Промовисани најмлађи официри Војске Србије

Објављено: 08.09.2018.год.
фото: Министарство одбране Србије


На свечаној церемонији испред Дома Народне скупштине данас су промовисани најмлађи потпоручници Војске Србије. Прве официрске чинове добило је 131 кадет и кадеткиња 139. класе Војне академије и 4. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије.

Најбољима у рангу, сабље је уручио председник Републике Србије и врховни командант Александар Вучић, док је најуспешнијим кадетима по видовима и службама начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић уручио пиштоље са посветом. Најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА министар одбране Александар Вулин доделио је парадне бодеже.


Најбољи кадети 139. класе Војне академије су Маша Илић (општи успех 9,81, студијски програм Јавне финансије), Катарина Јанковић (општи успех 9,69, студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Артиљерија) и Дејан Малиџа (општи успех 9,67; студијски програм Јавне финансије).

Најбољи у виду Копнена војска је Александар Нуждић (општи успех 9,65; студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Артиљерија), а најбољи у службама је Душан Миљковић (општи успех 9,60; студијски програм Војноелектронско инжењерство, модул Информациони системи).

Најбољи кадети на Медицинском факултету ВМА су Сања Милутиновић (општи успех 10,00), Невена Николић (општи успех 9,98) и Никола Трифуновић (општи успех 9,94).

Честитајући прве официрске чинове најмлађим потпоручницима Војске Србије, председник Србије Александар Вучић је рекао да са осећањем части и поноса стоји пред најмлађом генерацијом потпоручника Војске Србије, испред оних који су одлучили да служе отаџбини да својим знањима и својим вештинама снагом свог морала и родољубља бране њену независност и слободу.
– Од чувања земље нема важнијег, ни племенитијег задатка! Ви следите путоказе наших великана који су кроз бурна историјска времена са барјаком слободе предводили српску војску, не питајући колика је снага непријатеља, јер су знали да не може бити већа од њихове љубави према слободи и према српској отаџбини! Коме су биле посвећене њихове мисли када су чврсто држали штит и високо уздизали мач? Посвећене су нама који данас живимо у слободној, вољеној и поштованој Србији, а ви сте, драги кадети, својим избором да будете припадници Војске Србије и заветом да будете достојни и поносни наследници часних предака, показали да су њихови идеали живи и вечни, да је дух слободе, који је био њихова водиља, данас на овом платоу, у вашем уму и вашим срцима – рекао је председник.

Врховни командант одао је признање и породицама младих официра које су им, како је рекао, тај дух пренеле васпитањем кроз предања и кроз поуке шта их чини људима и шта су вредности за које вреди живети и борити се. Данас те породице, родитељи, браћа, сестре треба да буду поносне на њих, поручио је Вучић.

– Војна академија је током 168 година свог постојања била стуб и тврђава непоколебљиве и несаломиве одбране Србије. У њој су школоване бројне генерације официра. Она је неговала и преносила здраве војничке традиције нашег народа и у њој су усавршавани таленти за војне вештине који су нас прославили у свету. Нема периода у историји војних сукоба у коме се није исказала супериорност знања, храбрости и морала српских официра и српских војника - од победа устаника 1804. до 1813. године, које су омогућиле стварање модерне српске државе, преко балканских ратова и великих битака у Првом светском рату, које су мали, али херојски српски народ уздигле до висова које човечанство бележи у антологијама највећих  подвига! – истакао је председник Републике, додавши да су голоруки и често голобради српски војници остварили максиму да је слава оно што се мора освојити, а да се част не сме изгубити, јер - како ћеш пред претке, а и какво бисмо наслеђе данас преузели.
– Зато се данас пуна срца сећамо јунаштва наших прадедова и оних младих војника који нису стигли да оставе потомство, али данас и њихови наследници, који су у биткама на Солунском фронту показали да рат не добија сила оружја и бројност армије, него мотив за који се борите, а овај народ се увек борио само за слободу и против завојевача, никада не посежући, не тражећи ништа туђе! Уосталом Франше де Пере велики пријатељ наше земље и нашег народа,  који нас је упознао у најтежим искушењима, за наш опстанак рекао је: „То су сељаци, то су Срби, тврди на муци, трезвени и скромни, то су људи слободни, несаломиви, горди на себе и господари својих њива. Али, дошао је рат. И ето како су се за слободу земље ти сељаци без напора претворили у војнике, најхрабрије, најистрајније, најбоље од свих", истакао је председник Републике и додао да је у свакоме од њих и тај сељак за рад и трудбеник и војник,  и мали каплар који је са 1.300 својих другова отишао да брани своју земљу, и официр и војсковођа, сабрат и ученик Путника,  Мишића, Степановића и Бојовића, ослободилаца овога града па и оног филмског Курсуле  са битке на Церу.

– Зато је ово велики тренутак и зато је част бити са вама на овом месту, рекао је председник Вучић и наставио – Страдали смо тешко и у Другом светском рату, као и у сукобима деведесетих. Посебно наш народ западно од Дрине и Дунава. Изгубили смо и наше демографске капацитете, као и економску снагу и оставили земљу и народ који данас очајнички тражи дугорочни мир и право на будућност. Управо ви јесте они, чија снага мора да буде одвраћајући фактор за свакога ко жели да нас уведе у сукобе и ратове.

– Вама је данас важан дан у животу и биће посебан у вашим сећањима. Данас сте завршили формално школовање, млади сте, почињете свој живот. Ваша будућност зависиће само од вас,  од вашег даљег учења, усавршавања и напредовања. На нама, који водимо ову земљу, је да буде слободна и сигурна и да не дозволимо да ваши родитељи пролију сузу што смо узалуд гинули. Ни војници, ни цивили. Борба коју водимо за Косово и Метохију је борба за правду, борба за опстанак Срба на својим огњиштима, али и борба за трајни мир, како наши потомци не би морали да у новим крвавим биткама бране своје – истакао је председник.

Он је нагласио да су године проведене на Војној академији биле довољне и добро искоришћене да се изврши стручна припрема нових официра. Они су своје студије завршили са високим просечним оценама и зато је председник честитао Универзитету одбране, али и нагласио да треба и мора још боље у годинама које долазе.
– Уз много мудрости и упорности, уз јасну визију будућности и наравно, уз искрену посвећеност свих земаља у региону, могуће је остварити нове односе и трајни мир као највећу вредност. Блиска сарадња наше земље са свим  државама света пружа прилику официрима наше војске да на високо професионалном нивоу одмере своју снагу, способности и увежбаност са колегама из других земаља.  До сада се показало  да ни мало не заостајемо, али имамо још много тога да савладамо и научимо, а богами и други од нас. Ангажовање припадника Војске Србије у мировним мисијама још је један облик нашег доприноса и показатељ наше посвећености глобалном миру – подвукао је главнокомандујући Војске Србије.

– Драги кадети, ви сте чувари угледа Војске Србије која је увек била гарант заштите националних интереса! Сигуран сам да ћете достојанствено са поносом и поштовањем неговати сећање на славне победе српског војника  из даље и ближе прошлости. Њему је Отаџбина била највећа светиња и за њу је био спреман да да и свој живот ­– подсетио је Вучић и нагласио да је наша света обавеза да то никада не заборавимо и да то увек поштујемо.

– Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити! Судбина вам је у властитим рукама – рекао је председник.

Председник државе изразио је уверење да ће најмлађи потпоручници Војске Србије са много воље и ентузијазма поћи путем јунака који су им утабали стазе славе и херојства и да ће своју личну храброст, стечено образовање и људске врлине користити за квалитетно и одговорно обављање свог животног позива и тиме учинити да Србија у миру остварује напредак на свим пољима.

– Најмлађи потпоручници наше војске, убеђен сам да сте нестрпљиви да одлучно кренете часним путем којим кроз живот корачају српски официри! У то име вам од срца честитам почетни официрски чин и желим вам да будете снажна узданица наше отаџбине и наших грађана! Ми верујемо у вас! Србија верује у вас! Живела Војска Србије! Живела Србија – узвикнуо је врховни командант на крају свог обраћања свечаном строју младих официра.
Најмлађим кадетима и свим присутним на свечаности обратио се и начелник Војне академије пуковник Мирослав Талијан.  Он је истакао да нема места сумњичавости јер ће наш народ и данас, са својим наслеђеним војничким геном, развијаним у биткама и ратовима за слободу, са Војском Србије и њеним старешинама, чији је кор од данас ојачан стројем нових официра, успешно одговорити свим савременим безбедносним изазовима, ризицима и претњама.

– Ова класа Војне академије је остварила врлодобар успех, са просечном оценом 8,24 а класа Медицинског факултета ВМА остварила је одличан успех са просечном оценом 9,54, рекао је пуковник Талијан, истичући да ће свим оним што су стекли на Академији – знањем, вештинама и навикама, допринети јединицама у којима ће службовати, али и  локалним заједницама у којима ће живети.

Пуковник Талијан је подсетио да се у строју најмлађих официра српске војске налазе кадети који су носиоци Богојављанског часног крста са пливања на Ади Циганлији, чланови женске футсал екипе, те носиоци најсјајнијих одличја са домаћих и међународних такмичења у каратеу, кик-боксу, џудоу, футсалу, војном вишебоју и пентатлону.

Начелник Војне академије поручио је потпоручницима да од данас пре свега од њих зависи да ли ће као официри, људи, родитељи и у многобројним радним и животним улогама које су пред њима, бити изврсни.

– С пуним поверењем у вас, с надом и жељом да ће вас срећа пратити и вером да ће вам Бог помагати, у име свих учесника овог свечаног скупа желим вам срећан пут у јединице Војске Србије и организационе целине Министарства одбране, рекао је пуковник Талијан, поручивши им да на новим страницама свога живота исписују дела за незаборав.
Присутнима се у име 139. класе обратила и прва у рангу Војне академије, од данас потпоручник Маша Илић, која је подсетила да реч „официр“ значи дужност према својој отаџбини и служба свом народу и држави, истакавши да су официри ослонац војске, а војска је ослонац народа, те да су као млади људи, пуни знања и енергије, потребни својој држави.

– Трудићемо се да одржимо оно што смо постигли уз помоћ командира, професора и свих осталих који су били укључени у образовно-васпитни процес на академији. Прошли смо животну школу каква само ту постоји, рекла је потпоручник Илић, поручивши млађим колегама да верују у себе, јер је то једини начин да се изборе са многобројним препрекама које стоје на путу ка успеху.
Поздрав најмлађим колегама упутио је и пилот мајор Александар Беара, из авиона  који су прелетима увеличали данашњу свечаност.

– Најмлађим колегама честитам први официрски чин! Служите часно своме народу и будите понос своје отаџбине. Живела Србија! – поручио је мајор Беара.

Авиони МиГ-29 који су данас прелетела престоницу у част најмлађих потпоручника, по наређењу и на иницијативу председника Републике Србије и врховног команданта Александра Вучића носе имена пуковника Миленка Павловића, потпуковника Слободана Медића и мајора Зорана Радосављевића, пилота који су дали животе за слободу Србије. 

На данашњој свечаности изведен је и дефиле најмлађих потпоручника и кадета Универзитета одбране, а уз прелет ваздухоплова Војске Србије.  Програм свечаности употпунили су наступи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички” и Репрезентативног оркестра Гарде, изведен је егзерцир кадета Војне академије те драмски и културно-уметнички програм.
Свечаној промоцији потпоручника присуствовало је највише државно и војно руководство, представници дипломатског кора, делегације оружаних снага пријатељских земаља, верских организација, бројни гости из земље и иностранства, породице и пријатељи новопроизведених  потпоручника и грађани.

Ове године Војну академију завршила су 102 кадета и кадеткиња 139. класе Војне академије, међу којима су двојица кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из МУП-а Републике Српске, као и 29 младића и девојака 4. класе Медицинског факултета ВМА.

ФОТОГАЛЕРИЈА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

РТ: Израелски напад је циљао иранску ваздушну базу – Њујорк тајмс

И Техеран и западни Јерусалим умањили су значај овог догађаја

Израел извршио удар на Иран
Израел извршио удар на Иран

Наводно је активирана противваздушна одбрана у неколико провинција Исламске Републике

2024-04-19 12:19:30

РТ: Израел и Украјина „нису исто“ – Борељ
РТ: Израел и Украјина „нису исто“ – Борељ

Запад не може да обара руске ракете, изјавио је највиши дипломата ЕУ

2024-04-17 22:09:00

РТ: Макрон позива на „изолацију“ Ирана
РТ: Макрон позива на „изолацију“ Ирана

Француски председник осудио је напад Техерана на Израел и позвао на јачање санкција

2024-04-15 23:45:21

РТ: Украјина се мучи у Донбасу – Зеленски
РТ: Украјина се мучи у Донбасу – Зеленски

Председник је за погоршање ситуације окривио недостатак војне помоћи са Запада

2024-04-15 23:27:53

Ирански удари на Израел представљају „преливање“ сукоба у Гази – Кина
Ирански удари на Израел представљају „преливање“ сукоба у Гази – Кина

„Пламен“ израелског рата са Хамасом прети да захвати цео Блиски исток, изјавио је амбасадор Пекинга у УН

2024-04-15 12:45:30

О ситуацији на југу Сирије
О ситуацији на југу Сирије

Потенцијални одговор Израела на ирански напад није ограничен само на ударе против проиранских снага у Сирији – Израелци би могли да допринесу дестабилизацији југа земље, посебно провинције Ес-Сувајда.

2024-04-14 20:50:11

Израел ће координирати одговор на ирански напад са савезницима - Њујорк Тајмс
Израел ће координирати одговор на ирански напад са савезницима - Њујорк Тајмс

Техеран је упозорио западни Јерусалим на одмазду, обећавајући \"много опсежније\" одбијање

2024-04-14 16:09:34

Иранци запленили контејнерски брод у близини Хормушког мореуза - Рибар
Иранци запленили контејнерски брод у близини Хормушког мореуза - Рибар

Док сви чекају ирански узвратни удар на Израел, специјалне снаге поморских снага ИРГЦ слетеле су на контејнерски брод МЦС Ариес из хеликоптера и преузеле контролу над њим.

2024-04-13 15:33:06

Хроника специјалне војне операције за 12.04.2024.
Хроника специјалне војне операције за 12.04.2024.

У правцу Бахмута настављају се напади на Часов Јар и украјинску инфраструктуру, Оружане снаге Русије авијацијом и артиљеријом дејствују по предњим положајима Оружаних снага Украјине.

2024-04-12 23:10:03

РТ: Турска ће распоредити савремене ракете руске производње – медији
РТ: Турска ће распоредити савремене ракете руске производње – медији

Анкара наводно планира да се ослони на системе противваздушне одбране С-400 руске производње у својој планираној кампањи против курдских милитаната у Ираку

2024-04-10 22:30:23

РТ: Америчке беспилотне летелице лоше пролазе у украјинском сукобу – ВСЖ
РТ: Америчке беспилотне летелице лоше пролазе у украјинском сукобу – ВСЖ

Мањи амерички производи намењени за војну употребу су прескупи и рањиви на електронско ратовање, пише лист

2024-04-10 19:07:38

РТ: Зеленски обећава још једну контраофанзиву
РТ: Зеленски обећава још једну контраофанзиву

Украјински председник тврди да је одлучан да поврати територију која је сада део Русије

2024-04-10 18:58:11

РТ: 37% чланица НАТО-а не плаћа свој део – Вашингтон
РТ: 37% чланица НАТО-а не плаћа свој део – Вашингтон

Деценију откако је постављен циљ од 2% БДП-а, трећина блока га још није достигла

2024-04-09 15:47:04

РТ: „Не узимајте НАТО заробљенике“ – Медведев
РТ: „Не узимајте НАТО заробљенике“ – Медведев

Све западне трупе у Украјини биће третиране као непријатељи, изјавио је бивши руски председник

2024-04-05 23:15:47

РТ: САД „веома забринуте“ због потенцијалног израелско-иранског рата – Бела кућа
РТ: САД „веома забринуте“ због потенцијалног израелско-иранског рата – Бела кућа

Претња Техерана западном Јерусалиму је веома стварна и јавна, тврди саветник Џон Кирби

2024-04-05 22:39:05

РТ: Бајден одобрио још бомби за Израел – медији
РТ: Бајден одобрио још бомби за Израел – медији

Америчка влада је наводно одобрила слање на хиљаде додатне муниције у западни Јерусалим усред рата у Гази

2024-04-04 23:51:25

РТ: Русија погодила базу „страних плаћеника“ у Украјини – МО
РТ: Русија погодила базу „страних плаћеника“ у Украјини – МО

Последњи удари су такође били усмерени на складиште муниције у области Харков, саопштило је руско Министарство одбране

2024-04-04 21:42:29

РТ: Украјински војни лидери знају да не могу да победе на бојном пољу – Гардијан
РТ: Украјински војни лидери знају да не могу да победе на бојном пољу – Гардијан

Слабост њихове војске изазвала је ударе Кијева на руску инфраструктуру, наводно су изјавили виши официри лондонским новинама

2024-04-03 19:18:51

РТ: Свака чланица НАТО-а има војно особље у Украјини – Естонија
РТ: Свака чланица НАТО-а има војно особље у Украјини – Естонија

Западни саветници и инструктори активно подржавају кијевске снаге против Русије, изјавио је министар одбране Естоније

2024-04-01 23:35:12

РТ: Украјина покреће кривичну истрагу против главне уреднице РТ-а
РТ: Украјина покреће кривичну истрагу против главне уреднице РТ-а

Служба безбедности Украјине најавила је проширење формалне истраге против Маргарите Симоњан

2024-04-01 23:20:49

Израел ликвидирао генерала Иранске револуционарне гарде
Израел ликвидирао генерала Иранске револуционарне гарде

Бригадни генерал ИРГЦ-а Мохамед Реза Захеди је међу погинулима у ваздушном нападу на Дамаск

2024-04-01 21:34:38

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: