Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Објављено: 29.08.2021.год.
фото: © Евгениј Халдеј/Sputnik

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.


Почетак рата против нацистичке Немачке био је прави кошмар за Совјетски Савез. Вермахт је пролазио кроз положаје Црвене армије као ножем кроз маслац и за неколико недеља окупирао читаву територију балтичке обале и Белорусије, као и значајан део Украјине. У жестоким борбама нестајале су читаве совјетске дивизије. На стотине хиљада војника било је опкољено и очајнички је покушавало да се пробије до својих, пише 
Russia beyond . 

 

Међутим, није на целој дужини совјетско-немачког фронта непријатеља пратио такав успех. На самом северу, у рејону планинског масива Мусту-Тундури у близини државне границе Немци никако нису успевали да пробију одбрану Црвене армије и тако је било све до краја рата.

Напад

Рат је у поларну област стигао недељу дана касније него у преостали део СССР-а. Тек 29. јуна 1941. године немачка и финска војска прешле су границу, крећући у офанзиву према Мурманску и Кандалакши.

 

Дуж обале Северног леденог океана напредовале су јединице планинског пешадијског корпуса „Норвешка“ генерала Едуарда Дитла. Међу њихове задатке спадало је освајање Средњег и посебно Рибарског полуострва, које је због свог великог стратешког значаја у СССР-у било познато као „непотопиви бојни брод Заполарја“. „Ко влада Рибарским и Средњим полуострвом, тај држи Кољски залив. Без Кољског залива Северна флота не може опстати“, истицао је адмирал Арсениј Головко.

 

Савладавши неколико пограничних караула и потиснувши јединице 95. стрељачког корпуса, немачке снаге су избиле на планински масив Муста-Тундури 6 километара од границе, иза којег се налазила превлака и отварао се директан прилаз полуострвима. Немци су очекивали да ће у налету освојити планину, али ускоро се показало да им није било суђено да у том правцу постигну напредак.

 

Совјетска команда је најпре претпостављала да ће непријатељ полуострва напасти с мора, а не са копна и зато су се главне снаге налазиле на Рибарском полуострву очекујући немачки десант. Када је Вермахт напао планину, совјетске снаге које су је браниле биле су бројчано скоро пет пута слабије од непријатеља.

Ипак, док појачање није стигло, војници Црвене Армије пружали су Немцима жесток отпор. На голом камењу су утврдили ватрене положаје, постављали препреке од бодљикаве жице и минска поља. Борбе су се водиле за сваки метар, за сваки камени заклон.

На местима где је немачка војска ипак успела да се пробије преко планине и почела да се спушта са падина ка копненој превлаци, на њих је паљбу отворила совјетска артиљерија са разарача „Урицки“ и „Кујбишев“, који су пришли обали. „Нашли смо се под јаком паљбом руске бродске артиљерије. У батаљонима се примећује мањак људства, санитарни одреди не успевају да евакуишу рањенике...“ – стајало је у извештају команданта 136. немачког пука планинске пешадије: „Налазили смо се у близини Кутовог залива, спуштали се источним стрмим падинама коте 122. И тада се на нас обрушила киша граната. Нисам имао чиме да одговорим. Ако не прекину паљбу, мораћу да повучем пук.“ 

 

Крваве борбе за Муста-Тунтури трајале су све до половине 1941. године. Претрпевши неуспех за неуспехом, Немци су престали са покушајима јуриша и почели да се утврђују на заузетим положајима.

Неосвојив бедем

На северним падинама планинског масива, стрмим у централном делу и мање стрмим у западном и источном делу, налазило се седам упоришта наше одбране. На јужним падинама, које су биле блаже и лакше за савладавање био је непријатељ. Између њега и наших упоришта била је ничија земља ширине само 50-60, а понегде и 25-30 метара, што је растојање које војник може пребацити ручном бомбом из лежећег положаја! Борбе бомбама биле су свакодневне. Могло се добро чути шта се дешава и код нас и код фашиста“, присећао се генерал-лајтнант Сергеј Кабанов. 

 

С обзиром да су заузимали највише тачке терена Немци су могли лако да уоче приближавање совјетских снага. Допремање намирница, муниције и грађевинског материјала на положаје обављало се под интензивном непријатељског паљбом. „За свако дебло који је пренето на Муста-Тунтури војници су плаћали животом или рањавањем“, жалио се припадник инжењерије Николај Абрамов. „А како саградити упориште на педесет метара од линије непријатељске одбране? Чим удариш чекићем, одмах следи граната по глави.“ 

 

Немце је посебно иритирао совјетски погранични знак А-36 који се налазио на планини. До совјетско-финског („зимског“) рата ту је пролазила државна граница, која је по условима Московског мировног споразума из 1940. године пребачена нешто западније. „С поносом се сећам с каквом упорношћу смо бранили наш совјетски погранични знак који је остао на Муста-Тунтури. Био је то вероватно једини погранични знак који фашисти нису освојили. Немци су много пута покушали да га заузму, али сваки пут без успеха. Огорчени неуспесима немачки војници су нештедимице пуцали на његове бранитеље. Понекад би непријатељу полазило за руком да знак обори, али су га припадници морнаричке пешадије поново подизали“, записао је у својим мемоарима „Иза поларника“ капетан морнаричке пешадије Василиј Кисљаков.

 

Све док Црвена армија крајем 1944. године није истерала Немце из поларне области, планински масив Муста-Тунтури је за њих био кост у грлу. Сви њихови покушаји да пробију совјетску одбрану нису донели резултате. За то време на другим деловима фронта Вермахт је напредовао хиљаде километара до Волге и Кавказа, док је на овом месту сигурно заустављен на самој граници Совјетског Савеза.

Борис Јегоров,
Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

Необичне појаве на небу изнад Русије
Необичне појаве на небу изнад Русије

Када је најбоље кренути у „лов“ на поларну светлост? Где се могу видети три сунца одједном? Зашто облаци постају седефасти?

2022-01-02 10:58:01

Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?
Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?

Фотографије Стаљинграда у рушевинама обишле су свет. Али да ли знате како је легендарни град изгледао пре доласка непријатељских трупа?

2022-01-02 10:16:16

Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан
Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан

Руски председник Владимир Путин помогао је породици дечака који је маштао о гитари да, у оквиру кампање „Јелка жеља“, реши стамбено питање.

2021-12-28 12:05:05

Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?
Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

2021-12-12 08:52:48

Kaко су голубови помогли Црвеној армији да победи у Другом светском рату
Kaко су голубови помогли Црвеној армији да победи у Другом светском рату

На совјетске крилате везисте на бојном пољу често су кидисали специјално обучени немачки јастребови и соколови.

2021-12-05 13:48:26

Како совјетски тенкови замало нису заробили Хитлера 1943. године
Како совјетски тенкови замало нису заробили Хитлера 1943. године

Једном, много пре завршетка рата, совјетске снаге нашле су се само неколико километара од фирера. Међутим, оне о томе нису имале појма.

2021-11-28 15:00:33

Колико етничких заједница живи у Русији?
Колико етничких заједница живи у Русији?

Највећа земља на свету веома је шаролика у етничком смислу. Чак ни грађани Русије не могу лако да одговоре на питање колико народа живи у њиховој земљи.

2021-11-21 07:01:39

РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету
РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету

Мало карипско острво Барбадос проширило је своje дипломатскo деловање на виртуелни свет, након што је потписало...

2021-11-16 06:53:25

Зашто су савременој Русији потребни козаци?
Зашто су савременој Русији потребни козаци?

Козаци су у Руској Империји били посебан друштвени сталеж. Одликовала их је храброст и бранили су границе Руске Империје. Ко су, међутим, данашњи козаци?

2021-11-06 09:07:18

Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а
Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а

Владимир Путин користи најсавременију председничку лимузину руске производње од 2018. године, а нови документарац РТ-а сада...

2021-11-05 14:00:19

Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?
Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?

Око чега се водио овај рат? Зашто је Наполеон ризиковао да нападне Русију? И ко је смислио план за уништење његове Велике армије на руској територији?

2021-10-24 07:54:56

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију
Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

2021-10-10 13:23:09

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк