Изјаве Милошевића и Лукашенка после разговора у Београду 14. априла 1999.

Објављено: 16.04.2024.год.

Навршило се округло 25 година, од када је 14. априла 1999, у јеку НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, у пријатељску посету Београду дошао председник Белорусије Александар Лукашенко.


Након срдачног сусрета испред Белог двора, председници Милошевић и Лукашенко извршили су смотру почасног батаљона Гарде Војске Југославије. Затим су су започели званични разговори након којих су се два лидера обратила бројним домаћим и страним новинарима.

Милошевић је изјавио следеће:

„Најпре да изразим велико задовољство због посете председника Белорусије господина Лукашенка, чији долазак у Београд на челу државне делегације Белорусије ми оцењујемо као знак велике солидарности белоруског народа и руководства Белорусије са народом Југославије у ово тешко време, када је Југославија, читава наша земља, изложена злочиначкој агресији НАТО-а.

Та агресија правда се бригом о људским правима, а крше се сва људска права и све норме међународног правног поретка. Да иронија буде већа, говори се о правдању ескалирања агресије због кредибилитета, како кажу, НАТО-а. Ја не верујем да постоји и један човек на земљиној кугли који сматра да се кредибилитет стиче убијањем. Убијањем се може стицати само кредибилитет убица.

У овој агресији којој смо изложени, ми имамо само један излаз, а то је да своју земљу бранимо. Ја желим да кажем у име свих грађана наше земље да ћемо ми своју земљу одбранити.

Што се тиче политичког решења проблема на Косову и Метохији, ми сматрамо да је политичко решење једини могући пут изласка из кризе која тамо постоји. Наша позиција је да се само мирним путем, политичким процесом, могу обезбедити стабилан и праведан мир, решења која ће бити праведна, хумана, за све националне заједнице, за све грађане који живе на Косову и Метохији. Ви добро знате да је наш принципијелни прилаз заснован на принципу равноправности грађана и равноправности националних заједница. То значи – наш прилаз је мултиетнички, мултикултурни, мултирелигијски. Дакле, прилаз који подједнако води рачуна о свим грађанима и свим националним заједницама на Косову и Метохији, без обзира на њихову националност или њихову вероисповест и било какво друго етничко опредељење. Зато је апсурд да на крају двадесетог века било ко у цивилизованом свету може да се колеба између тог приступа – мултиетничког, мултикултурног, мултирелигијског – и једног нацистичког приступа који фаворизује једну нацију и жели да је наметне као господара свих других националности.

Ми верујемо да ће овакав прилаз, који има у виду равноправност свих националних заједница, бити основа за праведно и трајно решење на Космету. На тој основи ми водимо политички процес и на тој основи воде се разговори између представника влада Србије и СРЈ са представницима косметских Албанаца. Сматрамо да ти разговори треба да буду директни. Они се, као што знате, већ и воде директно и сматрамо да ће само на тај начин, дакле, директним разговорима између оних представника националних заједница који живе на Косову, моћи да се на прави начин реше проблеми на Косову и Метохији. Проблеме треба да реше људи који живе у тој покрајини, а не неко са стране било каквим наметањем решења.

Наше опредељење је мир, наше опредељење је равноправност људи и равноправност националних заједница. На том опредељењу ми ћемо истрајати. Сматрамо да је право и правда и на једном и на другом опредељењу на нашој страни. Сматрамо да је већа подршка читавог слободољубивог света оваквом нашем опредељењу.
 

САВЕЗ РУСИЈЕ, БЕЛОРУСИЈЕ И ЈУГОСЛАВИЈЕ

Желео бих да кажем да смо председник Лукашенко и ја имали прилике да подробно размотримо питања која се тичу Савеза Русије, Белорусије и Југославије. Вама је добро познато да је наш савезни парламент на заједничкој седници оба већа, без иједног гласа против, донео одлуку о приступању СРЈ Савезу Русије и Белорусије. Ја сам данас председнику Лукашенку уручио званична писма упићена њему, у својству председника Белорусије, али и у својству председавајућег Савета Русије и Белорусије, те званично писмо за председника Руске Федерације Бориса Николајевича Јељцина.

Ја очекујем од председника Лукашенка и председника Јељцина да се поступак којим се тај савез реализује спроведе у складу са интересима народа три земље и у складу са опредељењима која из тог проистичу. Оцењујемо обојица да је то један велики историјски корак у интересу развоја стабилности, безбедности, економског, културног, технолошког и сваког другог развоја на прагу новог века. Верујемо да ће тај савез показати своју виталност у годинама које долазе и на почетку века који је пред нама.

На крају желим да кажем да смо разговоре водили и о текућим међусобним економским односима, који су врло интезивни и имају сталну узлазну путању, у чему смо постигли и одговарајуће конкретне договоре у разговорима које су водили надлежни министри, који су чланови делегација на обе стране.

Желим на крају да захвалим председнику Лукашенку на овој посети, на великој подршци, на израженом пријатељству, солидарности и да изразим уверење у нашу заједничку будућност Европе без наметања диктата, Европе слободних грађана и Европе равноправности. Ми ћемо се заједнички за такву Европу борити, јер она подједнако припада свим народима и земљама које је сачињавају.“ 

Потом се новинарима обратио председник Лукашенко:

„Наш циљ је био да допринесемо мирном решењу овог сукоба, у складу са циљевима председника Милошевића и надама југословенских народа. Ја сам се апсолутно у то уверио да председник Милошевић жели решење ових проблема, и уопште свих проблема, само мирним путем.

Најважнији резултат данашњег сусрета је што сам сазнао и уверио се, и за оне са којима ћу касније разговарати, где је граница преко које Југославија никад неће одступити идући ка компромису у решавању југословенске кризе. Могу отворено да кажем да је тај став Југославије садржан у следећем: Југославија је спремна да прими на територију Косова цивилне посматраче Организације Уједињених нација из држава које нису биле повезане са агресијом на Југославију. Значи цивилна лица, а не припадници војних, полицијских или полувојних формација из држава НАТО, које данас учествују у бомбардовању Југославије.

Према томе, то је граница преко које Југославија никад неће одступити и председник Југославије је одговорио на сва моја питања, која можда нису увек била коректна, али ја као пријатељ имао сам право да их поставим. Поново подвлачим да се ново састоји у томе што је председник Милошевић одредио ту границу преко које он и његов народ никад неће одступити – то је целовитост Југославије, једнакост свих грађана који живе и који су живели на територији Југославије, то је учешће цивилних лица у посматрању извршења политичког процеса на Косову и Метохији, без учешћа оних земаља који бомбардују Југославију.

Ми се са размевањем односимо према овоме ставу и у наредним данима размотићемо све предлоге које је изложио председник Милошевић у разговору с белоруском и руском страном, јер током ове посете ја сам предстаљао и став Руске Федерације, чији су ме председник и премијер замолили да  пренесем југословенској страни, што сам ја и урадио.“

 

На крају треба подсетити да је приликом доласка белоруског председника Лукашенка у Београд, НАТО одбио да му нису гарантује безбедност. Упркос томе, авион се са делегацијом Белорусије се ипак упутио за Београд, а током шесточасовне посете два пута су одјекивале сирене за ваздушну опасност. Белоруски лидер је такође посетио војну болницу и обишао објекте који су страдали од НАТО бомби.

 

Припремио: Душан Опачић – Братство


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Захарова: Антисрпска резолуција о Сребреници је покушај прекрајања историје у корист Запада и опасност за Балкан

Данас је руско МИП објавило писмени Коментар свог званичног представника Марије Захарове у вези са усвајањем резолуције Генералне скупштине УН о Међународном дану сећања на „геноцид“ у Сребреници. Српско-руско братство преноси коментар у целини:

Патријарх Кирил ожалошћен и огорчен због забране уласка Патријарха Порфирија на КиМ
Патријарх Кирил ожалошћен и огорчен због забране уласка Патријарха Порфирија на КиМ

Патријарх московски и целе Русије Кирил прокоментарисао је забрану уласка патријарха српског Порфирија на Косово и Метохију изјавивши да је у питању „непријатељски чин“.

2024-05-19 14:38:01

Украјина користи све своје могућности да претвори Србију у платформу за преговоре са Русијом
Украјина користи све своје могућности да претвори Србију у платформу за преговоре са Русијом

Украјинска војска се суочава са значајним потешкоћама у обуздавању руске офанзиве, док Кијевски партнери покушавају да украјинској војсци обезбеде довољно оружја. Француска радиостаница Еurope 1 је саопштила да европски политичари појачали су притисак на украјинске власти да пристану на преговоре са Русијом. У исто време Владимир Зеленски настоји да пронађе нове платформе за мировни процес.

2024-05-17 17:50:58

Трампов зет ће изградити хотел на генералштабу који је бомбардовао НАТО – РТ
Трампов зет ће изградити хотел на генералштабу који је бомбардовао НАТО – РТ

Инвестициона група на челу са Џаредом Кушнером склопила је посао за изградњу хотела у Београду вредног 500 милиона долара

2024-05-17 11:24:49

Захарова: Надамо се да је нова влада Србије спремна на јачање нашег стратешког партнерства – ми смо спремни! Опрезно са Кијевом! – Братство
Захарова: Надамо се да је нова влада Србије спремна на јачање нашег стратешког партнерства – ми смо спремни! Опрезно са Кијевом! – Братство

Марија Захарова је на данашњем редовном брифингу била у прилици да одговори на чак три питања везана за Србију – једно о новој влади Србије и два о односима Београд-Кијев. Доносимо у целини сва три питања и одговора.

2024-05-15 22:35:42

Састанак првих дама или тајни преговори?
Састанак првих дама или тајни преговори?

Жена председника Украјине Олена Зеленска стигла је 12. маја у Београд. Посета је одржана у друштву супруге председника Србије Тамаре Вучић. Жене су пратили министри спољних послова Србије и Украјине Марко Ђурић и Дмитриј Кулеба, као и амбасадор Украјине у Београду Владимир Толкач.

2024-05-14 01:31:18

Доживите G-Drive #такомоћно картинг искуство
Доживите G-Drive #такомоћно картинг искуство

Чекамо те на другој трци картинг шампионата!

2024-05-11 01:28:00

ОЕБС: Заједничка изјава Русије, Србије и 8 земаља ЗНД поводом Дана Победе
ОЕБС: Заједничка изјава Русије, Србије и 8 земаља ЗНД поводом Дана Победе

Изјава делегација у ОЕБС-у Републике Азербејџан, Републике Белорусије, Републике Јерменије, Републике Казахстан, Киргиске Републике, Руске Федерације, Републике Србије, Републике Таџикистан, Туркменистана и Републике Узбекистан. Поводом 79. годишњице Победе над нацизмом у Другом светском рату

2024-05-10 13:14:27

9. мај и Бесмртни пук у Нишу - Братство
9. мај и Бесмртни пук у Нишу - Братство

Дан велике победе над нацизмом обележен је свечано у Нишу полагањем венаца на споменик Совјетским војницима испред концентрационог логора Црвени Крст, уз звуке марша “Прощание Славянки» и извођење химни Руске Федерације и Србије.

2024-05-09 20:05:41

Кина подржава Србију у одбрани свог суверенитета по питању Косова – Си
Кина подржава Србију у одбрани свог суверенитета по питању Косова – Си

Си Ђинпинг је боравио у државној посети Србији 7. и 8. маја

2024-05-08 20:15:53

Нека светлост нашег челичног пријатељства засија на путу сарадње Кине и Србије
Нека светлост нашег челичног пријатељства засија на путу сарадње Кине и Србије

Ауторски текст председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга за „Политику”

2024-05-07 16:38:34

Еколошко Потемкиново село: Каменолом у Рашчићима
Еколошко Потемкиново село: Каменолом у Рашчићима

Мештани села Рашчићи код Ивањице годинама безуспешно покушавају да реше проблем буке и загађења који су директна последица рада каменолома у власништву фирме „Путеви“ Ивањица.

2024-05-05 22:35:24

Циљ да се сломе Срби још траје – Лавров
Циљ да се сломе Срби још траје – Лавров

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров изјавио је у интервјуу за Алтернативну телевизију да је циљ да се Срби сломе још увијек траје.

2024-05-05 22:28:17

Преминуо пуковник Златан Црналић
Преминуо пуковник Златан Црналић

Пуковник Златан Црналић, један од преживјелих пилота који су оборени изнад Новог Травника у фебруару 1994. године, преминуо је данас у 61. години након краће и тешке болести

2024-05-05 12:32:10

Захарова: НАТО је одговоран за страдања у Југославији – и за Сребреницу, а дан сећања на све жртве геноцида већ постоји
Захарова: НАТО је одговоран за страдања у Југославији – и за Сребреницу, а дан сећања на све жртве геноцида већ постоји

На редовном брифингу одржаном 3. маја 2024. године, званични представник МСП Русије Марија Захарова одговорила је на питање о предлогу резолуције ГС УН о Сребреници. Доносимо цео текст питања и одговора.

2024-05-03 21:12:27

Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године
Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године

У првом кварталу 2024. године фокус НИС-а био је на наставку и повећању обима инвестиционог циклуса започетог прошле године. Тако је у развојне пројекте инвестирано 10,5 милијарди динара, што је повећање од 62 одсто у односу на улагања реализована у првом кварталу 2023. године. Поред тога, фокус НИС-а био је на планском капиталном ремонту у Рафинерији нафте Панчево и на обезбеђивању довољних залиха горива како би се осигурало уредно снабдевање тржишта.

2024-04-27 18:13:03

Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином
Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином

Епархија донела Резолуцију на свом годишњем Сабору и послала јасну поруку Влади Србије

2024-04-26 12:09:09

Василиј Небензја: Русија и Србија су братске земље, чинићемо све за трајни мир на Балкану
Василиј Небензја: Русија и Србија су братске земље, чинићемо све за трајни мир на Балкану

Лобирање за резолуцију Генералне скупштине УН о „геноциду” у Сребреници је још један покушај Запада да изврши притисак и покори Србе из БиХ, а уз њих и све остале

2024-04-21 15:56:26

Каволи: НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ, довешћемо више тешке опреме
Каволи: НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ, довешћемо више тешке опреме

Врховни командант НАТО снага за Европу и заповедник европске команде америчке војске Кристофер Каволи изјавио је да је НАТО донео одлуку да појача резервне снаге унутар мисије на Косову и Метохији (КФОР) и у Босни и Херцеговини (Мисија ЕУФОР Алтеа).

2024-04-18 11:32:28

Изјаве Милошевића и Лукашенка после разговора у Београду 14. априла 1999.
Изјаве Милошевића и Лукашенка после разговора у Београду 14. априла 1999.

Навршило се округло 25 година, од када је 14. априла 1999, у јеку НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, у пријатељску посету Београду дошао председник Белорусије Александар Лукашенко.

2024-04-16 20:48:09

Хрватска полиција пресрела возило Ђорђа Милићевића, забрањен му улазак у Јасеновац
Хрватска полиција пресрела возило Ђорђа Милићевића, забрањен му улазак у Јасеновац

Министру у Влади Србије задуженом за односе са дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да запали свећу и положи цвеће на споменик жртвама усташког логора Јасеновац. Рекли су ми да не могу у Јасеновац „тек тако” јер сам штићено лице, изјавио Милићевић и додаје да није приметио да је штићено лице док је био у Пакленици. Упутићемо најоштрији протест Хрватској, изјавио је први потпредседник Владе Ивица Дачић.

2024-04-14 22:44:38

Осма сезона програма „NIS CALLING“
Осма сезона програма „NIS CALLING“

Нова прилика за студентску праксу у НИС-у

2024-04-12 16:39:45

Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС
Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС

Универзитет одбране у Београду и компанија НИС потписали су Меморандум о сарадњи у области образовања, истраживања и трансфера знања. Циљ ове сарадње је успостављање партнерских односа који могу значајно да допринесу повезивању научног, образовног и стручног рада Универзитета са пословним активностима НИС-а.

2024-04-11 21:32:48

Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство
Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство

Феномен руског добровољачког покрета на територији бивше СФРЈ с почетка деведесетих прошлог века, органски се сјединио са славном традицијом руске војске. Руске патриоте не само да су притекле у помоћ братском народу у тешким временима, већ су бранили и част своје земље и свог народа, показујући целом свету да Руси не напуштају своје у рату, без обзира што су Срби од стране Запада проглашени за „лоше момке“, и што им је званични Кремљ ускратио подршку. Као што рекосмо, Срби су били сами у том рату, без савезника, док су Хрвати, а потом и Муслимани, уживали апсолутну подршку Запада. Распадом СССР, Русија је пролазила кроз можда и најтежи период у својој модерној историји, али ни то није успело да спречи да у помоћ Србима притрче руски добровољци.

2024-04-06 14:51:39

Протестно писмо поводом неоусташких идеја у српској академској јавности
Протестно писмо поводом неоусташких идеја у српској академској јавности

Изражавамо најдубље огорчење због недостојног поступања дела академске јавности који је протеклих дана стао у одбрану...

2024-04-01 21:42:50

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: