Војна димензија разбијања социјализма

Објављено: 02.10.2022.год.


Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији


У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило се рачуна о детаљима,

Од 1975. године САД и НАТО  користили су политичка, економска, дипломатска и војна средства како би спровели  разарање социјалистичких земаља, под видом демократизације, које су биле на путу да уведу вишепартијски демократски социјализам и све облике својине: државну, приватну и друштвену. На тај начин капиталистички облик својине био би доведен у питање. Најпре је требало ујединити Немачку, рушећи Берлински зид, разбити СССР и Социјалистичку Федеративну Републику Југославију и отворити простор за разбијање Варшавског уговора и Југословенске народне армије. Пресудну улогу су имале САД и Немачка. Попут кардинала и папских нунција, амерички амбасадори повремено су доприносили постизању договора међу опозиционим групама и деловали између тих група и ауторитарних власти. Хантингтон је извео поуке којих демократски реформатори морају да се придржавају Упутсатва за демократизацију:

У првом упутству: Реформисање ауторитарног система, у првој тачки наводи: (1) Обезбедити своју политичку базу. Што је брже могуће поставити присталице демократизације на најважније положаје у влади, странци и војсци ... а у осмој Стварајте осећај да је процес демократизације неизбежан, да би био широко прихваћен као нужан и природан ток развоја, чак и ако за неке остале непожељан...  Под видом демократизације примењивали су силу и разарања и чинили злочине у народима и против њих. Ужасна цена преврата није спречавала криминогене активности. 

Друго упутство за демократизаторе Збацивање ауторитарних режима – тачка 3: Будите пажљиви према генералима. У крајњем исходу пад режима зависи да ли ће они подржати режим, придружити се вама у опозицији, или гледати са стране. Војна подршка може бити од користи кад наступи криза, али једино што вам је стварно потребно јесте да војска не буде вољна да брани режим... 


Треће упутство за демократизаторе, 3: Преговори о промени режима: посебно истиче, поред осталог, тачку (3) Обезбедите концепту преговора подршку водећих генерала и других на високим положајима и службама безбедности.  


У четвртом упутству за демократизаторе – однос према злочинима ауторитарног режима – истиче се: У војсци развијати нарочите скупове вредности, уверења и ставова... Професионалне вредности и важност војног уздржавања од политике промовишу убеђивањем и индоктринацијом, обуком, мењањем школских војних програма и ревизијом система унапређивања... Да би оснажили ово уверење, лидери нових демократора покушавали су да измене програм војне обуке и образовања... Да би се војска деполитизовала, неопходно је да се окрене извођењу чисто војних мисија... Прве и успешне демократске владе обично су смењивале врховне команде оружаних снага..  Најважније од свих Упутстава за демократизаторе 5 је: Обуздавање војне моћи, промовисање војног професионализма. Да би се схватила ситуација у којој су генерали и адмирали радили, цитиране су свих 10 тачака Упутства  и  :


(1) Брзо отпустите или пензионишите све потенцијално нелојалне официре, укључујући водеће присталице ауторитарног режима, као и војне реформаторе међу њима који су вам можда помогли да успоставите демократски режим. Много је вероватније да ће ови други престати да воле демократију него да ће престати да се уплићу у политику.


(2) Немилосрдно кажњавајте коловође покушаја државних удара против ваше нове владе, pour décourager les autres. 


(3) Јасно дефинишите и учврстите командни ланац у оружаним снагама. Отклоните нејасноће и аномалије, нека буде јасно да војском командује цивилни шеф владе.


(4) Увелико смањите бројност људства у својим оружаним снагама. Војска која је држала власт сигурно је превелика  и у њој највероватније има превише официра.


(5) Ваши војни официри сматрају да су лоше плаћени, да су им станови лоши и да имају мале бенефиције – и вероватно су у праву. Новац који уштедите смањивањем војске искористите да им повећате плате, пензије и бенефиције, и да унапредите њихове услове живљења. То ће се исплатити.


(6) Преоријентишите своје војне снаге на војне мисије. Можда ћете имати ваљане разлоге да разрешавате сукобе с другим земљама. Но, ако претња споља не постоји, ваша војска може остати без легитимне војне мисије, услед чега ће постати склонија размишљању о политици, Нађите равнотежу између користи од уклањања спољашњих претњи и цене коју ћете за то платити домаћом нестабилношћу.


(7) Истовремено с окретањем војске ка војним задацима драстично смањите број трупа распоређених у вашој престоници или око ње. Преместите их на границе или на друга релативно удаљена, ненасељена места.


8) Дајте им играчке. Односно, обезбедите им нове, модерне тенкове, авионе, оклопна кола, артиљерију и софистиковану електронску опрему (бродови су од мање важности, морнари не извршавају државне ударе). Нова опрема ће их усрећити и упослити док буду учили како да је користе. Ако све урадите како треба и оставите добар утисак на Вашингтон, још ћете велики део трошкова успети да пребаците на америчке пореске обвезнике. Онда имате додатну корист отуда што војсци можете да кажете како ће и даље добијати играчке само ако буде добра, јер злочести амерички законодавци не воле кад се војска уплиће у политику.


(9) Пошто војници, попут свих осталих, воле кад их људи воле, користите сваку прилику да се идентификујете с оружаним снагама. Присуствујте војним церемонијама, делите одликовања, истичите војнике као отеловљење највиших вредности нације, и, ако Устав то дозвољава, појављујте се у униформи.


(10) Формирајте и одржавајте политичку организацију која ће бити способна да ваше присталице изведе на престоничке улице у случају покушаја војног удара.


Наведене чињенице указују како треба демократизовати једнопартијске системе. Чудно је да је аутор и 1990, када је написана ова књига, истакао: У Југославији су продемократски покрети били активни у Словенији и Хрватској. Међутим, југословенска комунистичка револуција у великој мери је била српска револуција, а изгледи за демократизацију у Србији били су у најширем случају сумњиви.  За њега су терористи и сепаратисти били демократе, а република у којој је било највише демократије већ унапред је оптужена да су комунисти, иако је у Србији био развијен највиши степен демократског социјализма.


Период од 25 година је тужна епоха , у којем су генерали и адмирали обављали своју професионалну дужност када је западни свет показао да је способан за чисте перверзије да би одговорио једној немачкој опсесији која је поништила све оно што је остало од Версајског споразума и Тријамона“ и када „живимо веома тужан период и не знамо како ћемо морално из њега изаћи. У сваком случају, дали смо доказ наше дволичности. То нам не служи на част. (Пјер Мари Галоа).


Нестанком Југославије масакриран је и жртвован један народ који је увек био на страни мира и који је у свој загрљај примио избеглице из свих република Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и све часне и честите војнике и старешине и чланове њихових породица, без обзира на националност.


Разбијање Југославије и агресија НАТО је битно утицала на официрску и генералско–адмиралску професију. Разбијен је официрски кор Југословенске народ не армије, понижене њихове вредности, укаљана им је част и по много чему су постали криви за оно што се десило у виду ратова на просторима Социјалистичке Федера тивне Републике Југославије.   Код многих генерала и адмирала који су остали верни Југословенској народној армији и Војсци Југославије био је и остао неприкосновени морални кодекс  српске војске који је увек садржавао  часност, војничку етику и високу моралност и славу. За генерале и адмирале, без обзира на тешкоће и НАТО агресију, духовне и стратегијске вредности имале су свето значење. С обзиром да се те вредности темељно понижавају ни њихови носиоци немају утицаја у њиховом чувању па су и сами изложени руглу и понижавању свакојаке врсте


Бошко Античћ, контраадмирал у пензији


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин

Упркос огромној војној помоћи читавог Запада, већ је свима јасно да је победа Русије на украјинском фронту неминовна и да ће уследити ускоро. И управо је то и време када би могло доћи до исправљања историјских неправди нанетих Србији и српском народу

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2024-04-06 21:31:39

РТ: Тимофеј Бордачев: Запад мрзи Србију скоро колико и Русију, а ево зашто
РТ: Тимофеј Бордачев: Запад мрзи Србију скоро колико и Русију, а ево зашто

ЕУ и САД гуше Србију јер верују да је превише слична Русији

2024-04-03 19:35:02

Слободан 2024.
Слободан 2024.

Токсиколошки институт у Бону је у узорцима са аутопсије открио трагове лека дроперидол, тешког неуролептика који може да изазове инфаркт, а који Милошевићу никада није био прописан. Истрагу о смрти Милошевића водио је сам трибунал, који је за њу и одговоран и који је самог себе ослободио одговорности. Русија је у Савету безбедности УН изјавила да извештај трибунала не прихвата

2024-03-11 17:45:31

Корумпирана демократија, нови наци-фашизам и наметање мира –  Кршљанин
Корумпирана демократија, нови наци-фашизам и наметање мира – Кршљанин

Серија режираних ратова коју је наметнула западна олигархија, а која кулминира сада сукобом са Русијом, само је очајнички и узалудни покушај да се очува криминална и неправедна светска доминација западне олигархије

2024-02-21 19:52:26

Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“
Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“

Навршило се тачно 81 година од завршетка велике нападне операције Црвене армије која је имала за циљ да пробије опсаду Лењинграда, чијем становништву је услед тешког бомбардовања и перманентне глади, претило потпуно физичко уништење. Њено кодно име је лично осмислио Јосиф Стаљин, и у њему се очитавала последња нада за спас овог града.

2024-01-27 23:58:49

Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?
Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?

Свађа око америчке граничне кризе постала је тест да ли држава може да пркоси савезној влади како би се заштитила

2024-01-26 15:42:47

Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин
Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин

Сагледавање места Србије у савезништву са Русијом у Новом свету мора постати централна тема нашег политичког, стручног, друштвеног и медијског живота. Сви који могу, томе треба да дају допринос. То се више не може и не сме одлагати

2024-01-11 20:35:26

Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм
Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм

И херојство и трагедија извиру из судбине просечне српске породице. Она је требало и да издржи окупацију и ванредне околности које је она донела, али и да надјача сва искушења које је донео грађански рат и подела на четнике и партизане

2023-11-23 18:13:30

Аутошовинизам код Срба и Руса
Аутошовинизам код Срба и Руса

Објашњење овог феномена, бар када су у питању Срби, Руси и друга друштва капиталистичке (полу)периферије, слично је – трансфер озлојеђености (ресантимана) према доле… То је врста малог пакла, на који су, заправо, сами себе осудили. И друга казна и није потребна.

2023-09-23 13:28:53

Другосрбијански надреализам
Другосрбијански надреализам

КАКО су патриотски графити довели до покоља у школи „Владислав Рибникар“, а нису песме у којима се величају дрогирање и убијање?

2023-08-21 18:40:17

Девет деценија школског брода “Јадран”
Девет деценија школског брода “Јадран”

Школа под једрима - Пловећи амбасадор

2023-08-19 23:05:52

Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле  у историји и памћењу српског народа
Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле у историји и памћењу српског народа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима, толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-08-14 17:00:59

Одступања од циља нема - Бошко Антић
Одступања од циља нема - Бошко Антић

Свака промена Администрације у САД доводи до многих расправа о спољној политици и војној стратегији нових домаћина у Белој кући, али до било каквих промена, у суштини, не долази.

2023-08-08 23:49:16

Афричка Шанса
Афричка Шанса

Пре неки дан, 27. и 28. јула, Санкт Петербург је био домаћин Другог самита и Економског и хуманитарног форума Русија-Африка. У северној престоници Русије не само да се разговарало, већ се већ градило о новом формату односа са Глобалним Југом.

2023-08-01 16:04:59

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)

Опорављена српска војска запловила је од Крфа ка Солуну. Пут ка њеној Србији водио је преко овог грчког града. На напоран и опасан пут кренуло се с надом да ће брзо у Србију, али за то је требало још доста времена, а много је доживљаја везаних за море, па и трагедија. Од тада се у српском језику одомаћио назив за подморницу сумаран, а њена појава у то време на мору је најчешће значила катастрофу за брод на који се усмерила.

2023-07-15 06:37:08

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)

Од самог доласка Србима је посвећивана велика пажња, а посебно се истицао командант базе и Бизерти адмирал Емил Гепрат, кога су српски војници прозвали “Српском мајком”. Сваки пут пред стројем српских војника или приликом обиласка у болницама поздравио их је са: “Помоз’ Бог јунаци! Да ли вам што треба?”.

2023-07-15 06:16:12

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору

Српска војска се након офанзиве снага Макензена повукла преко Албаније на обале Јадранског мора. Јунаци са Цера и Колубаре су се тако нашли на обали мора о коме су само слушали у причама. Исцрпљени чекали су да их савезници пребаце на острво Крф. Била је то тужна слика једне храбре војске, али је ништа није могло уништити. На острву Крфу се се српски војници опоравили, многи се осталу у Плавој гробници, а успомене на те дане и данас надахњују српског војника.

2023-07-14 21:57:57

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору  (2)
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору (2)

“Мени су Савезници обећали транспортовање моје војске чим стигнем на Јадран, али су ме ето, преварили. Војска је због тога очајна и обесхрабљена. Што се мене тиче, хвала! Ја нећу напустити моје војнике. Ићи ћи с њима упркос својој болести, ма шта ме то стало.”

2023-07-14 21:40:28

Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора
Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора

На данашњи дан , пре 24 године, извршено је планско измештање јединица Приштинског корпуса са Косова и Метохије у складу са наређењем Штаба Врховне команде стр. пов. бр. 01/6019-10 од 10. јуна 1999. године. У преамбули наређења Штаба Врховне команде позива се на одлуку врховног команданта Војске Југославије и Војнотехнички споразум између међународних снага за безбедност (КФОР) и Војске Југославије, а у циљу организације и безбедног извршења измештања команди, јединица и установа.

2023-06-14 23:59:51

Почетак одбрамбеног боја на Паштрику
Почетак одбрамбеног боја на Паштрику

Операција копнених снага НАТО, војске Републике Албаније и Шиптарских терористичких снага у рејону Карауле „Горожуп“ и планине Паштрик, под називом „Стрела-2“, као друга етапа нападне операције „Стрела“ почела је 26. маја 1999. године изненадном и снажном артиљеријском и минобацачком ватром са територије Албаније

2023-05-27 22:43:19

Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа
Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-05-05 12:05:55

Деведесет пет година од стварања подморничке флотиле Краљевине Југославије
Деведесет пет година од стварања подморничке флотиле Краљевине Југославије

Био је 8. април 1928. када су се на хоризонту пред Боком Которском појавили обриси великог теретњака кога су следиле две мале силуете. И док су се дуго исчекиване лађе приближавале свом крајњем одредишту, гомиле мештана појуриле су да свечано дочекају нови понос младе државе. Тог историјског дана, уз мол тиватског Арсенала пристале су уз пратњу матичног брода „Хвар“ две подморнице на чијим торњевима су се вијориле војнопоморске заставе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Тог дана, створен је један од елитних видова Југословенске војске – Подморничка флотила. Ово је прича о људима и бродовима који су је чинили

2023-04-08 18:03:39

Владимир Кршљанин: Издржати до победе
Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

2023-02-04 16:30:22

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: