За Нови свет нас везује братство са Русијом: промоција Кршљанинове књиге «Нови свет»

Објављено: 08.12.2023.год.
Фото: srbratstvo.ru

 

Георги Енгељхарт: Књига истакнутог борца за руско-српске односе

Слободан Антонић: Ова књига нам враћа хуманизам, у њеном средишту је човек

Срђан Перишић: Повратак духовности и поука за српску елиту

Марио Калик: Србе и Русе, носиоце духовно-моралних вредности немогуће је победити

Срђан Костић: Руси и Срби су увек били предводници новог и бољег

Владимир Кршљанин: Централни појам наше цивилизације је љубав; Запад не треба да буде уништен, па ни поражен – он треба да буде излечен и оспособљен за живот у Новом свету„Нови свет“, књига 
српско-руског књижевника, научника, политичара и дипломате Владимира Кршљанина, данас је имала своју премијерну промоцију – у галеријском простору Руског дома у Београду.

На промоцији су говорили: један од рецензената, политиколог проф. др Срђан Перишић, социолог проф.др Слободан Антонић, философ др Марио Калик, издавач Срђан Костић и аутор.

Присутне је најпре, у име Руског дома, поздравио др Георгиј Енгељхарт.

Он се захвалио аутору што је за место промоције одабрао управо Руски дом.

-Данас имамо привилегију да промовишемо књигу истакнутог борца за руско-српске односе и драго нам је што се књига промовише баш овде. Књига је скуп Кршљанинових размишљања о добу лома у међународним односима и његови погледи на те процесе су нам добродошли – истакао је Енгељхарт.

Први се окупљенима обратио Срђан Костић, директор и уредник издавачке куће „ИТВ Центар плус“.

-Запад је кроз историју показао ружне особине, сама Америка је настала на геноциду свог народа. А Руси и Срби су увек били предводници нечег новог и сасвим другачијег. Лицемерни Запад је више пута кроз историју покушавао да стави тачку на демократску прогресију Русије, али – то му није успело, казао је Костић и истакао да је књигу прочитао „у даху“ и одмах одлучио да ће његова издавачка кућа публиковати овај важан зборник.

Слободан Антонић је на самом почетку оценио да је реч о уникатном штиву:

– Из јавног речника је нестао хуманизам. Имамо људска права, БДП и привредни раст. Хуманизам, реч, нестала је. Ова књига враћа ту реч. Ова књига говори о светским процесима нове епохе, али је у средишту ове књиге човек и по томе се она разликује од других књига које се баве овом тематиком, истакао је Антонић.

За Кршљанина,како је објаснио Антонић, Нови свет је праведни систем „у коме постоји неприкосновена заштита људског живота“.

-Три су, сматра аутор, главна извора Новог света – Христов закон, егзактне науке и историјско искуство у изградњи праведног друштва. Православне и конфучијанске вредности су у фокусу – тежња ка саборности као њихова заједничка црта! Те није чудо што су Русија и Кина предводнице Новог света. А како оцењује даље Кршљанин, посебно је важно што је Русија обезбедила елементе војне супериорности и зауставила 500 година доминације запада у политици и култури и омогућила рађање Новог света. Кршљанин указује да се говорећи о Западу мисли не на народ, него на олигархијску диктатуру која води отворени рат против целог човечанства. Криминална олигархија је, према Кршљанину, обезбедила доминацију зла у западним друштвима; зло је стављено изнад добра. А када је реч о политици, опсесивни циљ је уништење Русије и Кине које су алтернатива Западу и налазе се у основи новог светског поретка, резимирао је Антонић и додао да је доминантна позиција аутора да је Србија „као православна, била је мета сатанизације и прогона од стране Запада, али да је својим отпором Србија била весник Новог света, који данас предводе Русија и Кина“.

„Надам се да ће велике и хумане наде о којима Кршљанин с љубављу пише заиста бити остварене и да ћемо сви заједно дочекати нови свет наде и правде и да ће Србија бити једна од перјаница бољег света и бољег човека“, рекао је на крају свог обраћања Антонић.

Срђан Перишић је указао да ауторов рад који је пред нама представља збирку онога што је публиковао у последњих пет година – чак 65 текстова – те да се у том дугом периоду види континуитет његовог дубоког и тачног сагледавања међународних процеса.

– Кршљанин спада у круг српске интелектуалне елите која разуме шта се дешава у свету данас и шта се дешавало кроз историју. А највећи део српске елите не разуме ове промене епохе и ништа је не ослобађа одговорности за то. Кршљанин, међутим, види и говори о епохалним променама. Којим? Између Срба и Руса делује закон спојених судова. Руси су се сада успротивили антицивилизацијском деловању Запада, а Срби још 1999, рекао је Перишић.

Он је посебно објаснио у чему је дубина Кршљанинове анализе и промишљања: „Русија је једина земља у Европи која је у свој Устав унела духовност. Те промене су унете пре три године. Тридесет година је ишла ка томе док се то није десило. Промене трају. Отпор западу и јесте враћање духовности у јавни простор. Запад је то угурао у приватну сферу. Напоље из колективног живота. Очистио је јавну сферу духовних, колективних, националних вредности и свео човека на нагоне, а јавну сферу је свео на тржиште. Отпор који се сада јавио је срж епохалне промене о којој Кршљанин говори. Глобализација доживљава слом – видимо војни отпор Русије у Украјини, а наш отпор 1999. био је најава кризе Запада која сад кулминира“.

Перишић је додатно описао противничку страну указујући да све цивилизације које се сада обнављају имају проблем са антихришћанском цивилизацијом Запада којом командују САД, идеолошки их предводе космополитске елите, а у економском смислу – глобалне корпорације.

– Владимир каже да отпор Срба, ово што сада предводи Русија и придружује јој се Кина, твори нови свет мултипуларности. А да то значи да тај свет окупља разне цивилизације и разне културе и да успоставља међу њима равнотежу. Јер све цивилизације Новог света теже општем добру! У томе се огледа слом Запада – закључио је Перишић и додао да оно што следи је промена и у међународним односима „у смислу успостављања равнотеже међу половима моћи“.

Указујући на место Запада у Новом свету, Перишић је подсетио да је БРИКС окупио „све осим антихуманистичког запада“ и оценио да је „тешко рећи шта ће се десити са Западом током целог 21.века“. Предвиђа, међутим, да ћемо имати нове ратове током наредне деценије „управо зато што ће Запад тражити своје место“.

„Надам се да ће ова књига допрети до либералних душа српских министара, који не разумеју ове прецесе“, поручио је за крај обраћања Перишић.

Марио Калик искористио је прилику да подсети да је Владимир Кршљанин био помоћник Слободана Милошевића „који је био весник новог света“, те да је „аутор и данас непоколебљиви борац за идеју и вредност правде који активно промовише љубав српског и руског народа“.

– Врли нови свет код Владе значи сасвим друго од онога што су нам наметали бомбама. То је свет где нема места за фашизам и обојене револуције. Почетак краја запада и старог света је моменат када је устао Донбас. Кршљанин је још тада рекао да је то преокрет светске историје и био је тога свестан пре многих од нас, и аналитичара и политичара. Српски хероизам је помогао Путину и Русији да се освесте и припреме. Како Влада каже, Први европски рат је Запад водио против Србије, а данашњи Други европски рат води против Русије, указао је Калик и изразио наду да ће на крају тог процеса бити успостављен Нови свет „који је иницирала Србија првим отпором Западу, а потом је ту „штафету“ предала и Русији и Кини“.

Калик је посебно подвукао Кршљаниново гледиште да је „борба за Нови свет почела Новим заветом, трајала је две хиљаде године и управо се завршава“.

– Путин је рекао да Нови свет има духовно-моралне вредности и увек ћемо их бранити. Срби и Руси, како каже Влада, извор су те највеће снаге и њихове носиоце (духовности и моралности) је немогуће победити – поентирао је Калик.

У обраћању на крају скупа, сам аутор, Владимир Кршљанин, поновио је да Србија као весник треба да заузме почасно место у Новом свету и посебно истакао да су Русија и Кина „спремне да нам то дају“.

– Путин је рекао да је нови свет онај у коме је човек највиши циљ, а никако средство. Научно се може доказати да је сарадња принцип који је продуктивнији за стваралаштво од принуде. Стари свет је почивао на злоупотреби човека, његове личности, а човек је често био средство и потрошни материјал. Такав Запад сада доживљава пораз. Он се очајнички одупире, али су они који одлучују на Западу свесни да је систем њихових вредности инфериоран у односу на Нови свет, рекао је Кршљанин и нагласио да је ово борба идеја, а „не то да желимо да уништимо људе на Западу“.

Оценио је и да су социјалистичке идеје и морал „преписани из Хришћанства“, те у том контексту додао:

– Чули смо много аргумената и ја их сад понављам – за опстанак људске врсте је неопходна сарадња и колективитет. Не потцењујемо значај појединачне личности, али појединац изван колектива ништа не зна и ништа не може да створи сам. А на чему је заснована сарадња? Сарадња је заснована на љубави. Централни појам наше цивилизације је љубав. Нема нам опстанка без љубави, подвукао је аутор.

Једна од специфичности Новог света, према његовим речима, јесте да он не одбацује оно добро што створено на Западу.

– Запад не треба да буде уништен и поражен него излечен и оспособљен за живот у Новом свету. Данашња Србија неће нашкодити својим историјским економским и културним везама са Западом ако се поистовети са Новим светом, јер Нови свет баштини и даље развија сва позитивна достигнућа настала на Западу, указао је Кршљанин и на крају истакао да „братство са Русијом представља духовну и крвну, дакле најчвршћу, али и једину могућу везу Србије са Новим светом“.

 

Диана Милошевић - БРАТСТВО


Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Култура

Лукашенко уручио специјалну награду Ивани Жигон - Братство

На дан светог Стефана 9.1. у Дворцу Републике у Минску одржана је традиционална свечана божићна церемонија доделе награда «За духовни препород» и специјалних награда Председника Белорусије.

«У славу љубави» – концерт хора «Лучинушка» одржан у Сали хероја
«У славу љубави» – концерт хора «Лучинушка» одржан у Сали хероја

Давне 1972. године 14 студенткиња славистике Филолошког факултета, а данас хор од 60 чланица и неколико...

2023-12-22 21:29:10

За Нови свет нас везује братство са Русијом: промоција Кршљанинове књиге «Нови свет»
За Нови свет нас везује братство са Русијом: промоција Кршљанинове књиге «Нови свет»

  Георги Енгељхарт: Књига истакнутог борца за руско-српске односе Слободан Антонић: Ова књига нам враћа хуманизам, у њеном...

2023-12-08 19:19:11

У сусрет 21. Београдском фестивалу игре
У сусрет 21. Београдском фестивалу игре

Једна од најзначајнијих културних манифестација уз подршку НИС-а

2023-12-05 00:06:29

Ђорђе Перић наступио са симфонијским оркестром у Москви
Ђорђе Перић наступио са симфонијским оркестром у Москви

Тринаестогодишњи виртуоз на хармоници из Бијељине Ђорђе Перић вечерас је имао прилику да пред руском публиком у Москви свира са московским симфонијским оркестром у оквиру пројекта „Златна врата Сибира“.

2023-11-27 18:32:43

„Златни витез“ за представу „Идиот“ Иване Жигон и песника Селимира Радуловића
„Златни витез“ за представу „Идиот“ Иване Жигон и песника Селимира Радуловића

Вечерас су у Москви, у свечаној сали Храма Христа Спаситеља, уручене награде „Златни витез“ за књижевност и за позориште.

2023-11-27 18:21:42

Рођендан Достојевског у Новгороду са Иваном Жигон и представом «Идиот»
Рођендан Достојевског у Новгороду са Иваном Жигон и представом «Идиот»

Поводом рођендана Достојевског у Новгороду се приказује ревијал представа по романима великог писца већ 27 година. Овога пута Србија је имала свог представника.

2023-11-12 14:00:18

Нови кабинет у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Марадику, уз подршку НИС-а
Нови кабинет у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Марадику, уз подршку НИС-а

Основна школа „Бранко Радичевић“ у Марадику, у општини Инђија, добила је нови кабинет за учење руског језика. Опремање и адаптацију кабинета подржала је компанија НИС у оквиру свог програма „Енергија знања“.

2023-11-10 19:51:02

Шта се крије иза зидина Кремља?
Шта се крије иза зидина Кремља?

Серијал „Културиста у Москви“ ће се емитовати на телевизији Балкан трип, сваког петка од 13.30 и 22:30, почевши већ од 3. новембра.

2023-11-03 15:34:39

У Србији отворени Дани Ермитажа
У Србији отворени Дани Ермитажа

У Београду су по први пут отворени Дани Ермитажа у Србији – међународни културни пројекат једног од највећих музеја на свету. На програму су изложбе, концерти, предавања, филмске пројекције, мастер-класи и археолошка конференција

2023-10-25 15:04:21

РТ: Памтиће се Достојевски, заборавиће се русофоби – заменик премијера
РТ: Памтиће се Достојевски, заборавиће се русофоби – заменик премијера

Руска култура је одувек била и остаће „огроман део“ светске баштине, изјавила је Татјана Голикова

2023-10-22 21:43:52

НИС подржао опремање кабинета за руски језик у Основној школи у Лаћарку
НИС подржао опремање кабинета за руски језик у Основној школи у Лаћарку

У Основној школи „Трива Витасовић - Лебарник“ у Лаћарку свечано је отворен кабинет за руски језик, чије је опремање и адаптацију подржала компанија НИС у оквиру свог програма „Енергија знања“.

2023-09-07 16:32:52

РАЈЕВСКИ ЈЕ ДРУГИ ТОМ „КАРЕЊИНЕ“: Павел Бушујев, поводом годишњице смрти руског хероја који је инспирисао Толстоја
РАЈЕВСКИ ЈЕ ДРУГИ ТОМ „КАРЕЊИНЕ“: Павел Бушујев, поводом годишњице смрти руског хероја који је инспирисао Толстоја

Шта се десило са грофом Вронским после смрти Ане Карењине, сведочи сеоска црквица у Горњем Адровцу, у близини Алексинца, месту погибије пуковника, племића, научника и убеђеног словенофила Николаја Рајевског: ратни херој постао је књижевни јунак којег је Толстој сачувао у вечности

2023-08-31 19:37:00

РТ:  Русија очима Срба: у Руском дому представљена нова сезона чувене ТВ емисије
РТ: Русија очима Срба: у Руском дому представљена нова сезона чувене ТВ емисије

У позадини русофобичне хистерије и „канцел културе“ у западним земљама, у Србији и даље расте интересовање за Русију. Бошко Козарски, познати путописац на Балкану и аутор програма „Културиста”, пропутујући са братом Савом (задужен за снимање и монтажу) Србију и суседне земље, одлучили су да повећају обим пројекта и отишли су у Русију.

2023-08-31 17:31:42

Путин и Русија у рату за мир (приредио Владимир Кршљанин) – купите књигу
Путин и Русија у рату за мир (приредио Владимир Кршљанин) – купите књигу

Документи Кремља и српске анализе о настанку Новог света, Фондација Александар Невски и ИП Принцип, Београд, 2023, стр. 342

2023-08-18 21:48:14

Књига Милане Бабић са успехом промовисана и у Савезу писаца Русије
Књига Милане Бабић са успехом промовисана и у Савезу писаца Русије

У Шолоховској сали Савеза писаца Русије 25. јула одржана је промоција нове књиге публицисте и јавног делатника Републике Српске Милане Бабић „Српско питање на прелому епоха“, која је објављена на руском језику.

2023-07-28 21:25:24

Проглашени победници десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика
Проглашени победници десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика

У Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду одржано је финале десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика, реализоване уз подршку компаније НИС, у оквиру програма „Енергија знања“.

2023-05-29 17:27:17

Владика Стефан: Живимо сваки дан као да је Васкрс
Владика Стефан: Живимо сваки дан као да је Васкрс

Владика ремезијански Стефан, уз васкршњи поздрав и честитке празника, поручује да сваки дан живимо као да је Васкрс. Позвао је вернике да долазе у храмове, поготову на овај празник. Биће јако инспирисани после Васкршње, веселе и радосне службе, да у свој живот унесу радост, а када имају радост онда ће све остало доћи на своје, наводи владика Стефан.

2023-04-16 12:06:49

Значајан руски свемирски филм биће приказиван у Србији од 20. априла
Значајан руски свемирски филм биће приказиван у Србији од 20. априла

Изазов је први филм који је снимљен у свемиру на МСС-у

2023-04-15 20:17:07

Васкршњу литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви служиће Патријарх московски и све Русије Кирил.
Васкршњу литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви служиће Патријарх московски и све Русије Кирил.

Дана 15.04.2019 у 21:30 часова (Београд, Бања Лука, Подгорица), почиње Васкршња литургија у Храму Христа Спаситеља у Москви.

2023-04-14 20:38:54

Покушаји да се укине руска култура су пропали, каже званичник
Покушаји да се укине руска култура су пропали, каже званичник

Дмитриј Поликанов је нагласио да је недавно приметио повратак у нормалност

2023-04-05 19:45:52

Литванија позвала на „ментални карантин“ за руску културу
Литванија позвала на „ментални карантин“ за руску културу

Министар културе Литваније Симонас Кајрис и бројне јавне личности те земље су се залoжили за „ментални...

2023-01-04 12:12:48

Забрана учешћа Русији на Евровизији „одговара вредностима Запада“
Забрана учешћа Русији на Евровизији „одговара вредностима Запада“

Искључење Русије са Евровизије није била лака одлука, рекао је организатор такмичења Мартин Остердал. "Била је тешка....

2023-01-01 07:05:23

Српска шљивовица на листи УНЕСКО-а
Српска шљивовица на листи УНЕСКО-а

Традиционално српско пиће - ракија-шљивовица, као и начин припреме и конзумирања, уврштени су на Репрезентативну листу...

2022-12-02 09:06:31

„Културиста“ у трци за Географски оскар
„Културиста“ у трци за Географски оскар

Ко каже да нема квалитетног телевизијског програма у Србији!? Напротив, Србија има путопис који је у...

2022-11-25 11:39:04

rt kultura2
baner rakija desno kultura
baner apartman desno / kultura
baner obzor desno - kultura

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: