Где влада најдужа поларна ноћ у Русији?

Објављено: 22.12.2019.год.
фото: © Reuters / Russia beyond


Зими на северу Русије сунце не излази и не залази. Како целодневна тама утиче на живот обичних људи?

Замислите само: будите се по мраку, устајете по мраку, а током дана једва можете да наслутите обрисе града у леденој измаглици. Природна појава код које сунце дуже од 24 сата не излази изнад хоризонта назива се поларна ноћ. Она се среће на местима иза поларника (преко 66°33 северне географске ширине), а у Русији је то на око 20% територије! У овој области већ у октобру раније почиње да пада мрак, а од краја јесени сунце практично не излази, већ само снег и поларна светлост повећавају видљивост. Сунце се враћа тек крајем зиме. Најкраће поларне ноћи су у Салехарду, престоници Јамала, и на југу Мурманске области. Често се називају „непотпуне”, јер се сунце ипак појављује, мада на кратко. Али што идете даље на север од поларника, ноћ је све дужа и траје недељама, пише 
Russia beyond.

Диксон, Краснојарски крај – 80 дана

Ово насеље на самом крају полуострва Тајмир познато је као арктичка пустара. Ту је царство вечитог леда, вечите зиме и вечитих ветрова. Снег пада већ у септембру и задржава се до маја! У Диксону поларна ноћ почиње од 10-11. новембра и траје до почетка фебруара. Насеље брзо остаје без становника. Док је 80-их тамо живело око 5 хиљада људи, данас их има само нешто преко 500.

Тикси, Јакутија – 67 дана

У малом насељу на северу Јакутије поларна ноћ траје од 17. новембра до 25. јануара. „Немојте мислити да тамо влада мркли мрак нон-стоп. Када сам се враћала из школе, негде око 13-15 сати поподне, постајало је мало светлије, а онда би опет потамнело”, сећа се бивша становница Тиксија Јулија Богослова. „На прозорским даскама поред цвећа људи укључују лампе са дневним светлом како би се биљке боље осећале… Али зато смо имали чаробну поларну светлост! То је призор који се не може описати речима.”

Певек, Чукотка – 50 дана

Званично је Павек најсевернији град у Русији. И један од најмањих. Данас ту живи само 2,5 хиљада људи, 10 пута мање него у совјетско доба. Као и до многих градова на Арктику и овде се стиже само авионом (а лети и морем), а све куће су офарбане у веселе боје. Ту често дува јужак, један од најстрашнијих ветрова на свету. Поларна ноћ почиње 27. новембра и траје до 16. јануара.

„За мене је поларна ноћ тешко време, сваки пут се трудим да је преживим”, 
каже Валерија Силина, која се на север преселила из Вороњежа (милионског града на југу Русије). „И док је прошле година за мене то био период депресије, овог пута мој организам напросто луди. По цео дан ми се спава, а око поноћи мој биолошки часовник објављује да је време за пеглање или гледање телевизије. Ако не успем да одем у топлије крајеве, онда ми помаже певање у топлој купки са ароматичним уљима. А и маштање је у поларној ноћи као сунце, које обасјава и греје живот.”

Нориљск – 45 дана

У Нориљску (Краснојарски крај) поларна ноћ траје оквирно од 30. новембра до 13. јануара. Светлије, односно мање мрачно, постаје само између 13-14 сати.

А ту је, осим тога, и много хладније. На јесен температура пада до -30! Додајте томе и Тајмирске ветрове (ово полуострво је познато и као „гробље атлантских циклона”) и одсуство растиња, па ћете схватити да је обичан дан становника Нориљска по поларној ноћи прави подвиг. Па ипак, чак и у овом суровом крају људи проналазе лепоту. 


„Потичем из топлих крајева, али прелазни период на Северу ми није тешко пао”, 
каже становница овог града. „У поларној ноћу у Нориљску осећам се као у бајци, као да је стално Нова година”. Становници Нориљска такође стално треба да мисле о томе да надокнаде витамине (пре свега узимајући рибље уље и витамин D) и да се редовно баве спортом.

Мурманск – 41 дан

У Мурманску живи око 300 хиљада људи. То је највећи град на свету иза поларника. На самом почетку децембра ту почиње поларна ноћ. Сунце се враћа тек 41 дан касније. По правилу зимска ноћ траје од 1. или 2. децембра до 10-11. јануара. Један од становника Мурманска снимио је видео са 24 сата таме.

„Није то баш романтично”, пише један становник Мурманска на форуму. „Прва недеља је још ок, а онда почиње да нервира. Почиње депресија, људи се губе у времену, несаница, човек прижељкује да види бар мало сунца. Најбољи начин да се преживи поларна ноћ је често посећујући забавне центре, позориште, биоскоп, бавити се спортом, на сваки начин покушавати да не обраћаш пажњу и да не остављаш себи слободног времена за непотребне мисли.”

Управо зато у граду постоји веома јарко вештачко осветљење. То је неопходно како људи не би пали у депресију. Једна од ствари која ипак надокнађује недостатак светла је поларна светлост. Она се може видети чак и из града, мада је, наравно, боље изаћи у природу.

У Мурманску постоји обичај да је после поларне ноћи дочекује сунце. Становници града се окупљају на највишој тачки, на Сунчаном брегу, и чекају прве зраке излазећег сунца.

Нарјан-Мар – 25 дана

Престоница Ненецког аутономног округа Русије је мали град са само 25 хиљада становника. Нарјан-Мар је центар арктичког туризма. Људи долазе да се провозају санкама које вуку ирваси и у моторним санкама, да виде поларну светлост и бескрајну тундру. И све то на температури од -40 и у сталној тами. Дивота, зар не?

Поларна ноћ овде траје од 9-10. децембра до 1-2. јануара. У граду постоји обичај да се организује „испраћај сунца”. Тог дана узгајивачи ирваса престају са номадским животом и смештају се на зимске пашњаке.


Воркута – 11 дана

У „граду рудара” поларна ноћ је прилично кратка, траје само 11 дана средином децембра. Али то не значи да је све преостало време овде светло. Наставница Ана Сорокина, која се из Вокруте преселила у Москву, каже да је зими у овом граду готово стално сумрак, - 40 степени Целзијуса и снажан ледени ветар. „Као бонус можете видети поларну светлост, а по граду шетају ирваси, које староседеоци користе за превоз.” 

Ана Сорокина,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

Необичне појаве на небу изнад Русије
Необичне појаве на небу изнад Русије

Када је најбоље кренути у „лов“ на поларну светлост? Где се могу видети три сунца одједном? Зашто облаци постају седефасти?

2022-01-02 10:58:01

Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?
Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?

Фотографије Стаљинграда у рушевинама обишле су свет. Али да ли знате како је легендарни град изгледао пре доласка непријатељских трупа?

2022-01-02 10:16:16

Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан
Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан

Руски председник Владимир Путин помогао је породици дечака који је маштао о гитари да, у оквиру кампање „Јелка жеља“, реши стамбено питање.

2021-12-28 12:05:05

Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?
Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

2021-12-12 08:52:48

Kaко су голубови помогли Црвеној армији да победи у Другом светском рату
Kaко су голубови помогли Црвеној армији да победи у Другом светском рату

На совјетске крилате везисте на бојном пољу често су кидисали специјално обучени немачки јастребови и соколови.

2021-12-05 13:48:26

Како совјетски тенкови замало нису заробили Хитлера 1943. године
Како совјетски тенкови замало нису заробили Хитлера 1943. године

Једном, много пре завршетка рата, совјетске снаге нашле су се само неколико километара од фирера. Међутим, оне о томе нису имале појма.

2021-11-28 15:00:33

Колико етничких заједница живи у Русији?
Колико етничких заједница живи у Русији?

Највећа земља на свету веома је шаролика у етничком смислу. Чак ни грађани Русије не могу лако да одговоре на питање колико народа живи у њиховој земљи.

2021-11-21 07:01:39

РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету
РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету

Мало карипско острво Барбадос проширило је своje дипломатскo деловање на виртуелни свет, након што је потписало...

2021-11-16 06:53:25

Зашто су савременој Русији потребни козаци?
Зашто су савременој Русији потребни козаци?

Козаци су у Руској Империји били посебан друштвени сталеж. Одликовала их је храброст и бранили су границе Руске Империје. Ко су, међутим, данашњи козаци?

2021-11-06 09:07:18

Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а
Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а

Владимир Путин користи најсавременију председничку лимузину руске производње од 2018. године, а нови документарац РТ-а сада...

2021-11-05 14:00:19

Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?
Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?

Око чега се водио овај рат? Зашто је Наполеон ризиковао да нападне Русију? И ко је смислио план за уништење његове Велике армије на руској територији?

2021-10-24 07:54:56

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију
Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

2021-10-10 13:23:09

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк