Бајкал у зимско доба: дођеш са фотоапаратом, одеш са пуним срцем

Објављено: 04.04.2020.год.
фото: © Всеволод Пуља / Russia beyond


Вода Бајкала се замрзава у необичним облицима и претвара острва и стрме обале у декор за снимање филма о непостојећим световима.

„Ево овде је шаман на УАЗ-у пропао под лед. Прошле године, 30. децембра. Само шест метара од обале. Када ауто нагло пропадне човек не стигне ни врата да отвори због јаког притиска воде. А ретко ко се у том шоку снађе да избије стакло“, прича Андреј (име је измењено) држећи волан обема рукама и не скидајући поглед са пута, пише 
Russia beyond.

 

Већ 20 минута се возимо по леду Бајкала, тражимо згодно место где би наш ниски јапански седан могао да изађе на обалу Ољхона, највећег острва на језеру. Иако је већ је фебруар, сезона вожње по леду треба званично да се отвори тек за неколико дана. Пут се већ обележава стубовима, али тај посао још није завршен тако да обичним аутомбилима није дозвољено кретање по леду.

Андрејев отац је један од овдашњих Бурјата. Родио се и провео детињство на Ољхону, а затим је сваки летњи распуст проводио овде, тако да познаје све мештане, па се зато и нама „гледа кроз прсте“. Једноставно смо обишли бетонске блокове и сишли на залеђену површину језера, а онда смо пратили санитарно возило са великом наранџастом цистерном. Оно је тешко тако да возач мора добро познавати најбезбеднију трасу. У заштићеној зона Бајкала се не може поставити септичка јама нити се могу подићи објекти за пречишћавање воде, тако да наранџаста возила често „шпартају“ по језерском леду.

Али ипак није свеједно. Свако мало наилазимо на дугачке пукотине преко којих ауто поскакује. Са источне стране језера је приступ потпуно блокиран јер је лед сувише танак. Ако се из Улан Удеа, главног града Бурјатије, ухвати директан правац, онда до Ољхона има само 200 километара. Али ми смо због танког леда изабрали заобилазни пут, дуж јужне обале језера па преко Иркутска, а то је укупно 750 километара.

Може се рећи да сам и ја једна од многих жртава инстаграм-хистерије која је захватила цео свет. Идеја да одем на чувено језеро изван сезоне обузела ме је после читаве серије ефектних фотографија које су објавили моји познаници. И нисам ја једини. Андреј прича да су овдашњи водичи, његови пријатељи, баш данас одвезли у северни део Ољхона тајландског блогера који има десет милиона пратилаца.

Цена путовања и боравка 

Ако сте се намерили да згазите на бајкалски лед, најбоље је да дођете авионом до Иркутска. Он је ближи Москви и више авионских линија саобраћа са тим градом, што значи да је авионска карта јефтинија. Од Иркутска се аутомобилом или аутобусом за 3-4 сата стиже до Сахјурте или Куркута, одакле постоји превоз до острва. Пут је нов и живописан, пролази се поред мањих пирамида од огромног камења, толико великог да га човек не би могао померити. „То су се возачи булдозера забављали док су правили овај пут“, коментарише Андреј.

Најбоље је да се унапред договорите око превоза од обале до острва. То можете учинити преко туристичке агенције или директно са власником смештаја на Ољхону. Тамо свака друга кућа нуди смештај. Један леп хотелски комплекс се налази на самој обали. Ту има неколико једнаких брвнара и прилаз води је приступачан. Види се чак и цела зона за опуштање и одмор са дрвеним лежаљкама. Али нема знакова живота – нигде се не види дим. „То није изграђено по прописима. Плацеви за градњу су незаконито узурпирани. Требало је то одавно да се руши, али се очигледно још увек воде преговори са властима, јер је штета рушити такву лепоту“, објашњава мој саговорник.

Најзад нађосмо оријентир – мали једрењак накренут на бок. Овде се безбедно можемо попети на обалу. Стигосмо и до нашег смештаја. То су кућице за две-три особе. Пар електричних грејалица ради пуном паром, тако да је унутра као у сауни. Зими је смештај јефтинији него током лета. У Хужиру, највећем насељу на острву, двокреветна соба или цела кућица са доручком може да кошта од две до четири хиљаде рубаља за ноћ. Луксузније варијанте коштају по шест хиљада рубаља.

Цена већином подразумева доручак, а уз посебну доплату можете се договорити да добијете и ручак. Намирнице се овде купују у великом супермаркету „Добри“ у центру Хужира (тамо можете пронаћи све, па чак и белгијско пиво, додуше двоструко скупље него у Иркутску), или у било којој мањој продавници намирница, углављеној између других продавница типа „Магични сувенири“ или „Амајлије Бајкала“.

Лед 

Ујутро наредног дана изађосмо на лед, а то је главна ставка зимског туристичког програма на Бајкалу. Ту нам седан више не може помоћи, и зато седосмо у „Собољ“, скраћени комби Андрејевог пријатеља Игора који ради овде као водич. На Бајкалу је „Собољ“ најчешћи превоз током зиме. То су висока возила за шест путника, комфорна су, топла и јефтина (просечна цена дневне екскурзије у групи је хиљаду рубаља по особи).

И ево, почиње чаролија. Возимо се од једног до другог бајкалског острва, прилазимо гребенима и не знамо на коју страну пре да погледамо – толико су разноврсне контуре леда у подножју бајкалских литица. Кад вода пљусне и замрзне се у покрету, или кад се замрзне талас, или кап која само што није поново пала у воду, и кад је све то сјајно и бело као млеко – то је празник за очи, изложба свих могућих врста леда!

Ево нас код „Три брата“. Тако се зову три стене које се издижу из воде. Над нама се надносе гроздови ледених стрела, а на литици „Успавани лав“ стоји ледени трон и на њему зараван. Идеално глатка површина језера испресецана дубоким пукотинама изненада уступа место читавом пољу ледених санти које извирују из воде под различитим угловима.

Ове године скоро и да нема равног и прозрачног леда. Пало је много снега па ветар није стигао да га однесе. Због тога морамо мало да се потрудимо како бисмо нашли подручја са замрзнутим мехурићима метана и леденим огледалом без снега. У томе нам помогоше кинески туристи. У даљини угледасмо разнобојни дим од бакљи. Приђосмо ближе, кад тамо у јеку фотографисање за инстаграм. Кинескиње одбациле бунде и фотографишу се на прозрачном леду у вечерњим хаљинама без леђа и рукава. Око њих се врзма асистент, маше оним бакљама и боји ваздух димом који се слаже са бојом хаљина. Фотограф скинуо објектив и прави „рафалне снимке“.

Оваква гужва је изузетак. Зими овде обично нема много туриста. У ово доба је „путник-намерник“ обично сам, очи у очи са ледом, снегом, леденим „пећинама“, литицама и тишином.

Ето, туриста оде да направи ефектне снимке, а доживи праву авантуру која се уреже у сећање и као визуелни угођај, али и као потпуно ново осећање. Овде се он радује стварима које му у животу иначе сметају – радује се хладном леду, мразу и јаком ветру који се поиграва са снегом.

Најлепше је изаћи на лед касно увече, и удаљити се од Хужира тако да његова светла не одвлаче пажњу. Ту човек може на миру да посматра звездано небо, да заустави дах и ослушкује тишину.

После извесног времена у ушима ће му обавезно одјекнути далеки, пригушени откуцаји. Такви звуци у животу обавезно доносе нешто важно и фундаментално. То су звуци бајкалског леда.

Всеволод Пуља, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: