Нека светлост нашег челичног пријатељства засија на путу сарадње Кине и Србије

Објављено: 07.05.2024.год.
Фото: Лична архива

Ауторски текст председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга за „Политику”


Кад се ближи лето, све биљке цветају. У ово доба пуно наде, на позив председника Александра Вучића боравићу у државној посети Републици Србији. Ово ће бити моја друга посета вашој земљи, земљи лепоте и легенди, као председника Народне Републике Кине. Пријатељске сцене током моје последње посете Србији пре 8 година су још увек живописне у мом уму, а у протеклих 8 година блиска сарадња две стране већ је постигла плодне резултате. Радујем се сусрету с председником Вучићем и другим српским руководиоцима и пријатељима да заједно разговарамо о нашем пријатељству, планирамо сарадњу и убризгамо нову виталност у челично пријатељство Кине и Србије.

Увек је постојао афинитет између народа Кине и Србије упркос великој удаљености међу нама. Током горког Антифашистичког рата и у периоду сопствене државне изградње прошлог века, народи двеју земаља су стекли снажно пријатељство које се протеже кроз време и простор. Усред текуће трансформације света невиђене у једном веку, међусобна подршка две стране је чвршћа, узајамно корисна сарадња је ближа, док су наше размене и међусобно учење садржајнији. Без обзира на то какве биле промене међународне ситуације, Кина и Србија остају прави пријатељи и добри партнери. Наше челично пријатељство непрекидно јача, чиме је поставило пример за сарадњу између држава и народа.

Наше две земље су се увек међусобно поштовале и веровале једна другој. Председник Вучић и ја смо развили добар радни однос преко наших сусрета, телефонских разговора и размена писама. Две земље одржавају блиску сарадњу на свим нивоима и у свим областима. Обе стране у потпуности разумеју и поштују избор сопственог народа за развојни пут, залажу се за принцип правде и правичности, чврсто међусобно подржавају суштинске интересе од највеће важности за нас. Одржавали смо блиску и глатку координацију и сарадњу у билатералним и мултилатералним областима. Свеобухватно стратешко партнерство двеју земаља се непрекидно продубљује са опипљивим резултатима.

Наше две земље су остале посвећене обостраној користи. Србија је први партнер слободне трговине Кине у Централној и Источној Европи. Прошле године Кина је била највећи извор страних инвестиција и други највећи трговински партнер Србије. Динамична сарадња две стране у области привреде и трговине, индустријских ланаца и изградње инфраструктуре даје велики подстицај сопственом процесу модернизације двеју земаља. Железара Смедерево ХБИС, коју сам посетио 2016. године, већ је један од три највећа извозника Србије. Српски пољопривредни и прехрамбени производи као што су мед, црвено вино, говедина и јагњетина веома се свиђају кинеским потрошачима.

Наше две земље су увек помагале једна другој. Након избијања пандемије ковида 19 имао сам два телефонска разговора с председником Вучићем и постигли смо важне консензусе о сарадњи у борби против пандемије. Кинеска страна је пружила помоћ и приоритетно обезбедила више контингената заштитних и медицинских средстава, те упутила медицинске стручњаке у Србију. Српска страна је пружила кинеској страни потпуну подршку у реализацији програма „Пролећна клица” са циљем да вакцинише кинеске држављане који живе и раде у Србији. Невладине организације у Србији су спонтано донирале маске и друга средства кинеским грађанима. Наша међусобна подршка у изазовним тренуцима сведочанство је о нашем непроцењивом братском пријатељству.

Наше две земље су увек училе једна од друге. Кина и Србија се залажу за срећу народа и просперитет државе, активно размењују искуства о управљању државом и јачају сарадњу политичких партија. Два народа гаје веома пријатна осећања један према другом, која су осведочена динамичним културним, спортским, туристичким и међуљудским разменама. Српска кошаркашка звезда Никола Јокић је подржавао кошаркаше који играју на руралним кошаркашким утакмицама. Споразум о укидању виза за носиоце обичних пасоша закључен између наше две земље је пружио олакшице за међуљудску размену и билатералну сарадњу.

Кинеска изрека каже „пријатељи су они који исто мисле”, док Срби кажу „пријатељи су највеће благо у животу”. Кинеско-српске дуготрајне пријатељске размене и узајамно корисна сарадња две стране потпуно указују да су непрекидно продубљење и развој односа две земље у складу са историјским трендом и темељним интересима народа, доприносећи заједничком напретку обе стране. На новом путу и у новој ери, даљи развој кинеско-српског свеобухватног стратешког партнерства ужива велики потенцијал. Спреман сам да путем ове посете и заједно са српском страном улажем стварне напоре да посвећено промовишемо кинеско-српско челично пријатељство, доприносимо бољитку оба народа, да унапређујемо светски мир и развој, као и заједно промовишемо изградњу друштва са заједничком будућношћу за човечанство.

Треба да доследно будемо добри пријатељи који се међусобно искрено третирају. Кина и Србија ће даље продубити и проширити свеобухватно стратешко партнерство. Две стране кренуће непрекидно дуж пута узајамног разумевања, поверења, подржавања и помагања, наставиће да чврсто подржавају једна другу у важним питањима од виталног интереса и изузетног значаја. Кина поштује и подржава избор народа Србије за развојни пут, подржава напоре које је Србија уложила у очување националног суверенитета и територијалног интегритета, супротстављајући се мешању било које силе у српске унутрашње послове.

Треба да доследно будемо добри партнери у сарадњи и заједничкој победи. Кина настоји да унапређује модернизацију у сваком погледу путем висококвалитетног развоја, као и да убрзано развија новоквалитетне производне снаге. Последњих година Србија бележи изванредна достигнућа економског и друштвеног развоја. Кина и Србија треба да потпуно искористе потенцијал узајамно корисне сарадње, да реализују Средњорочни акциони план заједничке изградње „Појаса и пута”, да настоје да остварују више симболичних пројеката, да проширују сарадњу у областима у настајању као што су научна и технолошка иновација, напредна производња, зелена енергија, дигитална привреда, вештачка интелигенција итд., да заједно деле развојне шансе и креирају светлу будућност.

Треба да доследно играмо узорну улогу у унапређењу правде и правичности. Као челични пријатељи и чувари светског мира, Кина и Србија имају сличне ставове о многим важним међународним и регионалним питањима. Суочавајући се с међународном ситуацијом испреплетеном променама и турбуленцијама, треба да континуирано јачамо координацију у међународним организацијама као што су Уједињене нације и друге, да се заједно залажемо за равноправан и уређен мултиполарни свет и универзално корисну и инклузивну економску глобализацију, заједно практикујемо прави мултилатерализам, као и да се посвећујемо очувању светског мира и стабилности и међународне правде и правичности.

Треба да доследно јачамо повезаност у срцима народа. Кинеско-српско челично пријатељство је каљено на крви и ватри, тако да јаче зрачи новим сјајем у новој ери. Треба да континуирано стварамо тродимензионалан и разноврстан образац међуљудске размене и локалне сарадње, добро искористимо ефекте „безвизног режима плус директни летови” и улогу узајамног успостављања културних центара, јачамо сарадњу у областима образовања, спорта, културе, туризма итд., као и да креирамо више шансе за младе како бисмо преносили кинеско-српско пријатељство с колена на колено.

Пре 25 година НАТО је флагрантно бомбардовао амбасаду Кине у Савезној Републици Југославији, убивши 3 кинеска новинара, и то су Шао Јунхуан, Сју Сингху и његова супруга Џу Јинг. Ово никада не смемо заборавити. Кинески народ цени мир, али никад неће дозволити да се понови историјска трагедија. Пријатељство Кине и Србије, које је натопљено заједнички проливеном крвљу два народа, постало је заједничко сећање два народа и охрабриће обе стране да заједно крену крупним корацима напред.

Док се осврћемо на пут који су наше две земље заједно прошле, још очекујемо обећавајућу будућност којој заједно тежимо. Стојећи на новој историјској полазној тачки, спремни смо да заједно са српским пријатељима изградимо заједницу Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери. Пролећно цвеће ће се једног дана претворити у јесење плодове, а дрво кинеско-српског пријатељства ће се развити тако да буде високо и јако, као и донети више плодних резултата који доприносе бољитку оба народа. То је оно што заједно очекујемо и чему желимо да сведочимо.


Извор: Политика


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Захарова: Антисрпска резолуција о Сребреници је покушај прекрајања историје у корист Запада и опасност за Балкан

Данас је руско МИП објавило писмени Коментар свог званичног представника Марије Захарове у вези са усвајањем резолуције Генералне скупштине УН о Међународном дану сећања на „геноцид“ у Сребреници. Српско-руско братство преноси коментар у целини:

Патријарх Кирил ожалошћен и огорчен због забране уласка Патријарха Порфирија на КиМ
Патријарх Кирил ожалошћен и огорчен због забране уласка Патријарха Порфирија на КиМ

Патријарх московски и целе Русије Кирил прокоментарисао је забрану уласка патријарха српског Порфирија на Косово и Метохију изјавивши да је у питању „непријатељски чин“.

2024-05-19 14:38:01

Украјина користи све своје могућности да претвори Србију у платформу за преговоре са Русијом
Украјина користи све своје могућности да претвори Србију у платформу за преговоре са Русијом

Украјинска војска се суочава са значајним потешкоћама у обуздавању руске офанзиве, док Кијевски партнери покушавају да украјинској војсци обезбеде довољно оружја. Француска радиостаница Еurope 1 је саопштила да европски политичари појачали су притисак на украјинске власти да пристану на преговоре са Русијом. У исто време Владимир Зеленски настоји да пронађе нове платформе за мировни процес.

2024-05-17 17:50:58

Трампов зет ће изградити хотел на генералштабу који је бомбардовао НАТО – РТ
Трампов зет ће изградити хотел на генералштабу који је бомбардовао НАТО – РТ

Инвестициона група на челу са Џаредом Кушнером склопила је посао за изградњу хотела у Београду вредног 500 милиона долара

2024-05-17 11:24:49

Захарова: Надамо се да је нова влада Србије спремна на јачање нашег стратешког партнерства – ми смо спремни! Опрезно са Кијевом! – Братство
Захарова: Надамо се да је нова влада Србије спремна на јачање нашег стратешког партнерства – ми смо спремни! Опрезно са Кијевом! – Братство

Марија Захарова је на данашњем редовном брифингу била у прилици да одговори на чак три питања везана за Србију – једно о новој влади Србије и два о односима Београд-Кијев. Доносимо у целини сва три питања и одговора.

2024-05-15 22:35:42

Састанак првих дама или тајни преговори?
Састанак првих дама или тајни преговори?

Жена председника Украјине Олена Зеленска стигла је 12. маја у Београд. Посета је одржана у друштву супруге председника Србије Тамаре Вучић. Жене су пратили министри спољних послова Србије и Украјине Марко Ђурић и Дмитриј Кулеба, као и амбасадор Украјине у Београду Владимир Толкач.

2024-05-14 01:31:18

Доживите G-Drive #такомоћно картинг искуство
Доживите G-Drive #такомоћно картинг искуство

Чекамо те на другој трци картинг шампионата!

2024-05-11 01:28:00

ОЕБС: Заједничка изјава Русије, Србије и 8 земаља ЗНД поводом Дана Победе
ОЕБС: Заједничка изјава Русије, Србије и 8 земаља ЗНД поводом Дана Победе

Изјава делегација у ОЕБС-у Републике Азербејџан, Републике Белорусије, Републике Јерменије, Републике Казахстан, Киргиске Републике, Руске Федерације, Републике Србије, Републике Таџикистан, Туркменистана и Републике Узбекистан. Поводом 79. годишњице Победе над нацизмом у Другом светском рату

2024-05-10 13:14:27

9. мај и Бесмртни пук у Нишу - Братство
9. мај и Бесмртни пук у Нишу - Братство

Дан велике победе над нацизмом обележен је свечано у Нишу полагањем венаца на споменик Совјетским војницима испред концентрационог логора Црвени Крст, уз звуке марша “Прощание Славянки» и извођење химни Руске Федерације и Србије.

2024-05-09 20:05:41

Кина подржава Србију у одбрани свог суверенитета по питању Косова – Си
Кина подржава Србију у одбрани свог суверенитета по питању Косова – Си

Си Ђинпинг је боравио у државној посети Србији 7. и 8. маја

2024-05-08 20:15:53

Нека светлост нашег челичног пријатељства засија на путу сарадње Кине и Србије
Нека светлост нашег челичног пријатељства засија на путу сарадње Кине и Србије

Ауторски текст председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга за „Политику”

2024-05-07 16:38:34

Еколошко Потемкиново село: Каменолом у Рашчићима
Еколошко Потемкиново село: Каменолом у Рашчићима

Мештани села Рашчићи код Ивањице годинама безуспешно покушавају да реше проблем буке и загађења који су директна последица рада каменолома у власништву фирме „Путеви“ Ивањица.

2024-05-05 22:35:24

Циљ да се сломе Срби још траје – Лавров
Циљ да се сломе Срби још траје – Лавров

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров изјавио је у интервјуу за Алтернативну телевизију да је циљ да се Срби сломе још увијек траје.

2024-05-05 22:28:17

Преминуо пуковник Златан Црналић
Преминуо пуковник Златан Црналић

Пуковник Златан Црналић, један од преживјелих пилота који су оборени изнад Новог Травника у фебруару 1994. године, преминуо је данас у 61. години након краће и тешке болести

2024-05-05 12:32:10

Захарова: НАТО је одговоран за страдања у Југославији – и за Сребреницу, а дан сећања на све жртве геноцида већ постоји
Захарова: НАТО је одговоран за страдања у Југославији – и за Сребреницу, а дан сећања на све жртве геноцида већ постоји

На редовном брифингу одржаном 3. маја 2024. године, званични представник МСП Русије Марија Захарова одговорила је на питање о предлогу резолуције ГС УН о Сребреници. Доносимо цео текст питања и одговора.

2024-05-03 21:12:27

Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године
Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године

У првом кварталу 2024. године фокус НИС-а био је на наставку и повећању обима инвестиционог циклуса започетог прошле године. Тако је у развојне пројекте инвестирано 10,5 милијарди динара, што је повећање од 62 одсто у односу на улагања реализована у првом кварталу 2023. године. Поред тога, фокус НИС-а био је на планском капиталном ремонту у Рафинерији нафте Панчево и на обезбеђивању довољних залиха горива како би се осигурало уредно снабдевање тржишта.

2024-04-27 18:13:03

Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином
Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином

Епархија донела Резолуцију на свом годишњем Сабору и послала јасну поруку Влади Србије

2024-04-26 12:09:09

Василиј Небензја: Русија и Србија су братске земље, чинићемо све за трајни мир на Балкану
Василиј Небензја: Русија и Србија су братске земље, чинићемо све за трајни мир на Балкану

Лобирање за резолуцију Генералне скупштине УН о „геноциду” у Сребреници је још један покушај Запада да изврши притисак и покори Србе из БиХ, а уз њих и све остале

2024-04-21 15:56:26

Каволи: НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ, довешћемо више тешке опреме
Каволи: НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ, довешћемо више тешке опреме

Врховни командант НАТО снага за Европу и заповедник европске команде америчке војске Кристофер Каволи изјавио је да је НАТО донео одлуку да појача резервне снаге унутар мисије на Косову и Метохији (КФОР) и у Босни и Херцеговини (Мисија ЕУФОР Алтеа).

2024-04-18 11:32:28

Изјаве Милошевића и Лукашенка после разговора у Београду 14. априла 1999.
Изјаве Милошевића и Лукашенка после разговора у Београду 14. априла 1999.

Навршило се округло 25 година, од када је 14. априла 1999, у јеку НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, у пријатељску посету Београду дошао председник Белорусије Александар Лукашенко.

2024-04-16 20:48:09

Хрватска полиција пресрела возило Ђорђа Милићевића, забрањен му улазак у Јасеновац
Хрватска полиција пресрела возило Ђорђа Милићевића, забрањен му улазак у Јасеновац

Министру у Влади Србије задуженом за односе са дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да запали свећу и положи цвеће на споменик жртвама усташког логора Јасеновац. Рекли су ми да не могу у Јасеновац „тек тако” јер сам штићено лице, изјавио Милићевић и додаје да није приметио да је штићено лице док је био у Пакленици. Упутићемо најоштрији протест Хрватској, изјавио је први потпредседник Владе Ивица Дачић.

2024-04-14 22:44:38

Осма сезона програма „NIS CALLING“
Осма сезона програма „NIS CALLING“

Нова прилика за студентску праксу у НИС-у

2024-04-12 16:39:45

Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС
Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС

Универзитет одбране у Београду и компанија НИС потписали су Меморандум о сарадњи у области образовања, истраживања и трансфера знања. Циљ ове сарадње је успостављање партнерских односа који могу значајно да допринесу повезивању научног, образовног и стручног рада Универзитета са пословним активностима НИС-а.

2024-04-11 21:32:48

Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство
Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство

Феномен руског добровољачког покрета на територији бивше СФРЈ с почетка деведесетих прошлог века, органски се сјединио са славном традицијом руске војске. Руске патриоте не само да су притекле у помоћ братском народу у тешким временима, већ су бранили и част своје земље и свог народа, показујући целом свету да Руси не напуштају своје у рату, без обзира што су Срби од стране Запада проглашени за „лоше момке“, и што им је званични Кремљ ускратио подршку. Као што рекосмо, Срби су били сами у том рату, без савезника, док су Хрвати, а потом и Муслимани, уживали апсолутну подршку Запада. Распадом СССР, Русија је пролазила кроз можда и најтежи период у својој модерној историји, али ни то није успело да спречи да у помоћ Србима притрче руски добровољци.

2024-04-06 14:51:39

Протестно писмо поводом неоусташких идеја у српској академској јавности
Протестно писмо поводом неоусташких идеја у српској академској јавности

Изражавамо најдубље огорчење због недостојног поступања дела академске јавности који је протеклих дана стао у одбрану...

2024-04-01 21:42:50

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: