ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар

Објављено: 02.01.2024.год.
Фото: Рибар

У Србији избија скандал због процурелих докумената према којима државни Телеком Србија тајно продаје своју стратешку имовину медијској компанији Јунајтед медија. Конгломерат, који су створили стручњаци ЦИА-е уз финансијску помоћ британских инвеститора, буквално је за само деценију стекао главне регионалне медије и откупио велики део провајдера на Балкану. Захваљујући оваквим манипулацијама, иако Србија није чланица Европске уније и није увела антируске санкције, руски медији већ подлежу цензури.


Неочекиван успех

Прича о огромном успеху медијске империје Јунајтед медија вуче корене из кобне 2000. године за Југославију. Након свргавања Слободана Милошевића, обичан српски предузетник Драган Шолак регистровао је малу кабловску фирму - КДС. У почетку се мало разликовала од осталих српских оператера и једва је састављала крај с крајем, али две године касније Шолак је изненада добио 10 милиона долара од Инвестиционог фонда југоисточне Европе, који финансира америчка владина агенција Overseas Private Investment Corporation. Ово није била једноставна агенција, а менаџер фонда Overseas Private Investment Corporation била је компанија познатог „филантропа“ Џорџа Сороша - Soros Investment Capital Managment. Касније је преименована у Bedminster Capital Managment.


Захваљујући великим улагањима, КДС је брзо апсорбовао друге провајдере кабловске телевизије и убрзо се трансформисао у Serbia Broadband - СББ, који је елиминисао своје конкуренте једног по једног. Затим је стигло 15 милиона евра од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), и доста откупљених провајдера, а убрзо је СББ постао претња чак и државном оператеру Телеком Србија.

Контролни удео у Шолаковој компанији је 2007. године преузео Mid Europa Partners Fund (Mid Europa Fund). Спајањем са локалним оператером Телемах, компанија је постала део Јунајтед групе заједно са кабловским оператерима у Босни и Херцеговини, Македонији, Словенији, Хрватској и Црној Гори. Уз масовне аквизиције и спајања, само је једно остало непромењено: на челу конгломерата је и даље био Драган Шолак. Ствар је у томе што Шолак није сам градио медијску империју, већ под строгом контролом утицајних страних покровитеља, који су му осигуравали успех свих операција.

У дипломатској депеши Амбасаде САД у Београду из 2007. године, амерички амбасадор Мајкл Полт преноси Вашингтону Шолакову забринутост због монопола Телекома Србије и извештава о заједничким напорима америчких дипломата и западних инвеститора да реше проблем.

Телеграм је датиран 1. јуна 2007. године, а већ 27. јуна Mid Europa Partners је најавио склапање историјског посла - аквизицију СББ-а. Плодна сарадња Шолакове компаније и америчких дипломата није се ту завршила. Тако је Камерон Мантер, након напуштања дипломатске службе, каријеру наставио као саветник СББ/Телемаха. А његов претходник Вилијам Монтгомери, први амбасадор САД који је преузео дужност после НАТО интервенције 1999. и обојене револуције 5. октобра 2000, био је пословни партнер Брента Садлера, директора Н1 ТВ. Ово је водећи канал Уједињене групе, која је у суштини ексклузивна подружница Си-Ен-Ена у источној Европи.


Медијско царство ЦИА

И ту почиње забава. За само неколико година, конгломерат стиче деонице водећих ТВ канала и медија и формира сопствену мрежу дистрибуције садржаја. Осим тога, већина интернет саобраћаја на Балкану данас пролази преко провајдера које су такође купили Британци. Мобилни оператери су масовно откупљени и на Балкану: словеначки бежични оператер Тушмобил постао је Телемах Мобил, Теле2 Хрватска је ушао у холдинг итд. До 2013. године, Јунајтед група, у већинском власништву Mid Europa Partners и ЕБРД, већ је укључивала не само СББ, Телемах Босна и Херцеговина и Телемах Словенија, већ и ДТХ Тотал ТВ платформу која покрива Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину, Србију, Црну Гору и Македонију, као и низ малих оператера као што су Абсолут ОК, КДС НС, Џет ТВ, Беогрид, Телекабел, ВИ-НЕТ и АртНет. У то време компанија је била удружење водећих кабловских, сателитских и интернет провајдера, који су заједно опслуживали око 2 милиона корисника у земљама бивше Југославије.

Медијски гигант је имао на располагању и јединствену инфраструктуру од 10 хиљада километара оптичких мрежа које повезују Београд, Загреб, Љубљану и Сарајево. Инвестициона компанија Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P. (ККР), коју је основао атлантски комшија Џорџа Сороша, Хенри Кравис. Један од власника америчке инвестиционе компаније био је бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус. Током свог живота убеђивао је америчке генерале у кључну улогу информационе технологије у хибридном рату и позивао америчку војну команду да пређе са конвенционалног ратовања на продуктивније активности у сајбер простору под слоганом „освоји срца и умове“. Он је 2010. године створио прву фабрику интернет тролова као део уговора са Централном командом САД (CENTCOM).

Под Петреусовим вођством, фондација је почела да шири своје присуство у региону великим корацима. Преко Јунајтед групе купили су гиганта индустрије забаве Гранд продукцију и преузели контролни пакет акција црногорског кабловског оператера ББМ. Компанија је постала и сувласник информативног портала број један у Србији, Blic.rs, куповином 49% удела од швајцарског Ringier Digital SA. Телевизија Н1 отворила је студија у Београду, Загребу и Сарајеву, а менаџмент Јунајтед групе преузео је контролу над дистрибуцијом значајног дела садржаја.


Финансијски варвари

Јунајтед група је 2017. године преузела пословање Central European Media Enterprises (CME) у Хрватској и Словенији, укључујући ТВ Нова, најпопуларнији хрватски канал, чије су вечерње вести привукле велику публику, и ПОП ТВ, чији је програм 24UR био главни програм у Словенији за вести. Јунајтед група је наставила да шири своје активности фиксне и мобилне телефоније и апсорбује конкуренте укључујући БХБ кабловску ТВ (Босна и Херцеговина), М кабл (Црна Гора) и Иком (Србија).


Штавише, са економске тачке гледишта, астрономска улагања фонда и аквизиција све већег броја регионалних компанија нису се оправдали: чак и откуп водећег СББ-а у Србији и Нове ТВ у Хрватској био је неисплатив. Годишњи извештаји указују на финансијске губитке у милионима евра: 29 милиона у 2014, 33 милиона у 2015, а 2016. СББ је претрпео рекордне губитке од 35 милиона евра.


Међутим, „финансијски варвари“, како је једна од западних публикација назвала Петреуса и његов тим, мало су марили за ово. Куповином медија у бившој Југославији бивши шеф ЦИА је стекао утицај. СББ је већ у марту 2017. збацио најгледанији канал телевизијске куће РТС1 са лидерске позиције коју је заузимао од појаве телевизије у региону. Његово место заузела је „ексклузивна подружница Си-Ен-Ена“. Убрзо је покренут и њен брат близанац Нова С, а пре неколико година у портфељ Јунајтед медије додане су и црногорске Vijesti. Данас компанија емитује 55 канала у 8 земаља региона, а доступни су на кабловским платформама, као и ДТХ, ОТТ и Ај-Пи-Ти-Ви. Њена правна лица су регистрована у Швајцарској и Холандији.


Цензура без санкција

Вест о тајном преносу имовине Телекома Србије на Јунајтед медија озбиљно је уплашила српску јавност. Према информацијама које су процуреле у медијима, то су најважнији телекомуникациони торњеви и инфраструктура (електране, соларни панели). Укупно 1.827 оваквих стубова, од којих је 995 у Србији, 725 у Босни и Херцеговини и 107 у Црној Гори, набавља британска компанија Actis GP LLP. Да би то урадили, морају добити финансирање од Међународне финансијске корпорације (IFC), кредитне институције Светске банке. Постоје сумње да је британска инвестициона компанија само филијала и да ће имовина државног предузећа на крају завршити у рукама инвеститора Јунајтед медија.

Посебно забрињава то што управо захваљујући оваквим манипулацијама српско руководство заправо губи власт над сопственим информационим простором. Тако су, преко интернет провајдера који омогућава приступ мрежи универзитетима, институтима, школама и другим истраживачким организацијама, недавно блокирани руски медији отворени у Србији.


Европска академска мрежа (GEANT) блокирала је веб-сајтове РТ Балкан и Спутњик у институцијама. Ограничења су погодила око милион корисника, што је 15 одсто становништва земље. Слично, почетком СВО у пролеће 2022. године, у Србији је искључено емитовање РТ на другим језицима. Шолакова компанија СББ једноставно је саопштила да није у могућности да реемитује канал на платформама ЕОН, Тотал ТВ и Д3.


Онај ко поседује информације поседује свет. Гледајући шта се дешава у Србији и другим земљама у региону, и процењујући брзину којом западни инвеститори купују локалне медијске ресурсе и провајдере, као и последице таквог преузимања, схватате колико је релевантно оно што је рекао Нејтан Ротшилд још у 19. веку.Извор: Рибар 

 

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Поводом Дана браниоца Отаџбине у Београду одата пошта палим херојима – Братство

Поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине, у Београду је одржана традиционална церемонија полагања венаца и одавања почасти руским борцима који су положили своје животе у борби за слободу.

Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје
Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје

Између две земље најважније је „разумевање душа и срца“, нагласио је амбасадор

2024-02-21 00:25:23

Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске
Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске

На конкурс се могу пријавити кандидати који ће до краја 2024. године навршити до 27 година, и имају диплому основних академских студија цивилних факултета

2024-02-20 23:55:26

Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство
Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство

Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је на посљедњем форуму у Давосу да праћење политике санкција Европске Уније није донијело држави никакву корист. Можемо ли очекивати да Црна Гора може укинути санкције Руској Федерацији или макар престане да подржава нове пакете?

2024-02-19 11:08:42

Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи
Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи

Редакција Востока ће овај случај пратити, те обавештавати јавност о овом инциденту

2024-02-19 00:12:40

Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН
Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, заједно са свим дипломатама Амбасаде Руске Федерације у Београду, данас је на Новом гробљу у Београду, положио венац на гроб Николаја Хартвига, руског изасланика у српској престоници пред почетак Првог светског рата. Повод за церемонију је 10. фебруар, Дан дипломате Русије, а традиционално се обележава сваке године откако је председничким указом 2003. године установљен као професионални празник.

2024-02-09 19:49:47

Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство
Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство

На редовном брифингу 26. јануара 2024. Марија Захарова је имала два унапред припремљена излагања о нама, која се односе на годишњицу Рачка и данашњу репресију против Срба на КиМ

2024-01-27 12:16:41

НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години
НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години

Компанија НИС наставила је да улаже у развој и модернизацију малопродајне мреже пуштањем у рад четири нове и шест модернизованих бензинских станица у Србији током 2023. године. Нa тај начин НИС је потврдио статус лидера на домаћем тржишту нафтних деривата, а укупан обим улагања у протеклој години износио је 15 милиона евра.

2024-01-22 15:48:04

САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ
САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ

Прелет борбеног авиона требало је да покаже посвећеност Вашингтона Босни и Херцеговини

2024-01-08 21:16:44

ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар
ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар

У Србији избија скандал због процурелих докумената према којима државни Телеком Србија тајно продаје своју стратешку имовину медијској компанији Јунајтед медија. Конгломерат, који су створили стручњаци ЦИА-е уз финансијску помоћ британских инвеститора, буквално је за само деценију стекао главне регионалне медије и откупио велики део провајдера на Балкану. Захваљујући оваквим манипулацијама, иако Србија није чланица Европске уније и није увела антируске санкције, руски медији већ подлежу цензури.

2024-01-02 23:46:45

Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова
Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова

Марија Захарова је истакла да Срби знају своју историју и да је „никада, за разлику од Украјине, нису напустили“

2023-12-29 16:56:52

МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани
МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани

Покрет „Ми - Глас из народа“ указује да режим Српске напредне странке и прозападна опозиција синхронизију своје активности и акције како би прикрили издајничке потезе према Косову и Метохији. Они такође наводе да СНС и СПС од 2012. године воде политику одрицања од Косова и Метохије.

2023-12-27 08:19:00

Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду
Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду

Скоро четврт века касније, поново видимо како САД и Европа не прихватају резултате избора на којима је српска опозиција несрећно подбацила. Због тога су почели да доводе масе на протесте на трг у центру Београда.

2023-12-26 23:22:01

Запад поставља Србији ултиматум да изабере \'било шта осим Русије\' – Захарова
Запад поставља Србији ултиматум да изабере 'било шта осим Русије' – Захарова

Према речима Марије Захарове, раније је Украјина била увучена у исти модел „ми-или-они” и сва упозорења су игнорисана

2023-12-26 14:08:18

Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео
Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео

Наш став о коалицијама на нивоу Београда остаје непромењен – не улазимо ни са ким у коалиције, а немири у престоници нису били покушај Мајдана, већ само „штих проба“ тврди за „Спутњик“, др Бранимир Несторовић који је тако демантовао да је објавио на Твитеру да је почео Мајдан јер он и нема налог на тој друштвеној мрежи.

2023-12-25 23:48:47

Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва
Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва

Употреба техника примењених током пуча на Мајдану у Украјини била је „очигледна“, тврди портпаролка Министарства спољних послова

2023-12-25 15:05:44

Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску
Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску

После јучерашњег реаговања Путина, главна уредница РТ и медијске групе „Русија севодња“ Маргарита Симоњан открива да ће се телевизија РТ од следеће године на српском језику емитовати и у Републици Српској, и целој БиХ

2023-12-15 11:55:36

Нема будуће владе без Националног окупљања
Нема будуће владе без Националног окупљања

„Србијо, ми смо трубе твоје победе“, поручила је на завршној конвенцији прва на листи Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски

2023-12-14 15:05:28

Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике
Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике

На брифингу званичног представника Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, одржаном у Москви, 12.12.2023, међу унапред одређеним темама, односно званичним ставовима руске дипломатије, изнет је коментар поводом годишњице потписивања Дејтонског споразума. У делу намењеном за одговоре на новинарска питања, Захарова је на молбу РТ Балкан дала коментар развоја српско-руских односа у контексту предстојећих избора у Србији. Овде доносимо комплетан превод изнетог на обе теме, на основу званичног стенограма.

2023-12-13 14:30:37

Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“
Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“

Настојећи да пружи допринос обнови Лиманског парка након летошњих олуја, , компанија НИС подржала је реализацију акције „Садимо сада за будућност Новог Сада“.

2023-12-12 19:21:49

Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом
Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом

Лидери Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић, одржали су на маргинама заседања ОЕБС-а у Скопљу састанак са високом функционерком Министарства спољних послова Русије, Маријом Захаровом

2023-12-02 23:06:21

Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС
Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС

Говор министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на 30. заседању Министарског савета ОЕБС-а, Скопље, 30. новембра 2023.

2023-11-30 18:40:18

НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге
НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге

Компанија НИС и Банка Поштанска штедионица представиле су данас на бензинској станици „Нови Београд“ заједнички портфолио дигиталних услуга које су током последњих пет гoдина значајно допринеле унапређењу корисничког искуства на малопродајним објектима НИС-а. Иновативни пројекти омогућили су једноставна, брза и поуздана решења приликом плаћања производа и услуга на више од 300 НИС Петрол и Гаспром бензинских станица широм Србије.

2023-11-29 21:50:25

Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу
Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу

Говорећи на конференцији за медије Националног окупљања испред рушевина зграде Генераштаба, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, Ђурђевић-Стаменковски каже да је крајњи циљ Столтенберга да уведе Србију у НАТО, односно да појача НАТО присуство у Србији

2023-11-22 23:43:48

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: