Боцан-Харченко: Војнотехничка сарадња Русије и Србије посебно изазива иритацију у неким западним земљама

Објављено: 16.12.2021.год.
фото: © РИА Новости

Никада нико неће наћи изјаве из Москве, којима бисмо ми желели да спречимо активности ЕУ у Србији и региону, али на страни нашег западног партнера има више таквих изјава да Русија штети, поручио је амбасадор Руске Федерације


Русија је веома забринута због ситуације на Косову и Метохији последњих месеци јер постоји негативан развој догађаја, због чега међународно присуство на КиМ мора да постане активније и да ради на основу докумената и начела усвојених у Уједињеним нацијама. Осим  због Косова, ситуација на Балкану сада лоше изгледа и изазива више забринутости у Русији и због проблема у Босни и Херцеговини. „Такве напетости, таквих тензија, таквог одбацивања свих договора и начела сарадње, нисмо приметили никада, ако гледамо од 1996. године”, рекао је Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Србији, говорећи на тему „Руско-српско стратешко партнерство и ситуација на Балкану”, у оквиру „Амбасадорског форума” Института за међународну политику и привреду (ИМПП).


Руски амбасадор је током једноипочасовног онлајн сусрета, одржавши предавање и одговарајући на питања и сугестије учесника, рекао да је стање односа Русије и Србије у свим сферама „више него задовољавајуће”, али да „с обзиром на наше билатералне могућности то још није оно што ми желимо”. Указао је да је Москва веома задовољна политичким дијалогом на највишем нивоу, као и на свим другим нивоима, и да је то  фактор који опредељује стратешки карактер односа. Када је реч о билатералним односима, издвојио је садашњу веома активну сарадњу са циљем спречавања покушаја ревизије историје.


„Ти покушаји ревизије Другог светског рата, његових резултата, изопачење онога што је било у историји  пре Другог светског рата – то је један од западних геополитичких пројеката у циљу смањења утицаја, могућности и ауторитета Русије у свету. Због тога нам је важна подршка Србије, због тога радимо заједно пуно тога на заштити меморијала овде у Србији, као и Русији”, нагласио је Боцан-Харченко.


Говорећи о КиМ, амбасадор је рекао да „могућност неког решења питања Косова постоји само у оквиру дијалога”, због чега је Русија својевремено подржала почетак разговора Београд–Приштина под окриљем ЕУ. „Mи подржавамо дијалог, други начин решавања овог питања уопште не постоји, али нисмо задовољни тренутним стањем у развоју дијалога. Није задовољна ни сама ЕУ, јер су блокада дијалога и одсуство напретка очигледни”, навео је Боцан-Харченко и истакао да Русија увек тражи од ЕУ да направи што већи притисак на Приштину ради испуњавања уговора који су потписани. Како је навео, Београд испуњава све, за разлику од Приштине, пре свега када је реч о Заједници српских општина. Нагласио је и да су захтеви Приштине за признање Косова „апсолутна глупост, то је наравно немогуће”. Ти захтеви су штетни и због обавезе да се имплементира део споразума који се тиче ЗСО. „Ако тога не буде, неће бити поверења ни у Приштину, а ни пуно поверења у ЕУ (потпуног поверења и нема) која посредује”, рекао је амбасадор Русије у Србији.


Оцењујући да је наметање Кристијана Шмита као високог представника у БиХ потпуно нелегитимно, објаснио је да је то учињено без решења Савета безбедности УН, па и без одлуке Савета за имплементацију мира. „Представник Русије је био одлучно против, а тај савет ради на основу консензуса. Дакле, никаква заједничка одлука оних који су укључени у имплементацију Дејтонског споразума уопште не постоји”, подвукао је Боцан-Харченко. Додао је да је друга ствар „која спречава легализацију Шмита као високог представника”, то што он не ужива подршку три стране у БиХ, нема консензуса у самој БиХ.


Одговарајући на питања учесника, рекао је да Русија, као један од гаранта Дејтонског споразума, има правни основ за ставове о БиХ. „Наметнуте одлуке нису биле од помоћи никада, само су биле извор тензија. Ми и сада тражимо поштовање Дејтона и дејтонских начела. А што се тиче високог представника и целог ОХР-а, то је постало само велика препрека за унутрашњи национални дијалог, за помирење и развој БиХ”, закључио је Боцан-Харченко и указао да је „најважнији задатак међународне заједнице – затварање ОХР”.


Руски амбасадор је похвално говорио о економској и привредној сарадњи која се између Русије и Србије одвија на основу узајамних интереса и узајамног поштовања, дакле правих партнерских односа. Како је навео, Руси у Србији немају никаквих политичких сметњи што се тиче сарадње у енергетској сфери. „Енергетски статус Србије као транзитне земље, која обезбеђује гас непрекидно, редовно, сигурно, а и у већим количинама због новог гасовода, наравно да је повећао ауторитет, углед па и економске могућности Србије у Европи”, додао је он. Указао је и да ниједан од пројеката у енергетици, привреди, у области инфраструктуре, не иде контра неких односа, пројеката и обавеза Србије у односу са ЕУ.


Када је реч о односу Русије и ЕУ, каже да је лопта потпуно на страни ЕУ. „Убеђен сам, јер знам сваку изјаву Русије о региону, па и о неком ширем контексту, никада нико неће наћи неке изјаве на штету ЕУ, којима бисмо ми желели да спречимо активности ЕУ у Србији и у региону. На страни нашег западног партнера има више таквих изјава, да Русија штети, да је Русија препрека на евроатлантском путу балканских земаља итд. Ми сматрамо да и сада, без обзира на садашње стање односа између Русије и ЕУ, могућности сарадње на западном Балкану постоје, ако пустимо по страни политизацију”, додао је Боцан-Харченко. Са НАТО-ом је већ друга ствар. „Ми смо одлучно против”, нагласио је он и приметио да што се тиче западног Балкана, војно неутрални статус можда највише одговара историји и историјском искуству земаља на овом простору.


Војна и војнотехничка сарадња сфера од посебног интереса

Војна и војнотехничка сарадња јесте сфера од посебног интереса, која, притом, посебно изазива иритацију у неким западним земљама, примећује Боцан-Харченко. „И код нас и свугде, у случају војнотехничке сарадње, на посебан начин узима се у обзир и политичко стање односа јер је ова сфера веома деликатна. Сарађујемо са поузданим партнерима и са партнерима са којима имамо најбоље односе. Уопште не знам да постоје неке препреке у било којем правцу у војној и војнотехничкој сарадњи Русије и Србије”, рекао је руски амбасадор, одговарајући на питања учесника скупа. Нагласио је да се сарадњом Србије са Русијом, било војном, било војнотехничком, не крши ниједан од међународних уговора.


Санкције би угрозиле привредни развој

Коментаришући оцене у делу наше јавности да Србија треба да се придружи санкцијама против Русије, амбасадор Боцан-Харченко је рекао да је Москва захвална и да поздравља одлуку и доследност Београда да не прихвати и да неће да подржи те санкције. „Али, волео бих те људе, који сматрају да су санкције Русији неопходне, да питам где они живе. Ако замислимо да зид од санкција постоји, питао бих их шта они мисле о развоју у појединим областима, било енергетици, инфраструктури... Наше привреде су повезане, и то не у смислу да Русија утиче и притиска Србију. Не. Ово је узајамни однос, и ми радимо толико колико жели сама Србија” нагласио је он, додајући да је његово мишљење да је немогуће одвајање Србије од привреде и економије Русије.

Извор: Политика


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Поводом Дана браниоца Отаџбине у Београду одата пошта палим херојима – Братство

Поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине, у Београду је одржана традиционална церемонија полагања венаца и одавања почасти руским борцима који су положили своје животе у борби за слободу.

Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје
Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје

Између две земље најважније је „разумевање душа и срца“, нагласио је амбасадор

2024-02-21 00:25:23

Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске
Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске

На конкурс се могу пријавити кандидати који ће до краја 2024. године навршити до 27 година, и имају диплому основних академских студија цивилних факултета

2024-02-20 23:55:26

Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство
Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство

Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је на посљедњем форуму у Давосу да праћење политике санкција Европске Уније није донијело држави никакву корист. Можемо ли очекивати да Црна Гора може укинути санкције Руској Федерацији или макар престане да подржава нове пакете?

2024-02-19 11:08:42

Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи
Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи

Редакција Востока ће овај случај пратити, те обавештавати јавност о овом инциденту

2024-02-19 00:12:40

Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН
Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, заједно са свим дипломатама Амбасаде Руске Федерације у Београду, данас је на Новом гробљу у Београду, положио венац на гроб Николаја Хартвига, руског изасланика у српској престоници пред почетак Првог светског рата. Повод за церемонију је 10. фебруар, Дан дипломате Русије, а традиционално се обележава сваке године откако је председничким указом 2003. године установљен као професионални празник.

2024-02-09 19:49:47

Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство
Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство

На редовном брифингу 26. јануара 2024. Марија Захарова је имала два унапред припремљена излагања о нама, која се односе на годишњицу Рачка и данашњу репресију против Срба на КиМ

2024-01-27 12:16:41

НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години
НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години

Компанија НИС наставила је да улаже у развој и модернизацију малопродајне мреже пуштањем у рад четири нове и шест модернизованих бензинских станица у Србији током 2023. године. Нa тај начин НИС је потврдио статус лидера на домаћем тржишту нафтних деривата, а укупан обим улагања у протеклој години износио је 15 милиона евра.

2024-01-22 15:48:04

САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ
САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ

Прелет борбеног авиона требало је да покаже посвећеност Вашингтона Босни и Херцеговини

2024-01-08 21:16:44

ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар
ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар

У Србији избија скандал због процурелих докумената према којима државни Телеком Србија тајно продаје своју стратешку имовину медијској компанији Јунајтед медија. Конгломерат, који су створили стручњаци ЦИА-е уз финансијску помоћ британских инвеститора, буквално је за само деценију стекао главне регионалне медије и откупио велики део провајдера на Балкану. Захваљујући оваквим манипулацијама, иако Србија није чланица Европске уније и није увела антируске санкције, руски медији већ подлежу цензури.

2024-01-02 23:46:45

Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова
Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова

Марија Захарова је истакла да Срби знају своју историју и да је „никада, за разлику од Украјине, нису напустили“

2023-12-29 16:56:52

МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани
МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани

Покрет „Ми - Глас из народа“ указује да режим Српске напредне странке и прозападна опозиција синхронизију своје активности и акције како би прикрили издајничке потезе према Косову и Метохији. Они такође наводе да СНС и СПС од 2012. године воде политику одрицања од Косова и Метохије.

2023-12-27 08:19:00

Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду
Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду

Скоро четврт века касније, поново видимо како САД и Европа не прихватају резултате избора на којима је српска опозиција несрећно подбацила. Због тога су почели да доводе масе на протесте на трг у центру Београда.

2023-12-26 23:22:01

Запад поставља Србији ултиматум да изабере \'било шта осим Русије\' – Захарова
Запад поставља Србији ултиматум да изабере 'било шта осим Русије' – Захарова

Према речима Марије Захарове, раније је Украјина била увучена у исти модел „ми-или-они” и сва упозорења су игнорисана

2023-12-26 14:08:18

Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео
Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео

Наш став о коалицијама на нивоу Београда остаје непромењен – не улазимо ни са ким у коалиције, а немири у престоници нису били покушај Мајдана, већ само „штих проба“ тврди за „Спутњик“, др Бранимир Несторовић који је тако демантовао да је објавио на Твитеру да је почео Мајдан јер он и нема налог на тој друштвеној мрежи.

2023-12-25 23:48:47

Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва
Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва

Употреба техника примењених током пуча на Мајдану у Украјини била је „очигледна“, тврди портпаролка Министарства спољних послова

2023-12-25 15:05:44

Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску
Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску

После јучерашњег реаговања Путина, главна уредница РТ и медијске групе „Русија севодња“ Маргарита Симоњан открива да ће се телевизија РТ од следеће године на српском језику емитовати и у Републици Српској, и целој БиХ

2023-12-15 11:55:36

Нема будуће владе без Националног окупљања
Нема будуће владе без Националног окупљања

„Србијо, ми смо трубе твоје победе“, поручила је на завршној конвенцији прва на листи Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски

2023-12-14 15:05:28

Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике
Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике

На брифингу званичног представника Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, одржаном у Москви, 12.12.2023, међу унапред одређеним темама, односно званичним ставовима руске дипломатије, изнет је коментар поводом годишњице потписивања Дејтонског споразума. У делу намењеном за одговоре на новинарска питања, Захарова је на молбу РТ Балкан дала коментар развоја српско-руских односа у контексту предстојећих избора у Србији. Овде доносимо комплетан превод изнетог на обе теме, на основу званичног стенограма.

2023-12-13 14:30:37

Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“
Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“

Настојећи да пружи допринос обнови Лиманског парка након летошњих олуја, , компанија НИС подржала је реализацију акције „Садимо сада за будућност Новог Сада“.

2023-12-12 19:21:49

Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом
Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом

Лидери Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић, одржали су на маргинама заседања ОЕБС-а у Скопљу састанак са високом функционерком Министарства спољних послова Русије, Маријом Захаровом

2023-12-02 23:06:21

Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС
Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС

Говор министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на 30. заседању Министарског савета ОЕБС-а, Скопље, 30. новембра 2023.

2023-11-30 18:40:18

НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге
НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге

Компанија НИС и Банка Поштанска штедионица представиле су данас на бензинској станици „Нови Београд“ заједнички портфолио дигиталних услуга које су током последњих пет гoдина значајно допринеле унапређењу корисничког искуства на малопродајним објектима НИС-а. Иновативни пројекти омогућили су једноставна, брза и поуздана решења приликом плаћања производа и услуга на више од 300 НИС Петрол и Гаспром бензинских станица широм Србије.

2023-11-29 21:50:25

Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу
Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу

Говорећи на конференцији за медије Националног окупљања испред рушевина зграде Генераштаба, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, Ђурђевић-Стаменковски каже да је крајњи циљ Столтенберга да уведе Србију у НАТО, односно да појача НАТО присуство у Србији

2023-11-22 23:43:48

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: