Kaко су голубови помогли Црвеној армији да победи у Другом светском рату

Објављено: 05.12.2021.год.
фото: © Петров/Sputnik / Russia beyond

На совјетске крилате везисте на бојном пољу често су кидисали специјално обучени немачки јастребови и соколови.


Од древне Кине и Римске империје војна голубија пошта важила је за изузетно ефикасну и увелико је примењивана у ратовима. Тако су и за време Другог светског рата голубови наставили своју мисију, спашавајући војнике када су њихове најсофистицираније радио-станице престајале да раде, пише Russia beyond.

Голубове су у одређеној мери користиле оружане снаге скоро свих држава које су учествовале у светском конфликту. Важило је то и за Совјетски Савез чији су крилати војници морали не само да достављају поруке него и да нападају непријатељске авионе.  

Црвена голубија војска

Средином двадесетих година прошлог века интересовање за голубију пошту у Црвеној армији, у извесној мери изгубљено после завршетка Првог светског рата, поново је букнуло. Пре свега мали перјани помоћници били су потребни Радничко-сељачкој Црвеној ваздухопловној флоти.

Везано за више него скроман развој средстава ваздухопловне радио везе голубови су почели да се користе за слање обавештајних података или координата у случају принудног слетања авиона.  Голубеграми (депеше) писали су се на танком папиру и стављали у лаке металне контејнере, причвршћене за ножице птице.

Рађени су и експерименти полетања голубова са авиона, који су летели на висини од 300 метара до неколико километара. После пуштања птице би се одмах оријентисале у простору, летеле према земљи и устремљавале у своје голубарнике.

Заменик народног комесара за војна и поморска питања СССР-а Јосиф Уншлихте предложио је 1928. године да се у земљи уведе „војна голубија обавеза“ како би се одговорило на потребе Црвене армије у ратно време за голубовима поштоношама, неопходним служби за везу. Већ идуће године у оружаним снагама била је уведена професија „војни дресер одгајивач голубова писмоноша“.

Способне птице служиле су у копненој војсци, авијацији и флоти и користиле се у обезбеђењу државних граница. Интензивно је развијана мрежа како стационарних, тако и покретних војних голубијих база на друмском и запрежном транспорту. У СССР-у је 1938. године деловало више од 250 станица са тридесет хиљада птица.

Ипак, неколико војних операција Црвене армије крајем тридесетих година  (сукоб са Јапаном на реци Халкин Гол, совјетско-фински рат) показале су неефикасност голубије поште. Због брзог кретања трупа и честе промена локација њена примена је бивала просто немогућа.

„Та врста везе у савременим формама деловања није оправдана“, 
реферисао је у августу 1940. године начелник за везу Западног посебног војног округа генерал-мајор Андреј Григорјев свом руководству. Залагао се да се голубови као средство за оперативну везу искључе из састава средстава за везу и пребаце извиђачким одељењима за обезбеђивање доставе службених информација.   

Перјани војници против нациста

Ипак, рат против нацистичке Немачке, који је ускоро почео показао је да је рано да се стави тачка на голубију пошту и да перјани војници могу да буду од велике користи на бојишту.

Обучени голубови коришћени су за оперативну везу штабова са јединицима у првим борбеним редовима. Када су радио-станице престајале да раде једина нада били су поуздани крилати везисти.

Голубија веза постала је важна карика у систему одбране Москве. За допринос у спашавању главног града тридесетак голубара одликовано је орденима и медаљама. 


Немци који су и сами користили голубију пошту, одлично су знали какву невољу могу да им донесу перјани војници у рукама партизана и илегалаца. Они су од становништва на окупираним територијама захтевали да предају све голубове које имају. Непослушност је неретко кажњавана смрћу. Тако је шеснаестогодишњак из Ростова на Дону Виктор Черевичкин стрељан 28. новембра 1941. године због тога што је недељу дана крио своје птице.

 

Стрељани Виктор Черевичкин, 22. новембар 1941.


За пресретање совјетских голубова Немци су имали обучене соколове и јастребове. Сачуван је извештај о невеселој судбини голуба регистрованог под бројем 48. Њега су неколико пута напали јастребови, али је на крају ипак успео да се врати кући: „Већ у сумрак испред ногу голубара Попова пао је голуб са бројем 48. Једна ножица била му је сломљена и једва се држала на танкој кожи, леђа су била огуљена, а на грудима се налазила скорела крв. Голуб је тешко дисао и грабио ваздух кроз отворени кљун. На крају га је спасао ветеринар који је морао да га оперише“.

Крилати везисти обезбеђивали су несметану везу штабова са групама армијске и дивизијске извиднице које су дејствовале у непосредној позадини непријатеља. У ту сврху на неке задатке заједно са борцима одлазили су голубари са двадесет до тридесет голубова смештених у плетену корпу. Птице су постале готово најпоузданије оперативно средство за добијање и прослеђивање информација за бројне партизанске одреде. 

На Другом прибалтичком фронту 1944. године формирана је специјална чета голубије поште. Голубови, њих 500 под надзором 80 војника обучени су да лете у 22 правца у полупречнику од 10 до 15 километара. За шест месеци они су доставили више од четири хиљаде „голубеграма“.

Поред голубова везиста Црвена армија је могла да добије и такозване голубове са пројектилима или муницијом. Птице су слетале на бомбе прикачене за крила немачких авиона. Пројектил би се аутоматски откачио омогућавајући перјаном диверзанту да одлети, после чега је долазило до активације.

Међутим, пројекат наоружаних голубова заправо није ни примењен у пракси. Птице уопште нису разликовале авионске бомбе непријатељских авиона од авио-бомби на совјетским бомбардерима и могле су да буду велика опасност за своју авијацију.

Наоружани голуб и уништена авионска бомба

Совјетска голубија војска имала је огромне губитке у Другом светском рату. Ипак, успела је да значајно допринесе  заједничкој победи, достављајући десетине хиљада важних информација на одређене адресе. После завршетка рата технички напредак дефинитивно је потиснуо голубове из система војне везе, а паралелно са укидањем голубијих станица перјани војници упутили су се на заслужени одмор.

Борис Јегоров,
Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Како је совјетска војска окончала опсаду Лењинграда?

Црвена армија је више од две године покушавала да потисне непријатеља даље од града. То је постало могуће тек након победе у Курској бици и дефинитивне промене тока рата.

Иљушин ће производити цивилну модификацију транспортног авиона Ил-76
Иљушин ће производити цивилну модификацију транспортног авиона Ил-76

Генерални директор компаније Даниил Бренерман рекао је да се сада ради на цивилној сертификацији овог авиона

2024-02-04 20:20:08

Јубилеј домаће рафинерије нафте
Јубилеј домаће рафинерије нафте

На данашњи дан пре 55 година почела прерада нафте у Панчеву

2023-12-14 14:17:48

Упознајте девојку из бајке
Упознајте девојку из бајке

Празници нам стижу, а са њима и Деда Мразове унуке Снегурочке познате по својој лепоти и даривању током новогодишњих и божићних празника, а ове године сви који желе да их упознају у Србији моћи ће то да учине на некој од Гаспром бензинских станица.

2023-12-12 19:22:42

Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам
Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам

Напомиње се да је Милеј у више наврата најављивао планове да посети Израел и премести амбасаду земље из Тел Авива у Јерусалим.

2023-11-28 16:52:13

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)
Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола и њиховог ратника Косту који је био српски добровољац снајпериста у ратовима у циљу заштите српског народа и српских земаља укључујући и Кошаре.

2023-11-27 21:41:00

Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?
Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?

Румунске, мађарске и италијанске трупе учествовале су у великој Стаљинградској бици, али нису ушле у сам град. Оне су са крила покривале немачке ударне снаге које су јуришале у правцу Волге

2023-11-22 22:52:03

Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс
Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс

Хиљаде мушкараца рудара послато је на прве линије, остављајући само жене да попуне своје позиције, наводи новинска агенција

2023-11-22 18:31:24

Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини
Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини

Френклин Делано Рузвелт провео је 12 година у Белој кући, спасио је Сједињене Државе последица Велике депресије и земљу успешно провео кроз олујне воде Другог светског рата. Међутим, његов деда Ворен Делано, као и преци више других имућних и политички утицајних америчких породица, изградио је породично богатство неморалном и нелегалном трговином опијумом у Кини.

2023-11-21 12:09:22

Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у
Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у

Оправдања покојног џихадисте за нападе на Америку изазвала су похвале на ТикТоку усред рата између Израела и Хамаса

2023-11-17 00:50:08

Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру
Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру

Погон за припрему и транспорт нафте и гаса, Рафинерија гаса или Дегазолинажа Елемир, како се најчешће ово постројење компаније НИС називало кроз историју, прославља 60 година постојања.

2023-11-14 12:46:51

Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел
Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел

Они који живе у земљи мање су спремни да нађу посао након што су прешли на издашне накнаде

2023-11-05 13:52:55

РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање
РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање

Непрофитна организација Америчког пројекта безбедности упозорила је да тренутни трендови представљају „страшну претњу“ оперативности оружаних снага

2023-10-21 20:14:47

15 неочекиваних чињеница о Русији
15 неочекиваних чињеница о Русији

Најчудније, најсмешније и сасвим неочекиване чињенице о највећој земљи на свету

2023-10-15 22:06:46

Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?
Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?

Још од средњег века многи народи су маштали да открију најкраћи пут од Европе преко Северног леденог окана до Далеког истока и Кине. Руси су то спровели у дело

2023-09-28 17:17:38

Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата
Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата

Пре 40 година, 26. септембра 1983, цела планета је била у његовим рукама, јер је он морао да донесе паклено тешку одлуку – почети нуклеарни рат или не

2023-09-27 15:01:04

На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо
На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо

У свом недовршеном мандату, јер је био убијен покренуо је многе пројекте за побољшање живота у својој земљи.

2023-08-04 19:37:02

Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу
Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу

Хју Едвардс је оптужен да је платио тинејџеру за неприкладне слике

2023-07-13 11:40:40

Восток у дому најстаријег руског ветерана
Восток у дому најстаријег руског ветерана

Јевсеј Јаковлевич Рудински (1922) je најстарији ветеран на паради у част Дана победе

2023-05-09 15:08:53

Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом
Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом

Николај Песков открио је да је добио Орден за храброст за један посебан подвиг у Украјини

2023-04-23 02:23:53

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро
Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

2022-03-21 16:23:42

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: