Путин: Сви задаци руске специјалне операције у Украјини биће испуњени

Објављено: 18.06.2022.год.
фото: © РИА Новости


Револуционарне промене у свету, напади русофобије, неуспешни покушаји „укидања” Русије и противљење санкцијама – говорећи на пленарној седници Петербуршког међународног економског форума, председник Русије Владимир Путин је навео изазове са којима се земља суочава и изнео начине за излазак из ових ситуација, преносе РИА Новости.

Санкције

Одговорна и уравнотежена макроекономска политика омогућила је Русији да издржи притисак санкција, што је важно не само за одговор на актуелне изазове, већ и дугорочно, рекао је председник Путин.

Како је навео председник, за Русију је главни принцип „да трошиш онолико колико зарадиш“. Он је подсетио да је раније задужио владу да припреми предлоге за нова правила буџета.
Тако Министарство финансија предлаже флексибилнију модификацију буџетских правила, узимајући у обзир цене, обим производње и извоз енергената, док ће прелазак на њих бити постепен, уз задржавање меке буџетске политике до 2025. године.

Економија

Владимир Путин је нагласио да су се у позадини санкција за Русију отвориле нове перспективе. Он је признао да земља и даље има проблема са компонентама, те да су многа технолошка решења постала недоступна домаћим компанијама, те да је логистика поремећена. Међутим, све ово је подстицај за изградњу привреде са пуним технолошким, индустријским, људским и научним потенцијалом.

Русија би, како је приметио председник, требало да, ако је то потребно, брзо успостави сопствену производњу било ког производа.

Према његовим речима, управо је то урадила Русија када је земља брзо обезбедила производњу вакцина против коронавируса.

"А сада смо покренули производњу многих других врста производа и услуга. На пример, након што су бескрупулозни партнери КамАЗ-а напустили руско тржиште, њихове нише су сада заузеле домаће компаније. Штавише, говоримо о набавци компоненти не само за традиционалне моделе, већ и за перспективне серије – дуголинијска, транспортна и тешка возила“, рекао је Путин.

Бизнис
Председник је скренуо пажњу да је у контексту санкција флексибилност посебно важна за руску економију и да је треба развијати на бази приватног бизниса. Због тога се дешава прилагођавање на брзо променљиве спољне услове, а руски бизнис у тешким условима је доказао да је у стању да се такмичи на светским тржиштима.

Владимир Путин је обећао да ће додатно смањити административно оптерећење предузетника и позвао на одустајање од заказаних инспекција.

„Постоји сваки разлог да се учини још један кардинални корак напред – да се трајно откаже спровођење инспекција свих руских предузећа чије активности нису повезане са високим ризицима од штете“, рекао је руски лидер.

Он је задужио да се у наредним месецима утврде конкретни параметри за реформу пословних инспекција. Према његовим речима, „нема потребе да идете и проверавате све“, требало би да функционише приступ заснован на ризику.

Инфлација

Одвојено, председник се дотакао теме раста инфлације, која, у позадини антируских санкција, подиже максимуме широм света. Према подацима Министарства економије, у Русији је на годишњем нивоу раст цена успорен на 16,69%. Циљ од четири одсто у Русији остаје, нагласио је Владимир Путин.

Он је напоменуо да је узрок енергетске кризе и убрзања инфлације на Западу промашена енергетска политика, слепа опклада на обновљиве изворе енергије и спот систем продаје гаса.
Русија, пак, неће поновити „тужно искуство западних колега“. Наш циљ је стабилан развој привреде у годинама које долазе, смањење инфлаторног оптерећења грађана и привреде и постизање циљане стопе инфлације од четири одсто на средњи и дуги рок“, рекао је председник.

О повољним кредитима и хипотекама
Произвођачи у руским индустријским кластерима треба да добијају повлашћене кредите до десет година по стопи од највише седам одсто годишње, рекао је руски председник.

„Тражим од Владе да до јесени представи кључне параметре новог начина рада индустријских кластера. Пројекти који се покрећу у таквим кластерима морају добити дугорочно приступачан кредитни ресурс – до десет година и по стопи не више од седам одсто годишње“.

Грађани ће наставити да добијају повлашћене кредите. Владимир Путин је позвао на снижавање стопе на хипотеку на седам одсто годишње, како то дозвољавају тренутни услови.

Шеф државе је нагласио да ће услови субвенционисаних хипотекарних кредита остати исти, укључујући ограничења трошкова становања и трајање програма.

Мултиполарност
Свет заснован на идеји да треба да постоји једна јака сила и њој блиски круг држава не може бити стабилан, сигуран је Владимир Путин.

„САД су, прогласивши победу у Хладном рату, прогласиле себе гласницима Господњим на земљи, који немају обавезе, већ само интересе, а ти интереси се проглашавају светим. Они као да не примећују да су се последњих деценија формирали нови центри моћи на планети и да се све гласније изјашњавају“, рекао је председник Русије.

„Свако од њих развија сопствене политичке системе и јавне институције, спроводи сопствене моделе економског раста и, наравно, има право да их штити, да обезбеди национални суверенитет."

Актуелне промене Путин је назвао револуционарним. Према његовим речима, оне утичу на геополитику, на глобалну економију, на цео систем међународних односа. Штавише, ови процеси су фундаментални и неумољиви. Нико неће моћи да спречи време турбулентних промена, нагласио је Путин.

Специјална војна операција
Сви задаци руске специјалне операције у Украјини биће испуњени. Кључ успеха је херојство наших војника и консолидација руског друштва које им даје снагу, сигуран је председник.

„Данас се наши војници и официри, милиције у Донбасу боре да заштите свој народ, бранећи право Русије на слободан и безбедан развој као велике и мултинационалне земље која сама одлучује. Она сама одређује своју будућност, ослања се на своју историју, културу и традицију“, рекао је Владимир Путин.

Истовремено, нагласио је да је одлука о покретању специјалне операције изнуђена, пошто је Запад одбио да испуни своје раније обавезе. Више се није могло договорити око нечег новог, уместо тога Запад није штедео и не штеди новац за напумпавање Украјине оружјем и неговање русофобије.

Колективни Запад

Представници колективног Запада и даље размишљају у терминима прошлог века и покушавају да се супротставе току историје. Они који су ван „златне милијарде“ сматрају се људима другог реда, њихове земље су колоније. С тим у вези, они покушавају да сломе оне који се не слажу са западном доминацијом и за то су спремни да задиру у суверенитет државе која представља претњу, рекао је руски председник. Као примере је навео Југославију, Сирију, Либију и Ирак.

„Ако се неки бунтовник не може прогонити, пацификовати, онда покушавају да га изолују или, како се сада каже, `откажу`. Све се користи, чак и спорт, олимпијски покрет, забрана културе, ремек-дела уметности – а разлог је искључиво што су њихови аутори `погрешног` порекла, објаснио је Путин.

"То је природа садашњег напада русофобије на Западу и сулудих санкција Русији. Њихов број, као и брзина штанцања, не познаје преседане“.

Међутим, план Запада да нагло сломи руску економију је пропао. Испоставило се да су Руси превише уједињени, приметио је председник. Финансијска тржишта су се већ стабилизовала, сада је привреда засићена ликвидношћу и обртним капиталом.

Глобалне последице
 
Економска конфронтација са Русијом води Западу да погорша своје дубоке проблеме, рекао је председник.

„Директна последица деловања европских политичара и овогодишњих догађаја биће даље заоштравање неједнакости у овим земљама, што ће заузврат додатно распарчати њихова друштва. Штавише, питање није само у нивоу благостања, већ и у вредносним оријентацијама различитих група овог друштва“, рекао је Путин.

"Док се све противречности не гурну под тепих, као резултат тога, стварни интереси грађана су све више на маргини. То ће на крају довести до деградације западних политичких режима и промене владајућих елита", додао је Путин.


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Русија

ФСБ открио број спречених терористичких напада

У централном делу земље обуздане су активности 32 међународне терористичке ћелије, изјавио је директор ФСБ Александар Бортников.

Русија ће победити – Путин
Русија ће победити – Путин

Сукоб у Украјини ће се завршити под условима Москве, изјавио је председник

2024-06-07 23:40:25

РТ: Морамо остати корак испред непријатеља – Путин
РТ: Морамо остати корак испред непријатеља – Путин

Одржавање технолошке предности „гарантује“ победу, изјавио је руски председник шефовима одбрамбене индустрије

2024-05-26 22:13:18

Русија није изолована – Зеленски
Русија није изолована – Зеленски

Запад „држи врата мало одшкринута“ упркос наоружавању Кијева и притискању економије Москве, тврди украјински председник

2024-05-22 13:55:34

РТ: Путин објашњава зашто је сменио руског министра одбране
РТ: Путин објашњава зашто је сменио руског министра одбране

Москва треба да брине и о „оружју и путеру“, изјавио је председник

2024-05-15 21:10:15

РТ: Кремљ открива детаље Путиновог путовања у Кину
РТ: Кремљ открива детаље Путиновог путовања у Кину

Посета има за циљ да пошаље јасну поруку о важности кинеско-руских односа

2024-05-14 21:28:35

РТ: Предложени руски министар одбране износи своје приоритете
РТ: Предложени руски министар одбране износи своје приоритете

Андреј Белоусов је истакао потребу да се смањи бирократија и побољша благостање војног особља

2024-05-13 20:05:28

РТ: Русија се бори против „реинкарнације фашизма“ – Медведев
РТ: Русија се бори против „реинкарнације фашизма“ – Медведев

Запад негује и подржава модерне нацисте подржавајући Украјину, изјавио је бивши руски председник

2024-05-09 21:54:40

РТ: Организатор терористичког напада у Москви је у иностранству – ФСБ
РТ: Организатор терористичког напада у Москви је у иностранству – ФСБ

Истражитељи имају јасну представу ко стоји иза масакра у Крокус сити холу, изјавио је руководилац руске безбедносне агенције

2024-05-07 22:12:28

Русија брани традиционалне вредности које је Запад укинуо – Дугин
Русија брани традиционалне вредности које је Запад укинуо – Дугин

Западни свет је напустио класични либерализам у корист нове верзије дефинисане владавином мањина и „будности”, објаснио је руски филозоф

2024-04-30 13:51:58

Детаљи истраге о корупцији на високом нивоу у руском Министарству одбране
Детаљи истраге о корупцији на високом нивоу у руском Министарству одбране

Заменик министра одбране Тимур Иванов је годинама под сумњом, наводе медији

2024-04-24 16:29:32

Украјинска компанија повезана са Хантером Бајденом коришћена за терористичке нападе у Русији – Москва
Украјинска компанија повезана са Хантером Бајденом коришћена за терористичке нападе у Русији – Москва

Више субјеката, укључујући Бурисма Холдингс, умешано је у финансирање тероризма, тврде руски истражитељи

2024-04-09 16:39:11

Удео „патриотских“ Руса достигао највиши ниво у скоријој историји – анкета
Удео „патриотских“ Руса достигао највиши ниво у скоријој историји – анкета

Безусловни патриотизам је порастао на 62% од прошле године

2024-03-30 12:20:47

Истражитељи су утврдили везу између осумњичених за терористички напад у Москви и украјинских нациста
Истражитељи су утврдили везу између осумњичених за терористички напад у Москви и украјинских нациста

Нападачима на на крокус сити хол су пребачене велике суме новца из Украјине, саопштио је руски истражни комитет.

2024-03-28 23:40:45

РТ: Путин позива на „хуманизам и милосрђе“ након терористичког напада у Москви
РТ: Путин позива на „хуманизам и милосрђе“ након терористичког напада у Москви

Неки руски посланици позвали су на поновно увођење смртне казне

2024-03-27 23:29:00

РТ: Русија нема „непријатељске нације“, само „непријатељске елите“ – Путин
РТ: Русија нема „непријатељске нације“, само „непријатељске елите“ – Путин

За разлику од Запада, Москва никада неће „укинути“ ниједну страну културу

2024-03-27 21:24:20

Изјава саучешћа Патријарха српског Порфирија
Изјава саучешћа Патријарха српског Порфирија

Патријарх српски Порфирије изразио је саучешће поводом терористичког напада у Москви и поручио да је Српска православна црква уједињена са руским народом у болу и молитви за пострадале

2024-03-23 10:38:45

„ЛГБТ покрет“ додат на руску листу терористичких организација
„ЛГБТ покрет“ додат на руску листу терористичких организација

Банке су сада у обавези да замрзну средства и обуставе услуге особама и групама повезаним са групацијом, за коју критичари кажу да је тешко дефинисати

2024-03-22 15:56:19

Путин постигао историјску победу на руским председничким изборима – званични резултати
Путин постигао историјску победу на руским председничким изборима – званични резултати

Владимир Путин је поново изабран за председника Русије, према званичним резултатима председничких избора у земљи, које је у понедељак објавила Централна изборна комисија (ЦИК).

2024-03-18 14:14:49

Владимир Басенков: Други међународни конгрес русофила – Братство
Владимир Басенков: Други међународни конгрес русофила – Братство

У Москви је 27. фебруара одржан Други конгрес Међународног покрета русофила. Као што се очекивано, међу учесницима су били представници 130 земаља са свих континената. Богат програм створио је невероватно снажну атмосферу јединства, конгрес је био препун ватрених говора и пријатних изненађења.

2024-03-09 18:17:17

РТ: „Цела Русија је сада ваш пријатељ“, поручио је Путин учесницима Светског фестивала младих
РТ: „Цела Русија је сада ваш пријатељ“, поручио је Путин учесницима Светског фестивала младих

Русија је отворена за „племените подухвате“ свих младих људи, изјавио је руски лидер на церемонији затварања

2024-03-06 22:43:28

РТ: Запад је покушао да избаци из колосека Светски фестивал младих у Русији – Москва
РТ: Запад је покушао да избаци из колосека Светски фестивал младих у Русији – Москва

Догађај показује да многи млади људи одбацују русофобичну тачку гледишта, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова

2024-03-05 21:08:11

РТ: Светски фестивал младих је прилика да „будемо иновативни заједно“ – омладински делегат УН
РТ: Светски фестивал младих је прилика да „будемо иновативни заједно“ – омладински делегат УН

Догађај чији је циљ промовисање међународне сарадње почео је у петак у Русији

2024-03-03 23:48:32

У Сочију отворен Светски фестивал омладине – градитеља Новог света, уз 200 младих из Србије
У Сочију отворен Светски фестивал омладине – градитеља Новог света, уз 200 младих из Србије

У видео поруци на свечаном отварању Светског фестивала омладине у Сочију, владимир Путин је данас поздравио представнике близу 300 народа из 190 земаља.

2024-03-02 22:51:09

РТ: Запад кокетира са нуклеарним ратом – Путин
РТ: Запад кокетира са нуклеарним ратом – Путин

Руски председник је изјавио да ескалирајућа реторика званичника САД и ЕУ одаје њихово неразумевање тога шта је у игри

2024-02-29 18:17:52

rt rusija
baner rakija desno rusija
baner apartman desno / RUSIJA
baner obzor desno - rusija
историја Русије - РУСИЈА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: