Митови и истина утврђења Страч изнад Требиња

Објављено: 21.11.2019.год.
фото: Фронтал.срб

Нема 365 соба, тајне чатрње и којекакве друге постојеће и непостојеће објекте. Али зато, вјеровали или не, неопходни материјал за изградњу аустроугарске тврђаве Страч извлачен је жичаром из Чичева и уз помоћ трактора марке „порше“, а струјом се снабдијевао агрегатом од око 70 киловата.


Овим текстом, који се заснива на истраживачком раду аустријских и требињских стручњака, коначно ће бити ријешени митови и енигме о најзначајнијем уврђењу моћне монархије, које је грађено од 1910. до 1916. године, а чија је изградња, кад се конвертује тадашња круна, коштала око 60 милиона евра.

Требињци воле да причају да у њиховом граду, на брду са кога се контролисао улаз у Бококоторски залив почетком 20. вијека, налази 365 соба, али то није утврђена истина, открива за ТребињеЛајв Дубравко Куртовић, предсједник Спелеолошког друштва „Зелена брда“, који већ годинама ради на рјешавању градских митова везаних за ову тврђаву.

„Страч нема 365 соба, то је стара градска митска прича. Он има између 60 и 65 просторија, гдје су и спаваонице. Нема никаквих скривених просторија. Има неколико припадајућих пролаза митраљеској куполи која се не види са површине већ када се уђе у унутрашњост тврђаве“, истиче Куртовић, напомињући да изградња Страча никада није у потпуности завршена, јер је Аустроугарској 1916. године понестајало новца, а и Црна Гора краља Николе је капитулирала, преноси Фронтал.

 

 


Када је почела изградња Страча, 1910. године, била је планирана изградња четири куполе, али су изграђене само двије. Тешке су око 55 тона, а годинама већини Требињаца није јасно како су тадашњи неимари куполе изнијели и уградили у Страч. Како прича Куртовић, куполе су утоварене на артиљеријски трактор који је производила „Аустријан Дајмлер“, гдје је главни конструктор био Фердинанд Порше, па зато то возило зову и „поршеов“ трактор.

Дебљина купола је 30 центиметара, док је на утврди Дврсник у Црној Гори била 25 центиметара. То је јасан показатељ да су на Страчу биле веће, теже и модерније куполе, које је прозводила „шкода“.

„По излијевању су 43. и 44. купола. Имају број са унутрашње стране и види се да пише ТР.С, а то значи ‘Требиње Страч’ 43. и 44. То су ознаке угравиране приликом ливења. Купола оваквог типа изливено је око педесетак и ове на Страчу су међу посљедњим“, појашњава Куртовић, напомињући да су куполе сачуване само на овом утврђењу у Европи.


фото: gotrebinje.com

Цијели комплекс Страча занимљив је свима који бар једном посјете Требиње. Митови и легенде претвориле су ову утврду у градску причу, али велики дио те исте приче заснива се на машти и жељи тих истих који је причају да похвале свој град и мјесто одакле долазе. Нема на Страчу ни чувених тајних чатрња у које је „стајало стотине кубика воде“, већ свега неколико резервоара.

На Страчу, који спада у новији тип градње у Аустроугарском царству, било је око десет до 15 кубика залиха воде, која није кишница, већ је пумпана споља пумпама, а утврђење се снабдијевало струјом помоћу дизел агрегата од 50 до 70 киловата који је специјално наручен за ову тврђаву, истиче Куртовић.

 

 

 

 

 

 

„Могуће је да је на Страчу био још један агрегат и то вањски који је коришћен за његову изградњу. Пошто је он био коришћен у фази градње, а Страч никада није до краја изграђен, постоје назнаке да је он послије употребљаван за освјетљавање Требиња током двадесетих и тридесетих година прошлог вијека“, наводи Куртовић за ТребињеЛиве.

Иако велики број до сада познатих „чињеница“ није повезан са истином, то не умањује значај Страча и његове градње, али ни вриједних неимара, који су годинама радили на његовој изградњи. Припреме су почеле одмах по Анексији БиХ 1908. године, а званични почетак радова двије године послије. До једногодишњег прекида у изградњи дошло је током Балканских ратова, а од средине 1913. градња је несметано текла до љета 1916. године.


фото: gotrebinje.com

Страч је пројектован на основу сличних утврђења у Италији и он је требао да обезбиједи заштиту овог дијела царства од топова калибра 240мм, које су Црногорцима дали Французи и Руси.

Сами ток изградње текао је у неколико фаза. Прво је направљен пут до мјеста гдје ће се градити утврђење, а затим је дошло до изградње артиљеријског блока, такозваних спаваоница – казамата.

За оно доба, утврђење је грађено савременом бетонском градњом, а не каменом као друге околне тврђаве. Кровна конструкција рађена је од два реда траверзних и профила који су постављени унакрсно, преко чега је постављено три метра и десет центиметара специјалних врста бетона.

Страч је само једна тачка у одбрамбеном систему Требиња. Он је прављен у одбрамбени систем, који почиње од тврђаве Кличањ која је прва направљена. Све те куле око Требиња означаване су као „верк“ (werk).

„Верк један је Кличањ, два је Леотар, три Гљива, четири Јовановић Батерија, пет Кравица, верк шест је Црквина, седам Голо брдо, осам Петрина, девет Страч, десет Хум изнад Придвораца. Около су прављени артиљеријски пунктови што код нас често зову барутане као на примјер на Кучином брду. Међутим, то нису барутане већ артиљеријски пунктови, који су грађени након 1912. године како би се ‘закрпиле’ празнине између утврђења“, прича Куртовић.

Он истиче да је посљедњи одбрамбени систем за одбрану града, са седам бункера, био од Крша до брда Црквина.

Туристички потенцијал самог утврђења је велики јер постоје куполе и артиљеријски дио који су релативно добро очувани, с тим да је из помоћних – муницијских дијелова ишчупана жељезна конструкција, која је коришћена, како се претпоставља, и за асфалтирање главне улице у Требињу, али и за продају у једну жељезару.

Реконструкција, бар дјелимична, могла би се урадити, а за њу би се могла добити и бесповратна средства из ИПА фондова Европске уније, каже Куртовић, додајући да Италијани годишње „извлаче“ и до два милиона евра.

С друге стране, наводи Куртовић, из разговора са људима из Аустрије који су већ неколико пута посјећивали и истраживали Страч, сазнао је да Аустрија као држава избјегава причу о утврђењима које је градила некада моћна монархија.

„Међутим, постоје бројна удружења у Аустрији која се баве проучавањем оваквих грађевина, као и у Пољској, Њемачкој, Италији, а у посљедње вријеме појавила су се и у Чешкој – којим је примаран циљ истраживање аустроугарске инфраструктуре из Првог свјетског рата“, прича Куртовић, додајући да су Страч до сада посјећивали стручњаци са Архитектонског факултета из Граца.

 

Валоризацију Страча у туристичке сврхе омета и проблем структуре власништва, јер се не зна ко је његов власник – држава, град, неко друго правно или физичко лице.

„Треба урадити структуру власништва, заштитити постојеће стање објеката и започети са радовима на реконструкцији, како би се анимирала међународна заједница да пружи помоћ. То није само војни објекат, јер су сви аустроугарски објекти имали одличан видик, панораму“, истиче Куртовић.

„У Страч су уграђене и двије куполе М-9 од хаубица 100мм тежине 25 тона и двије опсерваторијске куполе које су служиле за осматрање и навођење те артиљерије и по потреби као митраљеско гнијездо“, објашњава Куртовић.

Овај пут који сада иде на Страч направили су Аустријанци, али, постоје и озбиљне индиције да је била изграђена жичара из правца Чичева помоћу које су извлачени цемент и пијесак. У склопу тврђаве била је и мртвачница са осам лимених ковчега у које су стављана тијела погинулих бораца, који су сахрањивани ван тврђаве, што се и данас може видјети.

Из периода изградње нема пронађених фотографија, али зато постоје званични подаци да је на Страчу у посљедњој аустругарској војној посади било пет официра и 157 војника, док је командант био Фердинанд Захрадник, по чину капетан.

Народу је Страч био недоступан, јер је већина радова извођена за вријеме Великог рата. Недоступан је остао јавности, малтене, све до средине педесетих година. На њему је послије Аустроугара била распоређена артиљеријска војска Краљевине СХС, Краљевине Југославије, њемачке и италијанске окупационе трупе, да би на крају, послије Другог свјетског рата, на Страчу била војска Титове Југославије.

С друге стране, на њемачким картама Куртовић је пронашао да су на Страчу били постављени и „флахови“ за авионску противодбрану Требиња, мада ти подаци још увијек нису довољно истражени.

Средином педесетих година 20. вијека, почела је разградња Страча. Минирано је, скидано, рушено, одношено… Направљена је велика штета за малу корист.

БРОЈКЕ О СТРАЧУ

6 година грађен

60-65 просторија утврђење има

2 агрегата

2 сачуване куполе

55 тона су тешке куполе

Фронтал


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Култура

У сусрет 21. Београдском фестивалу игре

Једна од најзначајнијих културних манифестација уз подршку НИС-а

Ђорђе Перић наступио са симфонијским оркестром у Москви
Ђорђе Перић наступио са симфонијским оркестром у Москви

Тринаестогодишњи виртуоз на хармоници из Бијељине Ђорђе Перић вечерас је имао прилику да пред руском публиком у Москви свира са московским симфонијским оркестром у оквиру пројекта „Златна врата Сибира“.

2023-11-27 18:32:43

„Златни витез“ за представу „Идиот“ Иване Жигон и песника Селимира Радуловића
„Златни витез“ за представу „Идиот“ Иване Жигон и песника Селимира Радуловића

Вечерас су у Москви, у свечаној сали Храма Христа Спаситеља, уручене награде „Златни витез“ за књижевност и за позориште.

2023-11-27 18:21:42

Рођендан Достојевског у Новгороду са Иваном Жигон и представом «Идиот»
Рођендан Достојевског у Новгороду са Иваном Жигон и представом «Идиот»

Поводом рођендана Достојевског у Новгороду се приказује ревијал представа по романима великог писца већ 27 година. Овога пута Србија је имала свог представника.

2023-11-12 14:00:18

Нови кабинет у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Марадику, уз подршку НИС-а
Нови кабинет у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Марадику, уз подршку НИС-а

Основна школа „Бранко Радичевић“ у Марадику, у општини Инђија, добила је нови кабинет за учење руског језика. Опремање и адаптацију кабинета подржала је компанија НИС у оквиру свог програма „Енергија знања“.

2023-11-10 19:51:02

Шта се крије иза зидина Кремља?
Шта се крије иза зидина Кремља?

Серијал „Културиста у Москви“ ће се емитовати на телевизији Балкан трип, сваког петка од 13.30 и 22:30, почевши већ од 3. новембра.

2023-11-03 15:34:39

У Србији отворени Дани Ермитажа
У Србији отворени Дани Ермитажа

У Београду су по први пут отворени Дани Ермитажа у Србији – међународни културни пројекат једног од највећих музеја на свету. На програму су изложбе, концерти, предавања, филмске пројекције, мастер-класи и археолошка конференција

2023-10-25 15:04:21

РТ: Памтиће се Достојевски, заборавиће се русофоби – заменик премијера
РТ: Памтиће се Достојевски, заборавиће се русофоби – заменик премијера

Руска култура је одувек била и остаће „огроман део“ светске баштине, изјавила је Татјана Голикова

2023-10-22 21:43:52

НИС подржао опремање кабинета за руски језик у Основној школи у Лаћарку
НИС подржао опремање кабинета за руски језик у Основној школи у Лаћарку

У Основној школи „Трива Витасовић - Лебарник“ у Лаћарку свечано је отворен кабинет за руски језик, чије је опремање и адаптацију подржала компанија НИС у оквиру свог програма „Енергија знања“.

2023-09-07 16:32:52

РАЈЕВСКИ ЈЕ ДРУГИ ТОМ „КАРЕЊИНЕ“: Павел Бушујев, поводом годишњице смрти руског хероја који је инспирисао Толстоја
РАЈЕВСКИ ЈЕ ДРУГИ ТОМ „КАРЕЊИНЕ“: Павел Бушујев, поводом годишњице смрти руског хероја који је инспирисао Толстоја

Шта се десило са грофом Вронским после смрти Ане Карењине, сведочи сеоска црквица у Горњем Адровцу, у близини Алексинца, месту погибије пуковника, племића, научника и убеђеног словенофила Николаја Рајевског: ратни херој постао је књижевни јунак којег је Толстој сачувао у вечности

2023-08-31 19:37:00

РТ:  Русија очима Срба: у Руском дому представљена нова сезона чувене ТВ емисије
РТ: Русија очима Срба: у Руском дому представљена нова сезона чувене ТВ емисије

У позадини русофобичне хистерије и „канцел културе“ у западним земљама, у Србији и даље расте интересовање за Русију. Бошко Козарски, познати путописац на Балкану и аутор програма „Културиста”, пропутујући са братом Савом (задужен за снимање и монтажу) Србију и суседне земље, одлучили су да повећају обим пројекта и отишли су у Русију.

2023-08-31 17:31:42

Путин и Русија у рату за мир (приредио Владимир Кршљанин) – купите књигу
Путин и Русија у рату за мир (приредио Владимир Кршљанин) – купите књигу

Документи Кремља и српске анализе о настанку Новог света, Фондација Александар Невски и ИП Принцип, Београд, 2023, стр. 342

2023-08-18 21:48:14

Књига Милане Бабић са успехом промовисана и у Савезу писаца Русије
Књига Милане Бабић са успехом промовисана и у Савезу писаца Русије

У Шолоховској сали Савеза писаца Русије 25. јула одржана је промоција нове књиге публицисте и јавног делатника Републике Српске Милане Бабић „Српско питање на прелому епоха“, која је објављена на руском језику.

2023-07-28 21:25:24

Проглашени победници десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика
Проглашени победници десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика

У Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду одржано је финале десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика, реализоване уз подршку компаније НИС, у оквиру програма „Енергија знања“.

2023-05-29 17:27:17

Владика Стефан: Живимо сваки дан као да је Васкрс
Владика Стефан: Живимо сваки дан као да је Васкрс

Владика ремезијански Стефан, уз васкршњи поздрав и честитке празника, поручује да сваки дан живимо као да је Васкрс. Позвао је вернике да долазе у храмове, поготову на овај празник. Биће јако инспирисани после Васкршње, веселе и радосне службе, да у свој живот унесу радост, а када имају радост онда ће све остало доћи на своје, наводи владика Стефан.

2023-04-16 12:06:49

Значајан руски свемирски филм биће приказиван у Србији од 20. априла
Значајан руски свемирски филм биће приказиван у Србији од 20. априла

Изазов је први филм који је снимљен у свемиру на МСС-у

2023-04-15 20:17:07

Васкршњу литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви служиће Патријарх московски и све Русије Кирил.
Васкршњу литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви служиће Патријарх московски и све Русије Кирил.

Дана 15.04.2019 у 21:30 часова (Београд, Бања Лука, Подгорица), почиње Васкршња литургија у Храму Христа Спаситеља у Москви.

2023-04-14 20:38:54

Покушаји да се укине руска култура су пропали, каже званичник
Покушаји да се укине руска култура су пропали, каже званичник

Дмитриј Поликанов је нагласио да је недавно приметио повратак у нормалност

2023-04-05 19:45:52

Литванија позвала на „ментални карантин“ за руску културу
Литванија позвала на „ментални карантин“ за руску културу

Министар културе Литваније Симонас Кајрис и бројне јавне личности те земље су се залoжили за „ментални...

2023-01-04 12:12:48

Забрана учешћа Русији на Евровизији „одговара вредностима Запада“
Забрана учешћа Русији на Евровизији „одговара вредностима Запада“

Искључење Русије са Евровизије није била лака одлука, рекао је организатор такмичења Мартин Остердал. "Била је тешка....

2023-01-01 07:05:23

Српска шљивовица на листи УНЕСКО-а
Српска шљивовица на листи УНЕСКО-а

Традиционално српско пиће - ракија-шљивовица, као и начин припреме и конзумирања, уврштени су на Репрезентативну листу...

2022-12-02 09:06:31

„Културиста“ у трци за Географски оскар
„Културиста“ у трци за Географски оскар

Ко каже да нема квалитетног телевизијског програма у Србији!? Напротив, Србија има путопис који је у...

2022-11-25 11:39:04

„Душа Србије“: Велики онлајн пројекат који открива и приказује историју јединственог мозаика који је израдио тим српских и руских уметника
„Душа Србије“: Велики онлајн пројекат који открива и приказује историју јединственог мозаика који је израдио тим српских и руских уметника

Креативна лабораторија "Гигарама" и компанија "Гаспром њефт", добитници  међународне награде WebbyAwards,  представљају мултимедијални онлајн пројекат "Душа...

2022-09-17 16:48:44

„Гаспром њефт“ у Београду отворио изложбу „Душа Србије“ о изради мозаика за храм Светог Саве
„Гаспром њефт“ у Београду отворио изложбу „Душа Србије“ о изради мозаика за храм Светог Саве

Kомпанија „Гаспром њефт“ је у Руском дому у Београду отворила изложбу „Душа Србије“ посвећену изради јединственог...

2022-09-16 14:47:26

Меморијални комплекс Саур-Могила у ДНР-у ће бити обновљен по наређењу председника Путина
Меморијални комплекс Саур-Могила у ДНР-у ће бити обновљен по наређењу председника Путина

Меморијални комплекс Саур-Могила у ДНР-у биће обновљен по наредби председника Владимира Путина, рекао је за РИА...

2022-07-06 17:45:34

rt kultura2
baner rakija desno kultura
baner apartman desno / kultura
baner obzor desno - kultura

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: