Пет најбољих филмова невероватног руског редитеља Александра Сокурова

Објављено: 20.06.2021.год.
фото: © Александр Сокуров/Mass Media Development and Support Foundation, 2011 / Russia beyond

Александар Сокуров важи за једног од најзначајнијих живих филмских стваралаца у Русији. Издвојили смо његових пет награђиваних филмова које препоручујемо свим љубитељима руске културе.


Филмови Александра Сокурова увек се баве темама које имају непролазан значај. У совјетско доба његови провокативни филмски радови наилазили су на негативне реакције власти, а лако је схватити зашто. Препуни емоција, засићене атмосфере и музике, њихов фокус је на животу, губитку и деструктивној улози моћи, пише Russia beyond.

Озбиљан кандидат за награде на свим великим филмским фестивалима, укључујући Кан и Берлин, Сокуров је познат као редитељ који свој рад базира на „разуму и осећајности” пре него на бизнису и буџету.


Сокуровљева уметност се увек издвајала од других. Редитељ са седиштем у Санкт Петербургу, који је недавно напунио 70 година, непрекидно преиспитује границе и ограничења своје визије. Највећи изазов за њега је да открије шта се налази иза реалности људског постојања.

„Оно што ме занима је како особа пролази кроз тешка животна искушења, како подноси тешкоће, превазилази тугу, смрт и друге метафизичке претње – то ми је важно као филмском ствараоцу и грађанину моје земље”, рекао је редитељ „Усамљеног људског гласа”.

2017. године реномирани руски редитељ добио је награду за животно дело од Европске филмске академије за свој „изванредан рад на пољу режије, драматургије и кинематографије”.

„Руска барка” (2002)


„Руска барка је напросто очаравајуће филмско остварење. Снимљен у једном непрекинутом кадру који траје 87 минута помоћу HD-видео камере, Сокуровљев magnumopus је моћан омаж музеју „Ермитаж” у Санкт Петербургу, који је 1764. основала Катарина Велика.

То је она ретка прилика када слика заиста говори више од речи! „Руска барка”, коју је снимио немачки сниматељ Тилман Битнер, је експеримент немерљиве лепоте, распона и виртуозности.

„Фауст (2011)


Ово кинематографско ремек-дело, инспирисано Гетеовом драмом, коју је овог пута за филм прерадио Јуриј Арабов, представља детаљно разрађен посмртни марш. Као и некада Николај Гогољ или Фјодор Достојевски, Александар Сокуров се опрашта од љуске душе и свега што иде уз њу, укључујући жеље, наде, лепоту, доброту, морал, истину и правду.

Сокуровљев Фауст је антијунак, који има мало заједничког са Гетеовим јунаком. Кроз деконструкцију лика Мефиста, Сокуров гледаоцима даје известан увид у то зашто свеобухватно зло често бива моћније од неисцрпне истине.

Редитељ са изузетном аутентичношћу приказује животињску природу становника града у којем се драма одвија. Сваки јунак се појављује као грешник. Што још једном потврђује да „човек види у свету оно што носи у свом срцу”.

„Мајка и син (1997)


Ово је надреална медитација о смислу милосрђа, мудрости и посвећености. То је прича о дубокој наклоности и безусловној љубави између двоје сродних душа. То је последњи позив онима који никад немају времена да ојачају односе са родитељима.

Сокуров додирује трагичну жицу када приказује сина који носи мајку у наручју, као велику рањену птицу. „Како жалосно! Најзад, ти тек мораш да прођеш кроз оно што ја пролазим сада. То је тако неправедно”, каже мајка. „Срешћемо се тамо где смо се договорили. Чекај ме. Буди стрпљива, драга моја, буди стрпљива...” одговара син.

Упозорење: можда нећете моћи да задржите сузе док гледате овај филм!

„Таурус (2001)


Вођа бољшевичке партије, оснивач Совјетске Републике, покретачки ум иза револуције 1917, одличан говорник, рођени идеолог и изванредан ученик Карла Маркса. Ко или шта је заправо био Владимир Лењин? Одговор може заиста бити проблематичан.

Сокуров приказује оснивача совјетске државе, познатог по својој моћи да опчини огромне масе људи, као бедног и безначајног човека који има очајничку потребу да привлачи пажњу на себе како би се осећао живим.

Сокуровљев натурализам је понекад шокантан и обесхрабрујући, као да је циљ редитеља био да лиши Лењина сваког достојанства како би показао своју идеју.

Једно од најмоћнијих оружја Сокуровљевог арсенала је моћ уметничке слободе и способност да разоткрије мрачну и непријатну страну људске природе. Истина је, међутим, да Сокуров Лењина приказује као физички и ментално болесног човека не како би га изложио порузи и срамоти, него како би показао да је он само један од нас.

„Молох” (1999)


Ово је прва драма у Сокуровљевој такозваној „тетралогији моћи”, за којом следе „Таурус” о Владимиру Лењину, „Сунце” о јапанском цару Хирохиту и „Фауст”.

Радња „Молоха” дешава се 1942. године и приказује један дан у животу Адолфа Хитлера, кога изванредно тумачи Леонид Мозговој. Хитлер путује на баварске Алпе како би се видео са својом верном љубавницом Евом Браун. Пару се придружују уважени гости као што су немачки министар пропаганде Јозеф Гебелс и Хитлерова десна рука Мартин Борман.

У потрази за филмском истином Сокуров је улоге поверио руским глумцима који су касније синхронизовани на немачки.

Филм је био у конкуренцији за Златну палму 1999. године, при чему је награду за најбољи сценарио освојио је Сокуровљев пријатељ и сценариста Јуриј Арабов.

Валерија Павкова, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Култура

Лукашенко уручио специјалну награду Ивани Жигон - Братство

На дан светог Стефана 9.1. у Дворцу Републике у Минску одржана је традиционална свечана божићна церемонија доделе награда «За духовни препород» и специјалних награда Председника Белорусије.

«У славу љубави» – концерт хора «Лучинушка» одржан у Сали хероја
«У славу љубави» – концерт хора «Лучинушка» одржан у Сали хероја

Давне 1972. године 14 студенткиња славистике Филолошког факултета, а данас хор од 60 чланица и неколико...

2023-12-22 21:29:10

За Нови свет нас везује братство са Русијом: промоција Кршљанинове књиге «Нови свет»
За Нови свет нас везује братство са Русијом: промоција Кршљанинове књиге «Нови свет»

  Георги Енгељхарт: Књига истакнутог борца за руско-српске односе Слободан Антонић: Ова књига нам враћа хуманизам, у њеном...

2023-12-08 19:19:11

У сусрет 21. Београдском фестивалу игре
У сусрет 21. Београдском фестивалу игре

Једна од најзначајнијих културних манифестација уз подршку НИС-а

2023-12-05 00:06:29

Ђорђе Перић наступио са симфонијским оркестром у Москви
Ђорђе Перић наступио са симфонијским оркестром у Москви

Тринаестогодишњи виртуоз на хармоници из Бијељине Ђорђе Перић вечерас је имао прилику да пред руском публиком у Москви свира са московским симфонијским оркестром у оквиру пројекта „Златна врата Сибира“.

2023-11-27 18:32:43

„Златни витез“ за представу „Идиот“ Иване Жигон и песника Селимира Радуловића
„Златни витез“ за представу „Идиот“ Иване Жигон и песника Селимира Радуловића

Вечерас су у Москви, у свечаној сали Храма Христа Спаситеља, уручене награде „Златни витез“ за књижевност и за позориште.

2023-11-27 18:21:42

Рођендан Достојевског у Новгороду са Иваном Жигон и представом «Идиот»
Рођендан Достојевског у Новгороду са Иваном Жигон и представом «Идиот»

Поводом рођендана Достојевског у Новгороду се приказује ревијал представа по романима великог писца већ 27 година. Овога пута Србија је имала свог представника.

2023-11-12 14:00:18

Нови кабинет у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Марадику, уз подршку НИС-а
Нови кабинет у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Марадику, уз подршку НИС-а

Основна школа „Бранко Радичевић“ у Марадику, у општини Инђија, добила је нови кабинет за учење руског језика. Опремање и адаптацију кабинета подржала је компанија НИС у оквиру свог програма „Енергија знања“.

2023-11-10 19:51:02

Шта се крије иза зидина Кремља?
Шта се крије иза зидина Кремља?

Серијал „Културиста у Москви“ ће се емитовати на телевизији Балкан трип, сваког петка од 13.30 и 22:30, почевши већ од 3. новембра.

2023-11-03 15:34:39

У Србији отворени Дани Ермитажа
У Србији отворени Дани Ермитажа

У Београду су по први пут отворени Дани Ермитажа у Србији – међународни културни пројекат једног од највећих музеја на свету. На програму су изложбе, концерти, предавања, филмске пројекције, мастер-класи и археолошка конференција

2023-10-25 15:04:21

РТ: Памтиће се Достојевски, заборавиће се русофоби – заменик премијера
РТ: Памтиће се Достојевски, заборавиће се русофоби – заменик премијера

Руска култура је одувек била и остаће „огроман део“ светске баштине, изјавила је Татјана Голикова

2023-10-22 21:43:52

НИС подржао опремање кабинета за руски језик у Основној школи у Лаћарку
НИС подржао опремање кабинета за руски језик у Основној школи у Лаћарку

У Основној школи „Трива Витасовић - Лебарник“ у Лаћарку свечано је отворен кабинет за руски језик, чије је опремање и адаптацију подржала компанија НИС у оквиру свог програма „Енергија знања“.

2023-09-07 16:32:52

РАЈЕВСКИ ЈЕ ДРУГИ ТОМ „КАРЕЊИНЕ“: Павел Бушујев, поводом годишњице смрти руског хероја који је инспирисао Толстоја
РАЈЕВСКИ ЈЕ ДРУГИ ТОМ „КАРЕЊИНЕ“: Павел Бушујев, поводом годишњице смрти руског хероја који је инспирисао Толстоја

Шта се десило са грофом Вронским после смрти Ане Карењине, сведочи сеоска црквица у Горњем Адровцу, у близини Алексинца, месту погибије пуковника, племића, научника и убеђеног словенофила Николаја Рајевског: ратни херој постао је књижевни јунак којег је Толстој сачувао у вечности

2023-08-31 19:37:00

РТ:  Русија очима Срба: у Руском дому представљена нова сезона чувене ТВ емисије
РТ: Русија очима Срба: у Руском дому представљена нова сезона чувене ТВ емисије

У позадини русофобичне хистерије и „канцел културе“ у западним земљама, у Србији и даље расте интересовање за Русију. Бошко Козарски, познати путописац на Балкану и аутор програма „Културиста”, пропутујући са братом Савом (задужен за снимање и монтажу) Србију и суседне земље, одлучили су да повећају обим пројекта и отишли су у Русију.

2023-08-31 17:31:42

Путин и Русија у рату за мир (приредио Владимир Кршљанин) – купите књигу
Путин и Русија у рату за мир (приредио Владимир Кршљанин) – купите књигу

Документи Кремља и српске анализе о настанку Новог света, Фондација Александар Невски и ИП Принцип, Београд, 2023, стр. 342

2023-08-18 21:48:14

Књига Милане Бабић са успехом промовисана и у Савезу писаца Русије
Књига Милане Бабић са успехом промовисана и у Савезу писаца Русије

У Шолоховској сали Савеза писаца Русије 25. јула одржана је промоција нове књиге публицисте и јавног делатника Републике Српске Милане Бабић „Српско питање на прелому епоха“, која је објављена на руском језику.

2023-07-28 21:25:24

Проглашени победници десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика
Проглашени победници десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика

У Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду одржано је финале десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика, реализоване уз подршку компаније НИС, у оквиру програма „Енергија знања“.

2023-05-29 17:27:17

Владика Стефан: Живимо сваки дан као да је Васкрс
Владика Стефан: Живимо сваки дан као да је Васкрс

Владика ремезијански Стефан, уз васкршњи поздрав и честитке празника, поручује да сваки дан живимо као да је Васкрс. Позвао је вернике да долазе у храмове, поготову на овај празник. Биће јако инспирисани после Васкршње, веселе и радосне службе, да у свој живот унесу радост, а када имају радост онда ће све остало доћи на своје, наводи владика Стефан.

2023-04-16 12:06:49

Значајан руски свемирски филм биће приказиван у Србији од 20. априла
Значајан руски свемирски филм биће приказиван у Србији од 20. априла

Изазов је први филм који је снимљен у свемиру на МСС-у

2023-04-15 20:17:07

Васкршњу литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви служиће Патријарх московски и све Русије Кирил.
Васкршњу литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви служиће Патријарх московски и све Русије Кирил.

Дана 15.04.2019 у 21:30 часова (Београд, Бања Лука, Подгорица), почиње Васкршња литургија у Храму Христа Спаситеља у Москви.

2023-04-14 20:38:54

Покушаји да се укине руска култура су пропали, каже званичник
Покушаји да се укине руска култура су пропали, каже званичник

Дмитриј Поликанов је нагласио да је недавно приметио повратак у нормалност

2023-04-05 19:45:52

Литванија позвала на „ментални карантин“ за руску културу
Литванија позвала на „ментални карантин“ за руску културу

Министар културе Литваније Симонас Кајрис и бројне јавне личности те земље су се залoжили за „ментални...

2023-01-04 12:12:48

Забрана учешћа Русији на Евровизији „одговара вредностима Запада“
Забрана учешћа Русији на Евровизији „одговара вредностима Запада“

Искључење Русије са Евровизије није била лака одлука, рекао је организатор такмичења Мартин Остердал. "Била је тешка....

2023-01-01 07:05:23

Српска шљивовица на листи УНЕСКО-а
Српска шљивовица на листи УНЕСКО-а

Традиционално српско пиће - ракија-шљивовица, као и начин припреме и конзумирања, уврштени су на Репрезентативну листу...

2022-12-02 09:06:31

„Културиста“ у трци за Географски оскар
„Културиста“ у трци за Географски оскар

Ко каже да нема квалитетног телевизијског програма у Србији!? Напротив, Србија има путопис који је у...

2022-11-25 11:39:04

rt kultura2
baner rakija desno kultura
baner apartman desno / kultura
baner obzor desno - kultura

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: