Најлепше стамбене зграде у Москви

Објављено: 20.06.2021.год.
фото: © Михаил Почујев / Russia beyond


Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите?

Небодер на Котељническом кеју 

Један од седам чувених Стаљинових небодера је обична стамбена зграда са 700 станова, које су, додуше, добијали само представници „креативне интелигенције“.

Грађена је као јединствени ескперимент од 1938. до 1952. године. То је совјетски небодер чији становници не морају да пешаче цео километар до најближе пекаре. Био је то својевремено „град у граду“, јер је сва потребна инфраструктура била смештена у приземљу. И то нису биле само продавнице прехрамбених производа, него и биоскоп, чиме је додатно истакнут статус станара. Занимљиво је да биоскоп „Илузија“ још увек ради и недавно је реновиран.

Цена: Најниже цене изнајмљивања стана овде су у просеку 150.000 рубаља месечно (2.070 долара)


Ажурни дом

 

Ово је била једна од првих зграда у Москви изграђених од готових блокова. Подигнута је још пре рата, 1940. године на Лењинградском проспекту. Зове се „Ажурна“ или „чипкаста“ због украсних решетака на кухињским лођама од којих се не види шта је унутра. Такво решење се појавило је пре масовне изградње, после које је заиста затребало јер су балкони постали пуни крша (будући да су коришћени као складиште за ствари које „могу да затребају“) и кварили су сваки лепо уређени амбијент.

На улазу у објекат културног наслеђа. Лењински проспект 27. Зграда је подигнута 1940. по пројекту архитекти А. К. Бурова и Б. Н. Блохина и инжењера А. И. Кучерова и Г. Б. Карманова.

Ажурни дом је подигнут за обичне совјетске грађане, јер се очекивало да ће они у најскорије време преплавити Москву. Претпостављало се да ће Московљани све време проводити на послу, и да ће ручати у ресторану са кухињом у приземљу. Због тога су у згради велики ходници, али су станови мали, а кухиње су минијатурне. Међутим, све те планове је осујетио рат. Направљена је само једна оваква зграда, а први су кључеве добили високи војни официри.

Цена: Изнајмљивање двособног стана кошта 60.000 рубаља месечно (830 долара)


„Capital Hill Residence“ (Кућа Владислава Дороњина) 

Креација познатог архитекте Захе Хадид грађена је специјално за руског магната Владислава Дороњина на западу Москве у елитном насељу Барвиха. Требало је да ова вила буде Дороњинов свадбени поклон америчкој манекенки Наоми Кембел, али је 2019. године објављено да се објекат продаје, и то по „нестварној“ цени, како су говорили експерти за тржиште.

Зграда личи на космички шатл, има терасу на висини од 22 метра, а поред соба за становање има и базен дугачак 20 метара, сопствени спа-центар, спортску салу, јапански врт и ноћни клуб.

Цена: 6,4 милијарде рубаља (8,8 милиона долара)


Зграда И.П. Исакова са становима за изнајмљивање

 

Здање у стилу сецесије у улици Остоженка, једној од најскупљих у савременој Москви, подигао је 1899. године Јаков Рек, банкар и власник грађевинске фирме. Његова идеја је била да украси престоницу стилски префињеним вилама за летовање са комплетним луксузом у западноевропском маниру.

Касније је вилу купио петербуршки трговац Исаков. Он је био њен власник док није избила револуција. Бољшевици су је 1925. године доделили стамбеној задрузи, па се у њој настанило преко 300 људи! Зграда је и данас стамбена.

Цена: 600.000 рубаља месечно (8.310 долара)


Зграда осигуравајућег друштва „Русија“ 

Зграда осигуравајућег друштва са становима за издавање направљена је почетком 20. века са циљем да у њој станују имућнији људи, али је брзо постала омиљена у круговима „креативне интелигенције“, а у совјетско време су у њој били смештени књижевни, музички и сликарски атељеи, који су затим постали стециште московског „андерграунда“. Сада се све просторије у овом здању третирају као елитни простор.

Камин у згради са више станова „Русија“.

Вила се налази преко пута седишта нафтне компаније „Лукойл“. Према неким изворима, у њој се настанио шеф компаније Вагит Алекперов.

Цена: Просечна цена стана може износити и 100 милиона рубаља (1,5 милиона долара)


Прочитајте више! 
Раскош као смисао живота: Најбогатији руски олигарси и њихове некретнине

Стамбени комплекс Noble row 

Комплекс од шест таунхауса у француском стилу бозар одржава се у сарадњи са њујоршком канцеларијом Ralph Lauren. Налази се у центру „златне миље“, најелитнијег рејона новоградње у Москви. Дуго је држао рекорд на престоничком тржишту елитног стамбеног простора.

Концепт је такав да у свакој резиденцији живи по једна породица. Постоји засебан главни улаз и унутрашње двориште, а са терасе се пружа поглед на Кремљ и Храм Христа Спаситеља.

Цена: 26 милиона кошта таунхаус


„Зграда у Мосфилмовској“ 

Ово су заправо два небодера, један са 53 спрата (висок 213 метара) и други са 34 спрата (132 метра).

И поред великих размера облакодери се лако и ефектно уклапају у градску панораму, због чега их је Emporis Skyscraper Award 2012. године уврстио међу 5 најлепших небодера на свету.

Цена: најмање 450.000 рубаља месечно (6.230 долара)


„Москва сити“ 

У пословном кластеру „Москва сити“ поред пословног простора и великог броја ресторана и продавница постоје и премиум апартмани.

То је случај, на пример, у кули „Федерација“ која је водећи пројекат кварта и његов највиши небодер (374 метра, 95 спратова), а такође званично најскупљи објекат са стамбеним простором у Русији.

Цена: Цене апартмана у кварту варирају од неколико десетина милиона до 2,2 милијарде рубаља (30,4 милиона долара)!


Палата Тријумф („Триумф-Палас“) 

Здање личи на чувене Стаљинове небодере али потиче из сасвим друге епохе. Наиме, ово је новија грађевина, подигнута средином 2000-их. Истина, архитекте су ревносно испоштовале стилистику Стаљинових небодера и њихову функционалност, тако да су и овде сводови високи, простор је велики, на врху је шиљак (постављен је помоћу хеликоптера), унутра има много мермера, а холови су пространи.

Овде живе имућни људи, од звезда шоу-бизниса до редитеља и бизнисмена.

Цена: Изнајмљивање кошта најмање 180.000 рубаља месечно (2.500 долара).


Зграде на Гагариновом тргу

Према једној московској легенди, зграде на Лењинском проспекту бр. 30 добиле су назив „зграде самоубица“, а све због тога што су биле украшене са 16 скулптура висине људског раста и издалека су личиле на људе који су на ивици очајања.

А то су заправо фигуре 16 ратника-победника који прослављају победу девојака. Зграде су подигнуте крајем 1940-их. Између њих пролази магистрална саобраћајница, тако да су оне својевремено у извесном смислу биле као свечана капија на улазу у град.

Цена: Најмање 50.000 рубаља месечно (700 долара)

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?

Око чега се водио овај рат? Зашто је Наполеон ризиковао да нападне Русију? И ко је смислио план за уништење његове Велике армије на руској територији?

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију
Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

2021-10-10 13:23:09

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

Како се Русија проширила на Далеки исток
Како се Русија проширила на Далеки исток

Да су Руси само мало оклевали, овај регион би постао америчка, француска или британска колонија.

2021-08-07 08:28:16

Пет тајни московског Кремља
Пет тајни московског Кремља

Најстарија улица у Москви, лустер, претопљен од црквеног сребра које су украли Французи, вековима недоступне древне...

2021-08-01 13:00:44

Ко је био главни непријатељ Руске империје?
Ко је био главни непријатељ Руске империје?

Руси су најчешће ратовали против Турака. И готово увек су из тих окршаја излазили као убедљиви победници.

2021-08-01 06:34:45

Први руски владар – реална личност или само мит?
Први руски владар – реална личност или само мит?

Тако мало се зна о Рјурику, зачетнику руске династије Рјуриковича, да се још дискутује о томе да ли је он био реална историјска личност.

2021-07-24 08:00:13

Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату
Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату

Нацисти су сањали о томе како ће да марширају Москвом, и тај сан им се на крају остварио. Додуше, не баш онако како су замишљали... Скоро 60.000 војника Вермахта је марширало кроз совјетску престоницу у такозваној „Паради побеђених“. Немци су у том маршу учествовали као ратни заробљеници.

2021-07-20 07:24:09

Са којим земљама се граничи Русија?
Са којим земљама се граничи Русија?

Јесте ли знали да су обале Русије и САД удаљене једна од друге само четири километра? Погледајте и друге занимљиве чињенице везане за руске границе.

2021-07-18 16:50:12

Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази
Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази

Конференција за штампу шпанског премијера Педра Санчеза и литванског председника Гитанаса Науседе у бази НАТО-а хитно...

2021-07-08 16:38:26

Када је основана Русија?
Када је основана Русија?

Није се, наравно, то догодило тако што су се људи у неком тренутку окупили и одлучили да оснују руску државу. Међутим, постојали су време, место и личност која је свесно изградила темеље руске државе.

2021-07-03 20:55:38

Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни
Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни

Пре 34 године изнад Балтика се догодио инцидент који је могао бити катастрофалан по ратно ваздухопловство САД. На америчком стратешком извиђачком авиону Lockheed SR-71 Blackbird отказао је мотор и авион је почео принудно да се спушта близу државне границе Совјетског Савеза. Супертајни шпијунски авион је могао постати трофеј СССР-а, али су шведски ловци дејствовали веома брзо и ефикасно.

2021-06-27 09:06:21

Најлепше стамбене зграде у Москви
Најлепше стамбене зграде у Москви

Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите? Небодер...

2021-06-20 06:57:38

РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе
РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе

Америчка амбасада у Софији извинила се због случајног упада који су амерички војници извели у бугарској...

2021-05-30 17:27:24

Како је Русија припојила Средњу Азију?
Како је Русија припојила Средњу Азију?

Средња Азија је постала арена за „Велику игру” између руске и британске империје. Управо појава Британаца...

2021-05-29 09:42:10

Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке
Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке

Оне су ловиле некадашње царске генерале, врбовале нацисте на високим положајима и крале нуклеарне тајне САД...

2021-05-10 06:05:19

Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа
Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа

У главном граду Мађарске се 13 немачких тенковских дивизија нашло у обручу јер нису хтели да...

2021-05-08 08:05:45

Десет преукусних руских васкршњих посластица
Десет преукусних руских васкршњих посластица

На васкршњој трпези у Русији почасно место заузимају кулич, сирна пасха и фарбана јаја. Погледајте, шта...

2021-05-02 07:45:04

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
baner apartman desno / zanimljivosti
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: