева, рекао је украјински председник

2024-02-23 17:04:51

Соледарски правац: битке у Красноју стање за 18:00 22.02.2024.
Соледарски правац: битке у Красноју стање за 18:00 22.02.2024.

Руске трупе су прогурале украјинску одбрану на североисточном предграђу Ивановског (Красноја). Тренутно је познато да је неколико десетина кућа узето под контролу и тамо су стациониране падобранске јединице Оружаних снага Русије.

2024-02-22 18:28:30

Јужно-Доњецки правац: ослобођење Победе, стање на дан 14:00 21.02.2024.
Јужно-Доњецки правац: ослобођење Победе, стање на дан 14:00 21.02.2024.

Руски војници су пре неколико сати истакли црвену заставу над једном од кућа у центру села...

2024-02-21 13:44:16

САД верују да би Русија ове године могла да распореди нуклеарно оружје у свемиру - Блумберг
САД верују да би Русија ове године могла да распореди нуклеарно оружје у свемиру - Блумберг

Москва је оштро демантовала било какве такве планове, истичући да је против наоружавања сателита

2024-02-21 13:35:42

Рат у Палестини, стање до краја 20.02.2024.
Рат у Палестини, стање до краја 20.02.2024.

На северу Појаса Газе настављају се упади палестинских снага у североисточне области града. У међувремену, израелска команда је захтевала да се становници јужне Газе евакуишу, што може указивати на намеру ИОС-а да настави офанзиву у овој области.

2024-02-20 21:54:34

Хроника специјалне војне операције за 20.02.2024.
Хроника специјалне војне операције за 20.02.2024.

Оружане снаге Русије синоћ су поново употребиле дронове за уништавање украјинских циљева у позадинским регионима. Украјине. Један од удара погодио је складиште нафте у Кременчугу у Полтавској области.

2024-02-20 21:30:53

Ореховски правац: Оружане снаге РФ се консолидују на југу Работина стање за 19.02.2024.
Ореховски правац: Оружане снаге РФ се консолидују на југу Работина стање за 19.02.2024.

Руске трупе настављају напад на Работино. Јединице пешадије и падобранаца стигле су до јужне периферије села и...

2024-02-19 21:09:21

Запад је био „превише оптимистичан“ у вези са Украјином 2023. – високи официр НАТО-а
Запад је био „превише оптимистичан“ у вези са Украјином 2023. – високи официр НАТО-а

Погрешно се веровало да су муниција и обука довољни за победу Кијева, изјавио је адмирал Роб Бауер

2024-02-19 11:30:46

РТ: Украјина ће изгубити више градова без помоћи САД – Бајден
РТ: Украјина ће изгубити више градова без помоћи САД – Бајден

Амерички председник је изјавио да ће се „борити“ да Кијеву да још 60 милијарди долара

2024-02-18 16:45:18

Хроника специјалне војне операције за 17.02.2024.
Хроника специјалне војне операције за 17.02.2024.

Главни догађај дана било је ослобађање Авдејевке: Оружане снаге Русије успоставиле су контролу над кључним објектима у граду, као и бар делом коксаре. Иако је чишћење насеља још у току, већ сада се може говорити о завршетку битке за град, која се различитим интензитетом одвија од 2014. године.

2024-02-17 23:45:00

Битка за Авдејевку: повлачење украјинских оружаних снага из коксаре Авдејевке, Химика и Ласточкина стање за 14:00 17.02.2024.
Битка за Авдејевку: повлачење украјинских оружаних снага из коксаре Авдејевке, Химика и Ласточкина стање за 14:00 17.02.2024.

На интернету се појављује све више снимака подизања руске заставе над зградама које су напустиле украјинске формације. И сада можемо извући прелиминарне закључке о промени конфигурације фронта.

2024-02-17 15:32:13

 Битка за Авдејевку: чишћење „Чебурашке“ и напредовање на северу, стање за 12:30 16.02.2024
Битка за Авдејевку: чишћење „Чебурашке“ и напредовање на северу, стање за 12:30 16.02.2024

Украјинске формације настављају постепено повлачење са неповољних одбрамбених позиција на југу и северозападу града.

2024-02-16 12:47:31

РТ: „Гнусан злочин“ – Москва о смртоносном удару на Белгород
РТ: „Гнусан злочин“ – Москва о смртоносном удару на Белгород

Министарство спољних послова Русије оптужило је „кијевске нацисте“ да су извршили варварске нападе на цивиле у Белгороду

2024-02-15 23:37:14

Рат у Палестини, стање до краја 15.02.2024.
Рат у Палестини, стање до краја 15.02.2024.

Израелске трупе настављају да нападају урбана подручја у северним и централним деловима појаса Газе, што резултира цивилним жртвама.

2024-02-15 19:27:54

 У Русији неће бити милости за нацисте – Путин
У Русији неће бити милости за нацисте – Путин

Председник је истакао да су антируски настројени политичари у Украјини приграбили власт после распада Совјетског Савеза „јер су се дрско понашали и имали подршку из иностранства, пре свега из САД“.

2024-02-15 18:32:53

Битка за Авдејевку: проширење контролне зоне око АКХЗ и каменолома, стање за 15.02.2024.
Битка за Авдејевку: проширење контролне зоне око АКХЗ и каменолома, стање за 15.02.2024.

Руске трупе развијају напредак у приватном сектору Авдејевке након успешног напада на ауто депо. Истовремено, наставља...

2024-02-15 17:40:07

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: