Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике

Објављено: 13.12.2023.год.
Фото: МИП РФ

На брифингу званичног представника Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, одржаном у Москви, 12.12.2023, међу унапред одређеним темама, односно званичним ставовима руске дипломатије, изнет је коментар поводом годишњице потписивања Дејтонског споразума. У делу намењеном за одговоре на новинарска питања, Захарова је на молбу РТ Балкан дала коментар развоја српско-руских односа у контексту предстојећих избора у Србији. Овде доносимо комплетан превод изнетог на обе теме, на основу званичног стенограма.

 
Поводом 28. годишњице потписивања Општег оквирног (Дејтонског) споразума о миру у Босни и Херцеговини

Пре 28 година, 14. децембра 1995. године, у Паризу је потписан Општи оквирни споразум о миру у Босни и Херцеговини – познат и као Дејтонски споразум, пошто су текст претходно парафирали стране у Дејтону, Охајо, САД. Руска Федерација је била једна од држава сведока тог историјског догађаја.

Тиме је окончан крвави етнички сукоб који је потресао Балкан од 1992. до 1995. године. Нова Босна и Херцеговина, њени ентитети – Република Српска и Федерација Босне и Херцеговине, њени народи – Срби, Бошњаци и Хрвати, који су добили државотворни статус, заједно са осталим грађанима земље могли су да започну изградњу мирног живота и успостављању међусобног разумевања.

Мировним споразумом су дијалог равноправних народа државе, компромис и консензус постали комплексна основа постконфликтне структуре.

За скоро три деценије од потписивања мировног споразума, Босна и Херцеговина је прешла дуг пут. Истовремено, видимо да је још увек тешко говорити о истинском међунационалном помирењу, о којем су сви сањали у време закључивања Дејтонског споразума. И то није изненађујуће на фону координисаних покушаја спољних и унутрашњих „играча“ да торпедују његове темеље.

Као држава сведок потписивања споразума, не можемо да затварамо очи на то како се, уз подршку и „помоћ“ западне заједнице, улажу напори да се наруше постулати равноправности три народа и два ентитета, уништава се вишенационални карактер земље и спроводи унитаризација Босне и Херцеговине на бази неолибералних концепата – супротно дејтонским принципима.

Очигледно је да је алгоритам поделе власти предвиђен споразумом престао да одговара онима који настоје да насилно увуку Босну и Херцеговину у евроатлантске мреже.

Трансформација Апарата Високог представника од механизма пажљивог спољњег подстицања босанско-херцеговачке самосталности у инструмент гушења било каквих манифестација суверених права народа у земљи не може се назвати другачије него директно насиље над мировним споразумом. Невероватно је да је у 21. веку у Европи, напорима Брисела, Вашингтона и Лондона, створен систем колонијалне управе у независној Босни и Херцеговини, на чије је чело, волунтаристичком одлуком тих истих метропола, постављена марионета лутка која глуми да је господар судбине свих.

Али то је тако. Принципи мировног споразума су одбачени и дрско погажени. И то се тенденциозно тумачи у корист спољне агенде која нема везе са интересима и тежњама народа Босне и Херцеговине.

Више пута смо упозоравали на опасност од таквог односа према Дејтону, који је бременит рушењем фино подешене равнотеже. Последице могу бити катастрофалне.

На годишњицу потписивања Мировног споразума још једном позивамо на одговоран приступ у циљу одржавања стабилности и безбедности на Балкану у строгом складу са нормама и принципима међународног права.

Са своје стране, настављамо линијом њихове безусловне одбране и поштовања и спремни смо на конструктивну и равноправну интеракцију у том погледу са свим партнерима.

Питање: У Србији ће се 17. децембра одржати ванредни парламентарни избори. Србија остаје фокусирана на придруживање ЕУ, али такође има за циљ сарадњу са Русијом и Кином. Какве су перспективе такве вишевекторске сарадње?

Одговор: Хајде да погледамо чињенице. Они указују да се руско-српска сарадња стабилно развија, упркос све већим потешкоћама на међународној сцени, које стварају Американци и ЕУ, посебно за Србију и њено руководство. Све то је бескористан покушај да се наметне неограничена доминација Запада, и на Балкан, као и да се тај став наметне Београду.

У Вашингтону не желе да схвате да се ситуација радикално мења и да свет постаје другачији. Она се мења и глобално (говорим о мултиполарности) и у „зони“ антируског хибридног рата који је покренуо Запад. Они треба реалистично да томе приступе и да, у складу са тим, Београду не намећу „рецепте” који сигурно неће функционисати.

Што се тиче развоја сарадње ван спољног периметра ЕУ, свака истински суверена држава има природну жељу да има разгранате спољне везе. То је аксиома међународних односа. Међутим, западњаци (посебно сада) су ти који убијају вишевекторску спољну политику у низу земаља. Они намећу вештачку дилему по принципу „ко није са нама, он је против нас“ или избор по принципу „или-или“. Не „и-и“, већ „или-или“ са одговарајућим фаталним претњама. Прибегавају најбруталнијим методама притиска на чланове међународне заједнице.

У условима наступајуће мултиполарности не би требало да буде места за такве методе и праксу. Тада ће моћи да се говори о изградњи нормалне и равноправне сарадње уз међусобно поштовање између држава које се налазе у различитим географским и друштвено-политичким координатама.

Видимо како руководство Србије покушава да се одупре спољним покушајима да се наруши њена интеракција са низом страних држава, међу којима и са Русијом, а видимо и одлучност у одбрани својих националних интереса. Таква позиција Србије може заиста бити пример одговорне и уравнотежене политике.


Извор: srbratstvo.ru (Ф)


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Поводом Дана браниоца Отаџбине у Београду одата пошта палим херојима – Братство

Поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине, у Београду је одржана традиционална церемонија полагања венаца и одавања почасти руским борцима који су положили своје животе у борби за слободу.

Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје
Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје

Између две земље најважније је „разумевање душа и срца“, нагласио је амбасадор

2024-02-21 00:25:23

Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске
Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске

На конкурс се могу пријавити кандидати који ће до краја 2024. године навршити до 27 година, и имају диплому основних академских студија цивилних факултета

2024-02-20 23:55:26

Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство
Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство

Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је на посљедњем форуму у Давосу да праћење политике санкција Европске Уније није донијело држави никакву корист. Можемо ли очекивати да Црна Гора може укинути санкције Руској Федерацији или макар престане да подржава нове пакете?

2024-02-19 11:08:42

Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи
Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи

Редакција Востока ће овај случај пратити, те обавештавати јавност о овом инциденту

2024-02-19 00:12:40

Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН
Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, заједно са свим дипломатама Амбасаде Руске Федерације у Београду, данас је на Новом гробљу у Београду, положио венац на гроб Николаја Хартвига, руског изасланика у српској престоници пред почетак Првог светског рата. Повод за церемонију је 10. фебруар, Дан дипломате Русије, а традиционално се обележава сваке године откако је председничким указом 2003. године установљен као професионални празник.

2024-02-09 19:49:47

Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство
Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство

На редовном брифингу 26. јануара 2024. Марија Захарова је имала два унапред припремљена излагања о нама, која се односе на годишњицу Рачка и данашњу репресију против Срба на КиМ

2024-01-27 12:16:41

НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години
НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години

Компанија НИС наставила је да улаже у развој и модернизацију малопродајне мреже пуштањем у рад четири нове и шест модернизованих бензинских станица у Србији током 2023. године. Нa тај начин НИС је потврдио статус лидера на домаћем тржишту нафтних деривата, а укупан обим улагања у протеклој години износио је 15 милиона евра.

2024-01-22 15:48:04

САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ
САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ

Прелет борбеног авиона требало је да покаже посвећеност Вашингтона Босни и Херцеговини

2024-01-08 21:16:44

ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар
ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар

У Србији избија скандал због процурелих докумената према којима државни Телеком Србија тајно продаје своју стратешку имовину медијској компанији Јунајтед медија. Конгломерат, који су створили стручњаци ЦИА-е уз финансијску помоћ британских инвеститора, буквално је за само деценију стекао главне регионалне медије и откупио велики део провајдера на Балкану. Захваљујући оваквим манипулацијама, иако Србија није чланица Европске уније и није увела антируске санкције, руски медији већ подлежу цензури.

2024-01-02 23:46:45

Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова
Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова

Марија Захарова је истакла да Срби знају своју историју и да је „никада, за разлику од Украјине, нису напустили“

2023-12-29 16:56:52

МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани
МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани

Покрет „Ми - Глас из народа“ указује да режим Српске напредне странке и прозападна опозиција синхронизију своје активности и акције како би прикрили издајничке потезе према Косову и Метохији. Они такође наводе да СНС и СПС од 2012. године воде политику одрицања од Косова и Метохије.

2023-12-27 08:19:00

Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду
Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду

Скоро четврт века касније, поново видимо како САД и Европа не прихватају резултате избора на којима је српска опозиција несрећно подбацила. Због тога су почели да доводе масе на протесте на трг у центру Београда.

2023-12-26 23:22:01

Запад поставља Србији ултиматум да изабере \'било шта осим Русије\' – Захарова
Запад поставља Србији ултиматум да изабере 'било шта осим Русије' – Захарова

Према речима Марије Захарове, раније је Украјина била увучена у исти модел „ми-или-они” и сва упозорења су игнорисана

2023-12-26 14:08:18

Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео
Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео

Наш став о коалицијама на нивоу Београда остаје непромењен – не улазимо ни са ким у коалиције, а немири у престоници нису били покушај Мајдана, већ само „штих проба“ тврди за „Спутњик“, др Бранимир Несторовић који је тако демантовао да је објавио на Твитеру да је почео Мајдан јер он и нема налог на тој друштвеној мрежи.

2023-12-25 23:48:47

Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва
Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва

Употреба техника примењених током пуча на Мајдану у Украјини била је „очигледна“, тврди портпаролка Министарства спољних послова

2023-12-25 15:05:44

Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску
Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску

После јучерашњег реаговања Путина, главна уредница РТ и медијске групе „Русија севодња“ Маргарита Симоњан открива да ће се телевизија РТ од следеће године на српском језику емитовати и у Републици Српској, и целој БиХ

2023-12-15 11:55:36

Нема будуће владе без Националног окупљања
Нема будуће владе без Националног окупљања

„Србијо, ми смо трубе твоје победе“, поручила је на завршној конвенцији прва на листи Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски

2023-12-14 15:05:28

Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике
Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике

На брифингу званичног представника Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, одржаном у Москви, 12.12.2023, међу унапред одређеним темама, односно званичним ставовима руске дипломатије, изнет је коментар поводом годишњице потписивања Дејтонског споразума. У делу намењеном за одговоре на новинарска питања, Захарова је на молбу РТ Балкан дала коментар развоја српско-руских односа у контексту предстојећих избора у Србији. Овде доносимо комплетан превод изнетог на обе теме, на основу званичног стенограма.

2023-12-13 14:30:37

Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“
Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“

Настојећи да пружи допринос обнови Лиманског парка након летошњих олуја, , компанија НИС подржала је реализацију акције „Садимо сада за будућност Новог Сада“.

2023-12-12 19:21:49

Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом
Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом

Лидери Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић, одржали су на маргинама заседања ОЕБС-а у Скопљу састанак са високом функционерком Министарства спољних послова Русије, Маријом Захаровом

2023-12-02 23:06:21

Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС
Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС

Говор министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на 30. заседању Министарског савета ОЕБС-а, Скопље, 30. новембра 2023.

2023-11-30 18:40:18

НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге
НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге

Компанија НИС и Банка Поштанска штедионица представиле су данас на бензинској станици „Нови Београд“ заједнички портфолио дигиталних услуга које су током последњих пет гoдина значајно допринеле унапређењу корисничког искуства на малопродајним објектима НИС-а. Иновативни пројекти омогућили су једноставна, брза и поуздана решења приликом плаћања производа и услуга на више од 300 НИС Петрол и Гаспром бензинских станица широм Србије.

2023-11-29 21:50:25

Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу
Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу

Говорећи на конференцији за медије Националног окупљања испред рушевина зграде Генераштаба, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, Ђурђевић-Стаменковски каже да је крајњи циљ Столтенберга да уведе Србију у НАТО, односно да појача НАТО присуство у Србији

2023-11-22 23:43:48

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: