Старо гвожђе или нова функција: Шта Русија планира да уради са Међународном космичком станицом?

Објављено: 02.01.2021.год.
фото: © Роскосмос / Russia beyond

Ускоро истиче рок употребе Међународној космичкој станици, једном од најамбициознијих и најскупљих пројеката у историји човечанства. Радни век МКС се завршава 2024. године, али партнери већ сада размишљају шта да се ради са њом.


Већ двадесет година је МКС једино место које људима омогућава да дуже време бораве у космосу. Станица је удаљена од Земље 400 километара и човек одавно није ишао даље од тог руба. Али рок употребе истиче 2024. године, МКС завршава свој радни век, а са обе стране океана се прича о томе како „човечанство треба да иде напред, ка Месецу и Марсу“, преноси Russia beyond.

„Финансијски баласт“ је израз који је протеклих година често коришћен за МКС, јер се за њу троши 30-40% космичких буџета земаља које учествују у овом пројекту. Проблем је у томе што засада не постоји функционална алтернатива за орбиталну станицу, а у њој има све више „проблематичних момената“. Питање је, дакле, шта да се ради са Међународном космичком станицом?

Варијанта 1: Да се потопи у океан 

У протеклој години се техничко стање МКС знатно погоршало. У августу се на спољним зидовима појавила пукотина услед чега је опао притисак у станици. Најпре је место „цурења“ ваздуха тражено у америчком сегменту, да би крајем септембра „Роскосмос“ саопштио да се пукотина налази у руском модулу „Звезда“. То је кључни модул целе станице, преко њега се места за спајање космичког брода са МКС пуне горивом и допуњавају се резерве воде за пиће. Поред тога, овај модул је одговоран за корекцију орбите (МКС је машинерија величине фудбалског игралишта којој је потребна непрекидна помоћ да би остала у орбити).

Тада су космонаути зачепили пукотину оним што им се нашло при руци, тј. америчким пластелином. Међутим, проблем тиме није у потпуности решен. Средином октобра су космонаути пронашли још једно место у прелазном одсеку „Звезде“ где можда излази ваздух. Открили су га помоћу кесице чаја чије су кретање у бестежинском стању забележиле камере. Не зна се има ли још пукотина у зидовима, али је 19. децембра МКС 
упозорен да им је на измаку резерва ваздуха помоћу кога се може надокнадити губитак. То је већ опасно по живот посаде.

Све је то засада у складу са недавном прогнозом руске ракетно-космичке корпорације „Енергија“ (водећа конструкторска корпорација): „Већ сада постоји читав низ елемената који су озбиљно начети оштећењима и нису за употребу. Многи од њих се не могу заменити. Према нашим прогнозама, после 2025. године ће многобројни елементи један за другим почети да отказују“, 
рекао је заменик генералног директора Владимир Соловјов.

Не може се заменити ни сам модул „Звезда“, јер је произведен у совјетском периоду, а производња није обнављана. То значи да би се морао конструисати од почетка, на бази других технологија, те би се изгубило много времена на тестирања.

Све то упућује на идеју да се са Међународном космичком станицом поступи исто као са другим крупним космичким пројектима којима је истекао рок – да се станица потопи у Тихом океану, далеко од пловних путева. У таквом подухвату објекат делимично сагори у атмосфери, а поједини фрагменти падну у воду. Тако је 2001. године, на пример, повучена са орбите претходница МКС, руска станица „Мир“.

У САД је питање улагања новца у одржавање застареле станице посебно актуелно с обзиром да Американци сносе око 70% свих трошкова (док Русија сноси 12%). Продужавање експлоатације сваке године односи милијарде долара које би се могле искористити за стварање нове станице и развој нових пројеката. Агенција НАСА је већ најавила да финансирање МКС обуставља 2025. године са циљем да „ослободи“ ту суму. Русија се свесрдно залаже за наставак експлоатације до 2028. или 2030. године. Нико нема спремно решење судбине космичке станице, али су земље које учествују у овом пројекту по свему судећи заинтересоване да МКС ипак настави да кружи орбитом (мада, вероватно, у мало другачијој улози).

„Главни разлог такве заинтересованости је у томе што нико од учесника програма нема никакву замену за МКС“, 
истакао је независни експерт и популаризатор космонаутике Виталиј Јегоров.

Варијанта 2: Да се МКС прода приватницима 

 

У доњем делу снимка види се модул „Звезда“.

НАСА је 2019. године представила програм LEO, што је фактички комерцијализација Међународне космичке станице. Ако НАСА престане да плаћа милијарде, то значи да ће их плаћати неко други. Програм подстиче летове приватних астронаута на МКС на рачун приватних компанија, као и изградњу приватних орбиталних станица.

„Роскосмос“ никада није озбиљно разматрао такву варијанту, из више разлога. Прво, у Русији не постоји приватна пилотирана космонаутика – тиме се бави искључиво држава. Друго, како истиче експерт за индустрију Леонид Хазанов, током свих ових година МКС је највише коришћен за истраживање ванземаљског простора и за науку, тако да је у томе његова основна функција. И заиста, на космичкој станици се свакодневно врше експерименти и реализују научни програми. „Вршење експеримената на станици је могуће само ако то финансира држава“,
 каже он.

 

Три модула Међународне космичке станице: „Звезда“, „Зора“ и „Јунити“, 2000.г.

Тако испада да се разматра само куповина америчких модула, док руске нико неће купити. Па чак и кад би се нашао такав купац, постоји један велики проблем. Руски модул за спајање „Зарја“ („Зора“) који је направљен у Русији заправо је платила НАСА током 1990-их у оквиру дискретног америчког програма пружања подршке руској космонаутици, и зато овај модул припада агенцији НАСА. „Русија ће морати да направи нови модул за спајање како би могла да уђе у своје модуле. А ако МКС нема модул за спајање, она приватницима и не треба“, сматра Јегоров.

Варијанта 3: Да се претвори у ваздушну луку

 

 

МКС се може искористити тако што ће се преуредити у хуб за транспорт терета на Месец. Орбитална лунарна станица је само питање времена. Многе земље разматрају њене различите варијанте (укључујући и заједнички развој), а МКС може постати „космичка лука за претовар“, и то ће бити јефтиније него да ракете лете директно на Месец.

У том случају ће бити много више оних који би пожелели да искористе МКС у том својству, јер лунарне програме (или бар амбиције) имају и космичке агенције, и приватне компаније попут SpaceX, и концерн Boeing и руска компанија S7. Конкретно, „Роскосмос“ 
је планирао да до 2030. године пошаље на Месец део руског сегмента МКС и да од њега тамо направи лунарну орбиталну базу. Додуше, многи су скептични према таквом плану, а и рокови нису много реални. Вероватно је Русија засада више заинтересована за садашњи облик и функцију Међународне космичке станице.

Варијанта 4: да Русија „откачи“ своје модуле 

 

Далеко чешће је разматран сценарио по коме би Русија откачила свој сегмент МКС и наставила да га користи као део који садржи неколико модула. Када 2024. године истекне споразум о заједничкој експлоатацији Међународне космичке станице, то ће свим учесницима „одрешити руке“, па ће свако моћи да се одвоји. Таква варијанта је привлачна за Русију, али је уједно и далеко компликованија од свих претходно поменутих. Јер, све је више проблема и у техничком и у финансијском погледу.

На пример, кључни модул „Звезда“, коме је неопходна оријентација и корекција орбите, нема сопствене жироскопе за контролу момента. Уз управљачки чвор модула приспојени су руски теретни бродови „Прогрес“ који понекад укључују моторе како би се подигла орбита станице. али ако се користе само ти мотори гориво ће брзо бити потрошено. Јегоров истиче да је спој америчких жироскопа за контролу момента и руских мотора за оријентацију један од кључних елемената „брачног уговора“, тако да није изводљив „развод“ сегмената, тј. њихово коришћење у својству засебних космичких станица.

Штавише, хабање материјала и пукотине су и даље проблем који ће такође морати да се отклања. Са друге стране, космонаутика се у Руској Федерацији дотира из буџета, а троши све више новца. Продаја места у бродовима „Сојуз“ после успешног лансирања Маскове ракете Crew Dragon може бити сведена на минимум, а и комерцијалних летова је све мање од 2012. године, откако је SpaceX избацила на тржиште своју тешку ракету Falcon 9. Поврх свега, руско Министарство финансија 
сматра да финансирање „Роскосмоса“ у наредне три године треба редуковати за додатних 60 милијарди рубаља.

Варијанта 5: Да се направи нова национална станица

 

 

Засада се највише прича томе како Русија уместо МКС треба да направи сопствену орбиталну космичку станицу РОСС. Ту идеју заступа лично генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин: „МКС ће вероватно постојати до 2030. године. Сада ми приступамо стварању нове орбиталне станице, већ имамо два модула у резерви. <...> Планирамо да јој касније додамо још неколико модула. После 2030. године ће Руска Федерација направити нову станицу“.

По његовим речима, нова станица ће, за разлику од МКС, имати могућност да бродови и сателити у њој допуне гориво и тако продуже рок трајања. Планирано је такође да се на станици размести погон за склапање космичких апарата који ће летети на Месец, Марс и астероиде, и где ће бити штаб који ће руководити читавом орбиталном групом сателита. Један модул ће бити комерцијални, за четири туристе. У њему ће бити два велика прозора и бежични интернет. Како се прича, сви модули за РОСС ће бити изнети у орбиту помоћу ракета-носача „Ангара-А5“. Русија је у децембру 2020. извела друго по реду лансирање ове ракете у протеклих шест година. Ракета је прављена четврт века.

Кључна предност будуће станице РОСС састојала би се у томе што би њен рок употребе био неограничен, јер би модули могли да се мењају. Руски експерти се слажу да је РОСС добра идеја, али уједно истичу да се она у овом тренутку не може реализовати. „Руски планови се веома често мењају, и зато ја не бих тврдио да ће русија после МКС направити сопствену станицу“, каже инжењер Александар Шајенко, који је пројектовао ракете-носаче „Ангара-А5“ и KSLV.

Како стоје ствари у тој области може се видети и на примеру модула „Наука“, који је требало да буде научни модул Међународне космичке станице у њеном руском сегменту, и по плану је требалода буде 
изнет у орбиту још пре 11 година, али тај план још увек није реализован.

Јекатерина Синељшчикова,
Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Космос

Русија нема планове за распоређивање нуклеарног оружја у свемиру — Путин

Међутим, космичка питања и напори да се неутралишу претње које се могу појавити у свемирској сфери треба стално да буду у центру пажње владе, истакао је руски председник.

РТ: Шеф Насе се нада миру у свемиру са Русијом
РТ: Шеф Насе се нада миру у свемиру са Русијом

Агенција не жели да „друга питања“ ометају орбитално партнерство

2024-02-23 00:35:34

Руски космонаут поставио нови свемирски рекорд
Руски космонаут поставио нови свемирски рекорд

Олег Кононенко је сада провео више времена него било ко други у орбити

2024-02-04 16:49:10

РТ: Русија и Мали ће сарађивати на сателитској технологији
РТ: Русија и Мали ће сарађивати на сателитској технологији

Руска државна корпорација и делегација западноафричке нације састали су се да разговарају о заједничким свемирским пројектима

2023-10-18 21:40:27

РТ: САД настављају да користе руске свемирске бродове — НАСА
РТ: САД настављају да користе руске свемирске бродове — НАСА

Нема разлога за прекид односа јер обе земље имају користи од сарадње, изјавио је Шон Фулер из агенције у коментару за ТАСС

2023-10-06 22:59:43

РТ: Кина открила своје планове за Месец
РТ: Кина открила своје планове за Месец

Предстојећа мисија 2024. године ће покушати да прикупи материјал са даље стране Месечеве површине

2023-09-30 23:09:31

Летелица Сојуз МС-24 са три члана посаде ушла у орбиту
Летелица Сојуз МС-24 са три члана посаде ушла у орбиту

Очекује се да ће летелица пристати на модул Рассвет (МИМ-1) руског сегмента Међународне свемирске станице око 21:57 по московском времену.

2023-09-15 21:45:41

РТ: Русија открива разлоге неуспеха мисије „Луна-25“
РТ: Русија открива разлоге неуспеха мисије „Луна-25“

Модул Луна-25 је имао проблема са гашењем мотора, саопштио је Роскосмос

2023-08-21 18:41:41

Руска лунарна сонда Луна-25 ушла је у орбиту Месеца — Роскосмос
Руска лунарна сонда Луна-25 ушла је у орбиту Месеца — Роскосмос

Сви системи Луна-25 раде нормално и комуникација са лунарном сондом је стабилна

2023-08-16 18:17:18

РТ: Русија лансирала прву сонду на Месец после 47 година
РТ: Русија лансирала прву сонду на Месец после 47 година

Роскосмос Луна-25 има за циљ меко слетање на јужни пол Месеца

2023-08-11 10:33:59

Русија предлаже заједнички истраживачки модул о свемирској станици за чланице БРИКС-а — генерални директор Роскосмоса
Русија предлаже заједнички истраживачки модул о свемирској станици за чланице БРИКС-а — генерални директор Роскосмоса

Јуриј Борисов је додао да ће нови модул бити следећи корак у развоју пилотираних свемирских летелица

2023-07-24 17:40:01

Индија лансирала мисију на Месец
Индија лансирала мисију на Месец

Индија има за циљ да постане прва земља која ће спустити ровер на јужни пол Месеца

2023-07-14 13:46:52

Међународна свемирска станица биће деорбитирана 2030-2031 - НАСА
Међународна свемирска станица биће деорбитирана 2030-2031 - НАСА

Бил Нелсон је рекао да ће даље орбиталне активности бити уговорене са приватним компанијама

2023-04-28 10:09:42

Отворена изложба о Јурију Гагарину у Београду
Отворена изложба о Јурију Гагарину у Београду

Поводом Дана космонаутике, у просторијама Прве руске међународне школе \'Валентина Терешкова\' у Београду, у сарадњи са Руским домом и Музејем космонаутике из Москве, отворена је изложба под називом \'Јуриј Гагарин\'.

2023-04-13 20:59:41

Облик руске орбиталне станице и фазе њеног стварања су већ јасни — Роскосмос
Облик руске орбиталне станице и фазе њеног стварања су већ јасни — Роскосмос

Јуриј Борисов је потврдио да ће нова орбита и окружење радијације омогућити продубљивање и савладавање технологија које ће бити потребне за истраживање дубоког свемира, посебно за програм Месеца.

2023-04-12 20:31:17

Руска посада на МСС-у честита Дан космонаутике
Руска посада на МСС-у честита Дан космонаутике

12. априла 1961. ракета-носач Восток извела је свемирски брод Восток-1 са Гагарином у орбиту.

2023-04-12 16:56:02

Кина је достигла свемирску прекретницу
Кина је достигла свемирску прекретницу

Прва приватна ракета на течно гориво у земљи полетела је у недељу

2023-04-03 01:55:32

Русија по први пут извела сто успешних лансирања космичких ракета заредом
Русија по први пут извела сто успешних лансирања космичких ракета заредом

По први пут у модерној историји, Роскосмос је извршио 100 узастопних лансирања космичких ракета без несрећа,...

2023-02-09 06:52:28

„Сојуз“ МС-22 ће се вратити на Земљу без посаде због оштећења од удара метеорида
„Сојуз“ МС-22 ће се вратити на Земљу без посаде због оштећења од удара метеорида

„Сојуз“ МС-22 ће се вратити на Земљу без посаде због оштећења космичког брода од удара метеорида, изјавио је...

2023-01-11 08:01:51

РТ: Цурење расхладне течности на „Сојузу“ би могло покренути спасилачку мисију на МКС-у
РТ: Цурење расхладне течности на „Сојузу“ би могло покренути спасилачку мисију на МКС-у

Цурење расхладне течности на космичком броду "Сојуз" МС-22 могло би да доведе до тога да Русија...

2022-12-23 09:12:27

„Роскосмос“ ће изградити две фабрике за серијску производњу сателита
„Роскосмос“ ће изградити две фабрике за серијску производњу сателита

Роскосмос ће изградити две нове фабрике сателита, вероватно у московској области и у Краснојарску, за масовну...

2022-12-21 07:08:30

РТ: Москва би могла да настави са учешћем на МКС-у док не постави своју космичку станицу
РТ: Москва би могла да настави са учешћем на МКС-у док не постави своју космичку станицу

Москва ће вероватно пристати да продужи споразум о Међународној космичкој станици (МКС) до 2028. године, изјавио...

2022-10-23 18:40:12

Руска војска лансирала ракету са два војна сателита
Руска војска лансирала ракету са два војна сателита

Ваздушно-космичке снаге Русије лансирале су ракету-носач Сојуз 2.1в са космодрома Плесецк са два војна сателита, саопштило...

2022-10-22 08:57:34

Космичке снаге Русије спроводе експерименте са страним сателитима у орбити
Космичке снаге Русије спроводе експерименте са страним сателитима у орбити

Руске космичке снаге спроводе експерименте са страним сателитима у орбити, саопштило је Министарство одбране поводом 65....

2022-10-04 05:10:31

Пре 65 година почела космичка ера - лансиран „Спутњик 1“
Пре 65 година почела космичка ера - лансиран „Спутњик 1“

  Пре 65 година, 4. октобра 1957. године, Совјетски Савез је лансирао први вештачки сателит Земље. „Спутњик 1“...

2022-10-04 04:55:56

rt kosmos2
baner rakija desno kosmos
baner apartman desno / kosmos
baner obzor desno - kosmos

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: