Вучевић: Ништа се нама лепо не нуди, очекују се тешке одлуке

Објављено: 21.01.2023.год.
фото: © sns.org.rs

Министар одбране Милош Вучевић рекао је за РТС да међународни посредници у јучерашњем разговору са председником Вучићем не само да су поновили француско-немачку платформу за даљи разговор, већ и да је председник навео да су му предочене консеквенце неприхватања предлога споразума. Ништа се ту нама лепо не нуди, а очекују се тешке одлуке, поручио је Вучевић.


Министар одбране Милош Вучевић, говорећи о јучерашњем састанку председника Вучића са међународним посредницима, рекао је за РТС да је као поруку председника разумео да не само да је поновљена платформа за даљи разговор у контексту Шолц–Маркон, већ да је председник рекао да му је предочено какве су консеквенце неприхватања предлога споразума основа уговора између Приштине и Београда.
 
"То што је предочено председнику, тако сам разумео и у јучерашњем разговору којем сам присуствовао, председник је патријарха и већи броја архијереја Српске православне цркве обавестио о неким информацијама или ономе што је било актуелно у том тренутку, у току јучерашњег дана, није ништа што је пријатно или милозвучно за грађане Србије, тако да су велики изазови пред нама. Ништа се ту нама лепо не нуди, а очекују се тешке одлуке, како они виде да треба да буде конципирано у смислу формулисања тог споразума са неким перспективама које би требало да нас увере да нас чека боља будућност", истакао је Вучевић.

Поновио је да нису чули ништа што је претерано добро, али и да то не значи да смо "нешто предали или одустали".

На питање да ли је на столу било ултиматума, Вучевић је навео да је председник врло прецизно рекао да му је предочено и да је добио податке и информације шта може да се деси ако Србија не буде довољно кооперативна.

"Претпостављам да су на сто ставили политичке и економске консеквенце за Србију, негативне. Да се само разумемо, они имају циљ да Приштину, ако не признамо званично као независну територију, односно оно што они дефинишу као Косово, а ми као покрајину Косово и Метохија, у најмању руку добије столицу у Уједињеним нацијама. То је процес који би требало да буде завршен како виде представници који су јуче били у посети Београду", рекао је Вучевић.

Додао је да је добро што смо од јучерашњих гостију у разговорима са председником Вучићем чули да ниједна страна и међународна заједница не виде да је замрзнути конфликт нешто што би требало да траје неограничено, а и да смо после десет година поново чули да је Заједница српских општина нешто што мора да буде формирано.

"Јучерашњи дан, који је за многе породице био свечани дан због прославе и обележавања Светог Јована, био је много тежак за Србију, а пре свега за председника Републике, јер су ти разговори, односно тај ниво и начин који је он имао прво са амбасадорима СР Немачке из региона, а затим и са овом петорком није заиста нешто што би се пожелело и није му завидети што је морао то све да ради или да учествује или да носи на својим леђима, јер то је огроман притисак. Ја сам га видео јуче, он је заиста био и оптерећен и нерасположен, али је одлучан да брани Србију", навео је Вучевић.

Додао је да многи то виде као неку редовну ствар, али да све оно што се ставља на сто пред Србију није нешто што је јако повољно за нашу земљу.
 
Председник Србије је најавио да ће разговарати са члановима Владе, парламента и друштвеног сектора. Вучевић је оценио да је јако важно да се постигне консензус јер је то питање судбине наше државе.

"То је питање судбине дела територије наше државе, то је питање судбине дела грађана наше државе и свих грађана наше државе. То није питање не само садашњости, то је пре свега питање будућности наше државе и свих њених грађана. Било би коректно, корисно, сврсисходно да имамо минимум консензуса у погледу политике и државних интереса по питању Косова и Метохије и свеукупне будућности државе Србије. Да ли ће то бити постигнуто, не знам, али је за мене добра и политички оправдана и логична ствар да председник позове све оне који су у неким сегментима доносиоци одлука или су представници грађана или просто учествују у јавном дискурсу да се изјасне или да буду упознати са оним што је пред Србијом, да не би неко рекао из неког салона, стана, кафића или на друштвеним мрежама како он сматра да треба другачије, а да није имао прилику да чује шта се дешава", истакао је Вучевић.

Додао је да је синоћ председнику рекао да му, што се тиче Министарства одбране и Војске Србије, дају безрезервну подршку за све напоре и његову политичку борбу за очување државе и заштите државних интереса.

"Зато што је један човек изложен притисцима, зато што је цела држава изложена притисцима и ломи се један човек и тај притисак траје не само у току јучерашњег дана, него и све оно што се дешавало и протеклих дана и недеља и све оно што је била као нека баражна паљба или припрема за ову политичку офанзиву. Напади на породице, дискредитације, лажи по медијима, све оно што се ради да некога обесхрабри, да га на неки начин политички дискредитује, људски дискредитује јесте припрема да некога ви у сваком смислу ослабите пред овакву рунду разговора коју је започео", истакао је Вучевић.

Поновио је да даје пуну подршку и да то није питање идолопоклонства или наратива који се из формалних разлога подразумева, већ зато што су суштински тешки дани и политичке битке пред Србијом и да је ред да "сви станемо у ту линију фронта у заштиту државе".
 
Говорећи о безбедносној ситуацији, Вучевић је рекао да је врло изазовна зато што Приштина и даље користи сваку прилику да настави са низом провокативних потеза.

"Пратимо њихове активности, они и даље врше неке инфраструктурне радове на северу Косова и Метохије, покушавају да утврде своје положаје, специјалне, али и редовне косовске полицијске формације, просто да пошаљу поруку", навео је Вучевић.

Додао је да свакодневно прате ситуацију и да је то посао служби безбедности.

"Верујем да ћемо бити хладне главе, чиста срца и да ћемо бити довољно политички мудри да избегнемо сваки могући конфликт. Не зато што смо слабији или зато што се плашимо или зато што смо неодлучни него зато што је политички, државни интерес Србије да избегне сваки конфликт, али то не значи, бар што се мене тиче и верујем и сигуран сам да је то политика државе и председника, да Србија буде на коленима. Србија неће бити на коленима, Србија неће бити понижена и не бих волео да неко доживи да, оно што смо чули у првим минутима нашег разговора, то значи да смо ми сада капитулирали или смо под неком политиком која нас води у потпуни губитак идентитета, него људи морају то да доживе – да је огроман притисак на државу", истакао је Вучевић.

Нагласио је да је посао онога који је биран од грађана да седи и да слуша и да разговара и да брани државне интересе баш у разговору с људима који долазе.

"Говоримо о много, много моћнијим државама од нас, чије су фабрике овде, чије су инвестиције овде, са којим клубовима наши клубови играју на међународним такмичењима, који су део нашег миљеа, где ми припадамо. Само да разумемо, ми хоћемо да имамо веће и плате и пензије, али и да водимо тврду националну и храбру политику, а да видимо и ауто-путеве, а да видимо и јачу војску, а да идемо за време празника и у Беч и на Малдиве, али наравно да чврсто, чврсто кажемо шта је наше и шта не дамо, а треба то све неко да издржи и уради, да је то лако, то би сви урадили или би многи то урадили и завршили много раније, а нису то урадили", нагласио је Вучевић.

Извор: РТС

Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Политика

РТ: Запад није успео да изолује Русију – Лавров

Русија има пријатеље који одбијају да примају наређења западних елита, изјавио је високи дипломата

Лидери ЕУ насмрт уплашени Трампом – Бајден
Лидери ЕУ насмрт уплашени Трампом – Бајден

Амерички председник је критиковао „нечувен“ захтев свог ривала да савезници из НАТО-а плаћају своје рачуне

2024-02-28 13:21:08

РТ: Литванија прети да ће „неутралисати” руски регион
РТ: Литванија прети да ће „неутралисати” руски регион

Калињинград ће бити први који ће сносити последице ако се Москва „усуди да изазове НАТО“, тврди изасланик Литваније у Шведској

2024-02-27 22:48:28

Русија мора бити укључена у преговоре о Украјини – Аустрија
Русија мора бити укључена у преговоре о Украјини – Аустрија

Аустријски канцелар Карл Нехамер изјавио је да је спреман да се састане са председником Владимиром Путином „ако то помогне“

2024-02-27 12:04:41

РТ: ЕУ је Украјини дала мање граната него што се тврди – Зеленски
РТ: ЕУ је Украјини дала мање граната него што се тврди – Зеленски

Мање од трећине обећане муниције је испоручено, изјавио је украјински председник

2024-02-26 23:19:59

Санкције САД угрожавају светски поредак – Кина
Санкције САД угрожавају светски поредак – Кина

Пекинг ће предузети све неопходне мере да заштити права и интересе својих предузећа, саопштило је Министарство трговине

2024-02-26 21:39:12

Путин је инсистирао на прекиду ватре у Донбасу 2019. године – Зеленски
Путин је инсистирао на прекиду ватре у Донбасу 2019. године – Зеленски

Према Москви, заштита региона од напада Кијева био је један од кључних разлога за сукоб у Украјини

2024-02-26 10:20:11

Већина Немаца верује да украјинске избеглице нису успеле да се интегришу - анкета
Већина Немаца верује да украјинске избеглице нису успеле да се интегришу - анкета

Скоро половина испитаних такође каже да добија „превише подршке“ од владе

2024-02-25 17:53:18

Медведев прети Западу \
Медведев прети Западу "осветом" – РТ

Москва мора да циља економију својих „непријатеља“ као одговор на санкције, изјавио је Дмитриј Медведев

2024-02-25 14:41:54

Расположење у канцеларији Зеленског „тмурно“ због одлагања помоћи САД – Политико
Расположење у канцеларији Зеленског „тмурно“ због одлагања помоћи САД – Политико

Украјински председник је изјавио да ће његова земља изгубити од Русије без више америчког оружја

2024-02-24 15:05:46

Украјина спремна за рат са Кином – украјински посланик
Украјина спремна за рат са Кином – украјински посланик

Кијев је „вредни савезник“ Вашингтона, изјавио је Алексеј Гончаренко захтевајући додатна средства

2024-02-24 15:01:32

РТ: Мађарска блокирала заједничку изјаву ЕУ о годишњици СВО – медији
РТ: Мађарска блокирала заједничку изјаву ЕУ о годишњици СВО – медији

Уместо тога, три водећа званичника блока осудила су Русију

2024-02-23 23:25:33

Држава ЕУ доставила фалсификоване документе убијеном руском издајнику – медији
Држава ЕУ доставила фалсификоване документе убијеном руском издајнику – медији

Шпанија је наводно помогла Максиму Кузминову да избегне откривање након што је издао своју земљу

2024-02-23 17:42:23

„Скоро нико“ не верује да ће Украјина победити – мађарски премијер
„Скоро нико“ не верује да ће Украјина победити – мађарски премијер

Виктор Орбан је изјавио да незадовољство политиком ЕУ представља прилику за конзервативце у целом блоку

2024-02-22 17:15:42

Глас Индије треба да се чује – чланица НАТО-а о сукобу у Украјини
Глас Индије треба да се чује – чланица НАТО-а о сукобу у Украјини

Грчки премијер Киријакос Мицотакис истакао је улогу Њу Делхија као „градитеља консензуса“ на глобалној сцени

2024-02-21 18:01:15

Венецуела ће се ускоро придружити БРИКС-у - Мадуро
Венецуела ће се ускоро придружити БРИКС-у - Мадуро

„Стари колонијални свет“ се ближи крају и биће замењен, каже јужноамерички лидер

2024-02-20 16:44:03

Лукашенко сматра оправданом забринутост због могућег трећег светског рата
Лукашенко сматра оправданом забринутост због могућег трећег светског рата

Александар Лукашенко је напоменуо да су десетине хиљада војника НАТО-а и стотине јединица војне опреме, авиона и хеликоптера распоређене у близини граница Русије и Белорусије.

2024-02-20 15:09:47

РТ: САД промениле став о прекиду ватре у Гази – Ројтерс
РТ: САД промениле став о прекиду ватре у Гази – Ројтерс

Вашингтон је наводно предложио резолуцију УН која се противи планираној офанзиви Израела на Рафу

2024-02-20 11:38:38

„Ветар дува против Запада“ – Борељ
„Ветар дува против Запада“ – Борељ

Показало се да је ЕУ преспора да одговори на војне изазове који проистичу из политичких незгода западних држава

2024-02-19 21:03:23

Британски брод потонуо у Аденском заливу након напада Хута - Скај њуз
Британски брод потонуо у Аденском заливу након напада Хута - Скај њуз

Према тврдњама побуњеника, брод је претрпео озбиљну штету и престао је да се креће

2024-02-19 12:40:46

Израел одбацује решење две државе – Нетањаху
Израел одбацује решење две државе – Нетањаху

Једнострано признање палестинске државе било би „награда без преседана тероризму“, изјавио је премијер

2024-02-19 12:13:39

Русија сматра украјинско питање питањем живота и смрти — Путин
Русија сматра украјинско питање питањем живота и смрти — Путин

Председник је рекао да је важно да се руским и страним гледаоцима дочара колики значај Русија придаје „свему што се дешава у украјинском правцу“.

2024-02-18 11:06:08

РТ: Запад није спреман да води „бескрајни рат“ против Русије – Мађарска
РТ: Запад није спреман да води „бескрајни рат“ против Русије – Мађарска

Будимпешта ће наставити да се уздржава од испоруке оружја Кијеву, изјавио је министар одбране Кристоф Шалај-Бобровнички

2024-02-17 22:52:29

Зеленски објаснио повлачење из Авдејевке
Зеленски објаснио повлачење из Авдејевке

Украјинске трупе се повлаче да би избегле опкољавање и уништење, изјавио је председник Украјине

2024-02-17 17:08:02

РТ: Признање палестинске државе „награђује терористе“ – Нетанјаху
РТ: Признање палестинске државе „награђује терористе“ – Нетанјаху

Израелски лидер је изјавио да неће бити под притиском да прихвати засебну нацију за Палестинце

2024-02-16 23:27:33

baner rakija desno politika
baner apartman desno / politika
baner obzor desno - politika
историја Русије - ПОЛИТИКА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: