Вучић: Речено ми је да ако не будемо сарађивали, прекидају се евроинтеграције и повлаче инвестиције и да ћемо се суочити са свеобухватним мерама у економском и политичком смислу

Објављено: 24.01.2023.год.
фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД России

План за Косово и Метохију није више само француско-немачки, већ много више од тога, рекао је председник Србије Александар Вучић у обраћању јавности. Истиче да му је на састанку \"велике петорке\" речено да морамо да прихватимо план, као и да ћемо се у супротном суочити са прекидом процеса евроинтеграција, заустављањем и повлачењем инвестиција и са свеобухватним мерама у економском и политичком смислу. Поручује и да следи велика борба за Заједницу српских општина, као и да га брине што не постоји рационалнији приступ решавању проблема.

Указао је да је његова брига да ће стање у Украјини бити још горе, као и да ће се сукоби проширити.

"Нажалост, до сада сам био осим у два тактичка детаља суштински у праву. То се неће смиривати, само ће да се шири. Ви сада видите да то више није само Русија и Украјина, па мала помоћ, сада се то богами раширило. Ускоро ће, плашим се, да се рашири и на неке друге територије, а наше је да то не буде на нашој територији", нагласио је Вучић, преноси РТС.

"У таквим условима овакви захтеви биће само снажније, оштрије и јаче постављени пред Србију. Тако да ако очекујте неко боље и лакше време за нас или како неки људи кажу увек постоји могућност више силе или случаја, нема тога у политици и животу, ништа случајно, ништа виша сила. Све ће ово тећи баш овако како сам рекао, док не дођемо до тог тренутка када будемо морали да се изјаснимо", додаје Вучић.

Указује да је тежак период пред нама и да су политичке разлике у реду.

"Али оно што је важно је да људи буду јединствени и да знају да водимо рачуна о својој земљи, о својој Србији", рекао је Вучић.

На крају, посебан поздрав је послао српском народу на КиМ који чува српско име и презиме и своја огњишта.

Нема никакве сумње да је нама рат у Украјини нама донео велику несрећу, у сваком смислу, поручио је председник.

Додао је да нема никакве сумње да када говоре о овом региону руководе се оним што се збива у Украјини.

"Међутим, мислим да је питање онога шта могу да понуде, са чиме сам се суочавао пре два дана – то је само штап или батина, али ми морамо да будемо фер да кажемо да је ЕУ највећи инвеститор у нашу земљу, да кажемо да је ЕУ и највећи донатор", рекао је Вучић и додао да ће ЕУ помоћи и у изградњи брзе пруге Београд–Ниш.

"Они су дошли са штапом, верујем да ће у будућности бити и неких бољих и лепих вести. Ја сам тражио различите ствари и помоћ и подршку ЕУ, видећемо", рекао је Вучић.

Председник Александар Вучић је рекао да Србија мора да разговара и настави свој европски пут.

"Наш план је да радимо много више и много јаче, да радимо на реформама нашег правног и медијског система, да покушамо да будемо у свему најбољи, да радимо и разговарамо и са Албанцима и Европљанима о свим питањима", рекао је Вучић.

Народу је поручио да верује државном руководству и да ништа није потписано.

"Неће се ни данас, ни сутра догодити било шта, а када будемо суочени са коначним захтевима о томе ће се изјаснити и Народна скупштина, можда и народ, а можда и све друге институције и целокупно српско друштво", рекао је Вучић.

Поновио је да је пред нама тежак период и да ће нам требати више труда и рада како би на најбољи могући начин могли све да превазићемо.

Веома је важно, истакао је, да покажемо да желимо мир, да покажемо шта је што желимо да радимо у будућности.

"Подсетићу да је Милошевић до последњег тренутка мислио да ниједна бомба неће пасти, а онда је требало неколико дана да се освести да бомбе падају по Србији", рекао је Вучић.

"Ми смо на Влади договорили тактичке потезе, сачуваћемо грађане Србије и Србију", рекао је председник Вучић.

Председник је рекао да је прихватио разговоре не зато да би куповао време јер Аљбин Курти ће чинити све да не формира ЗСО, а што хронолошки прво следи, већ јер Србија не сме да остане изолована.

"Ја сам схватио да нас нико не слуша и да ћемо морати са тим да се суочимо. Да ли сам могао да кажем изађите напоље, нећемо да разговарамо о томе. Могао сам, али би било последица. Било би питање дана, или недеље, када би нам укинули безвизни режим који имамо са ЕУ. Друго што би нам се догодило не би било више страних инвестиција, а многе би се и повукле из Србије", рекао је Вучић.

Председник је рекао да само Немци у нашој земљи запошљавају 80.000, а ако се узму и Американци, Французи и Италијани она је тај број још толики.

"Са Немачком имамо 8,2 милијарде евра размене, од тога исплаћујемо плате и пензије, а да не причам шта би значило да Србија буде изолована. Србија мора да учествује у дијалогу, мора да настави свој пут, не зато што обожавам њихово лицемерје већ зато што економски морамо да опстанемо и напредујемо, не смемо да будемо изоловани", рекао је Вучић.

Председник указује да га брине то што не постоји више никакав рационалан приступ решавању проблема.

"То је нешто што сам видео и у разговору са представницима најмоћнијих земаља света. Шта год да сам изговорио засновано на чињеницама и папирима и износио, схватио сам да је истекло време за разум, нико не жели ни да ме слуша. Не мене, никога од нас. Они имају своју агенду, то је пораз Русије и у тој агенди све што се нађе на путу биће почишћено", рекао је Вучић.

Када им кажем мора да иде прво ЗСО, они кажу јесте, али видите да није реално, додаје Вучић.

"Видите да никакви објективни и рационални аргументи више не пролазе", поручује Вучић.

"Знам шта ће се догодити, ми желимо компромис и разговоре. Увек смо их желели. Желимо да покажемо конструктиван приступ на сваком месту. Обе стране морају да чине уступке, разумели смо то, али је проблем у томе када видите да једна страна може да ради шта хоће и да у томе буде награђена", истакао је Вучић и додао да су "све ово биле једностране акције Куртија и његовог режима, а они су награђени добијањем безвизне либерализације, награђени пријемом њихових папира за ЕУ, награђени суштински уласком у Савет Европе да ли ће бити за шест месеци, годину или годину и по потпуно свеједно, биће".

Вучић поручује да морамо да радимо и да разговарамо са европским посредницима, као и Албанцима и да покушамо да пронађемо што је више могуће компромисних решења у бројним питањима.

"Ми не можемо да спречимо њихов улазак у неке међународне организације попут Савета Европе, не можемо да спречимо ни њихов улазак у НАТО иако сам рекао да ако од нас очекују аплаузе за тако нешто да их неће добити, али ми то не можемо да спречимо", каже Вучић.

Оно што можемо је, како каже, да разговарамо како да подижемо степен поверења између нас и Албанаца и како да изградимо позицију за неки будући дуготрајни мир.

"Пре свега мора да буде формирана Заједница српских општина", наглашава Вучић.

"ЗСО није и не може да буде невладина организација, она има своја 22 принципа потписана у Бриселу 2015. године. Ту постоје циљеви, организациона структура, то говорим јер би неки други да стављају како треба да изгледа ЗСО, а зна се како она треба да изгледа", рекао је Вучић.

"Само желим да кажем да сада следи велика борба за ЗСО, очигледно је да ће покушавати да кажу да 21 од ова 22 ова принципа није у складу са уставом Косова и да зато неће то да ураде, али видео сам одлучност Американаца по том питању, верујем да ће у наредним месецима који су пред нама коначно моћи да буде завршено", додаје Вучић.

Председник Србије је рекао да му је у другој реченици на састанку "велике петорке" речено да  морамо да прихватимо план.

"У другој реченици која ми је саопштена речено је  - морате  да прихватите овај план, а ако га не прихватите, јер ми сматрамо да он мора бити прихваћен, суочићете се – под један са прекидом процеса евроинтеграција, под два са заустављањем и повлачењем инвестиција и под три са свеобухватним мерама у економском и политичком смислу које ће нанети велику штету Републици Србији", рекао је председник Вучић.

Затим је, каже председник, то поновљено три пута у току разговара и да је он на то снажно реаговао.

Председник Србије је рекао да смо од доласка Аљбина Куртија на власт имали 288 инцидената, само у овој години 10 тешких инцидената, укључујући и данашње рањавање Миљана Делевића.

"Они траже сукоб јер желе да НАТО уђе у сукоб са Србијом, а да они избегну формирање ЗСО и то је цела њихова тактика", рекао је Вучић.

Председник је рекао да не можемо да променимо чињеницу да су се сви међународни званичници више узнемирили "зато што је Рада Трајковић седела два сата на клупици на административном прелазу него што су Срби шиканирани, хапшени, рањавани".

"Они су дошли са једним планом који смо први пут видели пре 60 дана. Без икакве кривице Србије, није упуцан ниједан Албанац, никога нисмо напали, они су дошли и показали план а а затим 13. децембра на франкофонском скупу, сви прихватили план и пет земаља непризнавача, јер су им објаснили да нема експлицитног признања и иако су прикрили чињеницу да постоји имплиците обавеза да се не противимо уласку Косова у УН. Тиме је тај план постао не формално али де факто нови преговарачки оквир за Србију. Нама нема напретка у Европи ако не сарађујемо", нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да одувек сматрао да је замрзнути конфликт најгоре решење а да је тражење компромиса једино решење.

"Морамо да разговарамо са свима и да тражимо решење, нама је потребан мир са Албанцима и одговоран приступ", рекао је Вучић.

Председник Александар Вучић каже да смо у различитим медијима претходних дана видели прву верзију, која се не разликује много од друге верзије, тзв. француско-немачког плана, који, како каже, више није француско-немачки план, већ нешто много више од тога.

"Плашим се да нико није желео да говори о контексту, околностима и ономe са чиме се Србија суочава", рекао је Вучић.

Када гледате неки папир лако је пронаћи безброј замерки, а у овом папиру није лако пронаћи било шта чиме бисмо били одушевљени, напротив, поручује Вучић.

"Управо због чињенице да су промењене геополитичке околности, велика је нервоза, Европа је у де факто рату шта год они говорили, нема толерисања било каквог искакања у политичком смислу и са друге стране желе да у свом дворишту, а Западни Балкан и Србија су њихово двориште, да ту буде све онако како они желе", наводи Вучић.

"Поставља се питање шта је још допринело ситуацији да се изађе са овако оштрим приступом и дозом хитности од стране европских званичника подржаних од стране Вашингтона", истакао је Вучић.

Указао је да је после избијања руско-украјинског сукоба, то постало један од највећих проблема за Србију.

Најпре што смо на радару свима јер нисмо увели санкције Русији, а затим, додаје, због инцидената које је Куртијев режим изазивао.

Извор: РТС 

Кључне речи:

(2)

Остале вести из рубрике

Политика

Шолц наводи да „мора да учини све да се догађаји не претворе у рат између Русије и НАТО-а“

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да своју заклетву схвата озбиљно, те да мора да учини...

Председник Војног комитета НАТО-а: Спремни смо за директну конфронтацију са Русијом
Председник Војног комитета НАТО-а: Спремни смо за директну конфронтацију са Русијом

НАТО је спреман за директну конфронтацију са Русијом, изјавио је у интервјуу за португалско издање РТП...

2023-01-29 09:46:55

„Аргентина и Латинска Америка неће и не размишљају о слању оружја ни у Украјину, ни у другу зону сукоба“
„Аргентина и Латинска Америка неће и не размишљају о слању оружја ни у Украјину, ни у другу зону сукоба“

Аргентина и земље Латинске Америке не размишљају о слању оружја Украјини, рекао је председник ове земље...

2023-01-29 09:40:20

РТ: Наш циљ је јасан, Русија не сме да успе да промени границе силом - Шолц
РТ: Наш циљ је јасан, Русија не сме да успе да промени границе силом - Шолц

Циљ који Немачка настоји да постигне помажући Украјини у њеном сукобу са Русијом је да спречи...

2023-01-28 19:22:36

Пјонгјанг: Ма колико очајне биле империјалистичке снаге, сво западно оружје испоручено Кијеву ће изгорети и постати гомила гвожђа
Пјонгјанг: Ма колико очајне биле империјалистичке снаге, сво западно оружје испоручено Кијеву ће изгорети и постати гомила гвожђа

Северна Кореја је осудила САД и друге западне силе што су украјинским снагама обезбедиле борбене тенкове,...

2023-01-28 18:59:36

Кијев: Преговарамо о испоруци ракета дугог домета за ударе на Крим
Кијев: Преговарамо о испоруци ракета дугог домета за ударе на Крим

Кијев, пошто се договорио о испоруци тенкова, преговара о трансферу ракета дужег домета и авиона за ударе на...

2023-01-28 17:37:37

Пушилин: Стварање „украјинског трибунала“ уобичајена пракса манипулације Запада када је потребно пребацити кривицу са болесне на здраву главу
Пушилин: Стварање „украјинског трибунала“ уобичајена пракса манипулације Запада када је потребно пребацити кривицу са болесне на здраву главу

Такозвани „украјински трибунал“, ако буде створен, постаће „прљаво цинична представа“, далеко од правих криваца за сукоб...

2023-01-28 10:45:31

Пјонгјанг: Увек ћемо бити у истом рову заједно са војском и народом Русије
Пјонгјанг: Увек ћемо бити у истом рову заједно са војском и народом Русије

Северна Кореја у потпуности подржава Русију у ситуацији у Украјини, изјавила је сестра Ким Џонг Уна,...

2023-01-28 10:11:39

Борељ: ЕУ поштује неутралну позицију Јужне Африке и право да води сопствену спољну политику, не тражимо да бира једну или другу страну
Борељ: ЕУ поштује неутралну позицију Јужне Африке и право да води сопствену спољну политику, не тражимо да бира једну или другу страну

Подсетимо, ЕУ је Србији дала ултиматум да уведе санкције Русији и да призна самопроглашено Косово, наводећи да је „прошло време када је Србија могла да седи на више столица, посебно у домену санкција Русији“

2023-01-28 10:00:00

ЕУ формално продужила за шест месеци санкције Русији
ЕУ формално продужила за шест месеци санкције Русији

Савет ЕУ је формално продужио за шест месеци економске санкције Русији до 31. јула 2023. године, уведене због...

2023-01-28 08:53:51

РТ: Администрација веома задовољна што зна да је „Северни ток 2“ сада комад метала на дну мора - Нуландова
РТ: Администрација веома задовољна што зна да је „Северни ток 2“ сада комад метала на дну мора - Нуландова

Заменик америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд изразила је радост због диверзије руског гасовода...

2023-01-27 17:08:49

Боцан-Харченко: Хил покушава да преваспита Србе, даје предност уценама, претњама и извртању руку
Боцан-Харченко: Хил покушава да преваспита Србе, даје предност уценама, претњама и извртању руку

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко оценио је, у коментару изјаве амбасадора САД Кристофера Хила да је Србија већ почела да плаћа превисоку цену за своју уздржаност према питању санкција Русији, да Запад, уместо равноправне сарадње, даје \"предност уценама, претњама и извртању руку, настоји да ограничи суверенитет земље\".

2023-01-27 13:50:13

Орбан: Нећемо дозволити санкције које додатно повећавају мађарску инфлацију
Орбан: Нећемо дозволити санкције које додатно повећавају мађарску инфлацију

Мађарска неће дозволити ширење европских санкција на руску нуклеарну индустрију, изјавио је премијер Виктор Орбан. "Нећемо дозволити...

2023-01-27 10:56:23

Јапан увео забрану извоза вакцина, медицинске опреме и лекова у Русију
Јапан увео забрану извоза вакцина, медицинске опреме и лекова у Русију

Јапан уводи забрану извоза вакцина, медицинске опреме и лекова, као и неке друге робе у Русију,...

2023-01-27 10:05:45

РТ: Немачка планира да испоручи тенкове Украјини „можда крајем марта“
РТ: Немачка планира да испоручи тенкове Украјини „можда крајем марта“

Украјинска војска ће бити појачана главним борбеним тенковима "Леопард 2" до "краја првог квартала" ове године,...

2023-01-26 15:06:47

Лондон планира да испоручи тенкове Кијеву крајем марта
Лондон планира да испоручи тенкове Кијеву крајем марта

Лондон планира да испоручи тенкове "Челенџер 2" Кијеву крајем марта, рекао је британски заменик министра одбране...

2023-01-26 15:04:07

РТ: Кијев тражи борбене авионе и ракете дугог домета
РТ: Кијев тражи борбене авионе и ракете дугог домета

Кијев је позвао западне земље да испоруче борбене авионе и ракете дугог домета, позивајући на још...

2023-01-26 12:19:20

Немачки министар одбране: Нема ничег радосног у слању тенкова Украјини
Немачки министар одбране: Нема ничег радосног у слању тенкова Украјини

Немачки министар одбране Борис Писторијус је након одлуке немачке владе да пошаље тенкове у Украјину, рекао...

2023-01-26 12:10:30

Зеленски признао напредовање руских трупа
Зеленски признао напредовање руских трупа

Председник Украјине Влaдимир Зеленски признао је успехе руских трупа у Донбасу. „На истоку се крећу напред“, рекао...

2023-01-26 12:02:24

ЕУ: Прошло је време када је Србија могла да седи на више столица, посебно у домену санкција Русији
ЕУ: Прошло је време када је Србија могла да седи на више столица, посебно у домену санкција Русији

Известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Владимир Билчик оценио је да, ако Србија седи "у зачељу...

2023-01-26 09:20:46

САД: Не игноришемо упозорења Москве о недопустивости преласка црвених линија, али војна помоћ Украјини не прети Русији
САД: Не игноришемо упозорења Москве о недопустивости преласка црвених линија, али војна помоћ Украјини не прети Русији

САД не игноришу упозорења Москве о недопустивости преласка „црвених линија“, али војна помоћ пребачена Кијеву не...

2023-01-26 06:53:26

Швајцарска се придружила деветом пакету санкција ЕУ против Русије
Швајцарска се придружила деветом пакету санкција ЕУ против Русије

Швајцарска од среде примењује девети пакет санкција ЕУ против Русије, наводи се у саопштењу Савезног савета...

2023-01-25 21:01:03

Србија се придружила санкцијама ЕУ против Северне Кореје
Србија се придружила санкцијама ЕУ против Северне Кореје

На сајту Савета ЕУ је објављено да се Србија придружила санкцијама ЕУ против Северне Кореје. Саопштење...

2023-01-25 20:44:17

Кијев: Потребне су нам стотине тенкова
Кијев: Потребне су нам стотине тенкова

Шеф канцеларије Владимира Зеленског, Андреј Јермак, након одлуке САД-а да испоруче тенкове "Абрамс" Украјини, рекао је...

2023-01-25 20:21:32

Словачка: Спремни смо да разговарамо о пребацивању авиона МиГ 29 у Украјину
Словачка: Спремни смо да разговарамо о пребацивању авиона МиГ 29 у Украјину

Словачка планира да пребаци своје борбене авионе совјетске производње МиГ-29 у Украјину, изјавио је министар одбране...

2023-01-25 19:45:51

baner rakija desno politika
baner apartman desno / politika
baner obzor desno - politika
историја Русије - ПОЛИТИКА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк