Обележена 80. годишњица од формирања Прве пролетерске бригаде

Објављено: 22.12.2021.год.
фото: © Министарство одбране Србије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је у Дому Војске Србије свечаној академији поводом обележавања 80. годишњице од формирања Прве пролетерске бригаде. Председник СУБНОР-а генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић уручио је министру Стефановићу највише признање СУБНОР-а у знак захвалности за помоћ које Министарство одбране и Војска Србије пружају тој организацији.


Министар Стефановић се, на почетку обраћања, осврнуо на успомену на свог деду, учесника Народноослободилачког рата.

- Као потомак једног од учесника народноослободилачког рата и неко чији је деда био припадник Осме црногорске бригаде, која је ослобађала и овај град, увек истичем да је то нешто што не смемо да заборавимо. Када погледате ову мапу, где је све прошла ова сјајна Прва пролетерска бригада, 22.000 километара, 15.000 бораца колико је прошло кроз њу! Када погледате где су све стигли, шта су све ослободили, морате имати на уму да је наш задатак је да се увек трудимо да наша деца то не забораве – рекао је министар Стефановић. 

фото: Министарство одбране Србије

Он је нагласио да те људе, велике борце за слободу, не смемо заборавити.

- Не смемо да заборавимо да смо ми данас овде, зато што су ти људи били дивни, величанствени, горостаси... Истински хероји. Ми се трудимо, као Министарство одбране у сарадњи са свим другима, да наша деца не оду у музеј да само прођу кроз њега, већ да то буде место где ће научити да је наша слобода, да је све оно што имамо у овој земљи која се данас развија, која данас напредује, која данас може да гради и путеве и школе и вртиће, да су то били снови сваког од наших очева, дедова, прадедова, сваког од наших предака и да то није дошло бесплатно, да је то скупо коштало – рекао је Стефановић.

Стефановић је захвалио СУБНОР-у што снажно и упорно чува историју и труди се да очува дух који нашу земљу чини оним што јесте.

- Ми данас имамо прилику да градимо нашу Србију, срећом у миру. Имамо прилику да се боримо, да градимо земљу и да се боримо за будућност– нагласио је министар одбране.


Свечаности коју је организовао СУБНОР Србије присуствовали су изасланица председника министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, председник Народне скупштине Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

фото: Министарство одбране Србије

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да јој част да поздрави окупљене поносно, свесна херојства, доследности и слободарског духа који је у темељу и у сржи нашег народа.

- Србија је, борећи се за мир, једнакост и равноправност у Другом светском рату, показала да је та борба у корену њеног народа. Наша земља је у том периоду имала један од најјачих антифашистичких покрета у свету. Наши преци су нам оставили часно име, које ми данас поносно носимо и преносимо на будуће генерације – рекла је Кисић Тепавчевић.

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић нагласио је да је славна Прва пролетерска бригада и данас симбол највећег јунаштвa нашег народа.

- Тих 1200 мушкараца и жена који су на дан формирања чинили Прву пролетерску бригаду добро су знали куда иду и за шта се боре. Постали су део херојске бригаде која је доносила слободу свом народу где год се појавила и борила, укључујући, на самом крају рата, и Београд и Загреб. Зато је наша велика обавеза да свима одамо почаст, да се подсетимо на какав пут славе су кренули пре осам деценија и какво су нам наслеђе оставили - рекао је Дачић.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да му је част што стоји пред наследницима једне од, како је навео, најлепших и најпоноснијих генерација у историји нашег народа.

- Осамдесет година је прошло, једна генерација је отишла у историју. Ондашње тајне више нису тајне, ондашње патње су заборављене. Прошло је време, неумитно какво већ јесте доноси нове тајне, вредности и бол, али ми се ето још увек сећамо. Не зато што смо се окупили да би били комеморација једном времену и генерацији, већ да бисмо поновили да вредности које су ту генерацију чиниле вредном понављања постоје и данас у српском народу и да су потребне исто колико су то биле и пре осамдесет година – рекао је Вулин.

Председник СУБНОР-а генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић подсетио је на историјске околности у којима је зачета Народноослободилачка борба.

- Крајем 1941. године, устанком је било обухваћено око 40 одсто бивше територије, посебно у западној Србији и Црној Гори где су постојале велике слободне територије. Код нас у Србији се борило 12 партизанских одреда са око 15.000 бораца, а у Црној Гори четири јака партизанска одреда – подсетио је Ковачевић.

Према његовим речима Политбиро Централног комитета ЦК Југославије, 7. децембра 1941. донео је одлуку о формирању Прва пролетерска народноослободилачка ударна бригада од одреда из Србије и Црне Горе која је имала задатак да у борбеним дејствима и политичким деловањем ширити пламен устанка и борбе против окупатора.

Највишa  признањa СУБНОР-а урученa су и председнику Народне скупштине Републике Србије Ивици Дачићу и министру унутрашњих послова Александру Вулину.

Скупу је присуствовао и једини живи народни херој Петар Матић, затим последњи учесници ослобађања Београда и Сремског фронта, као и курир Саве Ковачевића - Миша.

После свечане академије, министар Стефановић и министарка Кисић Тепавчевић састали су се са делегацијом бораца НОР-а и СУБНОР-а и представницима Секције Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде из Србије и региона.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство

У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.

НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду
НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду

Модерни кабинет за физику за нове успехе средњошколаца

2024-02-07 12:55:26

НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце
НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце

За готово 600 малишана широм земље обезбеђена је нова зимска опрема захваљујући заједничкој хуманитарној акцији КК Партизан и компаније НИС. Топле зимске јакне и обућа, плишане играчке и слаткиши, ове зиме стижу до деце из социјално угрожених категорија из Београда, Новог Сада, Краљева, Чачка, Трстеника, Врњачке Бање, Рашке, Крушевца, Суботице, Сомбора и других градова широм Србије.

2024-02-06 13:37:10

Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама
Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама

Ново комби возило за дистрибуцију хране у Предшколској установи Зрењанин

2024-01-28 13:01:20

Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство
Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство

Чудотворна икона Мајке Божије, Умекшање злих срца стигла је у Србију у организацији фондације Светог Романа из Москве, у среду 24. јануара 2024. године.

2024-01-25 16:01:11

НИС отвара врата за младе таленте
НИС отвара врата за младе таленте

Компанија НИС отпочела је четврту сезону NIS Energy програма у оквиру које ће 23 полазника имати прилику да направи своје прве кораке у каријери у тиму који чини око 12 хиљада запослених широм Србије. Полазнике током годину дана рада у компанији очекују практична обука, посета секторима компаније НИС, теоријска предавања од стране водећих стручњака из индустрије, али и тренинг „меких“ вештина уз посете важним активама компаније, међу којима су рафинерија у Панчеву и бензинске станице НИС-а. Након завршетка програма, полазницима се отвара и могућност сталног запослења у НИС-у, уколико за то постоји обострани интерес.

2024-01-17 13:56:50

РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник
РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник

Кијевски омбудсман за језик позвао је на строже мере за борбу против кријумчарења забрањене литературе у земљу

2024-01-12 22:26:37

РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета
РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета

Ново истраживање открило је високу стопу сумње међу Американцима да се геноцид над Јеврејима у нацистичкој Немачкој заиста догодио

2023-12-09 22:31:01

РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан
РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан

Британски дневни лист се жали да млади грађани све више подржавају „ксенофобичне“ популисте који дају приоритет њиховим потребама

2023-12-02 23:10:53

РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев
РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев

Тај термин су наметнули идеолози у Москви у жељи да ослабе свог суседа, тврди језички омбудсман

2023-11-22 22:39:17

РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп
РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп

Већина испитаника сматра да помоћ Кијеву треба да има временско ограничење, а многи тврде да Вашингтон чини „превише“ да помогне

2023-11-02 23:39:51

РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика
РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика

Ова образовна установа је такође одустала од белоруских и персијских студија

2023-10-24 22:14:04

РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве
РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве

Парламент у Кијеву гура нацрт закона који би му омогућио стављање ван закона 1.000 година стару институцију

2023-10-20 22:04:42

РТ: Русија покреће образовне центре у Африци
РТ: Русија покреће образовне центре у Африци

Наставници су одржали отворени час у Нигерији, док су објекти почели са радом и у Обали Слоноваче и ДР Конго

2023-10-17 22:43:00

РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО
РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО

Још 20% уопште не говори украјински, а руски и даље доминира међу децом главног града

2023-10-14 18:42:38

Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY
Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY

НИС отвара врата младим талентима

2023-09-11 15:22:15

 Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду
Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду

Настојећи да пружи пуну подршку раду здравствених установа у нашој земљи, компанија НИС донирала је 15 милиона динара за набавку савремене медицинске опреме за одељења гинекологије Дома здравља Нови Сад и Завода за здравствену заштиту студената у том граду.

2023-09-05 21:49:31

Настављена подршка компаније НИС граду Чачку
Настављена подршка компаније НИС граду Чачку

Нови котао за грејање за вртић „Колибри“

2023-08-29 13:35:10

НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици
НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици

Компанија НИС подржала је међународни Кошаркашки камп „Каста“ у којем ће ове године боравити око 1.000 учесника, међу којима и 60 деце са Косова и Метохије.

2023-08-07 20:50:09

Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2023-08-02 12:28:57

РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига
РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига

Шведска је последњих недеља одобрила неколико демонстрација на којима је требало да се спале свете књиге

2023-07-29 22:45:27

РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер
РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер

Платформа има рок до 25. августа да се усклади са новим законом ЕУ о дезинформацијама

2023-05-30 03:42:59

САД и Велика Британија користе информациони рат против руске омладине
САД и Велика Британија користе информациони рат против руске омладине

Покушаји деструктивног утицаја на малолетнике неће престати, јер је циљ да се Русија ослаби, изјавио је Александар Гребенкин

2023-05-12 15:05:06

РТ: Млади Американци не разумеју историју Другог светског рата
РТ: Млади Американци не разумеју историју Другог светског рата

Ако се не сећају прошлости, САД ускоро неће моћи да процене садашњост и будућност, изјавио је Дмитриј Песков

2023-05-11 16:10:10

Заједнички пројекат покрајинске владе и компаније НИС
Заједнички пројекат покрајинске владе и компаније НИС

Унапређени услови за боравак деце у Дечјем селу „Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици

2023-04-20 19:27:45

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: