Вучевић: Ништа се нама лепо не нуди, очекују се тешке одлуке

Објављено: 21.01.2023.год.
фото: © sns.org.rs

Министар одбране Милош Вучевић рекао је за РТС да међународни посредници у јучерашњем разговору са председником Вучићем не само да су поновили француско-немачку платформу за даљи разговор, већ и да је председник навео да су му предочене консеквенце неприхватања предлога споразума. Ништа се ту нама лепо не нуди, а очекују се тешке одлуке, поручио је Вучевић.


Министар одбране Милош Вучевић, говорећи о јучерашњем састанку председника Вучића са међународним посредницима, рекао је за РТС да је као поруку председника разумео да не само да је поновљена платформа за даљи разговор у контексту Шолц–Маркон, већ да је председник рекао да му је предочено какве су консеквенце неприхватања предлога споразума основа уговора између Приштине и Београда.
 
"То што је предочено председнику, тако сам разумео и у јучерашњем разговору којем сам присуствовао, председник је патријарха и већи броја архијереја Српске православне цркве обавестио о неким информацијама или ономе што је било актуелно у том тренутку, у току јучерашњег дана, није ништа што је пријатно или милозвучно за грађане Србије, тако да су велики изазови пред нама. Ништа се ту нама лепо не нуди, а очекују се тешке одлуке, како они виде да треба да буде конципирано у смислу формулисања тог споразума са неким перспективама које би требало да нас увере да нас чека боља будућност", истакао је Вучевић.

Поновио је да нису чули ништа што је претерано добро, али и да то не значи да смо "нешто предали или одустали".

На питање да ли је на столу било ултиматума, Вучевић је навео да је председник врло прецизно рекао да му је предочено и да је добио податке и информације шта може да се деси ако Србија не буде довољно кооперативна.

"Претпостављам да су на сто ставили политичке и економске консеквенце за Србију, негативне. Да се само разумемо, они имају циљ да Приштину, ако не признамо званично као независну територију, односно оно што они дефинишу као Косово, а ми као покрајину Косово и Метохија, у најмању руку добије столицу у Уједињеним нацијама. То је процес који би требало да буде завршен како виде представници који су јуче били у посети Београду", рекао је Вучевић.

Додао је да је добро што смо од јучерашњих гостију у разговорима са председником Вучићем чули да ниједна страна и међународна заједница не виде да је замрзнути конфликт нешто што би требало да траје неограничено, а и да смо после десет година поново чули да је Заједница српских општина нешто што мора да буде формирано.

"Јучерашњи дан, који је за многе породице био свечани дан због прославе и обележавања Светог Јована, био је много тежак за Србију, а пре свега за председника Републике, јер су ти разговори, односно тај ниво и начин који је он имао прво са амбасадорима СР Немачке из региона, а затим и са овом петорком није заиста нешто што би се пожелело и није му завидети што је морао то све да ради или да учествује или да носи на својим леђима, јер то је огроман притисак. Ја сам га видео јуче, он је заиста био и оптерећен и нерасположен, али је одлучан да брани Србију", навео је Вучевић.

Додао је да многи то виде као неку редовну ствар, али да све оно што се ставља на сто пред Србију није нешто што је јако повољно за нашу земљу.
 
Председник Србије је најавио да ће разговарати са члановима Владе, парламента и друштвеног сектора. Вучевић је оценио да је јако важно да се постигне консензус јер је то питање судбине наше државе.

"То је питање судбине дела територије наше државе, то је питање судбине дела грађана наше државе и свих грађана наше државе. То није питање не само садашњости, то је пре свега питање будућности наше државе и свих њених грађана. Било би коректно, корисно, сврсисходно да имамо минимум консензуса у погледу политике и државних интереса по питању Косова и Метохије и свеукупне будућности државе Србије. Да ли ће то бити постигнуто, не знам, али је за мене добра и политички оправдана и логична ствар да председник позове све оне који су у неким сегментима доносиоци одлука или су представници грађана или просто учествују у јавном дискурсу да се изјасне или да буду упознати са оним што је пред Србијом, да не би неко рекао из неког салона, стана, кафића или на друштвеним мрежама како он сматра да треба другачије, а да није имао прилику да чује шта се дешава", истакао је Вучевић.

Додао је да је синоћ председнику рекао да му, што се тиче Министарства одбране и Војске Србије, дају безрезервну подршку за све напоре и његову политичку борбу за очување државе и заштите државних интереса.

"Зато што је један човек изложен притисцима, зато што је цела држава изложена притисцима и ломи се један човек и тај притисак траје не само у току јучерашњег дана, него и све оно што се дешавало и протеклих дана и недеља и све оно што је била као нека баражна паљба или припрема за ову политичку офанзиву. Напади на породице, дискредитације, лажи по медијима, све оно што се ради да некога обесхрабри, да га на неки начин политички дискредитује, људски дискредитује јесте припрема да некога ви у сваком смислу ослабите пред овакву рунду разговора коју је започео", истакао је Вучевић.

Поновио је да даје пуну подршку и да то није питање идолопоклонства или наратива који се из формалних разлога подразумева, већ зато што су суштински тешки дани и политичке битке пред Србијом и да је ред да "сви станемо у ту линију фронта у заштиту државе".
 
Говорећи о безбедносној ситуацији, Вучевић је рекао да је врло изазовна зато што Приштина и даље користи сваку прилику да настави са низом провокативних потеза.

"Пратимо њихове активности, они и даље врше неке инфраструктурне радове на северу Косова и Метохије, покушавају да утврде своје положаје, специјалне, али и редовне косовске полицијске формације, просто да пошаљу поруку", навео је Вучевић.

Додао је да свакодневно прате ситуацију и да је то посао служби безбедности.

"Верујем да ћемо бити хладне главе, чиста срца и да ћемо бити довољно политички мудри да избегнемо сваки могући конфликт. Не зато што смо слабији или зато што се плашимо или зато што смо неодлучни него зато што је политички, државни интерес Србије да избегне сваки конфликт, али то не значи, бар што се мене тиче и верујем и сигуран сам да је то политика државе и председника, да Србија буде на коленима. Србија неће бити на коленима, Србија неће бити понижена и не бих волео да неко доживи да, оно што смо чули у првим минутима нашег разговора, то значи да смо ми сада капитулирали или смо под неком политиком која нас води у потпуни губитак идентитета, него људи морају то да доживе – да је огроман притисак на државу", истакао је Вучевић.

Нагласио је да је посао онога који је биран од грађана да седи и да слуша и да разговара и да брани државне интересе баш у разговору с људима који долазе.

"Говоримо о много, много моћнијим државама од нас, чије су фабрике овде, чије су инвестиције овде, са којим клубовима наши клубови играју на међународним такмичењима, који су део нашег миљеа, где ми припадамо. Само да разумемо, ми хоћемо да имамо веће и плате и пензије, али и да водимо тврду националну и храбру политику, а да видимо и ауто-путеве, а да видимо и јачу војску, а да идемо за време празника и у Беч и на Малдиве, али наравно да чврсто, чврсто кажемо шта је наше и шта не дамо, а треба то све неко да издржи и уради, да је то лако, то би сви урадили или би многи то урадили и завршили много раније, а нису то урадили", нагласио је Вучевић.

Извор: РТС

Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Политика

Специјални изасланик Кине позива Европу да размисли о узроцима украјинског сукоба

Објашњавајући разлоге за специјалну војну операцију, Ли Хуи се позвао на аргументе Русије

Медведев је сигуран да произвођачи паметних телефона сарађују са тајним службама
Медведев је сигуран да произвођачи паметних телефона сарађују са тајним службама

„Када било која, па и највећа високотехнолошка компанија, каже да одбија сарадњу са националном обавештајном заједницом из идеолошких разлога, то може да значи или бесрамно лаже, или је пред гашењем. Не постоје чуда. “, нагласио је политичар

2023-06-02 19:02:07

Русија не види предуслове за преговоре са Украјином - портпарол Кремља
Русија не види предуслове за преговоре са Украјином - портпарол Кремља

Дмитриј Песков је скренуо пажњу на то да су се чули и експерти и представници европских власти да говоре, за сада апстрактне, „о некој врсти мировног процеса“.

2023-06-02 18:11:38

Москва, Кијев и ЕУ траже мирно решење украјинске кризе - специјални изасланик Кине
Москва, Кијев и ЕУ траже мирно решење украјинске кризе - специјални изасланик Кине

И Русија и Украјина, као и ЕУ, подржавају став Кине која настоји да реши конфликт политичким средствима

2023-06-02 12:12:35

НАТО да не убрзава Украјину у савез — Столтенберг
НАТО да не убрзава Украјину у савез — Столтенберг

Према речима Јенса Столтенберга, током предстојећег самита НАТО-а у Вилњусу, земље чланице ће разговарати о томе како да појачају и одрже подршку Украјини у виду оружја и резервних делова како би могла да заузме што више територије

2023-06-02 01:10:01

РТ: Зеленски захтева чланство Кијева у НАТО и ЕУ
РТ: Зеленски захтева чланство Кијева у НАТО и ЕУ

Украјински лидер је тврдио да би алтернативе биле отворени рат или постепена окупација од стране Русије

2023-06-02 00:52:34

Украјински режим се понаша као терористи, а терористи морају бити уклоњени — Медведев
Украјински режим се понаша као терористи, а терористи морају бити уклоњени — Медведев

Ниједна земља не може себи приуштити да преговара са терористима, терористи морају бити уништени, изјавио је политичар, коментаришући поступке украјинског режима

2023-06-02 00:51:12

Лукашенко тврди да Запад припрема државни удар у Белорусији
Лукашенко тврди да Запад припрема државни удар у Белорусији

Белоруски председник оптужује Пољску, Литванију и Украјину да обучавају наоружане „екстремистичке“ групе да се инфилтрирају у земљу

2023-06-01 16:37:47

Зеленски стигао на самит Европске политичке заједнице у Молдавији
Зеленски стигао на самит Европске политичке заједнице у Молдавији

Европска политичка заједница је намењена политичкој координацији европских земаља широм континента и ближем дијалогу са партнерима ван ЕУ, укључујући Кијев и Кишињев

2023-06-01 12:30:35

Америчко порицање подршке украјинским нападима на Русију „не вреди ни пенија“ – амбасадор
Америчко порицање подршке украјинским нападима на Русију „не вреди ни пенија“ – амбасадор

Према речима руског амбасадора у Сједињеним Државама Анатолија Антонова, „Вашингтон демонстративно показује равнодушност према злочинима Бандере“

2023-06-01 12:25:23

РТ: Председник Хрватске осудио слоган „Слава Украјини“
РТ: Председник Хрватске осудио слоган „Слава Украјини“

Хрватски председник Зоран Милановић упоредио је слоган Кијева са слоганом нацистичких усташа из Другог светског рата

2023-06-01 02:34:52

Лавров грди америчког изасланика у Јужној Африци због оптужби о испоруци оружја Русији
Лавров грди америчког изасланика у Јужној Африци због оптужби о испоруци оружја Русији

Ако амерички или било који други страни амбасадор са друге стране океана посумња у нешто, боље је да гледа своја посла, изјавио је највиши руски дипломата

2023-06-01 02:29:26

РТ: Време је за одбацивање долара – кубански председник
РТ: Време је за одбацивање долара – кубански председник

Када је доминација САД прекинута, земље БРИКС-а могу да изграде праведнији свет, изјавио је Мигел Дијаз Канел за РТ

2023-06-01 02:18:46

РТ: Турска неће присуствовати кључном састанку НАТО-а – Шведска
РТ: Турска неће присуствовати кључном састанку НАТО-а – Шведска

Анкара држи кључеве проширења блока, али ће министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу прескочити скуп у Ослу

2023-06-01 00:51:24

Запад би могао да промени подршку Украјини ако се сукоб продужи – Макрон
Запад би могао да промени подршку Украјини ако се сукоб продужи – Макрон

Француски лидер се уздржао од јавног разговора о перспективама у случају неуспеха очекиване украјинске контраофанзиве, изразивши наду да ће она бити успешна.

2023-05-31 23:32:54

РТ: САД најављују додатне санкције Русији
РТ: САД најављују додатне санкције Русији

Државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да ће нове мере бити усмерене на дронове и дезинформације

2023-05-31 00:55:03

РТ: Бивша француска колонија могла би да буде домаћин руске војне базе
РТ: Бивша француска колонија могла би да буде домаћин руске војне базе

Иако тај потез може изазвати незадовољство у неким земљама, Централноафричку Републику то није брига, изјавио је амбасадор Леон Додону-Пунагаза

2023-05-30 20:00:56

Снаге НАТО-а на Косову ескалирају ситуацију у региону — МИП Русије
Снаге НАТО-а на Косову ескалирају ситуацију у региону — МИП Русије

Русија позива Запад да ућутка \"лажну пропаганду\" и престане да криви \"Србе које мирно, без оружја, покушавају да бране своја легитимна права и слободе\" за инциденте на Косову

2023-05-30 17:40:31

Јужна Африка гарантује имунитет учесницима јунског састанка и августовског самита БРИКС-а
Јужна Африка гарантује имунитет учесницима јунског састанка и августовског самита БРИКС-а

Састанак министара спољних послова БРИКС-а одржаће се 1.-2. јуна а самит БРИКС-а од 22.-24. августа

2023-05-30 12:23:39

Русија неће преговарати док не победи у украјинском сукобу, каже високи дипломата ЕУ Борељ
Русија неће преговарати док не победи у украјинском сукобу, каже високи дипломата ЕУ Борељ

„Видим јасну вољу Русије да победи у рату“, рекао је високи представник Европске уније за спољну политику

2023-05-30 05:58:59

Председници САД и Турске разговарали о билатералним односима — Бела кућа
Председници САД и Турске разговарали о билатералним односима — Бела кућа

Такође су разговарали о својој спремности као савезници у НАТО-у да се посвете регионалним и глобалним изазовима, укључујући јачање трансатлантске безбедности на самиту НАТО-а у Вилњусу, наводи Бела кућа

2023-05-30 03:56:06

Пашињан незадовољан резултатима разговора са Русијом о Лачинском коридору
Пашињан незадовољан резултатима разговора са Русијом о Лачинском коридору

Напомиње се да је веома тужно што је до затварања коридора Лачин дошло у присуству руских мировних снага

2023-05-29 11:17:47

Запад води рат против Русије „на свим фронтовима“ – Кремљ
Запад води рат против Русије „на свим фронтовима“ – Кремљ

Прес-секретар председника Руске Федерације додао је да противници Москве задиру чак и у оно што је раније изгледало свето

2023-05-28 14:03:12

Други круг председничких избора у Турској
Други круг председничких избора у Турској

Бирачка места у Турској биће отворена од 8:00 до 17:00 по локалном времену

2023-05-28 12:53:06

РТ: Русија навела услове за мировни споразум са Украјином
РТ: Русија навела услове за мировни споразум са Украјином

Кијев би требало да искључи улазак у НАТО и ЕУ и да поштује права мањина, изјавио је заменик министра спољних послова

2023-05-27 15:37:04

baner rakija desno politika
baner apartman desno / politika
baner obzor desno - politika
историја Русије - ПОЛИТИКА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: