Где влада најдужа поларна ноћ у Русији?

Објављено: 22.12.2019.год.
фото: © Reuters / Russia beyond


Зими на северу Русије сунце не излази и не залази. Како целодневна тама утиче на живот обичних људи?

Замислите само: будите се по мраку, устајете по мраку, а током дана једва можете да наслутите обрисе града у леденој измаглици. Природна појава код које сунце дуже од 24 сата не излази изнад хоризонта назива се поларна ноћ. Она се среће на местима иза поларника (преко 66°33 северне географске ширине), а у Русији је то на око 20% територије! У овој области већ у октобру раније почиње да пада мрак, а од краја јесени сунце практично не излази, већ само снег и поларна светлост повећавају видљивост. Сунце се враћа тек крајем зиме. Најкраће поларне ноћи су у Салехарду, престоници Јамала, и на југу Мурманске области. Често се називају „непотпуне”, јер се сунце ипак појављује, мада на кратко. Али што идете даље на север од поларника, ноћ је све дужа и траје недељама, пише 
Russia beyond.

Диксон, Краснојарски крај – 80 дана

Ово насеље на самом крају полуострва Тајмир познато је као арктичка пустара. Ту је царство вечитог леда, вечите зиме и вечитих ветрова. Снег пада већ у септембру и задржава се до маја! У Диксону поларна ноћ почиње од 10-11. новембра и траје до почетка фебруара. Насеље брзо остаје без становника. Док је 80-их тамо живело око 5 хиљада људи, данас их има само нешто преко 500.

Тикси, Јакутија – 67 дана

У малом насељу на северу Јакутије поларна ноћ траје од 17. новембра до 25. јануара. „Немојте мислити да тамо влада мркли мрак нон-стоп. Када сам се враћала из школе, негде око 13-15 сати поподне, постајало је мало светлије, а онда би опет потамнело”, сећа се бивша становница Тиксија Јулија Богослова. „На прозорским даскама поред цвећа људи укључују лампе са дневним светлом како би се биљке боље осећале… Али зато смо имали чаробну поларну светлост! То је призор који се не може описати речима.”

Певек, Чукотка – 50 дана

Званично је Павек најсевернији град у Русији. И један од најмањих. Данас ту живи само 2,5 хиљада људи, 10 пута мање него у совјетско доба. Као и до многих градова на Арктику и овде се стиже само авионом (а лети и морем), а све куће су офарбане у веселе боје. Ту често дува јужак, један од најстрашнијих ветрова на свету. Поларна ноћ почиње 27. новембра и траје до 16. јануара.

„За мене је поларна ноћ тешко време, сваки пут се трудим да је преживим”, 
каже Валерија Силина, која се на север преселила из Вороњежа (милионског града на југу Русије). „И док је прошле година за мене то био период депресије, овог пута мој организам напросто луди. По цео дан ми се спава, а око поноћи мој биолошки часовник објављује да је време за пеглање или гледање телевизије. Ако не успем да одем у топлије крајеве, онда ми помаже певање у топлој купки са ароматичним уљима. А и маштање је у поларној ноћи као сунце, које обасјава и греје живот.”

Нориљск – 45 дана

У Нориљску (Краснојарски крај) поларна ноћ траје оквирно од 30. новембра до 13. јануара. Светлије, односно мање мрачно, постаје само између 13-14 сати.

А ту је, осим тога, и много хладније. На јесен температура пада до -30! Додајте томе и Тајмирске ветрове (ово полуострво је познато и као „гробље атлантских циклона”) и одсуство растиња, па ћете схватити да је обичан дан становника Нориљска по поларној ноћи прави подвиг. Па ипак, чак и у овом суровом крају људи проналазе лепоту. 


„Потичем из топлих крајева, али прелазни период на Северу ми није тешко пао”, 
каже становница овог града. „У поларној ноћу у Нориљску осећам се као у бајци, као да је стално Нова година”. Становници Нориљска такође стално треба да мисле о томе да надокнаде витамине (пре свега узимајући рибље уље и витамин D) и да се редовно баве спортом.

Мурманск – 41 дан

У Мурманску живи око 300 хиљада људи. То је највећи град на свету иза поларника. На самом почетку децембра ту почиње поларна ноћ. Сунце се враћа тек 41 дан касније. По правилу зимска ноћ траје од 1. или 2. децембра до 10-11. јануара. Један од становника Мурманска снимио је видео са 24 сата таме.

„Није то баш романтично”, пише један становник Мурманска на форуму. „Прва недеља је још ок, а онда почиње да нервира. Почиње депресија, људи се губе у времену, несаница, човек прижељкује да види бар мало сунца. Најбољи начин да се преживи поларна ноћ је често посећујући забавне центре, позориште, биоскоп, бавити се спортом, на сваки начин покушавати да не обраћаш пажњу и да не остављаш себи слободног времена за непотребне мисли.”

Управо зато у граду постоји веома јарко вештачко осветљење. То је неопходно како људи не би пали у депресију. Једна од ствари која ипак надокнађује недостатак светла је поларна светлост. Она се може видети чак и из града, мада је, наравно, боље изаћи у природу.

У Мурманску постоји обичај да је после поларне ноћи дочекује сунце. Становници града се окупљају на највишој тачки, на Сунчаном брегу, и чекају прве зраке излазећег сунца.

Нарјан-Мар – 25 дана

Престоница Ненецког аутономног округа Русије је мали град са само 25 хиљада становника. Нарјан-Мар је центар арктичког туризма. Људи долазе да се провозају санкама које вуку ирваси и у моторним санкама, да виде поларну светлост и бескрајну тундру. И све то на температури од -40 и у сталној тами. Дивота, зар не?

Поларна ноћ овде траје од 9-10. децембра до 1-2. јануара. У граду постоји обичај да се организује „испраћај сунца”. Тог дана узгајивачи ирваса престају са номадским животом и смештају се на зимске пашњаке.


Воркута – 11 дана

У „граду рудара” поларна ноћ је прилично кратка, траје само 11 дана средином децембра. Али то не значи да је све преостало време овде светло. Наставница Ана Сорокина, која се из Вокруте преселила у Москву, каже да је зими у овом граду готово стално сумрак, - 40 степени Целзијуса и снажан ледени ветар. „Као бонус можете видети поларну светлост, а по граду шетају ирваси, које староседеоци користе за превоз.” 

Ана Сорокина,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?

Око чега се водио овај рат? Зашто је Наполеон ризиковао да нападне Русију? И ко је смислио план за уништење његове Велике армије на руској територији?

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију
Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

2021-10-10 13:23:09

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

Како се Русија проширила на Далеки исток
Како се Русија проширила на Далеки исток

Да су Руси само мало оклевали, овај регион би постао америчка, француска или британска колонија.

2021-08-07 08:28:16

Пет тајни московског Кремља
Пет тајни московског Кремља

Најстарија улица у Москви, лустер, претопљен од црквеног сребра које су украли Французи, вековима недоступне древне...

2021-08-01 13:00:44

Ко је био главни непријатељ Руске империје?
Ко је био главни непријатељ Руске империје?

Руси су најчешће ратовали против Турака. И готово увек су из тих окршаја излазили као убедљиви победници.

2021-08-01 06:34:45

Први руски владар – реална личност или само мит?
Први руски владар – реална личност или само мит?

Тако мало се зна о Рјурику, зачетнику руске династије Рјуриковича, да се још дискутује о томе да ли је он био реална историјска личност.

2021-07-24 08:00:13

Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату
Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату

Нацисти су сањали о томе како ће да марширају Москвом, и тај сан им се на крају остварио. Додуше, не баш онако како су замишљали... Скоро 60.000 војника Вермахта је марширало кроз совјетску престоницу у такозваној „Паради побеђених“. Немци су у том маршу учествовали као ратни заробљеници.

2021-07-20 07:24:09

Са којим земљама се граничи Русија?
Са којим земљама се граничи Русија?

Јесте ли знали да су обале Русије и САД удаљене једна од друге само четири километра? Погледајте и друге занимљиве чињенице везане за руске границе.

2021-07-18 16:50:12

Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази
Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази

Конференција за штампу шпанског премијера Педра Санчеза и литванског председника Гитанаса Науседе у бази НАТО-а хитно...

2021-07-08 16:38:26

Када је основана Русија?
Када је основана Русија?

Није се, наравно, то догодило тако што су се људи у неком тренутку окупили и одлучили да оснују руску државу. Међутим, постојали су време, место и личност која је свесно изградила темеље руске државе.

2021-07-03 20:55:38

Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни
Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни

Пре 34 године изнад Балтика се догодио инцидент који је могао бити катастрофалан по ратно ваздухопловство САД. На америчком стратешком извиђачком авиону Lockheed SR-71 Blackbird отказао је мотор и авион је почео принудно да се спушта близу државне границе Совјетског Савеза. Супертајни шпијунски авион је могао постати трофеј СССР-а, али су шведски ловци дејствовали веома брзо и ефикасно.

2021-06-27 09:06:21

Најлепше стамбене зграде у Москви
Најлепше стамбене зграде у Москви

Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите? Небодер...

2021-06-20 06:57:38

РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе
РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе

Америчка амбасада у Софији извинила се због случајног упада који су амерички војници извели у бугарској...

2021-05-30 17:27:24

Како је Русија припојила Средњу Азију?
Како је Русија припојила Средњу Азију?

Средња Азија је постала арена за „Велику игру” између руске и британске империје. Управо појава Британаца...

2021-05-29 09:42:10

Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке
Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке

Оне су ловиле некадашње царске генерале, врбовале нацисте на високим положајима и крале нуклеарне тајне САД...

2021-05-10 06:05:19

Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа
Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа

У главном граду Мађарске се 13 немачких тенковских дивизија нашло у обручу јер нису хтели да...

2021-05-08 08:05:45

Десет преукусних руских васкршњих посластица
Десет преукусних руских васкршњих посластица

На васкршњој трпези у Русији почасно место заузимају кулич, сирна пасха и фарбана јаја. Погледајте, шта...

2021-05-02 07:45:04

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
baner apartman desno / zanimljivosti
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: