Шта се налази испод Кремља?

Објављено: 04.01.2020.год.
фото: © Антон Романов / Russia beyond

Колико су успешни били покушаји да се пронађу скровишта и тајни подземни ходници у најпознатијој тврђави Европе?


Московски кремљ, највећа сачувана тврђава у Европи, крије у себи многе тајне. Многе генерације истраживача су покушавале да их одгонетну. Да ли се испод Кремља налази библиотека Ивана Грозног? Постоје ли подземни ходници који воде у друге делове града? О томе пише Russia beyond.

1. Тајни подземни ходник до реке 

Тајницка кула Московског кремља.

Свака средњовековна тврђава је имала тајне стазе и пролазе. Кремљ у том погледу није био изузетак. Када је тврђава подигнута у њој су свакако постојали скривени тунели за скупљање воде. Нису сачуване ни зидине првобитног Кремља, ни оног који је Димитрије Донски направио од белог камена. Садашњи Кремљ је из доба Ивана Великог. Крајем 15. века ова тврђава је већ била застарела за ратовање јер су њене зидине и куле биле оштећене у опсадама и пожарима, тако да нису могле издржати притисак непријатеља. Иван је позвао италијанске неимаре који су подигли зидове и куле од цигле, саградили храмове и дворац за великог кнеза. Управо су Италијани и направили једноставне подземне објекте у Кремљу, потребне свакој тврђави.

Хипотетичка шема конструкције тајног бунара у Тајницкој кули.

Испод Тајницке куле је 1485. године направљено скровиште чија намена није позната. Оно је откривено у 17. веку, али тада већ није било приступачно, јер су степеници били изломљени, зидови су се обрушили а затворена врата затрпана шутом. Када је скровиште 1826. године било пуно воде и остављено без поклопца, у њему се удавио чувар. Већина историчара сматра да је то и био један од кремаљских бунара.

2. „Слушне“ коморе 

Велики подземни систем са водом испод Москве.

Архитекта Иља Бондаренко је 1918. године истраживао Кремљ и написао да је у једној кули „направљено скровиште као превентива од поткопавања“. Поткопавање је било делотворан начин освајања моћних и неприступачних тврђава попут Кремља. Споља су поткопавани темељи и испод њих је постављан експлозив који може оштетити зидине. Средство против поткопавања биле су „слушне“ коморе испод темеља. Прокопавале су се са унутрашње стране тврђаве. На крају комора је био мали „слушни“ отвор поред зидина, тако да се изнутра могло чути кад непријатељ поткопава зидине, а затим би покушај био осујећен. У Псковском кремљу је, на пример, сачувано најмање 20 таквих слушних комора. Има их и у Московском кремљу.

3. Тамнице 

Степенице у подземљу замка, мистериозни тунел.

Подземна просторија испод Беклемишевске куле од 1525. се користила као тамница и мучилиште. Иван Грозни је наредио да се у ту тамницу баци његов непријатељ Андреј Ховански. Суседна Кула Константина и Јелене спојена је са Беклемишевском кулом подземним пролазом који је у целини претворен у тамницу (те просторије су укупно дугачке око 170 метара).

Аутор Михаил Пиљајев је у 19. веку у књизи „Стара Москва“ описао „скривени ходник са уским прозорчићима где су везаних уста лежали заточеници осуђени на мучење. Уста су им одвезивана само кад је требало да одговоре на питање или да узму оскудну храну. Били су приковани за зид у који су укуцане гвоздене алке“. А близу храма Светих Архангела некада су биле подземне просторије за црквене дужнике, где су они седели на пањевима приковани ланцима. Ти подруми постоје и данас. У њима се чувају посмртни остаци московских кнегиња и царица који су спасени приликом рушења манастира Вазнесења Господњег у Кремљу 1929. године.

4. Скровишта за чување драгоцености 

Ћуп и садржај ћупа – ризница новца из доба Василија III (do 1612. године) на изложби „Нове ризнице Кремља“ постављене у Звонику на Саборном тргу Московског кремља. Благо из 17. века је пронађено у центру Москве за време грађевинских радова.

Једна од великих предности каменог Кремља састојала се у томе што би чак и у случају пожара драгоцености биле сачуване. Приликом ископавања испод Благовештењског храма је 1840. године пронађен тајни пролаз, подруми од цигле и белог камена, и четири подземна скровишта која се протежу 40-50 метара, од Грановите палате до Храма Благовештења. Подрум храма је био намењен за чување драгоцености које припадају великим кнезовима. Кнез Николај Шчербатов је као археолог 1894. године овде вршио ископине и очигледно је наишао на свод тог скровишта. У близини је пронашао рушевине Ризнице московских кнезова, подигнуте 1484. године.

5. Библиотека Ивана Грозног 

Рукописна књига „Духовни лек“, 17. век. Патријархове одаје. Државни историјско-културни музеј „Московски кремљ“.

Московски кнез Василиј III је 1518. године позвао у Русију ученог монаха Максима Грка да преводи богослужбене књиге. Максим је уједно систематизовао и допунио библиотеку Василија III. Она је послужила као основа за библиотеку његовог сина, Ивана Грозног. Цар Иван је током 1560-их показао библиотеку пастору Јохану Ветерману, а овај ју је описао као врло драгоцену ризницу смештену испод Кремља, у подрумима са сводовима. Од тада људи траже ову библиотеку. Истраживачи претпостављају да се у њој могу налазити баснословно вредне књиге из библиотеке Софије Палеолог, бабе Ивана Грозног и рођаке последњег византијског императора Константина XI Палеолога.

Прва већа археолошка ископавања у потрази за библиотеком обавио је крајем 19. века филолог Едуард Тремер, који се надао да скровиште може бити испод Теремног дворца. Током 1930-их се и археолог Игнатиј Стељецки загрејао за ту идеју. Он је издејствовао дозволу власти и обавио мноштво ископавања на различитим местима у Кремљу, понекад доводећи у питање безбедност објеката. Стељецки је пронашао мноштво затрпаних и зазиданих ходника који воде у непознатом правцу, али није открио одаје са библиотеком. Испод Теремног дворца су 1963. године заиста пронађени ходници, али они ни до данас нису рашчишћени. Од тада се није трагало за библиотеком, мада многи истраживачи сматрају да она постоји.

6. Метро 2 

Тунел Волгоградског подземног трамваја.

Пре свега треба рећи да Метро 2, односно подземни транспортни систем за мобилизацију, заиста постоји. То је у интервјуу 2006. године потврдио први градоначелник постсовјетске Москве Гаврил Попов. Метро 2 је вероватно направљен истовремено са Московским метроом, или нешто касније. Био је предвиђен за хитну саобраћајну везу између најважнијих одбрамбених и административних објеката Москве (и за евакуацију људства најважнијих државних установа у случају рата). А Кремљ је један од најважнијих објеката у граду.

Метро 2 се налази дубоко под земљом (на дубини од 50 до 250 метара). То заправо и није метро у правом смислу (са возовима који се напајају помоћу треће шине), него подземна железничка пруга за електричне локомотиве. У доступним изворима на које 
се позива чланак у Википедији могу се пронаћи подаци о обнављању и ремонту електричних локомотива које вуку композиције на линијама тајног метроа. Метро 2 се делимично налази и испод Кремља, одакле једна линија води до такозване Ближе Стаљинове виле, тј. до стратешког објекта у предграђу Москве.

Модел подземног објекта заштићеног командног пункта „Тагански“.

Вероватно се испод Кремља налазе и други саобраћајни објекти, али је то државна тајна, тако да њихово истраживање и проучавање није могуће, као ни изношење било каквих података о њима. То није нимало чудно, јер је Кремљ ипак и даље највећа активна тврђава континенталне Европе.

Георгиј Манајев, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: