Десет великих војсковођа од оснивања Русије до данас

Објављено: 08.08.2020.год.
фото: Sputnik, Лео Хао, Павел Трошкин


Једни су допринели да Русија опстане као независна држава, а други да постане једна од највећих светских сила.

1. Свјатослав Игоревич

Свјатослав Игоревич

Владар Кијевске Русије, кнез Свјатосав Игоревич, ретко се појављивао у Кијеву. Управљање староруском државом је препустио својој мајци кнегињи Олги, а он је све време ратовао.

Ратоборни кнез је покорио многа племена и тако знатно проширио границе Кијевске Русије и подигао њен војни и политички ауторитет.

Међутим, у судару са Византијском империјом доживео је пораз. Враћајући се из тог похода у Кијев 972. године са дружином је упао у заседу коју су поставили Печенези. „Нападе га Курја, кнез печенешки, и убише Свјатослава, и узеше главу његову, и направише пехар од лобање његове, оковавши је, и пише из ње“, пише у древној Несторовој хроници, пише Russia beyond.

2. Димитрије Донски 

Дмитриј Иванович Донски

Кнез Дмитриј Иванович је 1380. године на Куликовом пољу потукао до ногу трупе монголског војсковође Мамаја, који је узурпирао власт у Златној хорди. Руси су и пре тога понекад успевали да победе Монголе, али ово је била прва овако крупна победа.

Кнез Димитрије је због овог тријумфа добио надимак Донски. Русија се ни после тако крупне победе није ослободила од монголских канова, али је то био врло важан корак у правцу ослобођења. Од тада Руси нису више редовно плаћали данак Хорди, руске кнежевине се нису више само браниле него су и саме организовале походе против крвног непријатеља. Москва је постала неприкосновени центар око кога су се уједињавале руске земље. Потпуно ослобођење од монголског јарма извојевано је тек стотинак година касније, крајем 15. века.

3. Михаил Скопин-Шујски 

Кнез Михаил Васиљевич Скопин-Шујски

Кнез Михаил Скопин-Шујски је кратко живео (само 23 године). Био је једна од најистакнутијих личности у тешком периоду руске историје познатом као Смутно доба. Услед прекида владајуће династије Рјуриковича крајем 16. века, тешке економске ситуације и глади руска држава је потонула у хаосу унутрашњих политичких сукоба, устанака и стране интервенције.

Скопин-Шујски је имао 20 година када је 1606. по указу свог рођака и новог руског цара Василија Шујског постао војвода. Он је одмах угушио устанак који је предводио Иван Болотњиков. Заједно са шведским савезницима (они су помагали цару за одређене територијалне уступке) Скопин-Шујски је однео низ победа над трупама које су држале Москву под опсадом, тј. над снагама пољске интервенције и одредима самозваног цара, Лажног Димитрија II. У зимским условима кнез је доста користио одреде на скијама које је сам формирао и који су били много ефикаснији од коњице.

У марту 1610. године Михаил Скопин-Шујски је свечано умарширао у Москву ослобођену од обруча. Уживао је велику популарност, у народу је третиран као народни херој. Спремао се да крене са војском на Смоленск који су Пољаци држали под опсадом, али је изненада преминуо 3. маја исте године. Виновник смрти младога кнеза могао је бити царев брат Дмитриј Шујски, који је такође био војсковођа, а није био талентован и завидео је обдареном Михаилу, али исто тако и цар Василије, коме је прослављени рођак могао угрозити трон. Који год да је, Пољаци су убрзо обојицу заробили и погубили.

4. Петар Румјанцев 

Портрет Петра Александровича Румјанцевa-Задунајског.

Петар Румјанцев је припадао угледном племићком роду. У младости је био склон ленчарењу, хулиганском понашању и заметању кавги. Али управо тај човек је постао један од најбољих војсковођа 18 века.

У више наврата током Седмогодишњег рата против Пруске руска армија је забележила успех управо захваљујући иницијативи и личној храбрости Петра Румјанцева. У бици код Грос Јегерсдорфа 30. августа 1757. године он био на челу резервних одреда. У тренутку кад је руска војска одступала без наређења команде повео је своје одреде у бој и преокренуо пораз у победу.

Румјанцев није био само добар војсковођа, него и далековиди војни теоретичар. Његове идеје су снажно утицале на развој руске војне школе.

Исправност стратегије коју је изабрао Румјанцев посебно је дошла до изражаја у серији спектакуларних победа током руско-турског рата 1768-1774. Тако је у бици код Кагула 1. августа 1770. године његова армија са 17.000 војника потукла турску армију која је бројала 150.000 војника. Руси су изгубили нешто више од 300 људи, док су непријатељски губици били већи од 20.000.

5. Александар Суворов 

Александар Васиљевич Суворов

Генералисимус Александар Суворов није изгубио ниједну већу битку у својој војничкој каријери. Учествовао је у седам кампања, међу којима су гушење Пољског устанка и ратови против Османлијског царства и револуционарне Француске. Суворовљеве трупе су 1790. године заузеле неосвојиву турску тврђаву Измаил и потукле далеко бројније Французе у бици код Требије 1799. године.

Главна Суворовљева стратегија били су „добро око, брзина и силина“. Он најпре добро процени ситуацију и пронађе слабе тачке, а онда напада брзо и неочекивано, не обраћајући пажњу на бројност непријатеља. По томе се он разликовао од већине војсковођа свога доба (друга половина 18. века), који су се радије бранили, а нападали су само када су били бројнији. Руски војсковођа се придржавао другачијег правила: „удри, али не бројношћу него умећем“.

Александар Суворов је потукао много француских војсковођа. И непријатељи су га истински поштовали. Генерал Андре Масена је говорио да би дао све своје победе за један Суворовљев Швајцарски поход, а Жан Виктор Моро је његов марш на Требију окарактерисао као врхунац војне вештине. Са усхићењем је о генералисимусу говорио и Наполеон, мада му је признавао срчаност, али не и разум. Суворов би могао и да га разувери, али му се није пружила прилика јер се он и Наполеон никада нису огледали на бојном пољу.

6. Михаил Кутузов 

Портрет руского фелдмаршала М.И. Кутузова.

Један од најталентованијих и најомиљенијих Суворовљевих ученика, Михаил Кутузов је предводио руске трупе у Отаџбинском рату 1812. године против Наполеона. Он је био тај човек који је потукао „Велику армију“.

Преузевши команду у августу 1812. године, Кутузов се и даље придржавао тактике свога претходника Барклаја де Толија, тј. избегавао је одлучујући окршај са Наполеоном повлачећи се у дубину руске територије и мрцварећи непријатељску армију. На крају крајева, под притиском генералитета и јавног мњења генерал-фелдмаршал је био принуђен да дочека „Велику армију“ у отвореном боју код села Бородина, 125 километара од Москве.

У једној од најважнијих битака Наполеоновог периода Кутузов није журио у окршаје. Придржавао се одбрамбене тактике пуштајући Французе да троше драгоцене кадрове у безбројним нападима на руске положаје. На крају ниједна страна није однела убедљиву победу. Француски император није могао да потуче руску армију, која је сачувала и борбену готовост и висок морал. А то је у оним условима значило да се ближи Наполеонов пораз.

7. Михаил Скобељев 

Михаил Дмитријевич Скобељев

Претпостављени га нису волели због неприлагодљивог и дрског карактера, али га је војска обожавала због храбрости и одважности у биткама. Носио је белу војничку блузу и белу официрску капу, и често је предводио напад на белом коњу, због чега је добио надимак „Бели генерал“.

Скобељев није био рођен за високо друштво и престижне кабинете. Живео је обичним војничким животом, одлазио са својим војницима у извиђање, јео са њима из истог казана, залагао се пред командом да им издејствује добру униформу и нормалну исхрану. Због тога су војници били спремни да иду за њим у огањ и воду.

„Бели генерал“ је однео доста победа у ратовима које је Русија водила са Средњом Азијом, али је врхунац његове каријере био руско-турски рат 1877-1878. који је народима Балкана донео независност од султана. Брзим и одлучним дејствовањем је успешно форсирао Дунав и заузео превој Шипку, а посебно се истакао за време опсаде Плевне. У граду је био велики контингент трупа Осман-паше који је блокирао руско-румунске трупе ометајући даље напредовање савезника. Крвави јуриши на град нису уродили плодом.

У трећем покушају, у августу 1877. године, Скобељев је практично био на прагу дуго очекиване победе. Заузео је два непријатељска редута и учврстио те положаје очекујући појачање за одлучујући продор. Сатима су његове јединице опстајале под притиском далеко бројнијих турских трупа. Одбивши четири непријатељска напада, изгубивши око 6.000 војника и не дочекавши појачање Скобељев се повукао, али је сачувао пуни борбени поредак. Плевна је пала тек четири месеца касније.

8. Василиј Чујков 

Василиј Иванович Чујков, маршал Совјетского Савеза, двоструки Херој Совјетског Савеза.

За генерала Василија Чујкова се слободно може рећи да је један од најзаслужнијих за совјетску победу у Стаљинграду, која је из корена преокренула однос снага у Другом светском рату. Његовој 62. армији је припао крајње тежак задатак да издржи притисак Шесте армије Фридриха Паулуса и не уступи град док се Црвена армија припремала за операцију „Уран“, тј. за стезање обруча око непријатељске групације заузете уличним биткама.

Командовање 62. армијом Чујков је преузео 12. септембра 1942. године, када је било најтеже. За два месеца су његове трупе потиснуте до обале Волге, где су последњим атомима снаге држале мањи део градских четврти, простор поред фабрике трактора и неколико погона фабрике „Барикаде“.

Генерал је у Стаљинграду примењивао тактику блиске борбе. Положаји совјетских војника су били близу непријатеља, у домету гранате, што је немачкој авијацији и артиљерији отежавало посао због опасности да побију сопствене војнике. Чујков се побринуо да се оснују специјалне јуришне групе које би прве неочекивано истрчале из зграде и савладале изненађеног непријатеља, а затим држале положај док не стигне главнина. Искуство стечено у уличним борбама генерал је користио у својим каснијим окршајима, конкретно за време слома берлинског гарнизона.

9. Константин Рокосовски 

Командант 16. армије генерал-лајтнант Константин Рокосовски.

„Док ратујемо испред Москве треба да размишљамо о Берлину. Совјетска војска ће обавезно бити у Берлину“, говорио је дописнику командант 16. армије, генерал-лајтнант Константин Рокосовски, током тешких битака за главни град СССР-а. Будући маршал је дејствовао подједнако ефикасно и у одбрамбеним и у офанзивним операцијама.

Било је планирано да управо Константин Рокосовски заузме престоницу Трећег рајха, али је у последњем тренутку пребачен на други правац, а командовање Првим белоруским фронтом који је јуришао на Берлин поверено је Георгију Жукову. Још увек се не зна тачно чиме се руководио Стаљин доносећи такву одлуку. Распрострањена је верзија по којој се узрок крио у пољском пореклу Константина Рокосовског. У сваком случају, то је трајно покварило односе између двојице најистакнутијих совјетских војсковођа Другог светског рата.

10. Георгиј Жуков 

Маршал Совјетског Савеза Георгиј Жуков

Георгија Жукова, најславнијег совјетског војсковођу Другог светског рата, поштовали су и савезници и непријатељи. Ако је на фронт стигао Жуков, то је за Немце био сигуран знак да ће уследити офанизива. Списак маршалових победа је заиста упечатљив. Ту су, између осталих, слом јапанских трупа у бици на Халкин Голу, спасавање опкољеног Лењинграда од пада у немачке руке 1941. године а затим и пробој обруча 1943, контраофанзива совјетских трупа код Москве, победа на Курском фронту и заузимање Берлина.

Жуков је као некакав ватрогасац пребациван у најопасније делове фронта да гаси пожар. Његове особине – одлучност, чврстина, усредсређеност на достизање циља и посебна стратешка интуиција – често су помагале да се избегне катастрофа. Па ипак, он је имао и неуспеха, на пример у новембру и децембру 1942. током операције „Марс“, када му није пошло за руком да опколи и потуче Девету армију Вермахта код Ржева.

После распада Совјетског Савеза се формирало схватање да је личност Георгија Жукова прецењена, да је он заправо био неталентовани „месар“ који никада није жалио своје војнике. По мишљењу историчара Алексеја Исајева, такво расуђивање је обичан мит. „Ако се има у виду бројност на фронту, његови губици су процентуално гледано стабилно мањи од губитака других војсковођа, на пример Коњева и Малиновског. Због тога је Жукову и поверен фронт који је бројао милион људи – знало се да ће он умети да рукује тим фронтом уз умерене губитке, јер је био професионалац заиста врхунског ранга“, 
каже историчар.

Борис Јегоров, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој
Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

2022-01-14 15:44:32

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама
РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.

2021-12-28 13:28:20

Неретљани су били Срби
Неретљани су били Срби

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији Одвојивши се од мора, након пада под Турке, Срби су запоставили...

2021-12-19 08:30:08

Колубарска битка, време победе
Колубарска битка, време победе

Врхунац напора и вештине командовања српске војске

2021-12-16 07:22:46

РТ: Ко се против кога бори у Украјини?
РТ: Ко се против кога бори у Украјини?

За РТ пише Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа \"Русија у глобалним пословима\".

2021-12-06 09:07:24

Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе
Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.

2021-12-05 10:31:02

Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа
Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да његова земља разматра могућност изградње нуклеарне електране на својој...

2021-11-25 10:21:05

Руска политичка мисао очима једног Србина
Руска политичка мисао очима једног Србина

Београдска издавачка кућа „Информатика”, уз учешће српског Института за политичке студије и руске Међународне словенске академије,...

2021-11-18 13:02:09

Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду
Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду

Поред споменика Црвеноармејцима у Београду, Батини, Врбасу, Новом Бечеју, Злоту код Бора, Зрењанину, Белосавцима код Тополе, Јагодини, Нишу, Крушевцу, Зајечару, Рготини, Бору..., налази се још једно мало познато обележје посвећено Црвеноармејцима који су дали своје животе у борбама на нашем делу Дунава. У новосадској касарни Речне флотиле „Александар Берић“ више од седам деценија касарнски круг је место почивалишта шесторице припадника Црвене армије: капетана трећег ранга Павела Ивановича Денисова (1918-1945), Григорија Ивановича Печерског (1926-1945), Алексеја Стољарева (1918-1944), Вјачаслава Жука (1926-1944) и још двојице неименованих припадника црвеноармејске Речне флотиле, Краснофлотилаца, изнад чијих се гробница налазе пирамиде са звездом петокраком. Речна флотила одржава њихове гробове и споменике и приликом свечаности полаже венце, а свешетник држи опело погинулим Црвеноармејцима.

2021-11-14 08:21:36

Шта је Достојевски писао о Србима?
Шта је Достојевски писао о Србима?

Ја сам добијао писма из Србије, и разговарао сам с људима који су долазили отуда, и посебно сам запамтио писмо једног младог Руса који је тамо и остао, који с усхићењем пише о Србима, али који негодује зато што у Русији има људи који мисле да су Срби кукавице и егоисти. Овај одушевљени руски емигрант чак налази и оправдање за оно добровољно сакаћење које су српски војници вршили над собом док су били у јединицама Черњајева и Новоселова: то је, видите, до те мере народ нежна срца, тај народ воли своју кућу где је свако оставио супругу, децу, сестре и браћу, оца и мајку, вереницу, коња и пса, да свако од њих оставља све, сакати себе, одсеца своје прсте само да би био неспособан за службу, само да се што пре врати своме милом гнезду!

2021-11-13 10:00:24

Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији
Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији

Неспорно је да САД, Велика Британија и Немачка, имају стратешке геополитичке интересе на Балкану и посебно,...

2021-11-10 07:30:31

​Софија побола српске барјаке у швапски табор
​Софија побола српске барјаке у швапски табор

„Зора је душу дала за акције. Најпре чамцем тихо, преко Саве, па онда на прстима до карауле и уснулим Аустријанцима учтиво кажеш: Жао ми је што сам морала да вас пробудим и узмем ваше пушке’”, заповедио је командант Кирхнер јунакињи и лепотици из Београда

2021-10-31 07:35:20

РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти
РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти

Пише Небојша Малић, српско-амерички новинар, блогер и преводилац, који је био колумниста antiwar.com од 2000. до...

2021-10-24 12:48:12

Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић
Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић

Тог 20. октобра 1941. Крагујевчани који су избегли стрељање читавог живота живо су се сећали. Међу њима су били и тадашњи крагујевачки ђаци који ће касније оставити великог трага у српској култури: вајар Никола Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић, Драгомир Фелба и Љуба Тадић.

2021-10-21 18:51:30

Одлука Синода и закржљали аутошовинизам
Одлука Синода и закржљали аутошовинизам

Пише Слободан Стојичевић

2021-10-16 13:24:12

Руси на Солунском фронту
Руси на Солунском фронту

Пише, Бошко Антић, контраадмирал у пензији Русија је 1914. године објавила рат Немачкој због Србије јер би...

2021-09-25 08:00:42

Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца
Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца

Од 22. до 24. септембра у Београду ће се одржати Дани духовне културе Русије у Србији, у оквиру којих ће бити уприличене и две изложбе чији је повод 145. годишњица доласка Руског добровољачког покрета у Србију почетком тадашњих Српско-турских ратова.

2021-09-21 07:00:40

Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад
Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад

Некад су се српске заставе стидљиво показивале и носиле међу Србима. У борби за стварање и...

2021-09-19 10:39:53

Како је пробијен Солунски фронт
Како је пробијен Солунски фронт

  "Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео...

2021-09-15 22:35:35

Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница
Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница

Три године трајала је окупација Србије у Великом рату, три црне године за српски народ, писали...

2021-09-04 07:04:53

Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан
Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан

Почетком априла 1916. Драгачевцима је наређено да не поздрављају војнички старијега, него да капе скину. Већ је била уведена латиница као званично писмо. Кулуком су поправљани путеви: ко се не одазове из првине добиће 12 батина, ко се не јави ни други пут – 25 мотки.

2021-08-28 11:31:10

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: