Писмо са Косова или мучна прича с Јариња

Објављено: 04.02.2021.год.
фото: © Танјуг/Боки

Ово је трећи пут да сам била сведок како српски цариници према Србима са Косова и Метохије поступају као да прелазе државну границу. Међутим, овај пут је био најгори до сада


Две приче које следе немају додирних тачака. Потпуно су различите и изазивају различите реакције. Једина веза им је у томе што, када их упоредимо, можемо да се запитамо која буди јаче осећање. Да ли је то оно које тера на одлазак са ових простора и које долази од обичних људи, без обзира да ли су политичари који споразуме потписују или службеници који их у дело спроводе, или оно које поручује да вреди чекати, да је та радост на крају свих крајева незаменљива и да долази од силе која се не може речима објаснити, али у коју се верује, која вас смирује и која доноси једину могућу правду
. 


Пре годину дана, моја пријатељица одлучила је да буде домаћин славе за Светог Саву у школи у којој ради. Узела је колач и кренула лагано са припремама. Почетком године почела је са реализацијом својих планова, иако је ситуација око прославе школске славе била под знаком питања због актуелне епидемиолошке ситуације. Знала је да шта год одлуче надлежни, славски колач ће се резати, послужити жито и упалити свећа. Колач и жито ће спремити, али свећњак је био проблем. Где наћи пристојан свећњак, који ће одговарати прилици. Говорила је како су у Призрену – одакле је са породицом протерана 1999. године – имали леп, резбарен свећњак од дрвета који би јој се савршено уклопио, али…

„Државна“ граница

Почетком јесени прелазила сам администартивни прелаз Јариње. Ауто мог брата има таблице са ознаком „РКС“ и са њима кретање кроз остатак Србије није дозвољен, односно на прелазу се узимају пробне таблице. Пошто су претходне истекле – важе само два месеца – требало је узети нове. Поред нас био је паркиран ауто српске породице из Добротина, села у околини Липљана – заједно смо чекали. Процедура добијања пробних таблица углавном је веома фрустрирајућа и подразумева чекање више од сата. (То је много краће него у првим годинама примене тог дела споразума из Брисела, јер је сада службеник на прелазу. Раније смо чекали да дође из Рашке.) Док је брат сређивао папире за добијање пробних таблица, видела сам да они имају таблице „КС“ са којима је дозвољено кретање по остатку Србије. Питала сам се шта чекају. Говорим о српској страни прелаза, путујемо ка остатку Србије.

Цариник је долазио до њих, разговарао, и опет одлазио до своје канцеларије, па се враћао да их још нешто пита, и тако више пута. Долазио је и до нас да провери имамо ли шта да пријавимо за царину. Рекли смо да немамо, али је он, ипак, погледао сваки део аута. Била сам страшно изнервирана и на ивици да га питам из које то „државе“ долазимо, и у коју то државу улазимо, али сам одустала. Има примера да на примедбе знају да одреагују тако што вас из неког разлога сатима задрже на прелазу. Мислила сам да су се Срби из Добротина побунили због нечега и сада плаћају цену истеривања правде. Када је после добрих сат и више времена брат ушао у ауто, питала сам га шта чекају тако дуго, јер сам видела да разговара са њима. „Да их пусте да прођу. Три сата чекају“, одговорио је.

Питала сам шта се догодило и запрепастио ме је одговор: „У ауту имају три мања тепиха, или стазе. Ено их на задњем седишту, склопљени су. Цариник их је приликом претреса возила одмах видео и тражио рачун. Нису га имали, јер нису ни знали да ће им требати. Рекао им је да не могу да пренесу тепихе без рачуна, јер на основу њега треба да им наплати царину. Цариник је упоран да треба да плате, јер он неће имати покриће, за случај да их полиција заустави на путу. Плаши се да ће полиција да их пита како су прешли границу, прелаз, или шта је већ ово у његовој глави, и ко их је пустио да прођу са теписима.“

Административни прелаз Јариње (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

„Па не идемо у другу државу“, рекла сам брату, сва збуњена оним што чујем. Рекао ми је да су они објашњавали да не шверцују тепихе већ да их носе рођацима код којих иду, али им ништа није помогло. „Збуњени су. Питају се како да плаћају царину када долазе из покрајине која је у истој држави. На крају је све сређено тако што су писали изјаву – да цариник има покриће – у којој, отприлике, пише да преносе три мала тепиха и да немају рачун, али да се сећају колико је који коштао“, испричао ми је брат.

Шта се даље догодило не знам, јер смо кренули. Они су остали да чекају да им одреде колико треба да плате. То је трећи пут да сам била сведок како српски цариници према Србима са Косова и Метохије поступају као да прелазе државну границу – два пута на Јарињу и једном на Мердару. Ово је било најгоре до сада. Испричала сам многима ову причу и рекли су ми да се то дешава, углавном Србима јужно од реке Ибар. Тако је од потписивања Бриселског споразума. Не ради се то свакодневно, али повремено да, па сад ко им дође до руке. Неколико месеци је прошло од тада и још увек ми је то у глави.

Свећњак у Призрену

Своју узурпирану кућу, моја пријатељица са почетка приче, вратила је почетком лета после 21 године. Од тада је више пута обилазила, и ја са њом. За сваку ствар која је претекла и преживела вишечлану албанску породицу бившег припадника такозване „ОВК“, имала је  топлу причу. Неколико дана уочи Светог Саве изненада је позвана да са пријатељима оде до Призрена, да обиђе кућу.

„Имам свећњак за славску свећу“, рекла ми је чим сам ушла у кућу неколико дана после. Показала ми је леп, дрвени свећњак и уз осмех наставила: „То је наш свећњак из куће у Призрену. Колико сам пута обилазила кућу и од крова до подрума све прегледала, али свећњак нисам видела све до сада. Нисам га тражила, стварно. Ко се надао да ће да преживи толике године, али, једноставно је био ту“.

Случај са Јариња јесте понижавајући – можда највише за државу Србију – и свакако искушење за све нас који смо се у том тренутку нашли на прелазу Јариње. Међутим, мирноћа Срба из Добротина док им је цариник изнова прилазио била је за сваку похвалу. Достојанствено су се држали, јер су научили да трпе. Шта су у себи осећали, знају они и Бог.


Камени мост на Бистрици у Призрену (Фото: Катарина Стељић/Нови Стандард)

Да би преживели, између осталог, и овакве ситуације, Срби са Косова и Метохије – то увек помињем – свакодневно траже нешто што их храбри да издрже још мало. Многе су се генерације смениле везујући се за различите приче и маштајући о слободи. Стављали су на тас и добре и лоше, сабирали и одузимали, и зато нас још увек овде има без обзира на тешак живот и страдања.

Прича о славском свећњаку била ми је потребна да пребродим причу са Јариња. Између пута који нам је, вероватно несвесно, показивао државни службеник на прелазу Јариње и пута који нам је уочи празника показао Свети Сава, лако је изабрати. Зато ћемо чекати још мало. Ако Бог да, дочекаћемо да гори свећа за крсну славу у истом свећњаку и у кући у Призрену.

Јања Гаћеша је дугогодишњи дописник Новог Стандарда из Грачанице. Ексклузивно за Нови Стандард.

Насловна фотографија: Танјуг/Боки


Извор Нови Стандард

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Корумпирана демократија, нови наци-фашизам и наметање мира – Кршљанин

Серија режираних ратова коју је наметнула западна олигархија, а која кулминира сада сукобом са Русијом, само је очајнички и узалудни покушај да се очува криминална и неправедна светска доминација западне олигархије

Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“
Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“

Навршило се тачно 81 година од завршетка велике нападне операције Црвене армије која је имала за циљ да пробије опсаду Лењинграда, чијем становништву је услед тешког бомбардовања и перманентне глади, претило потпуно физичко уништење. Њено кодно име је лично осмислио Јосиф Стаљин, и у њему се очитавала последња нада за спас овог града.

2024-01-27 23:58:49

Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?
Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?

Свађа око америчке граничне кризе постала је тест да ли држава може да пркоси савезној влади како би се заштитила

2024-01-26 15:42:47

Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин
Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин

Сагледавање места Србије у савезништву са Русијом у Новом свету мора постати централна тема нашег политичког, стручног, друштвеног и медијског живота. Сви који могу, томе треба да дају допринос. То се више не може и не сме одлагати

2024-01-11 20:35:26

Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм
Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм

И херојство и трагедија извиру из судбине просечне српске породице. Она је требало и да издржи окупацију и ванредне околности које је она донела, али и да надјача сва искушења које је донео грађански рат и подела на четнике и партизане

2023-11-23 18:13:30

Аутошовинизам код Срба и Руса
Аутошовинизам код Срба и Руса

Објашњење овог феномена, бар када су у питању Срби, Руси и друга друштва капиталистичке (полу)периферије, слично је – трансфер озлојеђености (ресантимана) према доле… То је врста малог пакла, на који су, заправо, сами себе осудили. И друга казна и није потребна.

2023-09-23 13:28:53

Другосрбијански надреализам
Другосрбијански надреализам

КАКО су патриотски графити довели до покоља у школи „Владислав Рибникар“, а нису песме у којима се величају дрогирање и убијање?

2023-08-21 18:40:17

Девет деценија школског брода “Јадран”
Девет деценија школског брода “Јадран”

Школа под једрима - Пловећи амбасадор

2023-08-19 23:05:52

Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле  у историји и памћењу српског народа
Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле у историји и памћењу српског народа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима, толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-08-14 17:00:59

Одступања од циља нема - Бошко Антић
Одступања од циља нема - Бошко Антић

Свака промена Администрације у САД доводи до многих расправа о спољној политици и војној стратегији нових домаћина у Белој кући, али до било каквих промена, у суштини, не долази.

2023-08-08 23:49:16

Афричка Шанса
Афричка Шанса

Пре неки дан, 27. и 28. јула, Санкт Петербург је био домаћин Другог самита и Економског и хуманитарног форума Русија-Африка. У северној престоници Русије не само да се разговарало, већ се већ градило о новом формату односа са Глобалним Југом.

2023-08-01 16:04:59

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)

Опорављена српска војска запловила је од Крфа ка Солуну. Пут ка њеној Србији водио је преко овог грчког града. На напоран и опасан пут кренуло се с надом да ће брзо у Србију, али за то је требало још доста времена, а много је доживљаја везаних за море, па и трагедија. Од тада се у српском језику одомаћио назив за подморницу сумаран, а њена појава у то време на мору је најчешће значила катастрофу за брод на који се усмерила.

2023-07-15 06:37:08

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)

Од самог доласка Србима је посвећивана велика пажња, а посебно се истицао командант базе и Бизерти адмирал Емил Гепрат, кога су српски војници прозвали “Српском мајком”. Сваки пут пред стројем српских војника или приликом обиласка у болницама поздравио их је са: “Помоз’ Бог јунаци! Да ли вам што треба?”.

2023-07-15 06:16:12

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору

Српска војска се након офанзиве снага Макензена повукла преко Албаније на обале Јадранског мора. Јунаци са Цера и Колубаре су се тако нашли на обали мора о коме су само слушали у причама. Исцрпљени чекали су да их савезници пребаце на острво Крф. Била је то тужна слика једне храбре војске, али је ништа није могло уништити. На острву Крфу се се српски војници опоравили, многи се осталу у Плавој гробници, а успомене на те дане и данас надахњују српског војника.

2023-07-14 21:57:57

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору  (2)
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору (2)

“Мени су Савезници обећали транспортовање моје војске чим стигнем на Јадран, али су ме ето, преварили. Војска је због тога очајна и обесхрабљена. Што се мене тиче, хвала! Ја нећу напустити моје војнике. Ићи ћи с њима упркос својој болести, ма шта ме то стало.”

2023-07-14 21:40:28

Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора
Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора

На данашњи дан , пре 24 године, извршено је планско измештање јединица Приштинског корпуса са Косова и Метохије у складу са наређењем Штаба Врховне команде стр. пов. бр. 01/6019-10 од 10. јуна 1999. године. У преамбули наређења Штаба Врховне команде позива се на одлуку врховног команданта Војске Југославије и Војнотехнички споразум између међународних снага за безбедност (КФОР) и Војске Југославије, а у циљу организације и безбедног извршења измештања команди, јединица и установа.

2023-06-14 23:59:51

Почетак одбрамбеног боја на Паштрику
Почетак одбрамбеног боја на Паштрику

Операција копнених снага НАТО, војске Републике Албаније и Шиптарских терористичких снага у рејону Карауле „Горожуп“ и планине Паштрик, под називом „Стрела-2“, као друга етапа нападне операције „Стрела“ почела је 26. маја 1999. године изненадном и снажном артиљеријском и минобацачком ватром са територије Албаније

2023-05-27 22:43:19

Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа
Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-05-05 12:05:55

Деведесет пет година од стварања подморничке флотиле Краљевине Југославије
Деведесет пет година од стварања подморничке флотиле Краљевине Југославије

Био је 8. април 1928. када су се на хоризонту пред Боком Которском појавили обриси великог теретњака кога су следиле две мале силуете. И док су се дуго исчекиване лађе приближавале свом крајњем одредишту, гомиле мештана појуриле су да свечано дочекају нови понос младе државе. Тог историјског дана, уз мол тиватског Арсенала пристале су уз пратњу матичног брода „Хвар“ две подморнице на чијим торњевима су се вијориле војнопоморске заставе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Тог дана, створен је један од елитних видова Југословенске војске – Подморничка флотила. Ово је прича о људима и бродовима који су је чинили

2023-04-08 18:03:39

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2023-04-06 15:31:39

Владимир Кршљанин: Издржати до победе
Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

2023-02-04 16:30:22

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије
Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

2023-01-14 14:21:32

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: