Гратис за туристе: Шта је у Русији потпуно бесплатно?

Објављено: 01.02.2020.год.
фото: © Сергеј Фадејчев / ТАСС / Russia beyond


Ево шта ћете као туриста добити „за џабе“ у највећим туристичким градовима Русије. Наводимо списак најбољих бесплатних понуда у Москви, Санкт Петербургу и Сочију.

У Москви

Музеји и галерије. Сваке треће седмице у месецу можете бесплатно посетити неколико десетина престоничких државних музеја. Током ове седмице сваки од њих има један дан када је улаз слободан. На пример, у уторак можете бесплатно посетити Московски музеј савремене уметности, „Мултимедија Арт“ и Музеј историје ГУЛАГ-а, а у недељу Галерију Иље Глазунова, пише
 Russia beyond

Бивша летња резиденција Катарине Велике је сада оаза зеленила у пространом јужном делу Москве.

Поред тога, никада се не наплаћује улаз у све престоничке храмове и манастире, укључујући Храм Христа Спаситеља, а такође Донски и Новодевичји манастир. Увек је слободан улаз и у Лењинов маузолеј (овде је све што треба да знате пре него што одете тамо), као и улаз у велике паркове старих московских имања Царицино, Кусково и средњовековног имања Коломенско. Поврх свега, до краја 2020. године ће бити бесплатни сви музеји и изложбе у недавно реновираном центру ВДНХ. То је акција поводом 80-годишњице постојања овог изложбеног простора.

Зид са графитима на центру „Винзавод“ у Москви.

За љубитеље модерне уметности постоје центри Винзавод и CUBE, са по десетак галерија у сваком од њих.

Видиковци.
 Леп поглед на Москву пружа видиковац Воробјове Горе. То је најпопуларнији бесплатни видиковац у Москви (станица метроа „Воробјове Горе“). Близу је и видиковац Руске академије наука, за који многи туристи не знају. Ту се са 60 метара висине добро виде небодери Москва ситија, зграда Московског државног универзитета, Храм Христа Спаситеља, кремаљске куле, Андрејевски манастир и још много тога. Видиковац је удаљен 700 метара од станице метроа „Лењински проспект“.

Поглед на центар Москве и стадион „Лужњики“ са Воробјових Гора.

Музика и плес. Сваке последње недеље у месецу у 15:00 у Московском централном баптистичком храму организује се бесплатан концерт на оргуљама. На репертоару су Бах, Моцарт, Хендл и Чајковски. Треба доћи на време, јер су ови концерти доста посећени.

Бесплатно можете плесати уз музику током лета у Парку Горког. Љубитељи латиноамеричких плесова се традиционално окупљају на кеју близу Андрејевског моста, а љубитељи друштвених плесова на Пушкиновом кеју.

Постоји неколико клубова где можете провести ноћ. То су, на пример, стари клуб „Пропаганда“ (техно и хаус музика), бар „Тема“ (поп-рок) где можете ђускати и на шанку, клуб LOOK IN ROOMS (поп музика) у Тверској улици и Jagger Bar (класични рокенрол). Улаз је свуда слободан.

Најважнији фестивали. Москва је 2018. године добила престижну међународну награду World Festival and Event City Award као град са најбољим масовним манифестацијама. И заиста, у Москви има много таквих догађаја. Поред јединствених догађаја ту су и годишњи празници. На пример, Дан Русије 12. јуна и фестивал „Московско време“ (концерти, шоу-програми и показни наступи по целом граду). У јуну се одржава и сајам књига на Црвеном тргу.

Прве суботе у септембру Москва обележава Дан града (то је велико славље, широм престонице се приређују концерти и ватромети). Крајем септембра је традиционални међународни фестивал „Круг светлости“, када дизајнери светлосних ефеката из целог света помоћу пројекција, инсталација и пиротехнике претварају град у огроман експериментални полигон.

Масленица
 је словенски празник којим се обележава крај зиме. Обично пада крајем фебруара и празнује се недељу дана (пред почетак Великог поста). У Русији постоје на десетине обичаја везаних за целу ту седмицу, а један од главних је печење палачинки. Најупечатљивији шоу програм се приређује на Мањежном тргу испред Историјског музеја.

Интернет. У Москви је крајње једноставно наћи бесплатан интернет. Он је доступан у метроу и другим врстама градског превоза, у парковима, кафе-баровима и ресторанима, а такође на улицама Москве. Овде је објашњено како да се улогујете.

У Санкт Петербургу

Ермитаж

Музеји и галерије. Као и у Москви, већина музеја и галерија у Санкт Петербургу једном месечно омогућава бесплатан улаз. На пример, у Ермитажу, Кунсткамери и Зоолошком музеју је то сваки трећи четвртак у месецу (а у Ермитажу још и 18. мај и 7. децембар). У Војно-поморском музеју (где има 13.000 експоната везаних само за бродове) то је свака последња среда у месецу. Исто важи и за филијалу музеја, крстарицу “Аурора“.

Слободан улаз у Руски музеј је сваког 18. у месецу, и то важи за посетиоце млађе од 18 година.

Увек је бесплатан 
улаз у Петропавловску тврђаву. То не важи за тамницу, гробницу и експозиције, али свако може да се прошета тврђавом без улазнице. Исти је случај са Петергофом, такозваним „руским Версајем“. Горњи и доњи парк са позлаћеним фонтама, зеленим вртовима и тихим алејама сам по себи је експонат, а за боравак у овом простору није потребна улазница (потребна је само онима који хоће да посете дворац).

Петропавловскa тврђавa

Модерну уметност потражите у лофт-пројекту „Спратови“ (Лиговски проспект 74), где су на пет спратова размештене изложбе, галерије и слушаонице са предавањима, и доста тога је бесплатно. Поред тога, ово је занимљиво стециште представника петербуршке културе и моде.

Петербург има стотине мањих и већих паркова. Његови житељи највише воле 
„Нову Холандију“. Ово бивше складиште дрвене грађе на острву је пре неколико година преуређено у један од најпопуларнијих градских простора. Ту можете полежати на трави, играти фризби или бадминтон, организовати пикник или потражити уметничка дела (а има их, јер је то Петербург).

Музика.
 Културна икона и излог Санктпетербуршке опере и балета је Маријински театар (познат под називом Маријинка). Сваке среде је улаз бесплатан. Ту се у Фоајеу Стравињског организују концерти класичне музике, од Баха и Моцарта до Бритна и Гершвина. Да бисте ушли морате на каси узети бесплатну карту. Пазите, има само 170 места.

Кровови као видиковци.
 Сваки житељ Санкт Петербурга ће вам рећи да су градски кровови најбољи видиковци. 
Пентрање по крововима је посебна атракција, на њој се специјализују многи петербуршки водичи. У Русији пењање по крововима није забрањено законом, али становници дотичних зграда могу имати извесне примедбе. И поред тога, ако се испоштују све мере предострожности, то може бити непоновљиво искуство. Није лако пронаћи отворени кров, али ако се упознате са мештанима готово је извесно да ћете сазнати где се он налази.

Екскурзија по крововима у Рубинштајновој улици, Сант Петербург, Русија, 27. јул 2017.

Најважнији фестивали. Једна од најлепших манифестација у Санкт Петербургу се дешава крајем јуна. У северној престоници се сваке године одржава фестивал „Беле ноћи“ (посвећен чувеним белим ноћима, тј. периоду када ноћ траје само пар сати) и шоу-програм „Гримизна једра“ („Алые паруса“) посвећен матурантима. Ту има бесплатних музичких и балетских представа, бесплатан је светлосни шоу и „пиратски брод“ на Неви.

Брод „Русија“ плови Невом на проби матурског фестивала „Гримизна једра“, Санкт Петербург 2019.

Крајем јула град празнује дан Ратне морнарице Русије. Тада се организују масовна весеља и парада војне технике реком Невом, што је све врло атрактивно.

Сочи и Адлер

Музеји и арт-објекти.
 Град Сочи је познато одмаралиште и туристичка дестинација на Црном мору. У њему нема много бесплатних садржаја. Један од њих је Музеј сликарства. Улаз је слободан сваког последњег уторка у месецу. Међу најпознатијим експонатима су платна знаменитих руских сликара Ивана Шишкина, Василија Поленова, Валентина Серова и Ивана Ајвазовског. Чувена Стаљинова вила у Сочију бесплатна је само за децу до 7 година.

Стадион „Фишт“ на коме су игране утакмице Светског фудбалског првенства 2018. године у Русији и олимпијска бакља, Сочи, Олимпијски парк.

„Распеване фонтане“ су арт-објекат који свако може посетити. Светлосна представа се може видети током лета у две фонтане. Једна је у алеји платана у центру града, а друга у Адлеру, у Олимпијском парку (поред стеле са бакљом). Сматра се да је ова друга фонтана много ефектнија јер има читав арсенал „водених топова“ – шест снажних и 246 слабијих. Распоред представе је следећи: зими од 18:00 до 18:30 и од 19:00 до 19:30, у пролеће и јесен од 19:00 до 20:00, а лети од 20:30 до 21:30. Можете проверити распоред на сајту овог парка.

У близини града.
Околина Сочија је огроман резерват са реликтним шумама, дендраријумима и десетинама водопада. Свуда се улаз углавном плаћа, али је цена симболична. Изузетак је Ореховски водопад. Налази се у селу Пластунка, 14 километара од центра Сочија. Пут до њега није тежак (аутобусом за само пола сата), а води кроз храстову и кестенову шуму. На одредишту постоје степенице са балустрадом, кафе-бар и два извора где можете наточити минералну воду.

Купачи код Ореховског водопада, река Безуменка, Хостински рејон, Сочи.

Паркови и пешачке зоне. Шетње у Сочију пружају највеће задовољство. Томе доприносе природа, клима и опуштена атмосфера. Окупајте се у Црном мору и крените једним од ових праваца.

Историјски булевар не личи на обичну улицу. То је пешачка зона са које се пружа леп поглед на залив и луку. Ту има знатно мање туриста него на шеталишту. Има доста „завучених“ места са клупама и значајних културних објеката. Пешачка стаза почиње од Морског пристаништа у Сочију. Најбоље време за шетњу је залазак сунца.

У 
парку Ривијера на обали концентрисано је мноштво објеката уличне уметности. Најпознатији је јаркоцрвени Лењинов мозаик. То је својеврсно „поклоничко место“ љубитеља совјетске естетике.

Красна Пољана је руски ски-центар. Ово одмаралиште вреди посетити чак и ако не планирате да се скијате. Најбоље је доћи током дана, када можете уживати у лепоти планине и прелепом погледу на Сочи.

Красна Пољана

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: