Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство

Објављено: 27.01.2024.год.
Фото: МИП РФ

На редовном брифингу 26. јануара 2024. Марија Захарова је имала два унапред припремљена излагања о нама, која се односе на годишњицу Рачка и данашњу репресију против Срба на КиМ


О 25. годишњици догађаја у Рачку 1999. године

Ове године се навршава 25 година од бомбардовања Савезне Републике Југославије (24. март – 10. јун 1999.). Уочи тужне годишњице варварског изживљавања Запада, предвођеног Сједињеним Државама, над сувереном државом, желимо још једном да подсетимо на један од бројних провокативних аката које је НАТО починио током југословенске кризе 1990-их. Реч је о монтираном инциденту у косовском Рачку, који је послужио као повод за масовну војну операцију против Југославије уз кршење свих принципа међународног права.

Подсећам на хронологију. 15. јануара 1999. године, покушавајући да приведу групу терориста “Ослободилачке војске Косова” (“ОВК”) који су се утврдили у Рачку, српски припадници органа реда су били изложени оружаном нападу и, поступајући стриктно по закону, узвратном ватром ликвидирали више од четрдесет бојовника. Међутим, одмах на подстицај шефа Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Американца Вилијама Вокера измишљена је другачија верзија онога што се догодило. У верзији западне пропаганде, албански терористи су се убрзо претворили у „цивиле“, а српске снаге безбедности у „немилосрдне убице“ које су наводно починиле масакр над „недужним цивилима“. Ти догађаји су детаљно описани у документарном филму Радио телевизије Србије. Тај филм је доступан са руским преводом. Важно је напоменути да су фински експерти патолози накнадно разоткрили инсценацију у Рачку, која је коришћена да се оправда агресија НАТО-а, чињеницама „при руци“ – на пример, рупе на одећи нису се поклапале са ранама на телима убијених. Тај случај је истражен до таквих детаља. Доказано је да су погинуле у цивилну одећу преобукли бојовници “Ослободилачке војске Косова”. Међутим, западна пропаганда је инцидент у Рачку прогласила чином геноцида који захтева „неодложну реакцију“. Замислите колико је брзо све то било „скувано“. Уследила је вишенедељна информативна „артиљеријска припрема“. Колико често ми ово виђамо? Много пута се то поновило и у другим регионима света – Ираку, Либији, Украјини итд. А све је то било подлога за спровођење војне операције против Југославије.

Услед НАТО бомбардовања Југославије 1999. године погинуло је неколико хиљада људи, укључујући стотине деце. Земља је претрпела економску штету од много милијарди долара. НАТО снаге су на територију Србије у ​​пројектилима бациле 15 тона осиромашеног уранијума. И знате ли шта је смешно? Сада западњаци (пре свега Британија), који испоручују на територију Украјине пројектиле са осиромашеним уранијумом, кажу да је он практично безопасан, да су то готово „дивни витамински комплекси“, који се, по свему судећи, могу користити као ђубриво. Србија памти и зна шта је осиромашени уранијум, јер је после бомбардовања заузела прво место по броју оболелих од рака у Европи.

Русија доследно подржава српске пријатеље у откривању истине о чину војне агресије на Југославију 1999. године. Доприносимо ширењу тих информација светској заједници.

„Колективни Запад“, на челу са САД, данас наставља да користи најпрљавије методе информационог рата против оних земаља које се противе западном неоколонијализму. Фејкови о наводним ратним злочинима руске војске у Бучи слични су онима који су се ширили у вези са догађајима у Рачку. Ништа ново, исти стил, иста стратегија. Прича о ратним злочинима у Бучи је потпуно измишљена, а Русија има доказе за то, што је показао руски представник у УН. Као и у случају Србије 1999. године, циљ свега је стварање неопходне информационе позадине за правдање злочиначких радњи кијевског режима.


О антисрпским репресијама на Косову

Положај Срба на Косову постаје критичан. У питање је доведено и само њихово постојање у родном крају. Али уместо да звони на узбуну, Запад окреће главу од проблема. На фону демонстративног ћутања САД и Европске уније, „власти“ косовских Албанаца, у духу себи својствене пећинске србофобије, напредују на свим фронтовима: у сфери безбедности, правосуђа, економије, културе.

Постављам питање Бриселу и Вашингтону: ви сте говорили да сте гарант мирне егзистенције, да свој косовски пројекат држите „под својим окриљем“, да Срби немају чега да се плаше? Шта сте недавно поручивали Београду? Рекли сте: „Прихватите антируске санкције, потпишите све против Русије, солидаришите се са антируском политиком и мир је на дохват руке. А сада питање, које није нимало реторичко. Замислите шта би сада било са Србијом, укључујући на економском, хуманитарном, социјалном, моралном, етичком плану, да се тада (пре годину или годину и по дана) Србија поколебала и издала Русију? Не би било исто као сада, када видимо како Србе тлаче, него много горе. Србија би сама себе одсекла од историјске помоћи коју јој Русија увек пружа. На то се кладио Запад, говорећи о фантастичној економској и финансијској помоћи која би „као киша“ падала на српско тло, само да се они одрекну од Русије. Запамтите то. То је пример „за векове” ​​да би се разумело како функционише Запад.

Према подацима Београда, прошле године је на Косову извршено 178 етнички мотивисаних напада на Србе, укључујући децу, и њихову имовину. Од када је радикална националистичка партија “Самоопредељење” дошла на власт 2021. године, забележено је укупно око пет стотина (458) таквих инцидената. Због непријатељске атмосфере, 10% тамошњих Срба (12 хиљада људи) било је принуђено да напусти покрајину.

Такозвани „премијер“ Курти започео је незаконита хапшења Срба као освету за њихово учешће у мирним протестима и за њихове ставове. На његов подстицај штанцују се кривични поступци за „ратне злочине” које су Срби наводно починили током сукоба на Косову. Под измишљеним изговором потраге за оружјем и кријумчарењем, у срединама насељеним Србима редовно се врше рације од стране приштинских „специјалаца“. Више од седам месеци је делује ембарго на увоз робе са ознаком „произведено у Србији“. Наставља се противзаконито отуђење имовине, која припада Србима и њихово истискивање из административних структура и јавних предузећа.

У настојању да деморалишу локалну српску заједницу, Косовари пресецају све кораке ка консолидацији њеног правног статуса. Главни задатак Куртија је да поништи своју обавезу оснивања Заједнице српских општина. Питање Бриселу: ви сте гарантовали да се то неће догодити? Шта сада желите да поручите Београду и Србима? Одатле је и цинична Куртијева логика: да се ослободиш од њеног стварања, потребно је ослободити се од Срба.

Курти је намеравао да забрани финансијске трансакције у српским динарима, укључујући трансфере из Београда за исплату пензија и додатака и затвори филијале српске државне банке “Поштанска штедионица”.

Ни на шта вас то не подсећа? Тако функционишу Запад и кијевски режим. Овако су се понашали Зеленски и Порошенко према становницима Донбаса, када им нису дали могућност чак ни да примају легалне пензије. Блокирали су све финансијске институције. Затим је на исти начин Запад блокирао финансијске институције и могућности Русији да врши плаћања и прима финансијска средства. Исти рукопис и исти циљ.

Курти такође планира да комплетну „полицију“, а не само „специјалне снаге“, наоружа аутоматским оружјем са дугим цевима и уведе обавезно служење војног рока до 2028. године, као део трансформације „Косовских безбедносних снага“ у „војску“, супротно Резолуцији Савета безбедности 1244. Шта Запад каже о потреби поштовања међународног права? Да ли сте чули од сталног представника САД у УН да су акције Косова, које признају као државу, супротне тој самој резолуцији, баш том међународно-правном документу? Шта би могло бити очигледније? Или стални представник САД није чуо да постоји таква резолуција? Јасно је да је један од циљева те мере – да се војно способни Срби натерају да напусте покрајину.

Пооштрен је курс албанизације српске духовне баштине на Косову. Узурпирају се верски објекти, древне православне цркве се проглашавају католичким, преписује се духовна историја Косова и Метохије у покушају да се Албанци представе као првобитно хришћанско становништво, а Срби као освајачи који су наводно присвојили „туђе“ цркве и манастире. Зар вас то опет ни на шта не подсећа? Баш тако сада делује кијевски режим, који измишља непостојећу цркву, оцрњује постојећу, прогања оне који се не одричу догми? Не делује ли тако кијевски режим по налогу Запада, отимајући њихове цркве православнима, не дозвољавајући им да присуствују богослужењима, и пуштајући непознате људе у ове отете цркве. Не могу их назвати чак ни расколницима. То нема никакве везе са расколништвом. То је нешто демонско.

Американци и Европљани подстичу етничко чишћење које је покренуо „премијер“, награђујући Приштину безвизним путовањем у шенгенски простор и промовишући пријаву за чланство у Савету Европе. Све оно што су користили у односу на Украјину и многе друге земље, прво под фирмом неких „бонуса“, ​​терајући их да спроводе своју америчку западну политику, затим дајући им такве „поклоне“, а после тога – ради са земљом и народом шта год хоћеш.

У нади да ће мирно решавање извући из ћорсокака у који су га сатерали Курти и Запад, Београд је пристао на тешке компромисе о регистарским таблицама аутомобила и снабдевању електричном енергијом северног Косова. Треба пажљиво пратити да ли ће Приштина искористити тај гест за додатно угњетавање неалбанског становништва. Такав развој догађаја требало би да отрезни оне који говоре о способности Куртија да преговара и окривљују Србе за застој у дијалогу. То није проблем и није кривица Срба. Њихова је несрећа што им Запад бесконачно нешто обећава и никада то не испуњава, већ увек ради управо супротно.

Само стриктно поштовање споразума које су стране потписале, пре свега у вези са Заједницом српских општина, у строгим оквирима фундаменталне Резолуције 1244 Савета безбедности УН, може да обезбеди стабилно и праведно решење.Извор: srbratsvo.ru


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Поводом Дана браниоца Отаџбине у Београду одата пошта палим херојима – Братство

Поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине, у Београду је одржана традиционална церемонија полагања венаца и одавања почасти руским борцима који су положили своје животе у борби за слободу.

Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје
Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје

Између две земље најважније је „разумевање душа и срца“, нагласио је амбасадор

2024-02-21 00:25:23

Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске
Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске

На конкурс се могу пријавити кандидати који ће до краја 2024. године навршити до 27 година, и имају диплому основних академских студија цивилних факултета

2024-02-20 23:55:26

Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство
Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство

Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је на посљедњем форуму у Давосу да праћење политике санкција Европске Уније није донијело држави никакву корист. Можемо ли очекивати да Црна Гора може укинути санкције Руској Федерацији или макар престане да подржава нове пакете?

2024-02-19 11:08:42

Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи
Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи

Редакција Востока ће овај случај пратити, те обавештавати јавност о овом инциденту

2024-02-19 00:12:40

Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН
Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, заједно са свим дипломатама Амбасаде Руске Федерације у Београду, данас је на Новом гробљу у Београду, положио венац на гроб Николаја Хартвига, руског изасланика у српској престоници пред почетак Првог светског рата. Повод за церемонију је 10. фебруар, Дан дипломате Русије, а традиционално се обележава сваке године откако је председничким указом 2003. године установљен као професионални празник.

2024-02-09 19:49:47

Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство
Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство

На редовном брифингу 26. јануара 2024. Марија Захарова је имала два унапред припремљена излагања о нама, која се односе на годишњицу Рачка и данашњу репресију против Срба на КиМ

2024-01-27 12:16:41

НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години
НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години

Компанија НИС наставила је да улаже у развој и модернизацију малопродајне мреже пуштањем у рад четири нове и шест модернизованих бензинских станица у Србији током 2023. године. Нa тај начин НИС је потврдио статус лидера на домаћем тржишту нафтних деривата, а укупан обим улагања у протеклој години износио је 15 милиона евра.

2024-01-22 15:48:04

САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ
САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ

Прелет борбеног авиона требало је да покаже посвећеност Вашингтона Босни и Херцеговини

2024-01-08 21:16:44

ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар
ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар

У Србији избија скандал због процурелих докумената према којима државни Телеком Србија тајно продаје своју стратешку имовину медијској компанији Јунајтед медија. Конгломерат, који су створили стручњаци ЦИА-е уз финансијску помоћ британских инвеститора, буквално је за само деценију стекао главне регионалне медије и откупио велики део провајдера на Балкану. Захваљујући оваквим манипулацијама, иако Србија није чланица Европске уније и није увела антируске санкције, руски медији већ подлежу цензури.

2024-01-02 23:46:45

Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова
Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова

Марија Захарова је истакла да Срби знају своју историју и да је „никада, за разлику од Украјине, нису напустили“

2023-12-29 16:56:52

МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани
МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани

Покрет „Ми - Глас из народа“ указује да режим Српске напредне странке и прозападна опозиција синхронизију своје активности и акције како би прикрили издајничке потезе према Косову и Метохији. Они такође наводе да СНС и СПС од 2012. године воде политику одрицања од Косова и Метохије.

2023-12-27 08:19:00

Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду
Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду

Скоро четврт века касније, поново видимо како САД и Европа не прихватају резултате избора на којима је српска опозиција несрећно подбацила. Због тога су почели да доводе масе на протесте на трг у центру Београда.

2023-12-26 23:22:01

Запад поставља Србији ултиматум да изабере \'било шта осим Русије\' – Захарова
Запад поставља Србији ултиматум да изабере 'било шта осим Русије' – Захарова

Према речима Марије Захарове, раније је Украјина била увучена у исти модел „ми-или-они” и сва упозорења су игнорисана

2023-12-26 14:08:18

Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео
Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео

Наш став о коалицијама на нивоу Београда остаје непромењен – не улазимо ни са ким у коалиције, а немири у престоници нису били покушај Мајдана, већ само „штих проба“ тврди за „Спутњик“, др Бранимир Несторовић који је тако демантовао да је објавио на Твитеру да је почео Мајдан јер он и нема налог на тој друштвеној мрежи.

2023-12-25 23:48:47

Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва
Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва

Употреба техника примењених током пуча на Мајдану у Украјини била је „очигледна“, тврди портпаролка Министарства спољних послова

2023-12-25 15:05:44

Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску
Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску

После јучерашњег реаговања Путина, главна уредница РТ и медијске групе „Русија севодња“ Маргарита Симоњан открива да ће се телевизија РТ од следеће године на српском језику емитовати и у Републици Српској, и целој БиХ

2023-12-15 11:55:36

Нема будуће владе без Националног окупљања
Нема будуће владе без Националног окупљања

„Србијо, ми смо трубе твоје победе“, поручила је на завршној конвенцији прва на листи Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски

2023-12-14 15:05:28

Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике
Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике

На брифингу званичног представника Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, одржаном у Москви, 12.12.2023, међу унапред одређеним темама, односно званичним ставовима руске дипломатије, изнет је коментар поводом годишњице потписивања Дејтонског споразума. У делу намењеном за одговоре на новинарска питања, Захарова је на молбу РТ Балкан дала коментар развоја српско-руских односа у контексту предстојећих избора у Србији. Овде доносимо комплетан превод изнетог на обе теме, на основу званичног стенограма.

2023-12-13 14:30:37

Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“
Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“

Настојећи да пружи допринос обнови Лиманског парка након летошњих олуја, , компанија НИС подржала је реализацију акције „Садимо сада за будућност Новог Сада“.

2023-12-12 19:21:49

Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом
Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом

Лидери Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић, одржали су на маргинама заседања ОЕБС-а у Скопљу састанак са високом функционерком Министарства спољних послова Русије, Маријом Захаровом

2023-12-02 23:06:21

Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС
Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС

Говор министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на 30. заседању Министарског савета ОЕБС-а, Скопље, 30. новембра 2023.

2023-11-30 18:40:18

НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге
НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге

Компанија НИС и Банка Поштанска штедионица представиле су данас на бензинској станици „Нови Београд“ заједнички портфолио дигиталних услуга које су током последњих пет гoдина значајно допринеле унапређењу корисничког искуства на малопродајним објектима НИС-а. Иновативни пројекти омогућили су једноставна, брза и поуздана решења приликом плаћања производа и услуга на више од 300 НИС Петрол и Гаспром бензинских станица широм Србије.

2023-11-29 21:50:25

Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу
Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу

Говорећи на конференцији за медије Националног окупљања испред рушевина зграде Генераштаба, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, Ђурђевић-Стаменковски каже да је крајњи циљ Столтенберга да уведе Србију у НАТО, односно да појача НАТО присуство у Србији

2023-11-22 23:43:48

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: