Русија објавила рат електричним тротинетима. Ко ће победити?

Објављено: 07.08.2021.год.
Кира Лисицка (Photo: Александар Авилов/Агенција „Москва“; Иља Питаљев/Sputnik) / Russia beyond

Они су нечујни, брзи и веома опасни. Русија покушава да стане у крај овој популарној забави, али већ годинама доживљава само неуспех. Сада је тај конфликт достигао кулминацију. Очекује се расплет.


Електрични тротинети су све популарнији у Русији, поготово откако је почела пандемија. За само месец дана, од марта до априла 2020. године потражња је порасла 350%, а до краја године тротинети су на тржишту изнајмљивања надмашили бицикле, пише Russia beyond.

Убрзо се испоставило да их та популарност може и погубити. Покрећу се кривични поступци, врше се претреси, обуставља се рентирање, уводе се привремене забране и „зоне слободне од тротинета“... Они су постали омражени у друштву и чак се пореде са трауматским оружјем.

 

„Ја сам схватила да је електрични тротинет у ствари трауматски пиштољ у свету превозних средстава“

Укратко, у лето 2021. године тротинети су постали једна од најактуелнијих тема у руској јавности. А ево зашто.

За пола године од електричног тротинета је погинуло петоро људи

„Мало пре сам прошла улицом Јакиманком, они јуре једни другима у сусрет по двоје и по троје. Човек мора да се заустави јер није јасно којом путањом се они у брзини крећу. И још је добро ако их угледате, али ако наиђу са леђа, онда је то ужас. Дође ми да проклињем наше законе, тачније, недостатак закона. Пешаци у Москви одавно више немају никаква права“, 
негодује на Фејсбуку Московљанка Олга Вовикова.

Прва компанија за изнајмљивање електричних тротинета у Русији зове се „Дилисамокат“. Он се појавио у Москви још у лето 2018. године. На његовом свечаном отварању учествовао је градоначелник Сергеј Собјањин. Од тада је тржиште било у стабилном порасту, а сада широм Русије има већ близу двадесетак већих фирми које пружају ове услуге. Са порастом броја тротинета растао је и број судара њихових возача са пешацима. Поједини су се завршили озбиљним повредама и смрћу.

Солиста балета Маријинског театра Давид Заљејев возио се пијан тротоаром, закачио пролазника и пао, после чега је преко две недеље провео у коми. Првог и другог јуна у различитим деловима Санкт Петербурга електрични тротинети су оборили два четворогодишња дечака и једну петогодишњу девојчицу. Сва деца су завршила у болници, а двоје у тешком стању. Максим Молодшиј, радник компаније E-motion која с бави рентирањем, ове године је и сам страдао када је на њега налетео човек на тротинету. Имао је пуцање тетиве и умало није остао без ноге. „Тротинет Ninebot је тежак 40 килограма, а човек на њему још 80 кг. Дечко се поломио, задобио фрактуру лобање. То је и иначе најчешћа повреда на тротинету“, 
прича Максим.

Тешка несрећа у Астрахању

 

Према статистици МУП-а, у првој половини 2021. године у Русији је било 180 саобраћајних удеса са електричним тротинетима, у њима је погинуло петоро људи.

Тротинет је нечујан и тежак. Поједини модели за неколико секунди развијају брзину од 30, па чак и 50 км/ч. Ситуација у Русији је таква да људи сада већ треба да се прибојавају тротинета. Поготово што таква врста превоза још увек није регулисана законом.

Корисницима не треба ни дозвола, ни шлем, па чак ни бициклистичка стаза 

Пружање помоћи жени која је пала са електричног тротинета у парку Горки. Московска градска дума на свом сајту је покренула анкету о правном лимиту брзине електричних тротинета у парковима. У овом тренутку, средства индивидуалне мобилност и не спадају у возила.

Изнајмљивање тротинета у Русији још увек није добро регулисано. На федералном нивоу та услуга нема јасан правни статус, мада се о потреби одговарајућих амандмана говори већ пар година. Засада је ова врста превоза фактички изједначена са пешацима који користе средства за кретање (на пример, са људима у инвалидским колицима, онима који вуку колица или возе ролере). Због тога човек на тротинету има право да се вози по тротоару, по пешачким и бициклистичким стазама, а ако тога нема, онда поред пута, левом страном.

Компаније за изнајмљивање приликом регистрације не траже никаква документа осим банковне картице. Потребно је да клијент штиклира поље „имам 18 година“, и то је једини „доказ“ да је пунолетан. Ако електрични мотор није јачи од 250 вати, онда за управљање није потребна дозвола. Такође, нису обавезна никаква заштитна средства.

„Расправе око тротинета сада се већином воде због недефинисаног правног статуса човека на тротинету“, каже Јулија Камојлик, представник за јавност компаније Whoosh која рентира тротинете. „Према саобраћајним прописима он се сада може 
сврстати у ’пешаке’ или ’бициклисте’, а јаки приватни тротинети у ’мопеде’“.

У разматрање ове теме укључио се Истражни комитет и почео да решава проблем покретањем кривичних поступака.

Компаније изложене претресима и оптужницима за кривично дело

Истражни комитет се за електричне тротинете заинтересовао средином маја када су млади људи два пута у току исте ноћи оборили пешаке на Невском проспекту у Санкт Петербургу. Осумњичени су брзо пронађени, а против једнога је поднета оптужница за хулиганство. Други кривични поступак је покренут против компаније Whoosh, једне од највећих и најуспешнијих на руском тржишту рентирања тротинета, због пружања услуга које не одговарају безбедносним нормама.

Давид Залејев у пијаном стању на електричном тротинету

 

Петербуршки иследници су већ 3. јуна извршили претрес у канцеларијама и складиштима других компанија. Претреси су вршени недељу дана, а 7. јуна су опет извршени у просторијама компаније Whoosh. Затим су на ред дошле компаније Urent и Eleven 8. јуна, и Mangoo и Busyfly 9. јуна. Истражни органи су покренули шест кривичних поступака за угрожавање здравља услед неопрезности, и за хулиганство. Ускоро су сличне акције са претресима изведене и у другим регионима Русије.

 

Ујутру 9. јуна житељи Санкт Петербурга су сазнали да није могуће изнајмити електрични тротинет помоћу одговарајућих апликација. Шеф комитета за саобраћај Петербурга Кирил Пољаков испричао је за пројекат „Успон“ („Подъём“) да су власници компанија за изнајмљивање сами уклонили електричне тротинете са улица због акција Истражног комитета. Лист Forbes је, међутим, позивајући се на извор у једној компанији написао да су тротинети уклоњени управо на захтев Истражног комитета: „Истражни комитет је јуче рекао ’ако не уклоните ви, уклонићемо ми’“.

Ограничити брзину или уништити бизнис?

Засада компаније саме покушавају да се договоре са локалним властима о ограничењу брзине, о „спорим “ и „црним“ зонама, док не буду усвојена општа правила. А каква ће бити та правила – о томе се још увек дискутује.

Грађанска комора је предложила да се јачи електрични тротинети третирају као мопеди, а власти Санкт Петербурга предлажу да се клијенти региструју уношењем података из легитимације, а затим да се направи јединствена база прекршилаца. Министарство саобраћаја разматра ограничење брзине на тротоарима на 20 км/ч и увођење забране вожње у парковима, у близини метроа, железничких станица и тржних центара.


Конфликт у Санкт Петербургу

 

Све то није велика утеха за противнике електричних тротинета. „Када прелазим улицу ја схватам да сам у опасности и морам да гледам лево и десно. Али када идем по тротоару у центру ја нисам обавезан да се осврћем на све стране и да пазим хоће ли налетети на мене ***** на тротинету брзином од 50 км/ч. Ја имам право да се на тротоару загледам у свој телефон“, пише корисник Madegghead.

Па ипак, није коректно сваљивати кривицу на компаније за изнајмљивање тротинета, 
сматра Игор Серкин, руководилац судске праксе у адвокатској канцеларији „Клифф“: „За изнајмљивање не постоје никакви усвојени захтеви у погледу безбедности. Они постоје када је реч о намирницама и специјализованим услугама попут луна-паркова. Али какву опасност могу представљати услуге изнајмљивања? Ако изнајмите аутомобил, треба ли фирма која га вама изнајми да контролише како га ви возите? Не, она само треба да провери вашу дозволу. У случају са електричним тротинетом дозвола [у овом тренутку] није предвиђена“.

Често се ради и о недостатку инфраструктуре која би могла да реши питање. У појединим европским земљама електрични тротинети имају право да се крећу само по бициклистичким стазама. О томе 
говори Александар Осипов, руководилац друштвеног покрета „Мали електрични транспорт у Русији“: „Ми смо се у оквиру нашег покрета провозали електричним тротинетима у свим већим градовима Русије од Владивостока до Калињинграда и схватили да једноставно не постоји инфраструктура, и да чак ни оно што постоји у Москви и Петербургу није довољно. Бициклистичке стазе су најчешће обична профанација, оне изненада почињу и изненада се завршавају, тако да људи свеједно морају да возе тротоарима и опасним деоницама“.

Али ако се електрични тротинети прогласе за превозно средство и ако се уведе обавеза да се крећу само коловозом, а забрани се вожња по тротоарима и парковима, то ће „уништити бизнис везан за рентирање“, 
сматра Јуриј Николајев са портала „Трушеринг“ јер људи већином возе те тротинете ради забаве.

Јекатерина Синељшчикова,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство

У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.

НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду
НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду

Модерни кабинет за физику за нове успехе средњошколаца

2024-02-07 12:55:26

НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце
НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце

За готово 600 малишана широм земље обезбеђена је нова зимска опрема захваљујући заједничкој хуманитарној акцији КК Партизан и компаније НИС. Топле зимске јакне и обућа, плишане играчке и слаткиши, ове зиме стижу до деце из социјално угрожених категорија из Београда, Новог Сада, Краљева, Чачка, Трстеника, Врњачке Бање, Рашке, Крушевца, Суботице, Сомбора и других градова широм Србије.

2024-02-06 13:37:10

Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама
Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама

Ново комби возило за дистрибуцију хране у Предшколској установи Зрењанин

2024-01-28 13:01:20

Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство
Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство

Чудотворна икона Мајке Божије, Умекшање злих срца стигла је у Србију у организацији фондације Светог Романа из Москве, у среду 24. јануара 2024. године.

2024-01-25 16:01:11

НИС отвара врата за младе таленте
НИС отвара врата за младе таленте

Компанија НИС отпочела је четврту сезону NIS Energy програма у оквиру које ће 23 полазника имати прилику да направи своје прве кораке у каријери у тиму који чини око 12 хиљада запослених широм Србије. Полазнике током годину дана рада у компанији очекују практична обука, посета секторима компаније НИС, теоријска предавања од стране водећих стручњака из индустрије, али и тренинг „меких“ вештина уз посете важним активама компаније, међу којима су рафинерија у Панчеву и бензинске станице НИС-а. Након завршетка програма, полазницима се отвара и могућност сталног запослења у НИС-у, уколико за то постоји обострани интерес.

2024-01-17 13:56:50

РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник
РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник

Кијевски омбудсман за језик позвао је на строже мере за борбу против кријумчарења забрањене литературе у земљу

2024-01-12 22:26:37

РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета
РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета

Ново истраживање открило је високу стопу сумње међу Американцима да се геноцид над Јеврејима у нацистичкој Немачкој заиста догодио

2023-12-09 22:31:01

РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан
РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан

Британски дневни лист се жали да млади грађани све више подржавају „ксенофобичне“ популисте који дају приоритет њиховим потребама

2023-12-02 23:10:53

РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев
РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев

Тај термин су наметнули идеолози у Москви у жељи да ослабе свог суседа, тврди језички омбудсман

2023-11-22 22:39:17

РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп
РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп

Већина испитаника сматра да помоћ Кијеву треба да има временско ограничење, а многи тврде да Вашингтон чини „превише“ да помогне

2023-11-02 23:39:51

РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика
РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика

Ова образовна установа је такође одустала од белоруских и персијских студија

2023-10-24 22:14:04

РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве
РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве

Парламент у Кијеву гура нацрт закона који би му омогућио стављање ван закона 1.000 година стару институцију

2023-10-20 22:04:42

РТ: Русија покреће образовне центре у Африци
РТ: Русија покреће образовне центре у Африци

Наставници су одржали отворени час у Нигерији, док су објекти почели са радом и у Обали Слоноваче и ДР Конго

2023-10-17 22:43:00

РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО
РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО

Још 20% уопште не говори украјински, а руски и даље доминира међу децом главног града

2023-10-14 18:42:38

Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY
Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY

НИС отвара врата младим талентима

2023-09-11 15:22:15

 Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду
Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду

Настојећи да пружи пуну подршку раду здравствених установа у нашој земљи, компанија НИС донирала је 15 милиона динара за набавку савремене медицинске опреме за одељења гинекологије Дома здравља Нови Сад и Завода за здравствену заштиту студената у том граду.

2023-09-05 21:49:31

Настављена подршка компаније НИС граду Чачку
Настављена подршка компаније НИС граду Чачку

Нови котао за грејање за вртић „Колибри“

2023-08-29 13:35:10

НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици
НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици

Компанија НИС подржала је међународни Кошаркашки камп „Каста“ у којем ће ове године боравити око 1.000 учесника, међу којима и 60 деце са Косова и Метохије.

2023-08-07 20:50:09

Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2023-08-02 12:28:57

РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига
РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига

Шведска је последњих недеља одобрила неколико демонстрација на којима је требало да се спале свете књиге

2023-07-29 22:45:27

РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер
РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер

Платформа има рок до 25. августа да се усклади са новим законом ЕУ о дезинформацијама

2023-05-30 03:42:59

САД и Велика Британија користе информациони рат против руске омладине
САД и Велика Британија користе информациони рат против руске омладине

Покушаји деструктивног утицаја на малолетнике неће престати, јер је циљ да се Русија ослаби, изјавио је Александар Гребенкин

2023-05-12 15:05:06

РТ: Млади Американци не разумеју историју Другог светског рата
РТ: Млади Американци не разумеју историју Другог светског рата

Ако се не сећају прошлости, САД ускоро неће моћи да процене садашњост и будућност, изјавио је Дмитриј Песков

2023-05-11 16:10:10

Заједнички пројекат покрајинске владе и компаније НИС
Заједнички пројекат покрајинске владе и компаније НИС

Унапређени услови за боравак деце у Дечјем селу „Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици

2023-04-20 19:27:45

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: