Агресори извршили до сада најпрљавији, вандалски напад на престоницу Југославије

Објављено: 02.04.2019.год.
фото: Снимак екрана / Јутјуб / АП архива

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 02.04.1999.


Погођено срце Београда

Гађајући административне зграде Савезног и Републичког МУП, у једној од централних београдских улица, Кнеза Милоша, непријатељска авијација је око један сат после поноћи сручила смртоносни терет на праг највећег болничког комплекса у Србији, у коме је и породилиште. Према првим, незваничним информацијама, штета на цивилним објектима је велика, а жртава нема. Пламен је претио да захвати не само објекте Клиничког центра, већ и просторије Хитне помоћи, али су ватрогасне екипе одмах реаговале и локализовале пожар.


Око један час после поноћи погођено срце Београда код „Мостара"

Вандалски чин агресора

Ноћас нешто после један час, у Улици кнеза Милоша у непосредној близини Клиничко болничког центра, одјекнуле су у кратком временском интервалу три снажне експлозије: гађане су зграде Mинистарства унутрашњих послова код „Мостара". Непосредно затим пламена стихија захватила је с обе стране једне од најпрометијих градских саобраћајница два објекта. Одмах потом ватрогасне екипе су стигле на лице места и почеле да локализују пожар.Очевици, станари улица Дурмиторске, Сарајевске, Кнеза Милоша испричали су нам: чули смо најпре злокобни звук пројектила, да би одмах потом ођекнуле две и онда још једна експлозија. Зграде су се тресле, прозори су попуцали и схватили смо да је нешто пукло сасвим близу. Успаничени људи изашли су са породицама на улице да виде шта се догодило.

У Клиничко болничком центру, прецизније речено у згради породилишта, било је приметно узбуђење. Без панике особље болнице коментарисало је најновије експлозије. У згради „Лаза Лазаревић", делу Центра где се налазе душевно оболели пацијенти била су видна оштећења на крову, фасади, а прозори су попуцали.

Саобраћај у том делу града био је до јутрос блокиран.Упркос руској и српској мировној иницијативи Робин Кук гневан на Милошевића због заробљавања америчких војника најављује:


Још жешће бомбардовање Срба

Он је, ипак, као неосновану одбацио идеју о размештању копнених снага

ЛОНДОН - Шеф британске дипломатије Робин Кук изјавио је јуче да ће НАТО "интензивирати ваздушну кампању" у СРЈ. Он је у изјави за Би-Би-Си, међутим, одбацио идеју о размештању копнених трупа НАТО.

- Требало би око два месеца да би на лицу места имали велики број снага које су нам потребне ..., а ми не можемо да чекамо два месеца. Наша ваздушна кампања иде споро, али нисмо обећали да ћемо преко ноћи постићи успех - рекао је Кук.

Он је још рекао да је југословенски председник Слободан Милошевић "лично одговоран за третман, безбедност и заштиту" тројице заробљених америчких војника.

- Он не може да има никакву основу за било какав процес - рекао је Кук и додао да заробљавање тих војника неће ни на који начин утицати на одлучност НАТО да настави акцију у СРЈ.


Дабогда им се десило исто!

БЕОГРАД - Београђани су ноћас гневно, али без страха и панике, реаговали на најновији злочини криминалне солдатеске НАТО, која је на свој Велики петак ракетама гађала центар Београда.

"Ово је срамота. Сада је два сата и петнаест минута. Чим сам чуо за овај нови злочин дошао сам овамо да се солидаришем с дивним српским народом и да видим шта су урадили злочинци из НАТО пакта", изјавио је за Глас Јавности француски филозоф Данијел Шифер.

"То је злочин против мира, против човечанства, против српског народа", рекао је Шифер у пламеном обухваћеној улици Кнеза Милоша. "Ово је страшно, али нико не може да ишчупа душу овом народу."

"Мислим да су изабрали прави датум - Велики петак и да горе не може бити", рекао је књижњевник Небојша Јеврић. "Али Београд се брани смехом Београд се брани лепотом. Никад Београђани нису били љубазнији једни према другима и никад није био пунији љубави и лепоте", рекао је Јеврић.

"Јао, бем ли му мајку. Клинтон је гори него Хитлер", рекла је Олга Стојковић која живи у непосредном комшилуку. "Кад су дошли да гађају центар града, болнице, породилиште. Да богда им се вратило истом мером."

Прошле ноћи на удару НАТО пројектила нашла се јужна Србија
Бомбе на села, касарне, трафо станице...

КУРШУМЛИЈА - ВРАЊЕ - ЛЕСКОВАЦ - На мети пројектила агресорске НАТО авијације током ноћи били су Врање и Куршумлија, у којој је, како јављају електронски медији, један цивил погинуо.

Према информацијама из Центра за обавештавање у Нишу, НАТО агресори гранатирали су око два часа ујутру подручје општине Куршумлија. У селу Смакову, како се наводи, НАТО гранате пале су на породичну кућу браће Степановић. Један од браће Степановић је погинуо, док је други рањен. Агресори су гађали, и промашили, трафо станицу на улазу Куршумлије, а мета њихових бомби било је и подручје села Пепељевац.

Јутрос око четири сата почео је ваздушни напад авијације НАТО на Врање. У размаку од десет минута четири ракете погодиле су касарну "1.300 каплара" која се налази у јужном, густо насељеном делу Врања. Жртава у касарни нема. Од детонација попуцали су прозори и излози околних стамбених зграда и продавница, удаљених и по неколико стотина метара, а страдала су и стакла на објектима Дуванске индустрије у Врању.

У току ноћи околина Лесковца била је поново мета бомби НАТО авијације. У 22.40 часова експлодирале су три ракете у рејону села Грабовница, а у 23.20 једна ракета у близини села Ђорђево.

Детонације су потресле цео град, а последице за сада нису познате. Ноћашње бомбардовање Лесковца и околине треће је од почетка агресије НАТО авијације на СРЈ.

Разбијени терористи у Дреници-заплењено више хиљада пушака

СРБИЦА- Само у последњих недељу дана, у енергичном одговору припадника полиције и Војске Југославије на нападе терориста из Дрениче, извођене под окриљем злочиначке агресорске авијације, снаге безбедности пронашле су и заплениле више хиљада комада најразличитијег пешадијског и другог наоружања, које су терористи у бегу одбацили, потврдили су полицијски извори у Србици.

Највећа количина оружја пронађена је у средишњим дреничким селима - Горњем и Доњем Преказу, Броћни, Избици, Лауши, Ликовцу, Љубоцу, Овчареву, Пољанцу, Ћирезу, Дубовцу и још неким селима која су била јака терористичка упоришта.

Разбијањем терориста у тим селима у дреничком крају више нема терористичких банди, које су у од почетка прошле године извршиле низ злочина - убистава, рањавања и киднаповања цивила, полицајаца и војника. Жртве злочинаца, поред Срба, често су били и сународници који их нису подржавали.

Најјача терористичка упоришта били су Ликовац и Овчарево,где су им били смештени и такозвани штабови, а у тим селима били су и затворени многи киднаповани грађани.Оружје албанских терориста проналажено је одбачено у рововима и поред њих, кућама, шумама, поред путева, бунарима, стајама, сенима и другим местима. На свим тим местима је, такође, проналажена и одбачена униформа терориста са ознакама терористичке организације која је, пре разбијања, себе називала "ОВК".

Разбијени албански терористи, појединачно, или у малим групицама по двојица - тројица, и даље тумарају шумама покушавајући се домоћи границе са Албанијом, саопштавају полицијски извори.

За неколико дана биће позната коначна цифра пронађеног оружја које су албански терористи после неутралисања њихових банди, у паничном бегу бацали или сакривали. Одмах после почетка агресије западне алијансе на нашу земљу, терористичке банде у дреничким селима отпочеле су жестоке нападе на полицију и ВЈ, верујући да ће одмах после злочиначког бомбардовања на Космет умарширати НАТО трупе. На све нападе албанских терористичких банди снаге безбедности су енергично одговориле и неутралисале терористичке банде, након чега је уследио бег и бацање оружја и униформи. Велики број Албанаца, који терористима није желео да се прикључи ни под претњом, пријављивао је државним органима Србије где се крију терористи, где скривају оружје и ко су им јатаци.

Мање групе албанских терориста, који су претходно бацили оружје, у последњих неколико дана проналажене су у шумама дреничких села изгладнеле и без униформи, па чак и са само доњим вешом, желећи на тај начин да се прикажу као да нису имали никакве везе са оружјем и терористима.

Крв за војску и народ

Кошаркаши основали фонд за хуманитарну помоћ. Јасна Шекарић трећи пут дала крв

БЕОГРАД - Шездесетак кошаракаша, фудбалера, одбојкаша, стрелаца, чланова Спортског друштва Црвена звезда добровољно су дали крв на Војно-медицинској академији.

- Ова помоћ је преко неопходна и наши спортисти су то најбоље осетили и спремно дали крв за љубав према свом народу и за отаџбину - изјавио је за "Глас" заменик начелника ВМА пуковник др Радослав Свичевић.

Игор Ракочевић, кошаркаш Црвене звезде први је стао у ред да да крв. Вене на његовој руци до распрснућа су набубреле чекајући да дају најдрагоценију течност за спас српског народа.

- Не знам да ли је неко одбио да да крв. Ако треба да ћу је и други пут само да то некоме у овим тренуцима најтежима за наш народ помогне. Дошли смо да изразимо протест за који желим да одјекне што даље. Ако треба урадићемо још више. Моје колеге, кошаркаши, основали су фонд за помоћ свим угроженима на Косову и у СРЈ и надам се да ће се и остали спортисти укључити у нашу акцију - рекао је Ракочевић.

Олимпијска и југословенска рекордерка, троструки светски и седмоструки европски првак у стрељаштву Јасна Шекарић, једина девојка јуче међу спортистима већ трећи пут дала је крв.

- Ово је мали допринос нас спортиста, који ће спасити многе животе. Акција добровољног давања крви само је део кампање спортиста широм света, који су на разне начине стали у одбрану земље и одазвали се позиву да помогну својим сународницима шаљући апеле међународним институцијама - рекла је Јасна Шекарић. Поред њих крв су дали одбојкаш Жељко Танасковић, који је кратко поручио:

- Добили смо позив да дођемо на ВМА и да својим присуством колико толико помогнемо и дамо подршку да се истраје у свему.

"Невидљиви коктел" - бесплатно

СУБОТИЦА - Угоститељи са севера Бачке досетили су се како да на кафанско-боемски начин наругају НАТО војној алијанси. На карту пића стављен је и коктел "невидљиви Ф-117", по цени од нула динара.

Уколико гост из знатижеље наручи тај коктел конобар му донесе празну чашу. На питање: "Па где је пиће", добије се одговор:"Невидљиво је".

Уз "невидљиви Ф-117" коктел, кажу суботички угоститељи наравно у шали, највише прија песма Рибље чорбе "Авиону, сломићу ти крила". Невидљиви коктел угоститељи служе и да би анимирали госте које је сигнал за ваздушну опасност затекао у кафани или кафићу.

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Цивили и термоелектране поново на мети НАТО злочинаца

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 25.05.1999.

НАТО дивљаци гађали кинеску амбасаду и цивилне циљеве широм Србије
НАТО дивљаци гађали кинеску амбасаду и цивилне циљеве широм Србије

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.

2019-05-07 20:22:06

Настављен злочиначки пир НАТО-a и 38. дан агресије
Настављен злочиначки пир НАТО-a и 38. дан агресије

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 02.05.1999.

2019-05-02 21:29:08

НАТО агресори у 34. ноћи напада на СРЈ гађали Београд, Ниш, Лучане и Гучево
НАТО агресори у 34. ноћи напада на СРЈ гађали Београд, Ниш, Лучане и Гучево

  ХЕРЦЕГ НОВИ - Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу, између 21 сат и 21.30...

2019-04-26 21:02:40

Избеглице на мети НАТО агресора
Избеглице на мети НАТО агресора

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.04.1999.

2019-04-25 21:39:47

Цивили и манастири поново на мети НАТО агресора
Цивили и манастири поново на мети НАТО агресора

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.

2019-04-16 19:57:40

НАТО злочинци напали две избегличке колоне
НАТО злочинци напали две избегличке колоне

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ РАТКЕ ПАМЕТИ 14.04.1999.

2019-04-15 20:53:55

НАТО агресори бомбардовали по целој Србији
НАТО агресори бомбардовали по целој Србији

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 13.04.

2019-04-14 20:55:00

Злочиначка авијација НАТО није мировала ни на Ускрс
Злочиначка авијација НАТО није мировала ни на Ускрс

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 11.04.1999.

2019-04-11 21:17:04

Примењена НАТО „демократија“ и ноћас на делу широм Србије
Примењена НАТО „демократија“ и ноћас на делу широм Србије

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 09.04.1999.

2019-04-09 21:22:51

Најжешћи напади злочиначке авијације НАТО - бомбардовано 14 градова
Најжешћи напади злочиначке авијације НАТО - бомбардовано 14 градова

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 08.04.1999.

2019-04-08 20:16:11

НАТО: Бомбардоваћемо до остварења циљева
НАТО: Бомбардоваћемо до остварења циљева

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 06.04.1999.

2019-04-06 20:32:44

„Вашингтон пост“: Срби покварили рођенданско славље НАТО-а
„Вашингтон пост“: Срби покварили рођенданско славље НАТО-а

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 02.04.1999.

2019-04-02 17:09:40

На мети фашистичке НАТО армаде фабрике
На мети фашистичке НАТО армаде фабрике

На мети фашистичке НАТО армаде фабрике Агресорска авијација НАТО јуче је око 4.30 гађала с пет пројектила...

2019-03-29 18:03:04

На мети НАТО агресора Космет, Панчево, Лесковац, Горњи Милановац...
На мети НАТО агресора Космет, Панчево, Лесковац, Горњи Милановац...

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 28.03.1999.

2019-03-28 21:23:37

„Стелт“ пао, војници одушевљени - није баш тако невидљив
„Стелт“ пао, војници одушевљени - није баш тако невидљив

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 27.03.1999.

2019-03-27 19:37:26

Најјачи удар НАТО агресора на Београд почео око 22:40 - гађано више градова
Најјачи удар НАТО агресора на Београд почео око 22:40 - гађано више градова

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 26.03.1999.

2019-03-26 20:23:09

Ратно стање - Војска оперативно спремна - пет пројектила на Нови Сад
Ратно стање - Војска оперативно спремна - пет пројектила на Нови Сад

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.03.1999.

2019-03-25 22:52:56

Тако је говорио Мило: Уједињење 1918. израз вјековне тежње нашег народа
Тако је говорио Мило: Уједињење 1918. израз вјековне тежње нашег народа

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по камелеонској политици, односно честој промјени магистралних политичких праваца,...

2018-11-28 09:17:42

Тако је говорио Мило: Бестидно је плашити Црну Гору српством
Тако је говорио Мило: Бестидно је плашити Црну Гору српством

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по честој промјени кључних политичких ставова, односно синоним је...

2018-09-17 12:30:12

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: