Које стране трупе су ратовале на страни Руске империје?

Објављено: 28.03.2021.год.
Елеонора Прохаска, жена борац у пруској војсци, пада смртно рањена у бици код Герде (16. септембра 1813). Карл Рехлинг / Russia Beyond

Једно време је у служби Русије био читав корпус француских аристократа који су побегли из Француске, захваћене револуцијом.


Француски емигрантски ројалистички корпус принца од Кондеа 

Луј V Бурбонски, принц од Кондеа

Хиљаде Француза нису признале нову власт, успостављену током Велике француске револуције 1789. године. Ти људи су били принуђени да напусте отаџбину, али многи нису били спремни да остану у туђини до краја живота.

Ројалисти, тј. поборници васпостављања монархије у Француској, намеравали су да са оружјем у рукама поврате трон свргнуте династије Бурбон. Њихови одреди су се придруживали армијама европских сила које су ратовале против француских револуционара. Најубојитија таква јединица био је емигрантски ројалистички корпус Луја V Бурбонског, принца од Кондеа.

Дуго су се Кондеове трупе бориле против револуционарне Француске заједно са Аустријом. А када је ова доживела слом и 1797. изашла из рата, ројалисти су морали да бирају којој сили ће се придружити и где ће тражити покровитељство.

Тада је руски император Павел I пружио емигрантима руку помоћи. У договору са француским краљем у прогонству Лујем XVIII он је примио овај корпус у руску армију. Уосталом, и сам Бурбон је нашао уточиште у Русији.

 

Портрет капетана корпуса (око 1792-1795).

У зиму 1797. године је преко 5.000 војника принца од Кондеа смештено у нове станове у западним украјинским земљама Руске империје. Пре доласка је корпус био далеко већи, али Павел је одбио да прими немачке и швајцарске најамнике који су служили у том корпусу. Једини изузетак у том смислу био је немачки пешадијски пук војводе од Хохенлоеа.

Корпус ројалиста је добио нову униформу и нове заставе у којима је направљен спој руских и француских хералдичких симбола. У центру сваког платна био је двоглави орао, а у угловима по један цвет краљевског љиљана.

Крајем 1798. године Корпусу принца од Кондеа пружила се прилика да се сукобе са старим непријатељем, јер је Русија у оквиру Друге коалиције покренула борбена дејства против револуционарне Француске.

Најупечатљивија епизода у којој је учествовао овај корпус била је битка код Констанца 7. октобра 1799. године. Ројалисте су напале трупе које је предводио генерал Оноре Газан, те су они и поред очајничког отпора и подршке руских хусара били принуђени да се повуку преко Рајне.

Иако су доживели неуспех, војници су намеравали да наставе борбу, али је руски император имао другачије планове. Незадовољан својим аустријским и енглеским савезницима, Павел је нагло променио спољнополитички курс, помирио се са Наполеоном и изашао из рата.

Разочарани ројалисти су заједно са другим трупама морали да се врате у Русију, али им је руски самодржац поново изашао у сусрет. Наиме, 7. марта 1800. године принцу од Кондеа је саопштено да одсада његов корпус ступа у службу Велике Британије и може и даље да ратује у Европи. У знак захвалности за верну службу Французима је дато право да задрже опрему, наоружање, униформу, коње и запрегу.

Руско-немачка легија императора Александра I

 

 

Руско-немачки легија 1812-1814. 1. Пешадијска бригада и стрелац (јегер); 2. Гусарски пук – Коњичка артиљерија.

Велики део Европе је 1812. године у одређеној мери зависио од Наполеонове Француске. Бонапарта се потрудио да вишевековно Свето римско царство доживи неславан крај, и да на његовим развалинама никне Рајнска конфедерација која зависи од Париза. Чак су и некада моћне силе Пруска и Аустрија биле принуђене да дејствују у оквирима политике „корзиканског чудовишта“.

Немци који су се противили француској хегемонији били су принуђени да емигрирају у иностранство, па и у Русију, где су формирали „Комитет за питања Немачке“. Када је у јуну 1812. године Наполеонова Велика армија извршила инвазију на Русију, они су понудили императору Александру I да формира Руско-немачку легију за борбу против агресора.

Елеонора Прохаска, жена борац у пруској војсци, пада смртно рањена у бици код Герде (16. септембра 1813).

Комитет је одштампао преко 10.000 летака са обраћањем „официрима и војницима немачке нације“ и позивом да пређу на руску страну. Тако је преко 600 Немаца дезертирало из француске армије и прешло у редове легије.

У Руско-немачку легију формирану у Ревелу (данас Талину) ступали су немачки заробљеници и бегунци, досељеници који су живели на територији Руске империје и Балтика. Легионар Карл фон Клаузевиц се касније прославио као војни теоретичар и историчар.

Карл фон Клаузевиц

Руско-немачка легија је бројала око 9.000 војника. Учествовала је у борбама на северу Немачке, у Данској и Холандији. У бици код Герде 16. октобра 1813. године дала је одлучујући допринос победи, напавши Французе с леђа.

После победе над Наполеоном легија је прешла под јурисдикцију Пруске, а 1815. године је расформирана. Њени војници су се стопили са пруском армијом или су отишли да служе у армијама других немачких држава.

Грчка легија императора Николаја I 

Аристид Хрисовери, мајор и бивши командир Грчке легије императора Николаја II.

Русија је лоше прошла у Кримском рату (1853-1856) када се сама супротставила коалицији коју су чиниле Османлијска империја, Велика Британија, Француска и Сардинија. Грчка је била једина земља која је тада Русима пружила подршку.

Грчка се није директно мешала у конфликт, али је интензивно подстицала и подржавала устаничке покрете у суседним турским областима. Поред тога, у редовима руске армије појавили су се грчки добровољци.

Одред грчких добровољаца.

Иницијатор формирања јединица грчких добровољаца у руским трупама био је официр грчке армије Аристид Хрисовери. Чим је почео рат он је то предложио генералу Михаилу Горчакову, команданту руских трупа на територији Влашке и Молдавије.

Убрзо је формирана Грчка легија императора Николаја I, а Хрисовери је био њен први командант. У лето 1854. године он је са одредом од 25 људи у делти Дунава одбио напад британског десанта који је бројао 700 војника. Грци су тада убили 72 Британца, а међу њима и познатог аристократу, капетана Ричарда Хајд Паркера IV, што је изазвало бурну реакцију у Лондонском друштву.

Грчки добровољци под командом Паноса Коронеоса у Севастопољу за време Кримског рата.

Почетком 1855. године легија је бројала 800 људи када је пребачена на Крим, где је учествовала у најтежим и најкрвавијим борбама против савезника – у неуспешном покушају ослобођења Јевпаторије, у одбрани Севастопоља и борби код Црне реке.

Грчка легија Николаја I расформирана је по завршетку рата 1856. године. Неколико стотина њених припадника је награђено медаљама, а 31 војник је чак добио Орден Светог Георгија, највиши орден Руске империје.

Српски добровољачки корпус 

Јужнословенски војници су били Ахилова пета Пете аустроугарске армије. Срби, Хрвати и Словенци који су живели на територијама под под влашћу Беча сањали су о сопственим независним државама и нису горели од жеље да ратују за Аустроугаре. Зато су радо полагали оружје или прелазили на руску страну.

Већина заробљених јужнословенских војника (углавном Срба) изразила је жељу да ратује против Аустроугарске, и зато је било планирано да се они пребаце у Србију. Ти планови су осујећени уласком Бугарске у рат 1915. године и повлачењем српске армије. Одлучено је да се добровољачке јединице, формиране од ратних заробљеника и оних који су прешли на руску страну, придруже Југозападном фронту руских трупа.

У Одеси је формирана Прва српска добровољачка дивизија. Она је ватрено крштење имала у склопу 47. корпуса руске армије, у борбама код Добруџе у Румунији у августу и септембру 1916. године.

„После слома Прве дивизије поједини рањени добровољци нису више имали жељу да се врате на фронт. Штавише, отворено су говорили да су кренули у рат као добровољци са жељом да се боре у границама своје отаџбине, а не да посеју своје кости у Добруџи“,
 написао је у извештају генерал Чистјаков, кога је штаб Југозападног фронта крајем 1916. године послао у српске јединице да изврши инспекцију.

Али то су били појединци. Већина српских војника је показала висок борбени морал и постојаност, што је подстакло руску команду да изда наређење о формирању Друге српске дивизије. Те две дивизије су заједно чиниле Српски добровољачки корпус, познат и као Добровољачки корпус Срба, Хрвата и Словенаца или Југословенска легија. Током целог рата кроз њега је прошло преко 70.000 војника.

Револуција 1917. године донела је хаос и распад руске армије, а самим тим и српског корпуса у Русији. његови војници су већином пребачени на Балкан, где су у склопу Српске армије наставили да се боре против Централних сила. Па ипак, било је и оних који су остали у Русији и убрзо затим узели учешћа у крвавом Грађанском рату.

Борис Јегоров,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк