Русија објавила рат електричним тротинетима. Ко ће победити?

Објављено: 07.08.2021.год.
Кира Лисицка (Photo: Александар Авилов/Агенција „Москва“; Иља Питаљев/Sputnik) / Russia beyond

Они су нечујни, брзи и веома опасни. Русија покушава да стане у крај овој популарној забави, али већ годинама доживљава само неуспех. Сада је тај конфликт достигао кулминацију. Очекује се расплет.


Електрични тротинети су све популарнији у Русији, поготово откако је почела пандемија. За само месец дана, од марта до априла 2020. године потражња је порасла 350%, а до краја године тротинети су на тржишту изнајмљивања надмашили бицикле, пише Russia beyond.

Убрзо се испоставило да их та популарност може и погубити. Покрећу се кривични поступци, врше се претреси, обуставља се рентирање, уводе се привремене забране и „зоне слободне од тротинета“... Они су постали омражени у друштву и чак се пореде са трауматским оружјем.

 

„Ја сам схватила да је електрични тротинет у ствари трауматски пиштољ у свету превозних средстава“

Укратко, у лето 2021. године тротинети су постали једна од најактуелнијих тема у руској јавности. А ево зашто.

За пола године од електричног тротинета је погинуло петоро људи

„Мало пре сам прошла улицом Јакиманком, они јуре једни другима у сусрет по двоје и по троје. Човек мора да се заустави јер није јасно којом путањом се они у брзини крећу. И још је добро ако их угледате, али ако наиђу са леђа, онда је то ужас. Дође ми да проклињем наше законе, тачније, недостатак закона. Пешаци у Москви одавно више немају никаква права“, 
негодује на Фејсбуку Московљанка Олга Вовикова.

Прва компанија за изнајмљивање електричних тротинета у Русији зове се „Дилисамокат“. Он се појавио у Москви још у лето 2018. године. На његовом свечаном отварању учествовао је градоначелник Сергеј Собјањин. Од тада је тржиште било у стабилном порасту, а сада широм Русије има већ близу двадесетак већих фирми које пружају ове услуге. Са порастом броја тротинета растао је и број судара њихових возача са пешацима. Поједини су се завршили озбиљним повредама и смрћу.

Солиста балета Маријинског театра Давид Заљејев возио се пијан тротоаром, закачио пролазника и пао, после чега је преко две недеље провео у коми. Првог и другог јуна у различитим деловима Санкт Петербурга електрични тротинети су оборили два четворогодишња дечака и једну петогодишњу девојчицу. Сва деца су завршила у болници, а двоје у тешком стању. Максим Молодшиј, радник компаније E-motion која с бави рентирањем, ове године је и сам страдао када је на њега налетео човек на тротинету. Имао је пуцање тетиве и умало није остао без ноге. „Тротинет Ninebot је тежак 40 килограма, а човек на њему још 80 кг. Дечко се поломио, задобио фрактуру лобање. То је и иначе најчешћа повреда на тротинету“, 
прича Максим.

Тешка несрећа у Астрахању

 

Према статистици МУП-а, у првој половини 2021. године у Русији је било 180 саобраћајних удеса са електричним тротинетима, у њима је погинуло петоро људи.

Тротинет је нечујан и тежак. Поједини модели за неколико секунди развијају брзину од 30, па чак и 50 км/ч. Ситуација у Русији је таква да људи сада већ треба да се прибојавају тротинета. Поготово што таква врста превоза још увек није регулисана законом.

Корисницима не треба ни дозвола, ни шлем, па чак ни бициклистичка стаза 

Пружање помоћи жени која је пала са електричног тротинета у парку Горки. Московска градска дума на свом сајту је покренула анкету о правном лимиту брзине електричних тротинета у парковима. У овом тренутку, средства индивидуалне мобилност и не спадају у возила.

Изнајмљивање тротинета у Русији још увек није добро регулисано. На федералном нивоу та услуга нема јасан правни статус, мада се о потреби одговарајућих амандмана говори већ пар година. Засада је ова врста превоза фактички изједначена са пешацима који користе средства за кретање (на пример, са људима у инвалидским колицима, онима који вуку колица или возе ролере). Због тога човек на тротинету има право да се вози по тротоару, по пешачким и бициклистичким стазама, а ако тога нема, онда поред пута, левом страном.

Компаније за изнајмљивање приликом регистрације не траже никаква документа осим банковне картице. Потребно је да клијент штиклира поље „имам 18 година“, и то је једини „доказ“ да је пунолетан. Ако електрични мотор није јачи од 250 вати, онда за управљање није потребна дозвола. Такође, нису обавезна никаква заштитна средства.

„Расправе око тротинета сада се већином воде због недефинисаног правног статуса човека на тротинету“, каже Јулија Камојлик, представник за јавност компаније Whoosh која рентира тротинете. „Према саобраћајним прописима он се сада може 
сврстати у ’пешаке’ или ’бициклисте’, а јаки приватни тротинети у ’мопеде’“.

У разматрање ове теме укључио се Истражни комитет и почео да решава проблем покретањем кривичних поступака.

Компаније изложене претресима и оптужницима за кривично дело

Истражни комитет се за електричне тротинете заинтересовао средином маја када су млади људи два пута у току исте ноћи оборили пешаке на Невском проспекту у Санкт Петербургу. Осумњичени су брзо пронађени, а против једнога је поднета оптужница за хулиганство. Други кривични поступак је покренут против компаније Whoosh, једне од највећих и најуспешнијих на руском тржишту рентирања тротинета, због пружања услуга које не одговарају безбедносним нормама.

Давид Залејев у пијаном стању на електричном тротинету

 

Петербуршки иследници су већ 3. јуна извршили претрес у канцеларијама и складиштима других компанија. Претреси су вршени недељу дана, а 7. јуна су опет извршени у просторијама компаније Whoosh. Затим су на ред дошле компаније Urent и Eleven 8. јуна, и Mangoo и Busyfly 9. јуна. Истражни органи су покренули шест кривичних поступака за угрожавање здравља услед неопрезности, и за хулиганство. Ускоро су сличне акције са претресима изведене и у другим регионима Русије.

 

Ујутру 9. јуна житељи Санкт Петербурга су сазнали да није могуће изнајмити електрични тротинет помоћу одговарајућих апликација. Шеф комитета за саобраћај Петербурга Кирил Пољаков испричао је за пројекат „Успон“ („Подъём“) да су власници компанија за изнајмљивање сами уклонили електричне тротинете са улица због акција Истражног комитета. Лист Forbes је, међутим, позивајући се на извор у једној компанији написао да су тротинети уклоњени управо на захтев Истражног комитета: „Истражни комитет је јуче рекао ’ако не уклоните ви, уклонићемо ми’“.

Ограничити брзину или уништити бизнис?

Засада компаније саме покушавају да се договоре са локалним властима о ограничењу брзине, о „спорим “ и „црним“ зонама, док не буду усвојена општа правила. А каква ће бити та правила – о томе се још увек дискутује.

Грађанска комора је предложила да се јачи електрични тротинети третирају као мопеди, а власти Санкт Петербурга предлажу да се клијенти региструју уношењем података из легитимације, а затим да се направи јединствена база прекршилаца. Министарство саобраћаја разматра ограничење брзине на тротоарима на 20 км/ч и увођење забране вожње у парковима, у близини метроа, железничких станица и тржних центара.


Конфликт у Санкт Петербургу

 

Све то није велика утеха за противнике електричних тротинета. „Када прелазим улицу ја схватам да сам у опасности и морам да гледам лево и десно. Али када идем по тротоару у центру ја нисам обавезан да се осврћем на све стране и да пазим хоће ли налетети на мене ***** на тротинету брзином од 50 км/ч. Ја имам право да се на тротоару загледам у свој телефон“, пише корисник Madegghead.

Па ипак, није коректно сваљивати кривицу на компаније за изнајмљивање тротинета, 
сматра Игор Серкин, руководилац судске праксе у адвокатској канцеларији „Клифф“: „За изнајмљивање не постоје никакви усвојени захтеви у погледу безбедности. Они постоје када је реч о намирницама и специјализованим услугама попут луна-паркова. Али какву опасност могу представљати услуге изнајмљивања? Ако изнајмите аутомобил, треба ли фирма која га вама изнајми да контролише како га ви возите? Не, она само треба да провери вашу дозволу. У случају са електричним тротинетом дозвола [у овом тренутку] није предвиђена“.

Често се ради и о недостатку инфраструктуре која би могла да реши питање. У појединим европским земљама електрични тротинети имају право да се крећу само по бициклистичким стазама. О томе 
говори Александар Осипов, руководилац друштвеног покрета „Мали електрични транспорт у Русији“: „Ми смо се у оквиру нашег покрета провозали електричним тротинетима у свим већим градовима Русије од Владивостока до Калињинграда и схватили да једноставно не постоји инфраструктура, и да чак ни оно што постоји у Москви и Петербургу није довољно. Бициклистичке стазе су најчешће обична профанација, оне изненада почињу и изненада се завршавају, тако да људи свеједно морају да возе тротоарима и опасним деоницама“.

Али ако се електрични тротинети прогласе за превозно средство и ако се уведе обавеза да се крећу само коловозом, а забрани се вожња по тротоарима и парковима, то ће „уништити бизнис везан за рентирање“, 
сматра Јуриј Николајев са портала „Трушеринг“ јер људи већином возе те тротинете ради забаве.

Јекатерина Синељшчикова,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Украјинска амбасада у Србији протестовала јер је девојчица из Луганска учествовала на ликовном конкурсу „Чаробни свет бајке“

Кијев, који је протестовао после победе девојчице из Луганске Народне Републике (ЛНР) на такмичењу у цртању...

НИС-ова хуманост на делу: Донације воде „Јазак” здравственим установама у Републици Србији
НИС-ова хуманост на делу: Донације воде „Јазак” здравственим установама у Републици Србији

Свесна значаја пружања подршке у наставку борбе против пандемије изазване корона вирусом, као и бриге о...

2021-12-02 16:13:43

Нема померања термина зимског школског распуста
Нема померања термина зимског школског распуста

  Члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 и министар за рад, запошљавање,...

2021-12-01 18:29:02

Патријарх Порфирије: Апелујем на све, да чувамо једни друге, а не да се бијемо
Патријарх Порфирије: Апелујем на све, да чувамо једни друге, а не да се бијемо

Патријарх Порфирије је саопштио да је са тугом пратио физичке сукобе који су избили током блокада путева у Србији и апеловао на све да чувају једни друге. Саошптење преносимо у целости.

2021-11-28 19:11:55

Патријарх Порфирије пожелио срећан почетак Божићног поста
Патријарх Порфирије пожелио срећан почетак Божићног поста

Његова светост патријарх српски Порфирије пожелио је православним верницима срећан и благословен почетак Божићног поста, напоменувши да пост није само уздржање од хране и пића, већ на првом месту изграђивање мира, љубави и врлине у себи.

2021-11-28 15:35:42

За прворођено дете од 1. јануара држава даје 300.000 динара
За прворођено дете од 1. јануара држава даје 300.000 динара

Председник Србије Александар Вучић представио је данас нове демографске мере, међу којима је прва повећање финансијске...

2021-11-24 10:56:11

Трибина о увођењу обавезног војног рока: Нема дилеме да је редовно служење војног рока нешто што треба да се врати
Трибина о увођењу обавезног војног рока: Нема дилеме да је редовно служење војног рока нешто што треба да се врати

Студентски парламент Правног факултета организовао је трибину на тему „Увођење обавезног служења војног рока“, на којој је говорила помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић.

2021-11-24 07:15:27

РТ: Немци ће до краја зиме бити „вакцинисани, излечени или мртви“ – немачки министар здравља
РТ: Немци ће до краја зиме бити „вакцинисани, излечени или мртви“ – немачки министар здравља

Немачки министар здравља Јенс Шпан рекао је да ће сви бити вакцинисани или подлећи коронавирусу у...

2021-11-22 12:36:34

Српска војска ушла у Бањалуку - 103 годинe од ослобођења
Српска војска ушла у Бањалуку - 103 годинe од ослобођења

\"Живела Српска војска, живио краљ Петар Ослободилац\"

2021-11-21 10:04:16

РТ: Аустрија уводи обавезну вакцинацију од 1. фебруара и затварање целе земље од понедељка
РТ: Аустрија уводи обавезну вакцинацију од 1. фебруара и затварање целе земље од понедељка

Аустрија ће у понедељак увести потпуну 10-дневну блокаду земље у покушају да се избори са новим...

2021-11-19 10:27:41

„Ако се наставе негативни трендови, у Србији ће 2050. године живети нешто више од четири милиона становника”
„Ако се наставе негативни трендови, у Србији ће 2050. године живети нешто више од четири милиона становника”

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић изјавио је да подаци показују да данас...

2021-11-18 11:53:18

Фудбалери Србије поклањају милион евра за лечење деце
Фудбалери Србије поклањају милион евра за лечење деце

Фудбалери Србије одлучили су да милион евра премије коју им је председник Александар Вучић обећао за...

2021-11-17 10:42:28

Беседа патријарха Порфирија на слави Града Новог Сада
Беседа патријарха Порфирија на слави Града Новог Сада

У име Оца и Сина и Светога Духа! Браћо и сестре, драги Новосађани, радујем се када идем у било коју епархију наше помесне Цркве и радујем се сусрету са сваким нашим православним сабратом. И заиста, нема разлике у слави између места и простора где год се служи света Литургија, јер света Литургија је Сабор Сина Божјег. Света Литургија је простор у коме се пројављује и показује Црква као јединство у вери, у нади и љубави свих оних који су сабрани на једном месту, јединство међусобно, али и јединство са Богом. И зато где год по промислу и благослову Божјем служимо Литургију свугде је иста радост.

2021-11-17 10:38:14

У последња 24 часа од последица вируса преминуло 55 особа
У последња 24 часа од последица вируса преминуло 55 особа

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је данас да је, од последњег извештаја, на коронавирус тестирано...

2021-11-17 10:29:06

Пуштено четворо Руса приведених на Косову и Метохији
Пуштено четворо Руса приведених на Косову и Метохији

Четворо Руса који су приведени на Косову и Метохији рано јутрос пуштени су и вратили су...

2021-11-17 10:25:28

Амбасада Русије у Србији се укључила у решавање ситуације са задржаним руским туристима на Косову
Амбасада Русије у Србији се укључила у решавање ситуације са задржаним руским туристима на Косову

Амбасада Русије у Србији најавила је предузимање свеобухватних напора за брзо решавање ситуације са приведеним руским...

2021-11-17 09:58:32

Данас је Ђурђиц
Данас је Ђурђиц

Православни верници обележавају празник преноса моштију Светог Георгија, дан који је у народу познат као Ђурђиц. Ђурђиц је слава или преслава многих породица и места, а сматра се еснафском славом обућара и кројача.

2021-11-16 05:19:50

Сећање на Момчила Гаврића, најмлађег подофицира у Првом светском рату
Сећање на Момчила Гаврића, најмлађег подофицира у Првом светском рату

Момчило Гаврић, најмлађи подофицир у Првом светском рату, у битку је кренуо као осмогодишњак, након што су му аустроугарски војници погубили целу породицу. Гаврић је рођен у Трбушници код Лознице, одакле је и кренуо у рат.

2021-11-13 17:29:32

У Летонији забрањена јавна употреба Георгијевске ленте
У Летонији забрањена јавна употреба Георгијевске ленте

Парламент (Сејм) Летоније је у коначном читању усвојио предлог закона о забрани јавне употребе Георгијевске ленте,...

2021-11-12 11:57:07

Дан победе у Првом светском рату
Дан победе у Првом светском рату

У знак сећања на 11. новембар 1918. године када су силе Антанте потписале примирје са Немачком, у Србији и свету обележава се Дан примирја.

2021-11-11 09:29:40

Почасна паљба поводом Дана примирја у Првом светском рату
Почасна паљба поводом Дана примирја у Првом светском рату

Гарда Војске Србије извршила је почасну паљбу испаљивањем 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа са Савске...

2021-11-11 08:47:33

Амбасада САД: Нема ничег часног у заштити меморијала ратног злочинца
Амбасада САД: Нема ничег часног у заштити меморијала ратног злочинца

Амбасада САД у Србији је саопштила за Глас Америке да "Ратко Младић не треба да буде...

2021-11-10 16:09:06

РТ: „ЛГБТ пропаганда“ усмерена на децу достигла „колосалне размере“, упозорава руска организација за безбедност на интернету
РТ: „ЛГБТ пропаганда“ усмерена на децу достигла „колосалне размере“, упозорава руска организација за безбедност на интернету

Потребно је предузети хитне мере како би се спречило да млади људи буду изложени "ЛГБТ+" садржају...

2021-11-09 14:05:52

Помоћ младима у тражењу посла: НИС и СОС Дечија села Србија одржали циклус едукативних радионица
Помоћ младима у тражењу посла: НИС и СОС Дечија села Србија одржали циклус едукативних радионица

Како би помогла младима који се налазе у систему алтернативног старања да се боље припреме за...

2021-11-04 13:25:58

РТ: СЗО упозорила на нови талас коронавируса у Европи
РТ: СЗО упозорила на нови талас коронавируса у Европи

Европа се вратила у епицентар пандемије коронавируса и до фебруара би могла да има још пола...

2021-11-04 10:05:09

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: