Руски ровер пре пола века атерирао на Венеру

Објављено: 30.10.2021.год.
фото: © Алберт Пушкарјов/TASS / Russia beyond

Совјетски Савез је послао сонду на другу планету, и то немајући практично никаквих података ни о њеној атмосфери, нити о другим параметрима. То је у великој мери учињено „наслепо“.


Совјетски космички програм је крајем 1950-их био у великом успону. У том периоду су сваке године организоване тријумфалне мисије – први вештачки сателит, прва жива бића у космосу, прво облетање око Месеца и снимци његове „тамне“ стране. После таквих успеха чинило се да ништа није немогуће. И зато, када се почело причати о првом атерирању на другу планету совјетски научници су ту идеју радо прихватили,
пише Russia beyond.

Данас то звучи као велика утопија, али у оно време се није знало готово ништа о другим планетама. У августу 1959. године је одржано саветовање, а већ 10. децембра совјетска власт је издала указ о стварању станица за лет на Венеру (и уједно на Марс), са циљем да се те станице (које тада нису још ни постојале) већ крајем 1960. године пошаљу у космос!

Мисије организоване „наслепо“ 

Схема лета космичког апарата „Венера 1“, лансираног у Совјетском Савезу 12. фебруара 1961. године.

Одлучено је да се најпре лети на Венеру као планету која је најближа Земљи. Совјети су тада већ имали „седмицу“, ракету-носач Р-7 коју је пројектовао Сергеј Корољов и на којој су у орбиту летели вештачки сателити, а касније и космонаути. За даље летове је требало озбиљно модификовати ракету и створити потпуно нови степен са јединственим карактеристикама, али то је било изводљиво.

 

Модел аутоматске међупланетарне станице „Венера 1“, послате на Венеру 12. фебруара 1961. године. Изложба достигнућа народне привреде СССР-а у Москви.

Одлучено је да се дејствује по устаљеној схеми, тј. као у случају са облетањем око Месеца (што је изведено 1959. године). Планирано је да се космички апарат падобраном избаци на површину планете. Као што се могло и очекивати, прва мисија је била неуспешна.

Ствар је у томе што су совјетски научници у оно време били убеђени да Венера има атмосферу исту као Земља, и да чак има воду и ванземаљске облике живота (истина, нису само они тако мислили – извештаји агенције НАСА из тог периода садржали су цртеже са диносаурусима). Због тога је мисија „Венера 1“ била срачуната на намерни судар са површином Венере, али услед губитка везе са Земљом сонда није могла да коригује правац и 1961. године је пролетела мимо планете, промашивши је за 100.000 километара. У космичким размерама то и није тако много. Нико пре тога није пришао тако близу Венери.

Истраживачи се припремају да центрифугом тестирају сонду аутоматске међупланетарне станице „Венера“. Сцена из документарног филма.

Затим је уследио читав низ неуспешних мисија, и то је трајало читаву деценију. Скоро свако приближавање двеју планета искоришћено је за лансирање нових совјетских истраживачких станица. Али тада научници нису имали никакве представе о стварном стању на Венери, те није било ни шансе да сонда доспе на њену површину.

Сонде „Венера 4“, „Венера 5“ и „Венера 6“ су експлодирале у атмосфери услед јаког притиска (за који се такође није знало). Добра околност је што су све оне стигле да пошаљу на Земљу податке о саставу атмосфере, о њеној температури и притиску. Тако се, на пример, сазнало да 90% Венерине атмосфере чини угљен-диоксид, и да су притисак и температура изузетно високи. Другим речима, није било говора о било каквим облицима живота.

Старт ракете-носача са аутоматске међупланетарне станице „Венера 7“.

„Био сам сведок великог разочарања научника када на Венери нису пронађени облици живота. Двојица су чак говорила да им је живот прошао узалуд, јер их је та идеја подстицала да се баве науком... Узгред, један од њих је касније постао свештеник“, пише „космички“ новинар Владимир Губарев у својој књизи.

Од тог тренутка програм „Венера“ мења оријентацију и истражује да ли је тамо некада уопште постојао живот. 

„Право је чудо да се ’Венера 7’ уопште спустила на површину“ 

Сонда међупланетарне станице „Венера 7“, 1970.

Успех је најзад постигнут у мисији „Венера 7“. Додуше, то није била седма него седамнаеста по реду мисија, али у Совјетском Савезу није било уобичајено да се јавност обавештава о неуспесима.

После дуготрајних научних дискусија, с обзиром на нове податке, инжењери су одлучили да се осигурају и конструишу нови апарат који може 90 минута да издржи 180 атмосфера и 540 степени Целзијуса. Корпус сонде овога пута није направљен од легуре алуминија и магнезијума, као код претходних „Венера“, него од титанијума, тако да је овај ровер био чвршћи и тежи (био је тежак 500 кг).

Због тога се морало одустати од монтирања појединих научних инструмената, тако да могућности сонде нису биле велике. Могла је да измери температуру и притисак на површини Венере, да анализира тип површине и да измери максимално убрзање на деоници кочења. Имала је још и слику Владимира Лењина и заставу СССР-а, и то је било све.

Сонда аутоматске међупланетарне станице „Венера 5“ спушта се на Венеру. Репродукција.

„Венера 7“ је лансирана са космодрома Бајконур 17. августа 1970. године. Пет дана касније је лансирана идентична резервна станица, али она није стигла до Венере – мотор јој је експлодирао још у Земљиној орбити. Зато је „оригинал“ после 120 дана лета кроз свемир стигао близу Венере и 15. децембра успешно атерирао. Био је то први космички апарат који се спустио на другу планету.

 

Монтажа аутоматске међупланетарне станице „Венера“.

Све је то изгледало као велико чудо. Велика је била вероватноћа да нешто у току мисије крене наопако. И кренуло је, јер се падобран у Венериној атмосфери поцепао, тако да се модул спуштао брже него што је требало. Једно време се сматрало да сонда после таквог атерирања није више употребљива јер је приликом уласка у атмосферу отказао телеметријски колектор, тако да је температура била једини параметар који је емитован на Земљу током спуштања и боравка апарата на површини Венере. Тек је каснијом анализом установљено да је сонда после спуштања још 23 минута слала сигнале непосредно са површине планете.

Заборављена планета 

Панорамска колор фотографија површине Венере, послата са сонде „Венера 14“. Добијена је синтезом три снимка емитована кроз колор филтере. Обрада фотографије: Центар за далеку космичку везу и Институт за проблеме емитовања података Академије наука СССР-а. Виде се елементи конструкције сонде.

После „Венере 7“ на исту планету су послати и апарати нове генерације, захваљујући којима је СССР стекао првенство у њеном проучавању, као и прву фотографију њене површине. Ту фотографију је направила „Венера 8“ пола године касније. Били су то први снимци направљени са површине друге планете.

Са Земље је на Венеру послато укупно 27 совјетских космичких апарата. Последњи је био „Венера 16“, после чега је покренут нови космички програм „Вега“. У оквиру тог програма је 1984-1986. успешно обављено проучавање Венерине атмосфере помоћу аеростата и на Земљу су прослеђени најпрецизнији подаци о овој планети.

Међународни пројекат „Вега“, у оквиру којег је био предвиђен лет двеју совјетских аутоматских станица на Венеру и Халејеву комету. Завршна фаза.

Али све то ипак није довољно. Још увек нису познате све супстанце од којих се састоји њен облачни слој, као што није јасан ни механизам њиховог формирања. Такве податке би могла да прикупи међупланетарна станица у Венериној атмосфери, али тако нешто је сувише скупо задовољство. Због тога је Венера годинама била запостављена у научним круговима.

 

Лансирање космичког апарата „Вега 2“.

У октобру 2020. године је поново дошла на дневни ред, и то због фосфина. Реч је о супстанци која према најновијим истраживањима може сведочити о траговима живота. Венерина атмосфера у облачном слоју садржи фосфин, и због тога је интересовање за ову планету порасло. „Роскосмос“ је за 2029. годину планирао прву мисију на Венеру после дужег низа година. Постоје изгледи да се мисија организује и раније, већ 2027. године.

Јекатерина Синељшчикова,
Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Космос

РТ: Москва би могла да настави са учешћем на МКС-у док не постави своју космичку станицу

Москва ће вероватно пристати да продужи споразум о Међународној космичкој станици (МКС) до 2028. године, изјавио...

Руска војска лансирала ракету са два војна сателита
Руска војска лансирала ракету са два војна сателита

Ваздушно-космичке снаге Русије лансирале су ракету-носач Сојуз 2.1в са космодрома Плесецк са два војна сателита, саопштило...

2022-10-22 08:57:34

Космичке снаге Русије спроводе експерименте са страним сателитима у орбити
Космичке снаге Русије спроводе експерименте са страним сателитима у орбити

Руске космичке снаге спроводе експерименте са страним сателитима у орбити, саопштило је Министарство одбране поводом 65....

2022-10-04 05:10:31

Пре 65 година почела космичка ера - лансиран „Спутњик 1“
Пре 65 година почела космичка ера - лансиран „Спутњик 1“

  Пре 65 година, 4. октобра 1957. године, Совјетски Савез је лансирао први вештачки сателит Земље. „Спутњик 1“...

2022-10-04 04:55:56

РТ: Одлука о повлачењу Русије из пројекта Међународне космичке станице зависи од њеног техничког стања - Роскосмос
РТ: Одлука о повлачењу Русије из пројекта Међународне космичке станице зависи од њеног техничког стања - Роскосмос

Датум повлачења Русије из пројекта Међународне космичке станице (МКС) зависи од техничког стања пројекта и могао...

2022-08-05 11:15:17

Русија излази из пројекта Међународне космичке станице после 2024. године
Русија излази из пројекта Међународне космичке станице после 2024. године

Русија ће испунити своје обавезе према партнерима и повући се из пројекта Међународне космике станице (МКС)...

2022-07-27 08:10:12

РТ: Кина проширила орбиталну станицу
РТ: Кина проширила орбиталну станицу

Лабораторијски модул Вентиан успешно се спојио са космичком станицом Тиангонг

2022-07-25 09:05:33

РТ: Кина могуће планира заузимање Месеца - НАСА
РТ: Кина могуће планира заузимање Месеца - НАСА

Кинески астронаути су заузети учењем како да униште сателите других земаља, тврди директор америке космичке агенције Бил Нелсон

2022-07-02 17:38:38

РТ: Иран лансирао космичку ракету
РТ: Иран лансирао космичку ракету

САД су оцениле овај потез као „бескорисан и дестабилизујући“

2022-06-27 09:30:59

РТ: Запад се креће ка рату у космосу - директор Роскосмоса
РТ: Запад се креће ка рату у космосу - директор Роскосмоса

Приватне америчке компаније прикупљају визуелне и радарске податке за Украјину, каже шеф руске космичке агенције

2022-06-19 11:02:45

САД платиле у рубљама „Роскосмосу“ за лет космонаута на МКС
САД платиле у рубљама „Роскосмосу“ за лет космонаута на МКС

Америчка компанија платила је "Роскосмосу" у рубљама за лет космонаута Марка Вандеа Хаја до Међународне космичке...

2022-06-11 14:31:45

РТ: „Роскосмос“ донео одлуку о датуму престанка рада на МКС-у
РТ: „Роскосмос“ донео одлуку о датуму престанка рада на МКС-у

Русија ће искористити своје преостало време на МКС-у да покаже да је спремна да настави са сопственом орбиталном станицом, каже шеф Роскосмоса

2022-05-01 07:11:02

РТ: Путин најавио наставак лунарног програма
РТ: Путин најавио наставак лунарног програма

Санкције неће пореметити планове земље у космосу, рекао је председник

2022-04-12 15:16:01

Дан када је човек први пут полетео у космос
Дан када је човек први пут полетео у космос

Годишњица лета Јурија Гагарина око Земље

2022-04-12 09:33:02

РТ: Русија намерава да прекине сарадњу са Западом на Међународној космичкој станици
РТ: Русија намерава да прекине сарадњу са Западом на Међународној космичкој станици

Шеф руске космичке агенције каже да је уобичајени посао са НАСА-ом и ЕУ немогућ ако се не укину ограничења

2022-04-03 09:09:22

Јуриј Гагарин: Први човек у космосу
Јуриј Гагарин: Први човек у космосу

88 година од рођења Јурија Гагарина

2022-03-09 05:43:13

РТ: „Нека лете на својим метлама“ - Роскосмос обуставља испоруку ракетних мотора САД-у
РТ: „Нека лете на својим метлама“ - Роскосмос обуставља испоруку ракетних мотора САД-у

„У овој ситуацији, више не можемо да обезбедимо САД-у најбоље ракетне моторе на свету. Нека лете на нечем другом – на својим метлама“

2022-03-04 08:13:10

Са космодрома Плесецк лансиран „Сојуз 2.1а“ за потребе руске војске
Са космодрома Плесецк лансиран „Сојуз 2.1а“ за потребе руске војске

Руска војска лансирала је ракету-носач "Сојуз 2.1а" са космодрома Плесецк који се налази у Архангелској области. „Са...

2022-02-06 08:56:36

РТ: Објављена најдетаљнија 3Д мапа универзума
РТ: Објављена најдетаљнија 3Д мапа универзума

Најдетаљнија 3Д мапа универзума до сада, која приказује локацију 7,5 милиона галаксија, објављена је од стране...

2022-01-23 18:46:10

Радарски системи „Млечни пут“ биће постављени у Русији и иностранству
Радарски системи „Млечни пут“ биће постављени у Русији и иностранству

Систем „Млечни пут“ који се развија у Русији обухватаће радарске станице у Русији, али и у другим земљама, саопштио је Григориј Ступак, генерални конструктор Аутоматизованог система за упозоравање на опасне ситуације у космичком простору око Земље (АСПОС ОКП).

2022-01-23 12:02:40

РТ: Сатурнов месец би могао бити још једно место где је могућ живот
РТ: Сатурнов месец би могао бити још једно место где је могућ живот

Сатурнов месец Мимас вероватно крије океан испод своје површине где би се могао наћи ванземаљски живот, кажу научници

2022-01-21 12:22:48

РТ: Космичка политика НАТО-а запаљиви документ који легитимизује употребу силе у космосу
РТ: Космичка политика НАТО-а запаљиви документ који легитимизује употребу силе у космосу

Москва је критиковала нову космичку политику НАТО-а као „једнострану“ и „запаљиву“

2022-01-21 08:28:35

РТ: НАТО објавио „космичку политику“
РТ: НАТО објавио „космичку политику“

Алијанса предвођена САД-ом експлицитно је саопштила да би космичке претње „могле довести до позивања на члан 5.“

2022-01-18 08:27:33

РТ: Кина направила вештачки „Месец“
РТ: Кина направила вештачки „Месец“

Кина је изградила вештачки "Месец" на Земљи који симулира услове ниске гравитације - први такве врсте....

2022-01-12 13:21:31

РТ: „Најважнија“ руска научна мисија за ову годину „Луна 25“
РТ: „Најважнија“ руска научна мисија за ову годину „Луна 25“

Шеф Руске академије наука открио је чему се истраживачи надају да ће пронаћи на површини Месеца

2022-01-11 16:11:22

rt kosmos2
baner rakija desno kosmos
baner apartman desno / kosmos
baner obzor desno - kosmos

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк