Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома - оптужница у САД-у

Објављено: 25.02.2019.год.


У оптужници коју је америчко правосуђе подигло против тројице високих руководиоца Мађар телекома Елека Штрауба, Андраша Балога и Тамаша Морваија јасно се истиче да су службеници Владе Црне Горе примили мито у висини од 7,35 милиона долара приликом приватизације Телекома Црне Горе 2005. године, преноси црногорски ИН4С


Наводне консултантске услуге, које је између осталих, пружила и адвокатска канцеларија сестре предсједника Црне Горе Ане Ђукановић биле су непостојеће, а уговори фиктивни. Тројица Мађара у Споразуму о признању кривице потврдила су да су консултантске услуге запрао одрадили екстерни савјетник Мађар телекома и инвестициони банкари. Извјештаји, које су понудиле наводне консултантске фирме, заправо су фалсификовани.
 
Насловна страна оптужнице против службеника Мађар телекома у афери „Телеком“, фото: ИН4С
 
У брзању да се Телеком што прије прода, тј. да се новац што прије опере, поткрале су се и грешке. Тако једна од консултантских компанија у тренутку потписивања уговора са Мађар телекомом није ни постојала. Проблем је ријешен тако што су уговори „антедатирани“, тј. што је на њима промијењен датум.

Бивши предсједавајући и главни извршни директор Мађар телекома Елек Штрауб и два бивша руководиоца у Сектору за стратегију Мађар телекома Андраш Балог и Тамаш Морваи, повриједили су Закон против подмићивања у иностранству из 1977. године (FCPA), истиче се у оптужници америчког правосуђа коју је против Мађар телекома подигла Комисија за хартије од вриједности (SEC).

Тројица Мађара, наводе се, била су укључена у коруптивну шему у Македонији, али и Црној Гори, те да су свјесно подмитили представнике црногорске владе.

„2005. године, Штрауб, Балог и Морваи одобрили су коруптивна плаћања у износу од 7,35 милиона евра од стране Мађар телекома владиним службеницима у Републици Црној Гори како би олакшали куповину телекомуникационе компаније у државном власништву, Телеком Црна Гора А.Д. (ТЦГ), од стране Мађар телекома“, наводи се у оптужници.
 


Дио оптужнице гдје се наводи тачан износ „консултантских услуга“, као и умијешаност „сестре високог фунционера Владе Црне Горе“, фото: ИН4С

Ради се о наводним консултантским услугама. Штрауб, Балог и Морави, како се истиче, уредили су плаћање од стране Мађар телекома у износу од 7,35 милиона евра независним консултантима на основу четири лажна уговора.

„Тужени су то урадили с познајом, чврстим увјерењем, или под околностима у којима је било извјесно, да ће сав новац или његов дио бити прослијеђени црногорским владиним службеницима у замјену за њихову подршку у поступку аквизиције Телекома Црне Горе под условима повољним за Мађар телеком“, каже се у оптужнци и истиче:

„Најмање два црногорска владина службеника који су учествовали у аквизицији ТЦГ-а примили су готовину путем лажних уговора и извршили уплате на личне рачуне у банкама изван Црне Горе. Један од службеника је признао банкарским службеницима да су уплате повезане с аквизицијом ТЦГ-а од стране Мађар и Дојче телекома“.

Фиктивни уговори Ане Ђукановић

Иако је главни специјални тужилац Миливоје Катнић недавно изјавио да је истрага против сестре предсједника Црне Горе Ане Ђукановић у афери „Телеком“ закључена, јер је он процијенио да је „све у реду“, у оптужници се јасно наводи да су уговори у којима се она помиње фиктивни, те да је примила нелегално новац.

Подсјетимо, њена адвокатска канцеларија је приликом приватизације Телекома Црне Горе наводно пружила консултантске услуге које је наплатила 580000 евра.
 
Наводи у оптужници да је „сестра високог функционера Владе Црне Горе“ узела новац за наводне консултантске услуге и потврда да оне никада нису пружене, фото: ИН4С
 
Америчко тужилаштво, које је уз ФБИ спровело истрагу, дошло је до другачијих резултата. Они наводе да се ради о високој корупцији у коју је укључен и „члан породице високог црногорској функционера“. Иако се не наводи прецизно име, из рачуна, односно наплате од 580000 евра, колико је навела за своје услуге, долази се до сестре Мила Ђукановића.

„Члан породице једног високог црногорског функционера је примио нелегитимне уплате на основу једног од лажних уговора“, истиче се у оптужници.

Тројица представника Мађар телекома тада су, наводи се, уредили су да „на основу лажних уговора“ новац исплате тако што ће он бити заведен као „провизија за консултантске и маркетиншке услуге“, али да оне у стварности никада нису пружене.

„Штрауб, Балог и Морваи су уредили да исплате на основу лажних уговора буду нетачно заведене у књигама и евиденцији Мађар телекома. Плаћања су заведена као провизија за легитимне консултантске и маркетиншке услуге, иако такве bona fide услуге нијесу пружене, или планиране, на основу уговора.

Нетачни уноси у књиге и евиденцију Мађар телекома су консолидовани у књигама и евиденцији матичног друштва, Дојче телеком Телеком АГ“, наводи се у оптужници.

Америчко правосуђе реконструисало корупцију

У оптужници пред судом у Њујорку, подсјећа се да је Влада Црне Горе у октобру 2004. године расписала тендер за приватизацију око 51% удјела Телекома Црне Горе. Мађари су међутим хтјели да откупе акције и мањинских акционара који нису били вољни да их продају. Међутим, већ до марта 2005. године, Мађар телеком је успио да купи око 73% удијела у црногорском Телекому по жељеним условима. Како?

Ево шта се каже у оптужници.

„Како би ово остварили, Штрауб, Балог и Морваи понудили су мито црногорским службеницима како би подстакли Владу да дâ додатних 0,30 евра по акцији приватним акционарима“.

„Консултанти“ су и овдје помогли.

Мађар телеком је тада закључио два скоро идентична уговора с независним консултантима (Fiesta и Activa уговори), наводно за помоћ при куповини додатних акција од мањинских акционара.
 
 
Овјерен судски превод оптужнице из САД за аферу Телеком, фото: ИН4С

„Консултанти су били фиктивне компаније са сједиштем у Републици Маурицијус и Републици Сејшелима које никада раније нијесу пружале услуге Мађар или Дојче телекому“, наводи се у оптужници.

Међутим, брзајући да то што прије „опосле“ поткрала им се грешка.

„Један од субјеката чак није био законски основан када је уговор с њим наводно потписан“, напомиње се у документу.

Уговори у име Мађар телеком извршени су након што је ова компанија већ купила Телеком Црне Горе, а затим како се наводи „антедатирали“ уговоре, тј. промијенили датуме на уговорима за раније вријеме.
 
 
Антедатирани фиктивни уговори са консултантским фирмама, фото: ИН4С

Такође се наводи да консултанти нијесу пружали bona fide услуге на основу Fiesta и Activa уговора.

„Услуге из уговора су заправо пружили редовни екстерни савјетник Мађар телекома и инвестициони банкари. Документа која наводно свједоче о дјеловању консултаната на основу уговора су фалсификована како би се представило да су консултанти пружали легитимне услуге.

„Штрауб, Балог и Морваи су уредили да Мађар телеком изврши два плаћања у укупном износу од 4,47 милиона евра на основу Fiesta и Activa уговора отприлике између 12. маја и 20. маја 2005. године.

Они су знали или били чврсто увјерени да ће сва плаћања или њихов дио бити прослијеђени владиним службеницима, или су постојале околности под којима је то било извјесно“, истиче се у оптужници.

Гдје је отишао новац

Иако су за аферу „Телеком“ осумњичени Олег Обрадовић и Миодраг Ивановић, а Ана Ђукановић ослобођена сваке сумње према „истрази“ нашег Специјалног тужилаштва, Тужилаштво САД веома прецизно наводи шта је била чија улога.

„Два бивша службеника Владе Црне Горе, који су тада били виши руководиоци у Телекому Црна Гора, у вријеме приватизације извршили су уплате у вриједности од око 450000 евра односно 110000 евра на своје приватне рачуне у страним банкама рачунајући од или око 20. маја 2005. године, истог дана када је Мађар телеком извршио електронски пренос новца наводном консултанту на основу једног од лажних уговора.

Један од службеника је тада признао банкарским службеницима да је уплата коју је извршио повезана с ‘његовим дијелом’ из аквизиције ТЦГ-а од стране Мађар телекома и Дојче телекома у тендерском поступку, и да је средства уплатио на рачун у страној банци ‘због дискреције [или повјерљивости]'“, наводи се у оптужници.

Плаћања на основу Fiesta и Activa уговора лажно евидентирана у књигама и евиденцији Мађар телекома као консултантски трошкови.

„Ови лажни уноси су консолидовани у финансијским исказима Дојче телекома. Мађар и Дојче телеком нијесу имали одговарајуће интерне рачуноводствене контроле како би се спријечиле и откриле ове повреде FCPA“, истиче се у оптужници.

Како су тројица високих службеника Мађар телекома касније потписала у Споразуму о признању кривице, они су фиктивним уговорима са компанијама Fiesta и Activa „прикривали праве заинтересоване стране, уговори су били антедатирани, уговори нијесу имали легитимну пословну сврху, били су подржани лажним доказима о извршењу и наводно били засновани на успјеху, а закључени су након што су релевантни непредвиђени издаци већ исплаћени“. 

Улога Ане Ђукановић у прању новца

Мађар телеком закључио је уговор са укупно четири консултантске фирме – од којих је једна, Сигма, припадала Ани Ђукановић. Фиктивни уговор је најприје закључен са фирмама Fiesta и Activa.

Тројица службеника Мађар телекома, наводи се даље у оптужници, затим су инцирала да њихове црногорске подружнице закључе још два додатна лажна консултантска уговора (Sigma и Rawleigh уговори) који су се такође односили на аквизицију Телекома Црне Горе од стране Мађар телекома.

„Сигма уговор, од 6. априла 2005. године, је подразумијевао ангажовање друге уговорне стране са сједиштем у Њујорку која ће пружати неодређено описану помоћ у вези с аквизицијом и интеграцијом ТЦГ-а у корпоративну структуру Мађар телекома. Морваи је потписао уговор у име подружнице Мађар телекома и антедатирао уговор.

Заправо, Сигма уговор је био предвиђен за слање тајних исплата сестри једног високог црногорског функционера путем опуномоћеника са сједиштем у Њујорку који је поменут у уговору.

Функционерова сестра, која је била адвокат у Црној Гори, није пружала bona fide услуге Мађар телекому или Телекому Црне Горе на основу уговора.

Правне услуге за које је функционерова сестра тврдила да је пружала су заправо пружали, по доста нижим цијенама, интерни и редовни екстерни савјетници Мађар Телекома. Савјетник Мађар Телекома није контактирао с именованом другом уговорном страном или функционеровом сестром по било којим питањима“, истиче се јасно у оптужници.
 
 
Из Споразума о признању кривице гдје се потврђује да фирма Ане Ђукановић јесте узела новац али није никада пружала консултантске услуге, фото: ИН4С

Наведен је и тачан износ ове наводне „услуге“.

„Штрауб, Балог и Морваи извршили су плаћање путем црногорске подружнице Мађар телекома у износу од 580000 евра на основу Сигма уговора. Та плаћања су лажно евидентирана као консултантски трошкови у књигама и евиденцији Мађар телекома“, стоји у оптужници, а што су касније и признали службеници ове компаније.

Последња фирма која се наводи је Rawleigh.

„Други лажни консултантски уговор, Rawleigh уговор, од 27. октобра 2005. године, је закључен с фиктивном компанијом основаном у Британској западној Индији и са сједиштем у Енглеској.

Консултант, међутим, није пружао bona fide услуге на основу уговора. Ниједан од извјештаја који су поднијети као доказ о дјеловању уговарача не представља оригинални рад. Извјештаји су заправо производ друге консултантске фирме.

Подружница Мађар Телекома је платила 2,3 милиона евра на основу Rawleigh уговора отприлике између 7. новембра и 28. децембра 2005. године“, наводи се у оптужници.

Ревизори Мађар Телекома су касније процијенили извјештаје достављене на основу уговора на око 20.000 евра.

Како су касније потписали у Споразуму о признању кривице Шрауб, Балог и Морваи, испоставило се да су они прикривали праве заинтересоване стране, нијесу тачно описивали стварно пружене услуге, уговори су наводно били засновани на успјеху, а закључени су након што су релевантни непредвиђени издаци већ исплаћени од стране других пружалаца услуга, уговори нијесу имали легитимну пословну сврху и, били су били подржани лажним потврдама о извршењу или фалсификованим доказима о извршењу.

„Услуге из Сигма и Rawleigh уговора дуплицирале су услуге које су пружене раније по нижим цијенама од стране легитимних правних заступника и консултаната. Поред тога, Сигма уговор је потписан отприлике у мају 2005. године и антедатиран“, наводи се у Споразуму о признању кривице.

Како је утврђено, тројица Мађара касније су лагали и ревизорског службеника. Они нису открили ревизорима Мађар телекома постојање њихове шеме за подмићивање црногорских владиних службеника ради стицања већинског власништва у ТЦГ-у по повољним условима, наводи се у оптужници. То су успјели, додаје се даље, јер Мађар телеком и Дојче телеком нијесу имали одговарајућу интерну рачуноводствену контролу како би се спријечиле и откриле повреде FCPA.

„Суштински, сва коруптивна плаћања на основу уговора су извршена без питања“.

Мађари све признали

Крајем децембра 2011. године након седам година истраге коју су спровели ФБИ и америчко тужилаштво Елек Штрауб, Андраш Балог и Тамаш Морваи закључили су Споразум о признању кривици и постали свједоци сарадници у афери „Телеком“.

Пред америчким судом службеници Мађар телекома умијешани у коруптивне радње у вези приватизације Телекома Црне Горе, признала су све за шта их терете у оптужници.
 
 
Наводи из Споразума о признању кривице да консултантске услуге нису пружене те да се ради о превари, фото: ИН4С

Они су признали да су одобрили коруптивна плаћања у висини од 7,35 милиона евра службеницима Владе Црне Горе како би олакшали продају Телекома тада у државном власништву Црне Горе.

„Најмање два црногорска владина службеника који су учествовали у аквизицији ТЦГ-а примили су готовину путем лажних уговора и извршили уплате на личне рачуне у банкама изван Црне Горе. Један од службеника је признао банкарским службеницима да су уплате повезане с аквизицијом ТЦГ-а од стране Мађар телекома и Дојче телекома. Члан породице једног високог црногорског функционера је такође примио нелегитимне уплате на основу једног од лажних уговора“, наводи се у Споразуму који су потписала тројица високих службеника Мађар телекома.

ИН4С

Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Регион

Поводом Дана браниоца Отаџбине у Београду одата пошта палим херојима – Братство

Поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине, у Београду је одржана традиционална церемонија полагања венаца и одавања почасти руским борцима који су положили своје животе у борби за слободу.

Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје
Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје

Између две земље најважније је „разумевање душа и срца“, нагласио је амбасадор

2024-02-21 00:25:23

Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске
Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске

На конкурс се могу пријавити кандидати који ће до краја 2024. године навршити до 27 година, и имају диплому основних академских студија цивилних факултета

2024-02-20 23:55:26

Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство
Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство

Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је на посљедњем форуму у Давосу да праћење политике санкција Европске Уније није донијело држави никакву корист. Можемо ли очекивати да Црна Гора може укинути санкције Руској Федерацији или макар престане да подржава нове пакете?

2024-02-19 11:08:42

Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи
Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи

Редакција Востока ће овај случај пратити, те обавештавати јавност о овом инциденту

2024-02-19 00:12:40

Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН
Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, заједно са свим дипломатама Амбасаде Руске Федерације у Београду, данас је на Новом гробљу у Београду, положио венац на гроб Николаја Хартвига, руског изасланика у српској престоници пред почетак Првог светског рата. Повод за церемонију је 10. фебруар, Дан дипломате Русије, а традиционално се обележава сваке године откако је председничким указом 2003. године установљен као професионални празник.

2024-02-09 19:49:47

Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство
Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство

На редовном брифингу 26. јануара 2024. Марија Захарова је имала два унапред припремљена излагања о нама, која се односе на годишњицу Рачка и данашњу репресију против Срба на КиМ

2024-01-27 12:16:41

НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години
НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години

Компанија НИС наставила је да улаже у развој и модернизацију малопродајне мреже пуштањем у рад четири нове и шест модернизованих бензинских станица у Србији током 2023. године. Нa тај начин НИС је потврдио статус лидера на домаћем тржишту нафтних деривата, а укупан обим улагања у протеклој години износио је 15 милиона евра.

2024-01-22 15:48:04

САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ
САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ

Прелет борбеног авиона требало је да покаже посвећеност Вашингтона Босни и Херцеговини

2024-01-08 21:16:44

ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар
ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар

У Србији избија скандал због процурелих докумената према којима државни Телеком Србија тајно продаје своју стратешку имовину медијској компанији Јунајтед медија. Конгломерат, који су створили стручњаци ЦИА-е уз финансијску помоћ британских инвеститора, буквално је за само деценију стекао главне регионалне медије и откупио велики део провајдера на Балкану. Захваљујући оваквим манипулацијама, иако Србија није чланица Европске уније и није увела антируске санкције, руски медији већ подлежу цензури.

2024-01-02 23:46:45

Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова
Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова

Марија Захарова је истакла да Срби знају своју историју и да је „никада, за разлику од Украјине, нису напустили“

2023-12-29 16:56:52

МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани
МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани

Покрет „Ми - Глас из народа“ указује да режим Српске напредне странке и прозападна опозиција синхронизију своје активности и акције како би прикрили издајничке потезе према Косову и Метохији. Они такође наводе да СНС и СПС од 2012. године воде политику одрицања од Косова и Метохије.

2023-12-27 08:19:00

Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду
Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду

Скоро четврт века касније, поново видимо како САД и Европа не прихватају резултате избора на којима је српска опозиција несрећно подбацила. Због тога су почели да доводе масе на протесте на трг у центру Београда.

2023-12-26 23:22:01

Запад поставља Србији ултиматум да изабере \'било шта осим Русије\' – Захарова
Запад поставља Србији ултиматум да изабере 'било шта осим Русије' – Захарова

Према речима Марије Захарове, раније је Украјина била увучена у исти модел „ми-или-они” и сва упозорења су игнорисана

2023-12-26 14:08:18

Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео
Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео

Наш став о коалицијама на нивоу Београда остаје непромењен – не улазимо ни са ким у коалиције, а немири у престоници нису били покушај Мајдана, већ само „штих проба“ тврди за „Спутњик“, др Бранимир Несторовић који је тако демантовао да је објавио на Твитеру да је почео Мајдан јер он и нема налог на тој друштвеној мрежи.

2023-12-25 23:48:47

Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва
Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва

Употреба техника примењених током пуча на Мајдану у Украјини била је „очигледна“, тврди портпаролка Министарства спољних послова

2023-12-25 15:05:44

Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску
Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску

После јучерашњег реаговања Путина, главна уредница РТ и медијске групе „Русија севодња“ Маргарита Симоњан открива да ће се телевизија РТ од следеће године на српском језику емитовати и у Републици Српској, и целој БиХ

2023-12-15 11:55:36

Нема будуће владе без Националног окупљања
Нема будуће владе без Националног окупљања

„Србијо, ми смо трубе твоје победе“, поручила је на завршној конвенцији прва на листи Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски

2023-12-14 15:05:28

Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике
Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике

На брифингу званичног представника Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, одржаном у Москви, 12.12.2023, међу унапред одређеним темама, односно званичним ставовима руске дипломатије, изнет је коментар поводом годишњице потписивања Дејтонског споразума. У делу намењеном за одговоре на новинарска питања, Захарова је на молбу РТ Балкан дала коментар развоја српско-руских односа у контексту предстојећих избора у Србији. Овде доносимо комплетан превод изнетог на обе теме, на основу званичног стенограма.

2023-12-13 14:30:37

Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“
Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“

Настојећи да пружи допринос обнови Лиманског парка након летошњих олуја, , компанија НИС подржала је реализацију акције „Садимо сада за будућност Новог Сада“.

2023-12-12 19:21:49

Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом
Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом

Лидери Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић, одржали су на маргинама заседања ОЕБС-а у Скопљу састанак са високом функционерком Министарства спољних послова Русије, Маријом Захаровом

2023-12-02 23:06:21

Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС
Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС

Говор министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на 30. заседању Министарског савета ОЕБС-а, Скопље, 30. новембра 2023.

2023-11-30 18:40:18

НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге
НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге

Компанија НИС и Банка Поштанска штедионица представиле су данас на бензинској станици „Нови Београд“ заједнички портфолио дигиталних услуга које су током последњих пет гoдина значајно допринеле унапређењу корисничког искуства на малопродајним објектима НИС-а. Иновативни пројекти омогућили су једноставна, брза и поуздана решења приликом плаћања производа и услуга на више од 300 НИС Петрол и Гаспром бензинских станица широм Србије.

2023-11-29 21:50:25

Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу
Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу

Говорећи на конференцији за медије Националног окупљања испред рушевина зграде Генераштаба, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, Ђурђевић-Стаменковски каже да је крајњи циљ Столтенберга да уведе Србију у НАТО, односно да појача НАТО присуство у Србији

2023-11-22 23:43:48

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: