Дечји свет породице Николаја II: Царске вредности

Објављено: 24.11.2019.год.
фото: pravoslavie.ru


У Москви је у Државном музеју-националном парку „Коломенско“ у изложбеним просторијама „Ситног двора“ отворена изложба „Дечји свет породице цара Николаја II. Олга, Татјана, Марија, Анастасија и Алексеј“.

    

У историји наше земље тешко је наћи породицу владара која би представљала тако изразит пример оличења свих врлина, као што је најближa околина последњег руског цара – то је било могуће зато што се цар од првих година трудио да у деци најважније особине васпита тако што ће им пружити сопствени пример.

 

    

Изложба која представља заједнички пројекат Државног Ермитажа, Музеја-националног парка „Коломенско-Измаилово-Љублино“ и Државног архива Руске Федерације посетиоцима нуди мноштво вредних експоната – личних ствари породице цара Николаја II. Већину предмета публика није имала прилике да види: чак је на тематским великим изложбама у Зимском дворцу у Санкт Петербургу био изложен само мањи део. Хаљине принцеза и принчеви мундири, шешири, капути, лепезе, дечје играчке и ципелице приказани су заједно с фотографијама Олге, Татјане, Марије, Анастасије и Алексеја који су носили ове ствари.

 

    

Захваљујући љубави породице последњег руског цара према фотографији данас смо у могућности да видимо не само њихове парадне портрете, већ и да пратимо фотографски летопис њиховог свакодневног живота. Александровски дворац у Царском Селу, Ливадија и у то време још увек руска Финска – омиљена места породице Николаја II – забележени су на фотографијама које су приказане на изложби. Без обзира на то што је император постао најмлађи владар у историји Русије ступивши на престо у двадесет шестој години, своје време није посвећивао световним манифестацијама, већ раду с документима, физичком труду, самообразовању и општењу с народом. Цар је давао богате прилоге за изградњу нових храмова, укључујући и оне ван Русије, и захваљујући томе број парохијских цркава у Русији је повећан за преко 10 хиљада, отворено је преко 250 нових манастира. Деца Николаја II су расла у атмосфери међусобног поштовања и љубави својих родитеља, али у строгости. Цар је говорио: „Потребна су ми нормална и здрава руска деца.“ У поређењу с раскошном одећом владајућих породица других земаља из овог времена свакодневна одећа чланова царске породице је била изузетно једноставна, али је била сашивена с великим укусом. Притом су млађе сестре радо преузимале одећу и играчке од старијих сестара, учећи се наслеђивању и умећу да цене и чувају оно што имају. У њиховим собама, у којима су спавале по две, намештај је био аскетски. У слободно време, кад нису училе, принцезе су се бавиле ручним радовима, шиле су себи кошуље и саме су пеглале своје рубље.

 

    

„Деца не могу имати све што желе. Треба да уче да се одричу сопствених жеља ради других људи,“ – говорила је њихова мајка.

    

Распоред часова великих кнегиња који је приказан на изложби упознаје посетиоце с интензивном динамиком: у току радних дана учење је заузимало цео дан до 7-8 сати увече с прекидом за „слободни час“, у суботу је школски дан био скраћен до ручка, али би после тога селе да ураде домаћи. Притом се учење одвијало у групама од по две или индивидуално – како им за време учења ништа не би одвлачило пажњу и како би ефикасније усвајале информације. На крају школске године сваки наставник је писао свој извештај о резултатима часова, истичући врлине и мане ученика и набрајајући све пређене теме.

 

    

 

Родитељи су посебан акценат стављали на васпитавање поштовања према наставницима и дадиљама. Као што је познато, ниво човекове племенитости се најчешће испољава у опхођењу према обичном свету. Александра Фјодоровна је писала Олги:

    

„Посебно буди пажљива према свим слугама и дадиљама. Они се тако лепо брину о вама. Размисли о Мари, колико се умара и побољева, немојте је још терати да се нервира. Слушајте је, будите послушне и увек добре. Ја сам је примила да буде ваша дадиља и ви увек треба лепо да се опходите према њој, као и према С. И. Довољно си велика да схватиш шта имам у виду. Буди добра и слушај маму. Прочитај ово Татјани. Увек моли за опроштај ако си била груба или непослушна. А сад се потруди да будеш што је могуће боља и ја ћу бити срећна.“

    

Породица цара Николаја II представља редак случај кад се породица састоји од седам „ја“ (у питању је игра речи, породица се на руском каже „семья“, а седам ја – „семь я“, прим. прев.), не само у буквалном смислу (родитељи и петоро деце), већ и сваком другом. У то се можемо уверити читајући многобројне оригинале писама и разгледница који су приказани на изложби, а које су деца писала својим родитељима и удовици-баки Марији Фјодоровној, наставницима и једни другима. То су честитке за Васкрс, Божић и Нову годину, у којима се обавезно садрже питања о здрављу и дирљиве приче о свакодневном животу. Пјер Жилијар, професор француског све деце и наставник наследника је писао:

    

„Околности су рано научиле све четири девојке да буду задовољне собом и својој природном веселошћу. Како би се мало младих девојака без роптања задовољило таквим животом без икаквих спољашњих забава! Једину његову радост представљала је лепота сложног породично живота који је данас толико занемарен.“

    

Николај Александрович и Александар Фјодоровна су се трудили да својој деци усаде сва умећа која су потребна за живот, без обзира на то што су царска деца. Родитељи су се трудили да их упознају са животом, онаквим каквим може бити и у радости, и у жалости. Царица је често говорила: „Осим лепоте на свету има много туге.“ Зато се на сваки начин трудила да се бави добротворним радом максимално ангажујући и своју децу. Добротворни вашари „Бели цвет“ који се данас поново одржавају у Русији сваке године су били организовани на иницијативу царице: она је заједно с децом припремала везене ствари и цртеже, које су касније продавали за тезгом, а пазар су добијале болнице и дечји и старачки домови.

    

Царске кћери се нису само дирљиво бринуле о свом најмлађем брату који је био слабог здравља, већ су редовно посећивале оболеле од туберкулозе. У годинама Првог светског рата царица и принцезе су завршиле курс за милосрдне сестре и радиле су као болничарке у војној болници у Царском Селу обављајући најтеже и најпрљавије послове. Александра Фјодоровна је радила у операционој сали помажући приликом тешких операција; она је чувала прибраност, увек је тешила рањенике, али је плакала испраћајући војнике на фронт. Кад се број рањеника повећао царица је све дворце претворила у војне болнице, бавила се опремањем санитарних возова, куповала је медикаменте, а кћерке су радиле у комитетима за помоћ породицима војника и избеглица који су тада лутали земљом у великом броју. Царевић Алексеј је као и његов отац био заљубљен у армију отаџбине, често је путовао с императором на фронт упознајући се са суровим животом и патњама у рату.

    

Без обзира на то што су царска деца морала да понесу тешко бреме Првог светског рата, а затим и хапшење чланова породице и прогонство, никад нису клонули духом. Цела породица је радила заједно у башти, цепали су дрва. А образовање су стицали чак и у најтеже време. Николај II је својој деци предавао историју, географију и аритметику, веронауку – Александра Фјодоровна, енглески језик – бароница Буксгевден, а затим Гибс, француски језик – Жилијар, руски језик – дворски лекар Боткин. Изложба „Дечји свет породице цара Николаја II. Олга, Татјана, Марија, Анастасија и Алексеј“ трајаће до 16. фебруара 2020. године.

Динара Грачева

Са руског Марина Тодић
Православље


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Култура

Меморијални комплекс Саур-Могила у ДНР-у ће бити обновљен по наређењу председника Путина

Меморијални комплекс Саур-Могила у ДНР-у биће обновљен по наредби председника Владимира Путина, рекао је за РИА...

Патријархова топ-листа за „Радио 202“ - Боб Дилан, Партибрејкерси...
Патријархова топ-листа за „Радио 202“ - Боб Дилан, Партибрејкерси...

Најмлађи члан породице Радио Београда – Радио 202 ових дана прославља 53 године од оснивања. Рођенданска честитка стигла је и од Његове светости патријарха српског господина Порфирија, који ће и учествовати у једној несвакидашњој емисији.

2022-07-05 18:27:04

НИС-ова подршка еколошким пројектима у оквиру програма „Заједници заједно“
НИС-ова подршка еколошким пројектима у оквиру програма „Заједници заједно“

Поставке Народног музеја Зрењанин добиле нови сјај

2022-06-30 16:25:53

Откривање спомен-бисте руском цару Петру Великом у Сремским Карловцима
Откривање спомен-бисте руском цару Петру Великом у Сремским Карловцима

Један од најмоћнијих и најутицајнијих владара модерне европске историје Петар I Алексејевич Романов – Петар Велики...

2022-06-25 11:21:54

Пошта Србије у сарадњи са Руским домом објавила и представила јавности специјално издање поштанских марака „350 година од рођења Петра Великог”
Пошта Србије у сарадњи са Руским домом објавила и представила јавности специјално издање поштанских марака „350 година од рођења Петра Великог”

Пошта Србије је у сарадњи са Руским домом у Београду објавила и представила јавности специјално издање пригодних...

2022-06-10 16:54:45

РТ: Украјина забранила „Рат и мир“ Лава Толстоја
РТ: Украјина забранила „Рат и мир“ Лава Толстоја

Кијев наводи да Толстојево ремек дело „велича“ руску војску

2022-06-08 07:12:42

Радуновић: „Олуја“ је филм и за будуће генерације
Радуновић: „Олуја“ је филм и за будуће генерације

Филм „Олуја“, о погрому Срба из Хрватске, чије се последње сцене снимају на планини Тари, добар...

2022-05-29 13:40:37

Проглашени победници НИС олимпијаде знања из руског језика
Проглашени победници НИС олимпијаде знања из руског језика

У Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду одржано је финале девете НИС олимпијаде знања из...

2022-05-29 10:41:34

РТ: Украјина победила на Евровизији, Зеленски се нада да ће „једног дана” домаћин бити Мариупољ
РТ: Украјина победила на Евровизији, Зеленски се нада да ће „једног дана” домаћин бити Мариупољ

„Молим све вас, помозите Украјини, Мариупољу. Помозите Азовстаљу, одмах“, рекао је на бини фронтмен групе...

2022-05-15 08:37:43

РТ: Немачко-руски музеј Другог светског рата променио назив
РТ: Немачко-руски музеј Другог светског рата променио назив

Директор Музеја назвао је руску војну операцију у Украјини „дубоком прекретницом“

2022-05-07 15:41:58

РТ: Финска запленила слике и скулптуре из Ермитажа и других руских музеја
РТ: Финска запленила слике и скулптуре из Ермитажа и других руских музеја

Финска неће моћи да избегне одговорност када је реч о враћању слика и скулптура вредних 46...

2022-04-07 16:51:25

Бојкот једне културе: На снази дискриминација руских умјетника
Бојкот једне културе: На снази дискриминација руских умјетника

Свако нормалан је против рата. Рат је, како су говорили паметни људи, када двојица која се...

2022-03-11 09:03:08

У Москви одржана премијера документарног филма о блискости Руса и Срба
У Москви одржана премијера документарног филма о блискости Руса и Срба

Москва је 3. марта била домаћин затворене пројекције документарног филма Алексеја Бондаренка и Елене Алферове „Сродство...

2022-03-04 08:43:39

НИС донирао средства  „Атељеу 212“ за побољшање енергетске ефикасности
НИС донирао средства „Атељеу 212“ за побољшање енергетске ефикасности

Подршка култури и еколошким пројектима

2022-02-22 20:45:48

Седам најнаграђиванијих руских филмова
Седам најнаграђиванијих руских филмова

Сазнајте који су фестивалски хитови из Совјетског Савеза и Русије подигли огромну прашину и ушли у светску историју кинематографије.

2022-02-06 08:13:12

На Валданосу поред Улциња пронађени остаци средњовјековног православног храма
На Валданосу поред Улциња пронађени остаци средњовјековног православног храма

Вољом Божијом а трагом писменог и усменог предања, на празник Часних верига Св.апостола Петра, 29.01. текућег...

2022-01-29 19:22:38

Руски космонаути са Међународне космичке станице честитали Новом Саду и грађанима титулу европске престонице културе
Руски космонаути са Међународне космичке станице честитали Новом Саду и грађанима титулу европске престонице културе

Руски космонаути Антон Шкаплеров и Пјотр Дубров са Међународне космичке станице честитали су граду Новом Саду...

2022-01-14 17:06:39

„Једина Српска“ - Београдски синдикат и Даница Црногочевић
„Једина Српска“ - Београдски синдикат и Даница Црногочевић

Нова песма коју Београдски синдикат изводи са певачицом Даницом Црногорчевић посвећена је 30. годишњици оснивања Републике Српске која се обележава 09. јануара

2022-01-08 18:46:27

РТ: За сада „нема планова“ за измештање Лењиновог маузолеја - Кремљ
РТ: За сада „нема планова“ за измештање Лењиновог маузолеја - Кремљ

Нема назнака да ће се питање Лењиновог маузолеја ускоро решити пошто Кремљ наводи да има хитнијих питања

2021-12-28 11:21:34

У Србији обележено 130 година од рођења писца и драматурга М. А. Булгакова
У Србији обележено 130 година од рођења писца и драматурга М. А. Булгакова

Поводом 130 година од рођења писца и драматурга М. А. Булгакова Аутономна некомерцијална организација допунског професионалног...

2021-12-25 17:28:56

Руски језик, култура и образовање доприносе развоју друштва: У Србији одржан „Форум дипломаца руских и совјетских педагошких универзитета”
Руски језик, култура и образовање доприносе развоју друштва: У Србији одржан „Форум дипломаца руских и совјетских педагошких универзитета”

Фондација за подршку хуманитарних и образовних иницијатива „Сарадња“ (Русија, Москва), уз подршку Министарства просвете Руске Федерације,...

2021-12-24 10:45:50

Фаина Савенкова: „Бог је створио свет да живимо у миру, а не да ратујемо“
Фаина Савенкова: „Бог је створио свет да живимо у миру, а не да ратујемо“

На нашој малој планети деца свакодневно гину због војних операција. Сирија, Авганистан, Донбас, други делови света......

2021-12-12 14:25:14

Пиротска гимназија домаћин промоције уџбеника руског језика „Ни пуха ни пера!“
Пиротска гимназија домаћин промоције уџбеника руског језика „Ни пуха ни пера!“

Окупљеним ученицима, професорима и гостима Гимназије у Пироту представљен је нови, савремени уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“, први ове врсте у нашој земљи, који је издао Центар Руског географског друштва у Србији, уз подршку компаније НИС.

2021-12-09 18:51:31

Музичари у Венецуели оборили Гинисов рекорд свирајући „Српско-руски марш“
Музичари у Венецуели оборили Гинисов рекорд свирајући „Српско-руски марш“

Венецуеланска национална организација омладинских и дечјих оркестара „Систем“, поставила је нови Гинисов рекорд за највећи оркестар на свету

2021-11-21 09:39:08

На Филолошком факултету у Београду промовисан уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“
На Филолошком факултету у Београду промовисан уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“

Савремени уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“, први те врсте у Србији, намењен брзом савладавању...

2021-11-19 08:18:03

rt kultura2
baner rakija desno kultura
baner apartman desno / kultura
baner obzor desno - kultura

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк