Које стране трупе су ратовале на страни Руске империје?

Објављено: 28.03.2021.год.
Елеонора Прохаска, жена борац у пруској војсци, пада смртно рањена у бици код Герде (16. септембра 1813). Карл Рехлинг / Russia Beyond

Једно време је у служби Русије био читав корпус француских аристократа који су побегли из Француске, захваћене револуцијом.


Француски емигрантски ројалистички корпус принца од Кондеа 

Луј V Бурбонски, принц од Кондеа

Хиљаде Француза нису признале нову власт, успостављену током Велике француске револуције 1789. године. Ти људи су били принуђени да напусте отаџбину, али многи нису били спремни да остану у туђини до краја живота.

Ројалисти, тј. поборници васпостављања монархије у Француској, намеравали су да са оружјем у рукама поврате трон свргнуте династије Бурбон. Њихови одреди су се придруживали армијама европских сила које су ратовале против француских револуционара. Најубојитија таква јединица био је емигрантски ројалистички корпус Луја V Бурбонског, принца од Кондеа.

Дуго су се Кондеове трупе бориле против револуционарне Француске заједно са Аустријом. А када је ова доживела слом и 1797. изашла из рата, ројалисти су морали да бирају којој сили ће се придружити и где ће тражити покровитељство.

Тада је руски император Павел I пружио емигрантима руку помоћи. У договору са француским краљем у прогонству Лујем XVIII он је примио овај корпус у руску армију. Уосталом, и сам Бурбон је нашао уточиште у Русији.

 

Портрет капетана корпуса (око 1792-1795).

У зиму 1797. године је преко 5.000 војника принца од Кондеа смештено у нове станове у западним украјинским земљама Руске империје. Пре доласка је корпус био далеко већи, али Павел је одбио да прими немачке и швајцарске најамнике који су служили у том корпусу. Једини изузетак у том смислу био је немачки пешадијски пук војводе од Хохенлоеа.

Корпус ројалиста је добио нову униформу и нове заставе у којима је направљен спој руских и француских хералдичких симбола. У центру сваког платна био је двоглави орао, а у угловима по један цвет краљевског љиљана.

Крајем 1798. године Корпусу принца од Кондеа пружила се прилика да се сукобе са старим непријатељем, јер је Русија у оквиру Друге коалиције покренула борбена дејства против револуционарне Француске.

Најупечатљивија епизода у којој је учествовао овај корпус била је битка код Констанца 7. октобра 1799. године. Ројалисте су напале трупе које је предводио генерал Оноре Газан, те су они и поред очајничког отпора и подршке руских хусара били принуђени да се повуку преко Рајне.

Иако су доживели неуспех, војници су намеравали да наставе борбу, али је руски император имао другачије планове. Незадовољан својим аустријским и енглеским савезницима, Павел је нагло променио спољнополитички курс, помирио се са Наполеоном и изашао из рата.

Разочарани ројалисти су заједно са другим трупама морали да се врате у Русију, али им је руски самодржац поново изашао у сусрет. Наиме, 7. марта 1800. године принцу од Кондеа је саопштено да одсада његов корпус ступа у службу Велике Британије и може и даље да ратује у Европи. У знак захвалности за верну службу Французима је дато право да задрже опрему, наоружање, униформу, коње и запрегу.

Руско-немачка легија императора Александра I

 

 

Руско-немачки легија 1812-1814. 1. Пешадијска бригада и стрелац (јегер); 2. Гусарски пук – Коњичка артиљерија.

Велики део Европе је 1812. године у одређеној мери зависио од Наполеонове Француске. Бонапарта се потрудио да вишевековно Свето римско царство доживи неславан крај, и да на његовим развалинама никне Рајнска конфедерација која зависи од Париза. Чак су и некада моћне силе Пруска и Аустрија биле принуђене да дејствују у оквирима политике „корзиканског чудовишта“.

Немци који су се противили француској хегемонији били су принуђени да емигрирају у иностранство, па и у Русију, где су формирали „Комитет за питања Немачке“. Када је у јуну 1812. године Наполеонова Велика армија извршила инвазију на Русију, они су понудили императору Александру I да формира Руско-немачку легију за борбу против агресора.

Елеонора Прохаска, жена борац у пруској војсци, пада смртно рањена у бици код Герде (16. септембра 1813).

Комитет је одштампао преко 10.000 летака са обраћањем „официрима и војницима немачке нације“ и позивом да пређу на руску страну. Тако је преко 600 Немаца дезертирало из француске армије и прешло у редове легије.

У Руско-немачку легију формирану у Ревелу (данас Талину) ступали су немачки заробљеници и бегунци, досељеници који су живели на територији Руске империје и Балтика. Легионар Карл фон Клаузевиц се касније прославио као војни теоретичар и историчар.

Карл фон Клаузевиц

Руско-немачка легија је бројала око 9.000 војника. Учествовала је у борбама на северу Немачке, у Данској и Холандији. У бици код Герде 16. октобра 1813. године дала је одлучујући допринос победи, напавши Французе с леђа.

После победе над Наполеоном легија је прешла под јурисдикцију Пруске, а 1815. године је расформирана. Њени војници су се стопили са пруском армијом или су отишли да служе у армијама других немачких држава.

Грчка легија императора Николаја I 

Аристид Хрисовери, мајор и бивши командир Грчке легије императора Николаја II.

Русија је лоше прошла у Кримском рату (1853-1856) када се сама супротставила коалицији коју су чиниле Османлијска империја, Велика Британија, Француска и Сардинија. Грчка је била једина земља која је тада Русима пружила подршку.

Грчка се није директно мешала у конфликт, али је интензивно подстицала и подржавала устаничке покрете у суседним турским областима. Поред тога, у редовима руске армије појавили су се грчки добровољци.

Одред грчких добровољаца.

Иницијатор формирања јединица грчких добровољаца у руским трупама био је официр грчке армије Аристид Хрисовери. Чим је почео рат он је то предложио генералу Михаилу Горчакову, команданту руских трупа на територији Влашке и Молдавије.

Убрзо је формирана Грчка легија императора Николаја I, а Хрисовери је био њен први командант. У лето 1854. године он је са одредом од 25 људи у делти Дунава одбио напад британског десанта који је бројао 700 војника. Грци су тада убили 72 Британца, а међу њима и познатог аристократу, капетана Ричарда Хајд Паркера IV, што је изазвало бурну реакцију у Лондонском друштву.

Грчки добровољци под командом Паноса Коронеоса у Севастопољу за време Кримског рата.

Почетком 1855. године легија је бројала 800 људи када је пребачена на Крим, где је учествовала у најтежим и најкрвавијим борбама против савезника – у неуспешном покушају ослобођења Јевпаторије, у одбрани Севастопоља и борби код Црне реке.

Грчка легија Николаја I расформирана је по завршетку рата 1856. године. Неколико стотина њених припадника је награђено медаљама, а 31 војник је чак добио Орден Светог Георгија, највиши орден Руске империје.

Српски добровољачки корпус 

Јужнословенски војници су били Ахилова пета Пете аустроугарске армије. Срби, Хрвати и Словенци који су живели на територијама под под влашћу Беча сањали су о сопственим независним државама и нису горели од жеље да ратују за Аустроугаре. Зато су радо полагали оружје или прелазили на руску страну.

Већина заробљених јужнословенских војника (углавном Срба) изразила је жељу да ратује против Аустроугарске, и зато је било планирано да се они пребаце у Србију. Ти планови су осујећени уласком Бугарске у рат 1915. године и повлачењем српске армије. Одлучено је да се добровољачке јединице, формиране од ратних заробљеника и оних који су прешли на руску страну, придруже Југозападном фронту руских трупа.

У Одеси је формирана Прва српска добровољачка дивизија. Она је ватрено крштење имала у склопу 47. корпуса руске армије, у борбама код Добруџе у Румунији у августу и септембру 1916. године.

„После слома Прве дивизије поједини рањени добровољци нису више имали жељу да се врате на фронт. Штавише, отворено су говорили да су кренули у рат као добровољци са жељом да се боре у границама своје отаџбине, а не да посеју своје кости у Добруџи“,
 написао је у извештају генерал Чистјаков, кога је штаб Југозападног фронта крајем 1916. године послао у српске јединице да изврши инспекцију.

Али то су били појединци. Већина српских војника је показала висок борбени морал и постојаност, што је подстакло руску команду да изда наређење о формирању Друге српске дивизије. Те две дивизије су заједно чиниле Српски добровољачки корпус, познат и као Добровољачки корпус Срба, Хрвата и Словенаца или Југословенска легија. Током целог рата кроз њега је прошло преко 70.000 војника.

Револуција 1917. године донела је хаос и распад руске армије, а самим тим и српског корпуса у Русији. његови војници су већином пребачени на Балкан, где су у склопу Српске армије наставили да се боре против Централних сила. Па ипак, било је и оних који су остали у Русији и убрзо затим узели учешћа у крвавом Грађанском рату.

Борис Јегоров,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Корумпирана демократија, нови наци-фашизам и наметање мира – Кршљанин

Серија режираних ратова коју је наметнула западна олигархија, а која кулминира сада сукобом са Русијом, само је очајнички и узалудни покушај да се очува криминална и неправедна светска доминација западне олигархије

Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“
Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“

Навршило се тачно 81 година од завршетка велике нападне операције Црвене армије која је имала за циљ да пробије опсаду Лењинграда, чијем становништву је услед тешког бомбардовања и перманентне глади, претило потпуно физичко уништење. Њено кодно име је лично осмислио Јосиф Стаљин, и у њему се очитавала последња нада за спас овог града.

2024-01-27 23:58:49

Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?
Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?

Свађа око америчке граничне кризе постала је тест да ли држава може да пркоси савезној влади како би се заштитила

2024-01-26 15:42:47

Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин
Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин

Сагледавање места Србије у савезништву са Русијом у Новом свету мора постати централна тема нашег политичког, стручног, друштвеног и медијског живота. Сви који могу, томе треба да дају допринос. То се више не може и не сме одлагати

2024-01-11 20:35:26

Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм
Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм

И херојство и трагедија извиру из судбине просечне српске породице. Она је требало и да издржи окупацију и ванредне околности које је она донела, али и да надјача сва искушења које је донео грађански рат и подела на четнике и партизане

2023-11-23 18:13:30

Аутошовинизам код Срба и Руса
Аутошовинизам код Срба и Руса

Објашњење овог феномена, бар када су у питању Срби, Руси и друга друштва капиталистичке (полу)периферије, слично је – трансфер озлојеђености (ресантимана) према доле… То је врста малог пакла, на који су, заправо, сами себе осудили. И друга казна и није потребна.

2023-09-23 13:28:53

Другосрбијански надреализам
Другосрбијански надреализам

КАКО су патриотски графити довели до покоља у школи „Владислав Рибникар“, а нису песме у којима се величају дрогирање и убијање?

2023-08-21 18:40:17

Девет деценија школског брода “Јадран”
Девет деценија школског брода “Јадран”

Школа под једрима - Пловећи амбасадор

2023-08-19 23:05:52

Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле  у историји и памћењу српског народа
Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле у историји и памћењу српског народа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима, толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-08-14 17:00:59

Одступања од циља нема - Бошко Антић
Одступања од циља нема - Бошко Антић

Свака промена Администрације у САД доводи до многих расправа о спољној политици и војној стратегији нових домаћина у Белој кући, али до било каквих промена, у суштини, не долази.

2023-08-08 23:49:16

Афричка Шанса
Афричка Шанса

Пре неки дан, 27. и 28. јула, Санкт Петербург је био домаћин Другог самита и Економског и хуманитарног форума Русија-Африка. У северној престоници Русије не само да се разговарало, већ се већ градило о новом формату односа са Глобалним Југом.

2023-08-01 16:04:59

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)

Опорављена српска војска запловила је од Крфа ка Солуну. Пут ка њеној Србији водио је преко овог грчког града. На напоран и опасан пут кренуло се с надом да ће брзо у Србију, али за то је требало још доста времена, а много је доживљаја везаних за море, па и трагедија. Од тада се у српском језику одомаћио назив за подморницу сумаран, а њена појава у то време на мору је најчешће значила катастрофу за брод на који се усмерила.

2023-07-15 06:37:08

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)

Од самог доласка Србима је посвећивана велика пажња, а посебно се истицао командант базе и Бизерти адмирал Емил Гепрат, кога су српски војници прозвали “Српском мајком”. Сваки пут пред стројем српских војника или приликом обиласка у болницама поздравио их је са: “Помоз’ Бог јунаци! Да ли вам што треба?”.

2023-07-15 06:16:12

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору

Српска војска се након офанзиве снага Макензена повукла преко Албаније на обале Јадранског мора. Јунаци са Цера и Колубаре су се тако нашли на обали мора о коме су само слушали у причама. Исцрпљени чекали су да их савезници пребаце на острво Крф. Била је то тужна слика једне храбре војске, али је ништа није могло уништити. На острву Крфу се се српски војници опоравили, многи се осталу у Плавој гробници, а успомене на те дане и данас надахњују српског војника.

2023-07-14 21:57:57

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору  (2)
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору (2)

“Мени су Савезници обећали транспортовање моје војске чим стигнем на Јадран, али су ме ето, преварили. Војска је због тога очајна и обесхрабљена. Што се мене тиче, хвала! Ја нећу напустити моје војнике. Ићи ћи с њима упркос својој болести, ма шта ме то стало.”

2023-07-14 21:40:28

Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора
Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора

На данашњи дан , пре 24 године, извршено је планско измештање јединица Приштинског корпуса са Косова и Метохије у складу са наређењем Штаба Врховне команде стр. пов. бр. 01/6019-10 од 10. јуна 1999. године. У преамбули наређења Штаба Врховне команде позива се на одлуку врховног команданта Војске Југославије и Војнотехнички споразум између међународних снага за безбедност (КФОР) и Војске Југославије, а у циљу организације и безбедног извршења измештања команди, јединица и установа.

2023-06-14 23:59:51

Почетак одбрамбеног боја на Паштрику
Почетак одбрамбеног боја на Паштрику

Операција копнених снага НАТО, војске Републике Албаније и Шиптарских терористичких снага у рејону Карауле „Горожуп“ и планине Паштрик, под називом „Стрела-2“, као друга етапа нападне операције „Стрела“ почела је 26. маја 1999. године изненадном и снажном артиљеријском и минобацачком ватром са територије Албаније

2023-05-27 22:43:19

Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа
Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-05-05 12:05:55

Деведесет пет година од стварања подморничке флотиле Краљевине Југославије
Деведесет пет година од стварања подморничке флотиле Краљевине Југославије

Био је 8. април 1928. када су се на хоризонту пред Боком Которском појавили обриси великог теретњака кога су следиле две мале силуете. И док су се дуго исчекиване лађе приближавале свом крајњем одредишту, гомиле мештана појуриле су да свечано дочекају нови понос младе државе. Тог историјског дана, уз мол тиватског Арсенала пристале су уз пратњу матичног брода „Хвар“ две подморнице на чијим торњевима су се вијориле војнопоморске заставе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Тог дана, створен је један од елитних видова Југословенске војске – Подморничка флотила. Ово је прича о људима и бродовима који су је чинили

2023-04-08 18:03:39

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2023-04-06 15:31:39

Владимир Кршљанин: Издржати до победе
Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

2023-02-04 16:30:22

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије
Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

2023-01-14 14:21:32

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: