Свечана академија поводом Дана РВ и ПВО

Објављено: 25.12.2021.год.
фото: © Министарство одбране Србије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је на свечаној академији поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, одржаној у Дому ваздухопловства у Земуну, да ће већ наредне године у јединицама Војске моћи да се види још нове технике и да ће се наставити са повећањима примања за људе у Војсци.

- Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана су увек били нешто чему сви војници теже, нешто што је увек било престижно у нашем друштву. И када је било најтеже, играли сте улогу која је увек била најзначајнија и најважнија за одбрану суверенитета наше земље. Желим да вам честитам овај велики празник – поручио је министар Стефановић.
 
Осврнувши се на данашње полагање војничке заклетве, којем је присуствовао у Ваљеву, министар Стефановић је рекао да је поносан кад чује како „Живела Србија“ грми из грла војника на добровољном служењу војног рока и цивила који ће ући у ред подофицира баш у РВ и ПВО, када чује и колико су посвећени и колику жељу имају да дођу у јединице наше војске.
 
- Поразговарао сам са већим делом њих. Готово сви су се већ сада определили да своју каријеру наставе у професионалним јединицама војске, а то вас испуни поносом. Неки од тих момака и девојака ће се наћи у вашим редовима већ за пет и по месеци. Драго ми је да је генерал Жарковић рекао да је ова претходна генерација, која је дошла из цивилства, оправдала очекивања и, наравно, драго ми је да јачамо – рекао је министар одбране.

Он додаје да су најважнији ресурс вида РВ и ПВО управо људи.
 
- Поред свега што набављамо, најважнији ресурс овог вида, али и целе наше војске, су људи и на томе морамо да радимо најснажније. То знају и генерали Мојсиловић  и Жарковић и знам да на томе раде даноноћно и то је ствар на којој ћу ја радити сваког тренутка. Нама су битни и пилоти, нама су битни људи из ПВО-а, нама су битни образовани, школовани људи. Србија је била једна од 15 земаља која је уврстила Ратно ваздухопловство у своју војску, али данас морамо да размишљамо шта ће о нама да пишу за сто година, шта ће рећи за ову генерацију – истакао је министар Стефановић.
 
Ова генерација, наглашава министар Стефановић, треба да размишља о следећим фазама важним за нашу будућност.
 
- Да ли се то ради о беспилотним летелицама, да ли се ради о систему и интеграцији свих система, да ли ћемо имати АЛС са друге стране аеродрома, да ли ћемо интегрисати нове радарске системе, да ли ћемо слику са дрона, авиона, радара моћи да имамо на једном месту, да ли ћемо све то моћи да употребимо корак пре свих других? То је посао који је пред нама – најавио је министар Стефановић.
 
Активним и пензионисаним припадницима РВ и ПВО министар Стефановић је захвалио за све што су учинили за војску и за љубав коју гаје према свом позиву.


- Имам ту срећу да разговарам са људима из РВ и ПВО на различите начине, да видим колика је љубав према том позиву и која је много више од било каквог посла, која је, заиста, животна ствар за коју су се људи определили. Зато вам од срца честитам овај празник. Очекујем да ћемо већ наредне године имати прилику да видимо и оно што се тиче технике, конкретно у јединицама наше војске, да ћемо сви заједно бити поносни на тај део. Настављамо да повећавамо примања људи. Као министар коме је то задатак, а захваљујући подршци коју имам од председника и од Владе, искрено желим да вратим тај један посебан сјај нашој војсци и верујем да ћемо то и успети да вратимо, и да људи који су старешине и припадници наше војске буду изразито поносни, али и да их сви други гледају са поносом и да у њима заиста виде оно што ви и јесте, а то је елита нашег друштва. Вама и вашим породицама желим свако добро. Желим вам срећне новогодишње и божићне празнике, да никад више не будемо суочени са тако тешким изазовима какве смо имали и у нашој непосредној прошлости, али и у годинама пре тога, али и да увек будемо спремни да бранимо своју земљу – поручио је министар одбране.

Командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић подсетио је присутне да формирање Ваздухопловне команде Српске војске са седиштем у Нишу, на данашњи дан далеке 1912. године, представља зачетак вида РВ и ПВО, што уједно сврстава Србију међу првих 15 земаља у свету које су увеле ваздухопловство у своје оружане снаге.

Сумирајући овогодишње резултате, генерал Жарковић је истакао да је стални задатак контрола и заштита суверенитета ваздушног простора Републике Србије у потпуности реализован.

- Тимови и центри за командовање, послуге на радарима, дежурне посаде ловачке авијације и борбене посаде ракетних батерија, посаде за трагање и спашавање, као и снаге за подршку, 24 часа 365 дана у години па и у овом тренутку док свечано обележавамо празник, чувају наше небо – нагласио је командант РВ и ПВО и додао да ће се развој и успон вида РВ и ПВО наставити, што сведоче и одлуке државног и војног руководства одлучног да обезбеди услове који ће омогућити да се адекватно одговори изазовима времена у коме живимо.

Симболично, у знак сећања на период интензивног опремања РВ и ПВО ловачким и школским авионима, вишенаменским хеликоптерима, даљински пилотираним ваздухопловима и артиљериско-ракетним системима ПВО, као и увођења у оперативну употребу четири ремонтована и део модернизованих авиона  МиГ-29, командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић уручио је макету авиона МиГ-29 начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу. У знак изузетне сарадње на цивилно-војним аеродромима на којима базирају јединице РВ и ПВО, генерал Жарковић уручио је и Плакету РВ и ПВО генералном директору ЈП „Аеродроми Србије“ Михаилу Здравковићу.

Свечаност поводом Дана РВ и ПВО употпунило је емитовање ретроспективног филма и културно-уметнички програм у којем су наступили Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије, Радош Бајић, Хаџи Никола Мијовић, Зорана Павић, Светлана Вујић и Наташа Аранђеловић.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство

У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.

НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду
НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду

Модерни кабинет за физику за нове успехе средњошколаца

2024-02-07 12:55:26

НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце
НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце

За готово 600 малишана широм земље обезбеђена је нова зимска опрема захваљујући заједничкој хуманитарној акцији КК Партизан и компаније НИС. Топле зимске јакне и обућа, плишане играчке и слаткиши, ове зиме стижу до деце из социјално угрожених категорија из Београда, Новог Сада, Краљева, Чачка, Трстеника, Врњачке Бање, Рашке, Крушевца, Суботице, Сомбора и других градова широм Србије.

2024-02-06 13:37:10

Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама
Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама

Ново комби возило за дистрибуцију хране у Предшколској установи Зрењанин

2024-01-28 13:01:20

Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство
Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство

Чудотворна икона Мајке Божије, Умекшање злих срца стигла је у Србију у организацији фондације Светог Романа из Москве, у среду 24. јануара 2024. године.

2024-01-25 16:01:11

НИС отвара врата за младе таленте
НИС отвара врата за младе таленте

Компанија НИС отпочела је четврту сезону NIS Energy програма у оквиру које ће 23 полазника имати прилику да направи своје прве кораке у каријери у тиму који чини око 12 хиљада запослених широм Србије. Полазнике током годину дана рада у компанији очекују практична обука, посета секторима компаније НИС, теоријска предавања од стране водећих стручњака из индустрије, али и тренинг „меких“ вештина уз посете важним активама компаније, међу којима су рафинерија у Панчеву и бензинске станице НИС-а. Након завршетка програма, полазницима се отвара и могућност сталног запослења у НИС-у, уколико за то постоји обострани интерес.

2024-01-17 13:56:50

РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник
РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник

Кијевски омбудсман за језик позвао је на строже мере за борбу против кријумчарења забрањене литературе у земљу

2024-01-12 22:26:37

РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета
РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета

Ново истраживање открило је високу стопу сумње међу Американцима да се геноцид над Јеврејима у нацистичкој Немачкој заиста догодио

2023-12-09 22:31:01

РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан
РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан

Британски дневни лист се жали да млади грађани све више подржавају „ксенофобичне“ популисте који дају приоритет њиховим потребама

2023-12-02 23:10:53

РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев
РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев

Тај термин су наметнули идеолози у Москви у жељи да ослабе свог суседа, тврди језички омбудсман

2023-11-22 22:39:17

РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп
РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп

Већина испитаника сматра да помоћ Кијеву треба да има временско ограничење, а многи тврде да Вашингтон чини „превише“ да помогне

2023-11-02 23:39:51

РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика
РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика

Ова образовна установа је такође одустала од белоруских и персијских студија

2023-10-24 22:14:04

РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве
РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве

Парламент у Кијеву гура нацрт закона који би му омогућио стављање ван закона 1.000 година стару институцију

2023-10-20 22:04:42

РТ: Русија покреће образовне центре у Африци
РТ: Русија покреће образовне центре у Африци

Наставници су одржали отворени час у Нигерији, док су објекти почели са радом и у Обали Слоноваче и ДР Конго

2023-10-17 22:43:00

РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО
РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО

Још 20% уопште не говори украјински, а руски и даље доминира међу децом главног града

2023-10-14 18:42:38

Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY
Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY

НИС отвара врата младим талентима

2023-09-11 15:22:15

 Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду
Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду

Настојећи да пружи пуну подршку раду здравствених установа у нашој земљи, компанија НИС донирала је 15 милиона динара за набавку савремене медицинске опреме за одељења гинекологије Дома здравља Нови Сад и Завода за здравствену заштиту студената у том граду.

2023-09-05 21:49:31

Настављена подршка компаније НИС граду Чачку
Настављена подршка компаније НИС граду Чачку

Нови котао за грејање за вртић „Колибри“

2023-08-29 13:35:10

НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици
НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици

Компанија НИС подржала је међународни Кошаркашки камп „Каста“ у којем ће ове године боравити око 1.000 учесника, међу којима и 60 деце са Косова и Метохије.

2023-08-07 20:50:09

Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2023-08-02 12:28:57

РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига
РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига

Шведска је последњих недеља одобрила неколико демонстрација на којима је требало да се спале свете књиге

2023-07-29 22:45:27

РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер
РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер

Платформа има рок до 25. августа да се усклади са новим законом ЕУ о дезинформацијама

2023-05-30 03:42:59

САД и Велика Британија користе информациони рат против руске омладине
САД и Велика Британија користе информациони рат против руске омладине

Покушаји деструктивног утицаја на малолетнике неће престати, јер је циљ да се Русија ослаби, изјавио је Александар Гребенкин

2023-05-12 15:05:06

РТ: Млади Американци не разумеју историју Другог светског рата
РТ: Млади Американци не разумеју историју Другог светског рата

Ако се не сећају прошлости, САД ускоро неће моћи да процене садашњост и будућност, изјавио је Дмитриј Песков

2023-05-11 16:10:10

Заједнички пројекат покрајинске владе и компаније НИС
Заједнички пројекат покрајинске владе и компаније НИС

Унапређени услови за боравак деце у Дечјем селу „Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици

2023-04-20 19:27:45

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: