Путин: Сви задаци руске специјалне операције у Украјини биће испуњени

Објављено: 18.06.2022.год.
фото: © РИА Новости


Револуционарне промене у свету, напади русофобије, неуспешни покушаји „укидања” Русије и противљење санкцијама – говорећи на пленарној седници Петербуршког међународног економског форума, председник Русије Владимир Путин је навео изазове са којима се земља суочава и изнео начине за излазак из ових ситуација, преносе РИА Новости.

Санкције

Одговорна и уравнотежена макроекономска политика омогућила је Русији да издржи притисак санкција, што је важно не само за одговор на актуелне изазове, већ и дугорочно, рекао је председник Путин.

Како је навео председник, за Русију је главни принцип „да трошиш онолико колико зарадиш“. Он је подсетио да је раније задужио владу да припреми предлоге за нова правила буџета.
Тако Министарство финансија предлаже флексибилнију модификацију буџетских правила, узимајући у обзир цене, обим производње и извоз енергената, док ће прелазак на њих бити постепен, уз задржавање меке буџетске политике до 2025. године.

Економија

Владимир Путин је нагласио да су се у позадини санкција за Русију отвориле нове перспективе. Он је признао да земља и даље има проблема са компонентама, те да су многа технолошка решења постала недоступна домаћим компанијама, те да је логистика поремећена. Међутим, све ово је подстицај за изградњу привреде са пуним технолошким, индустријским, људским и научним потенцијалом.

Русија би, како је приметио председник, требало да, ако је то потребно, брзо успостави сопствену производњу било ког производа.

Према његовим речима, управо је то урадила Русија када је земља брзо обезбедила производњу вакцина против коронавируса.

"А сада смо покренули производњу многих других врста производа и услуга. На пример, након што су бескрупулозни партнери КамАЗ-а напустили руско тржиште, њихове нише су сада заузеле домаће компаније. Штавише, говоримо о набавци компоненти не само за традиционалне моделе, већ и за перспективне серије – дуголинијска, транспортна и тешка возила“, рекао је Путин.

Бизнис
Председник је скренуо пажњу да је у контексту санкција флексибилност посебно важна за руску економију и да је треба развијати на бази приватног бизниса. Због тога се дешава прилагођавање на брзо променљиве спољне услове, а руски бизнис у тешким условима је доказао да је у стању да се такмичи на светским тржиштима.

Владимир Путин је обећао да ће додатно смањити административно оптерећење предузетника и позвао на одустајање од заказаних инспекција.

„Постоји сваки разлог да се учини још један кардинални корак напред – да се трајно откаже спровођење инспекција свих руских предузећа чије активности нису повезане са високим ризицима од штете“, рекао је руски лидер.

Он је задужио да се у наредним месецима утврде конкретни параметри за реформу пословних инспекција. Према његовим речима, „нема потребе да идете и проверавате све“, требало би да функционише приступ заснован на ризику.

Инфлација

Одвојено, председник се дотакао теме раста инфлације, која, у позадини антируских санкција, подиже максимуме широм света. Према подацима Министарства економије, у Русији је на годишњем нивоу раст цена успорен на 16,69%. Циљ од четири одсто у Русији остаје, нагласио је Владимир Путин.

Он је напоменуо да је узрок енергетске кризе и убрзања инфлације на Западу промашена енергетска политика, слепа опклада на обновљиве изворе енергије и спот систем продаје гаса.
Русија, пак, неће поновити „тужно искуство западних колега“. Наш циљ је стабилан развој привреде у годинама које долазе, смањење инфлаторног оптерећења грађана и привреде и постизање циљане стопе инфлације од четири одсто на средњи и дуги рок“, рекао је председник.

О повољним кредитима и хипотекама
Произвођачи у руским индустријским кластерима треба да добијају повлашћене кредите до десет година по стопи од највише седам одсто годишње, рекао је руски председник.

„Тражим од Владе да до јесени представи кључне параметре новог начина рада индустријских кластера. Пројекти који се покрећу у таквим кластерима морају добити дугорочно приступачан кредитни ресурс – до десет година и по стопи не више од седам одсто годишње“.

Грађани ће наставити да добијају повлашћене кредите. Владимир Путин је позвао на снижавање стопе на хипотеку на седам одсто годишње, како то дозвољавају тренутни услови.

Шеф државе је нагласио да ће услови субвенционисаних хипотекарних кредита остати исти, укључујући ограничења трошкова становања и трајање програма.

Мултиполарност
Свет заснован на идеји да треба да постоји једна јака сила и њој блиски круг држава не може бити стабилан, сигуран је Владимир Путин.

„САД су, прогласивши победу у Хладном рату, прогласиле себе гласницима Господњим на земљи, који немају обавезе, већ само интересе, а ти интереси се проглашавају светим. Они као да не примећују да су се последњих деценија формирали нови центри моћи на планети и да се све гласније изјашњавају“, рекао је председник Русије.

„Свако од њих развија сопствене политичке системе и јавне институције, спроводи сопствене моделе економског раста и, наравно, има право да их штити, да обезбеди национални суверенитет."

Актуелне промене Путин је назвао револуционарним. Према његовим речима, оне утичу на геополитику, на глобалну економију, на цео систем међународних односа. Штавише, ови процеси су фундаментални и неумољиви. Нико неће моћи да спречи време турбулентних промена, нагласио је Путин.

Специјална војна операција
Сви задаци руске специјалне операције у Украјини биће испуњени. Кључ успеха је херојство наших војника и консолидација руског друштва које им даје снагу, сигуран је председник.

„Данас се наши војници и официри, милиције у Донбасу боре да заштите свој народ, бранећи право Русије на слободан и безбедан развој као велике и мултинационалне земље која сама одлучује. Она сама одређује своју будућност, ослања се на своју историју, културу и традицију“, рекао је Владимир Путин.

Истовремено, нагласио је да је одлука о покретању специјалне операције изнуђена, пошто је Запад одбио да испуни своје раније обавезе. Више се није могло договорити око нечег новог, уместо тога Запад није штедео и не штеди новац за напумпавање Украјине оружјем и неговање русофобије.

Колективни Запад

Представници колективног Запада и даље размишљају у терминима прошлог века и покушавају да се супротставе току историје. Они који су ван „златне милијарде“ сматрају се људима другог реда, њихове земље су колоније. С тим у вези, они покушавају да сломе оне који се не слажу са западном доминацијом и за то су спремни да задиру у суверенитет државе која представља претњу, рекао је руски председник. Као примере је навео Југославију, Сирију, Либију и Ирак.

„Ако се неки бунтовник не може прогонити, пацификовати, онда покушавају да га изолују или, како се сада каже, `откажу`. Све се користи, чак и спорт, олимпијски покрет, забрана културе, ремек-дела уметности – а разлог је искључиво што су њихови аутори `погрешног` порекла, објаснио је Путин.

"То је природа садашњег напада русофобије на Западу и сулудих санкција Русији. Њихов број, као и брзина штанцања, не познаје преседане“.

Међутим, план Запада да нагло сломи руску економију је пропао. Испоставило се да су Руси превише уједињени, приметио је председник. Финансијска тржишта су се већ стабилизовала, сада је привреда засићена ликвидношћу и обртним капиталом.

Глобалне последице
 
Економска конфронтација са Русијом води Западу да погорша своје дубоке проблеме, рекао је председник.

„Директна последица деловања европских политичара и овогодишњих догађаја биће даље заоштравање неједнакости у овим земљама, што ће заузврат додатно распарчати њихова друштва. Штавише, питање није само у нивоу благостања, већ и у вредносним оријентацијама различитих група овог друштва“, рекао је Путин.

"Док се све противречности не гурну под тепих, као резултат тога, стварни интереси грађана су све више на маргини. То ће на крају довести до деградације западних политичких режима и промене владајућих елита", додао је Путин.


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Русија

Русија и Белорусија: Акције западних земаља на промени постојеће равнотеже снага у Европи представљају претњу миру, безбедности и стабилности

Белорусија и Руска Федерација забринуте су због погоршања ситуације у области међународне и регионалне безбедности због...

РТ: Русија упозорава на нову „гвоздену завесу“
РТ: Русија упозорава на нову „гвоздену завесу“

Министар спољних послова Белорусије је додао да је крив Запад

2022-07-01 07:38:53

Путин: Не спречавамо извоз украјинског жита, гарантујемо безбедност
Путин: Не спречавамо извоз украјинског жита, гарантујемо безбедност

У Украјини сада има око пет милиона тона блокираног жита и та количина ни на који начин не утиче на светска тржишта, навео је Путин

2022-06-30 19:46:40

Лавров: Запад покушава да наметне своју диктатуру свима, поставља ултиматуме и не бежи од било каквих метода потчињавања
Лавров: Запад покушава да наметне своју диктатуру свима, поставља ултиматуме и не бежи од било каквих метода потчињавања

Неке западне земље почињу да схватају немогућност изградње безбедносне архитектуре без Русије и Белорусије и почеле...

2022-06-30 17:14:50

Лавров: Нећемо више веровати ни САД-у ни Европској унији, чинимо све што је потребно да не зависимо од њих
Лавров: Нећемо више веровати ни САД-у ни Европској унији, чинимо све што је потребно да не зависимо од њих

Русија више неће веровати ни Сједињеним Државама ни Европској унији, а ако и када дође до...

2022-06-30 16:06:41

Лавров: Изјаве са Запада о неприхватљивости преговора између Русије и Украјине су манифестација шизофреније
Лавров: Изјаве са Запада о неприхватљивости преговора између Русије и Украјине су манифестација шизофреније

Изјаве са Запада о неприхватљивости преговора између Русије и Украјине у овој фази су манифестација шизофреније,...

2022-06-30 12:27:16

Пољански: Запад снабдевањем оружјем само продужава агонију злочиначког режима у Кијеву
Пољански: Запад снабдевањем оружјем само продужава агонију злочиначког режима у Кијеву

Запад снабдевањем оружјем само продужава агонију кијевског режима. Што пре западне земље то схвате, пре ће...

2022-06-30 10:27:04

Путин: Где су Фокландска острва, а где je Британија
Путин: Где су Фокландска острва, а где je Британија

Руски председник Владимир Путин назвао је не баш коректном референцом речи британског премијера Бориса Џонсона да...

2022-06-30 09:56:12

Путин: Чланице НАТО-а кроз руке Украјинаца желе да остваре своје империјалне амбиције
Путин: Чланице НАТО-а кроз руке Украјинаца желе да остваре своје империјалне амбиције

Руски председник Владимир Путин је после каспијског самита говорио о ситуацији у Украјини, ширењу НАТО-а и...

2022-06-30 09:12:57

Путин: Специјална операција иде по плану, крајњи циљ је ослобађање Донбаса и стварање услова који ће гарантовати безбедност Русије
Путин: Специјална операција иде по плану, крајњи циљ је ослобађање Донбаса и стварање услова који ће гарантовати безбедност Русије

Руски председник Владимир Путин рекао је да се циљеви специјалне операције у Украјини нису променили, али...

2022-06-30 08:23:17

Москва: Давање Украјини статуса кандидата за ЕУ само нови начин да се обузда Русија
Москва: Давање Украјини статуса кандидата за ЕУ само нови начин да се обузда Русија

Давање Украјини статуса кандидата за ЕУ ​​је само нови начин да се обузда Русија, намере Брисела...

2022-06-29 12:29:50

РТ: Што више оружја буде пумпано у Украјину, обављаћемо више задатака на терену и дуже ће трајати агонија нацистичког режима - Лавров
РТ: Што више оружја буде пумпано у Украјину, обављаћемо више задатака на терену и дуже ће трајати агонија нацистичког режима - Лавров

„Пумпање“ Украјине западним оружјем само ће навести Русију да „више задатака обаваља на терену“, рекао је...

2022-06-29 08:55:42

Пољански: Специјална операција ће се наставити док се не остваре постављени циљеви
Пољански: Специјална операција ће се наставити док се не остваре постављени циљеви

Специјална операција у Украјини ће се наставити док се не остваре постављени циљеви, изјавио је први...

2022-06-29 07:29:26

Москва: Узећемо у обзир хуманитарни аспект као одговор на визни режим за Русе у Украјини
Москва: Узећемо у обзир хуманитарни аспект као одговор на визни режим за Русе у Украјини

Москва је добила украјинску ноту о увођењу визног режима и на ову меру ће одговорити узимајући...

2022-06-29 07:23:21

Путин потписао закон о легализацији паралелног увоза
Путин потписао закон о легализацији паралелног увоза

Руски председник Владимир Путин потписао је закон о легализацији паралелног увоза, према којем су лица која...

2022-06-28 22:47:24

„Роскосмос“ објавио координате центара одлучивања на Западу
„Роскосмос“ објавио координате центара одлучивања на Западу

Уочи самита НАТО-а у Мадриду, "Роскосмос" је на свом Телеграм каналу објавио фотографије и координате центара...

2022-06-28 22:36:36

РТ: Украјина би могла да заустави све до краја дана ако испуни захтеве Русије, каже портпарол Кремља
РТ: Украјина би могла да заустави све до краја дана ако испуни захтеве Русије, каже портпарол Кремља

Ако Кијев нареди својим трупама да положе оружје и испуни захтеве Москве, цео руско-украјински сукоб могао...

2022-06-28 21:04:07

Путин потписао указ о проглашењу Дана породице, љубави и верности 8. јула
Путин потписао указ о проглашењу Дана породице, љубави и верности 8. јула

Председник Владимир Путин је потписао указ о проглашењу 8. јула Даном породице, љубави и верности. Текст документа...

2022-06-28 14:20:09

Рогозин: НАТО шаље сателитске снимке приватних компанија украјинској војсци
Рогозин: НАТО шаље сателитске снимке приватних компанија украјинској војсци

Приватни западни сателитски оператери генеришу податке за НАТО, који се потом прослеђују украјинској војсци, рекао је...

2022-06-28 12:58:25

Медведев: Сваки покушај заузимања Крима Русија ће сматрати објавом рата
Медведев: Сваки покушај заузимања Крима Русија ће сматрати објавом рата

Сваки покушај заузимања Крима Русија ће сматрати објавом рата, рекао је заменик председника Савета безбедности Дмитриј...

2022-06-28 08:56:32

Антонов: У Вашингтону још нису у стању да трезвено процене опасност својих корака
Антонов: У Вашингтону још нису у стању да трезвено процене опасност својих корака

Сједињене Државе, испоручујући све више оружја Украјини и прослеђујући обавештајне податке украјинским трупама, својим корацима гурају...

2022-06-28 08:48:12

Медведев: Одговор Русије на забрану транзита робе у Калињинградску област може да „искључи кисеоник“ нашим балтичким суседима
Медведев: Одговор Русије на забрану транзита робе у Калињинградску област може да „искључи кисеоник“ нашим балтичким суседима

Одговор Русије на забрану транзита робе у Калињинградску област биће веома оштар, значајан део је економске...

2022-06-27 20:12:20

Путин и Болсонаро потврдили намеру да ојачају партнерство две земље
Путин и Болсонаро потврдили намеру да ојачају партнерство две земље

Руски председник Владимир Путин и бразилски председник Жаир Болсонаро потврдили су намеру да ојачају партнерство, укључујући...

2022-06-27 18:19:36

Москва протерује осам грчких дипломата
Москва протерује осам грчких дипломата

Министарство спољних послова Русије позвало је грчког амбасадора због конфронтационог курса власти те земље према Русији,...

2022-06-27 17:30:03

rt rusija
baner rakija desno rusija
baner apartman desno / RUSIJA
baner obzor desno - rusija
историја Русије - РУСИЈА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк