Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Објављено: 21.12.2023.год.
Фото: © РИА Новости / Л. Якутин

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

Мораторијум на све заједничке војне вежбе ВС са свим страним партнерима уведен је неколико дана пошто је Русија почела специјалну војну операцију у Украјини. Од тада, Србија је суспендовала мораторијум само да би учествовала у НАТО вежби „Платинасти вук 23“. Предлог је поднела Влада Србије, а оправдан је „раније преузетим обавезама државе да учествује у мултинационалним операцијама“. Сада, међутим, таквог јасног повода нема. Пошто се ни специјална војна операција није нашла у прошлости, ваља размотрити разлоге за ову најаву и на који начин деблокада може утицати на наше укупне односе са Русијом. О тој теми Братство је разговарало са потпуковником и аналитичарем Љубаном Караном, пуковником проф. др Илијом Кајтезом и експертом за безбедност Џевадом Галијашевићем. Следе њихове процене.

 

Љубан Каран

Ја сам за то да се одблокирају вежбе са свима. И са НАТО и са овим другим савезом. Или и са једнима и другима, или ни са једним. Јер, ако одблокирамо само са једном алијансом, не добијамо ништа осим штете пошто испадамо некоректни према другима. Чим би изводили вежбе са једном страном, испало би да игноришемо другу.

Шта ми добијамо том сарадњом са НАТО? Можда квалитетнију везу са Кфором и били би у бољој прилици да утичемо да не буду толико пристрасни колико су у овој ситуацији. Јер, Кфор је искључиво под контролом НАТО, иако је то мисија УН. Једино ако ту нешто постижемо, а друго – ништа.

Према Кфору морамо да будемо сервилни јер је све боље од тога да препустимо да о безбедности Срба на Косову и Метохију брину Албанци и они који су им подршка у провокацијама и нападима на Србе.

Из ових политичких разлога везе са Кфором верујем да ће пре бити одржаване вежбе са НАТО него са Русијом.

Лично не бих пристао да са Русијом не изводимо вежбе, а са НАТО да изводимо.

Међутим, политичка и дипломатска одлука власти може да буде да се иде са НАТО, а не иде са Русијом све док је Русија у рату. Мало је људи у Србији који би се сложили са тим начином размишљања, али су те одлуке на неки начин изнуђене због безбедности Срба на Косову и Метохији, а они су сада у пуном капацитету препуштени да о њима воде бригу припадници Кфора.

С друге стране, када се заврши рат, Србија би у сарадњи са Русијом могла много да добије. Та сарадња је традиционална и корисна. Било би срамота да заборавимо да је Русија та која нам је помогла да оживимо и обезбедимо ваздушну компоненту наше војске онда када је била потпуно уништена. Захваљујући донацији Русије и Белорусије ми смо поново оспособили ловачку авијацију и имамо модерну ескадрилу МИГ-29. У ПВО смо се договорили да од Русије купујемо по повољним ценама. Не смемо заборавити да су нам они помогли да ојачамо и копнену компоненту војске, донирали тенкове Т 70… Док је НАТО настојао да ослаби српску војску! САД нам никад нису донирале ни једну шупљу цев. Ништа што би могло да се употреби у рату. Донирали су нам некаква возила Хамви, али без наоружања. НАТО државе и данас настоје да ослабе српску војску и српску одбрану из својих интереса, а са друге стране, сарадња са Русијом се увек заснивала на томе да жели да оснажи српску војску и то је оно у чему нам је увек помагала.

 

Илија Кајтез

Ако буде скидања мораторијума, оно ће бити опште, јер са нашег становишта не би било паметно да буде парцијално, пошто смо војно неутрални. Реализација тога не мора да буде обострана. Односно, будући да је ситуација каква јесте, не мислим да ћемо изразито журити да изводимо неке вежбе са Русима – имајући у виду да смо неувођењем санкција навукли максималан бес. Скинућемо мораторијум, али је питање да ли ћемо и када ћемо имати вежбе по моделу Словенског братства, јер би то по нас било опасно, будући да кључеве мира и опстанка на КиМ држи НАТО. Маневарски простор нам је бескрајно смањен и наша политика је на ивици ножа. Са Русима ћемо мало сачекати, али сви говоре да ће следећа година бити преломна за руско-украјински рат. Када се уђе у преговоре, испреговара, Запад аминује, а под условом да Руси буду задовољни, тада ће ситуација за нас бити повољнија и ми ћемо као неутрална страна моћи да вежбамо и са Западом и са Истоком. С тим да је и до сада број вежби са Западом био много већи.

То што је Столтенберг сад потегао ово питање је притисак због Косова, иако они хоће да прикажу да НАТО има добре односе са нама и да сарађујемо. А ми морамо да купујемо време док се не прекомпонује светска политичка сцена и зато правимо компромисе.

Да додам, од деведесетих, све што је радио Запад је био притисак на Србију и српство и ми знамо њихов најрадикалнији циљ, а то је београдски пашалук. Морамо покушавати да то спречимо. И да гледамо боље време, јер је за решавање наших проблема потребно да се свет измени.

Захарова је рекла да ће питање Косова бити решено када Русија победи у Украјини. Мислим да је свим нашим геополитичарима то јасно. Као и онима на Западу, Истоку и Албанцима на КиМ, који са великим страхом гледају развој догађаја.Џевад Галијашевић

Суштина сваке вежбе је шта је разлог увежбавања. У случају НАТО, он има два прокламована непријатеља – исламистички теоризам и Русију. Европски исламистички тероризам није толико масован да би био релевантан за употребу НАТО снага. Али Русија јесте и НАТО вежба како да се бори против ње! Дакле, непријатељ против кога НАТО вежба сукоб јесте Русија. Кад је то јасно, поставља се питање зашто би Срби са својим непријатељем у симулацији рата учествовали у сукобу са својим пријатељем. Зашто би увежбавали рат против пријатеља, уз помоћ непријатеља?

Апсурдно је да Србија вежба са НАТО кад се зна да је Алијанса у својој војној и политичкој доктрини Србију именовала као непријатеља и не дозвољава да Срби буду релевантан фактор на Балкану, због чега су, између осталог, раскомадали Југославију.

Дакле, ви вежбате са неким ко је вама од деведесетих закључно са данас само правио проблеме: бомбардовао земљу, учествовао у прогону вашег становништва и помагао сецесију дела државне територије Србије. То је права лична карта оних који вас кроз уста Столтенберга зову под окриље заједничких вежби, да са њима вежбате како да идете против њиховог непријатеља, а вашега пријатеља – а то је Русија.

Иначе, то је Хитлерова доктрина: простор који је окупирао, користио је да га мобилише за потребе рата са Русијом. И немојте имати сумње да је основни смисао сваке вежбе у Србији да се увежбава управо како да се заустави Русија у Србији, како да се до последњег Србина у Србији – као и до последњег Украјинца у Украјини – бране интереси НАТО.

Мора се водити рачуна и о томе да је Република Српска велики проблем који има НАТО на Балкану. Јер, у суштини, Република Српска је једина стратешка дубина Србије! А Српска не подржава војне вежбе са НАТО и избегава да се прави било какав напредак у примицању БиХ НАТО. Србија је у сарадњи са Алијансом отишла много даље – има ИПАП и СОФА споразум и обезбедила је сваку врсту имунитета НАТО кадру на тлу Србије. РС и Србија имају специјалне везе и морају сарађивати. Додик је зато имао разумевања за потезе у погледу сарадње Србије и НАТО, али када је реч о потезима којим се продубљује сарадња војним вежбама, то наноси штету за РС.

Додик није заборавио да је НАТО учествовао у прогону Срба из Хрватске и прогону Срба са Косова и свестан је да НАТО није променио политику ни данас. Укупан положај српског народа се решава у конфликту Запада и Русије, на то указују и руски званичници. Зато Додик и не крије своју оријентацију према Русији и зато је РС против да се Срби на било који начин приближавају страни властитог непријатеља.

Русија, с друге стране, посматра ствари из свог угла и добро разуме поруке које прочита из одлука српских власти с обе стране Дрине. Русија добро разуме те поруке и уопште не подржава да се Србија идентификује са интересима непријатеља Русије.

Шта би требало да буде српски одговор Столтенбергу ако се има у виду српско-руски однос и српско-руска сарадња? Прво – да је тај позив лицемеран! Лицемерно је позивати Србију да вежба како да помогне непријатељу да оствари своју непријатељску политику. А друго, довољно је погледати природу вежбе и закључити како ће то доживети Русија – као покушај да се Србија увуче или стави у ред непријатеља, и то не само на Балкану, него и на другим местима.

 

Извор: Диана Милошевић srbratstvo.ru


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Амерички удар на руске циљеве био би „почетак светског рата“ – Медведев

Упозорење бившег председника долази након што је Пољска саопштила да ће Вашингтон гађати руске мете ако Москва употреби нуклеарно оружје у Украјини

РТ: Морамо остати корак испред непријатеља – Путин
РТ: Морамо остати корак испред непријатеља – Путин

Одржавање технолошке предности „гарантује“ победу, изјавио је руски председник шефовима одбрамбене индустрије

2024-05-26 22:13:18

РТ: НАТО неће поставити ракетни штит изнад Украјине – Столтенберг
РТ: НАТО неће поставити ракетни штит изнад Украјине – Столтенберг

Коментар шефа блока долази након захтева Кијева да његове западне присталице обарају долазеће руске ракете

2024-05-26 19:13:55

Го­во­ри­ли срп­ски да се бо­ље раз­у­ме­ју
Го­во­ри­ли срп­ски да се бо­ље раз­у­ме­ју

Ви­јет­нам се у то вре­ме звао Анам, па су Ана­ми­ти, као ла­ка пе­ша­ди­ја, ти­ра­ље­ри, чи­ни­ли део са­ве­знич­ких сна­га

2024-05-26 18:59:51

Опозиција предлаже архиепископа Галстањана за кандидата за премијера Јерменије
Опозиција предлаже архиепископа Галстањана за кандидата за премијера Јерменије

Баграт Галстањан би требало да буде кандидат за премијера, изјавио је Гурген Маликјан, лидер покрета

2024-05-26 16:11:41

Ниједна земља не може сама да преживи рат са Русијом – Зеленски
Ниједна земља не може сама да преживи рат са Русијом – Зеленски

Украјински лидер позива свет да се уједини против Москве

2024-05-26 16:08:29

Проглашени победници 11. НИС олимпијаде из руског језика
Проглашени победници 11. НИС олимпијаде из руског језика

Такмичење окупило 110 ученика из Србије и региона

2024-05-26 14:02:51

РТ: Украјина пушта прве осуђенике како би попунила мањак људства
РТ: Украјина пушта прве осуђенике како би попунила мањак људства

Скоро 350 затвореника је већ ослобођено, док судови разматрају још око 4.000 захтева, изјавио је министар правде земље

2024-05-25 23:27:28

Хроника специјалне војне операције за 25.05.2024.
Хроника специјалне војне операције за 25.05.2024.

Руске трупе извеле су серију напада на циљеве у Харкову, између осталог, гађајући складиште јединица Главне обавештајне управе у једном од тржних центара. Заузврат, Оружане снаге Украјине су покушале да нападну мете на Краснодарској територији дроном.

2024-05-25 22:55:45

Европа бледи и постаје „изгубљени континент“
Европа бледи и постаје „изгубљени континент“

Аутор: Андреј Сушенцов, програмски директор Валдајског клуба.

2024-05-25 22:40:40

РТ: Министри Г7 ће објавити мапу пута за коришћење замрзнуте руске имовине
РТ: Министри Г7 ће објавити мапу пута за коришћење замрзнуте руске имовине

Вашингтон и његови савезници ће разговарати о „потенцијалним шемама“ да новац пребаце у Кијев, пренео је Блумберг

2024-05-25 21:54:43

РТ: Украјински мировни самит још једна превара коју су измислиле САД – Москва
РТ: Украјински мировни самит још једна превара коју су измислиле САД – Москва

Кијевски министар спољних послова раније је тврдио да се Русија „плаши“ потенцијалног успеха догађаја

2024-05-25 21:50:37

САД треба да подигну споменик Асанжу – Роберт Ф. Кенеди Млађи
САД треба да подигну споменик Асанжу – Роберт Ф. Кенеди Млађи

Оснивач ВикиЛеакса не би требао бити гоњен због разоткривања корупције у влади, изјавио је Роберт Ф. Кенеди Млађи

2024-05-25 17:07:05

Мађарска блокира план ЕУ да преда руски новац Украјини – ФТ
Мађарска блокира план ЕУ да преда руски новац Украјини – ФТ

Будимпешта омета напоре блока да војно подржи Кијев, тврде извори листа

2024-05-25 13:59:49

Хроника специјалне војне операције за 24.05.2024.
Хроника специјалне војне операције за 24.05.2024.

Руске трупе настављају са ударима и дуж линије фронта и у позадини. Погођени су украјински циљеви на аеродрому Канатово у Кировограду, железничко складиште у Харкову, као и украјински положаји у рејону Суми и Запорожје.

2024-05-24 23:17:12

РТ: Западно оружје већ погађа руску територију – Лавров
РТ: Западно оружје већ погађа руску територију – Лавров

Кијев је користио оружје које је испоручено из иностранства за напад на цивилну инфраструктуру, тврди руски министар спољних послова

2024-05-24 22:02:50

РТ: Бајден страхује од „октобарског изненађења“ Русије и Северне Кореје – медији
РТ: Бајден страхује од „октобарског изненађења“ Русије и Северне Кореје – медији

Амерички званичници су наводно забринути да би Москва и Пјонгјанг могли да ескалирају тензије како би помогли Доналду Трампу да поврати председништво

2024-05-24 21:53:26

Легитимитет Зеленског је завршен – Путин
Легитимитет Зеленског је завршен – Путин

Русија ће водити мировне преговоре само са стварно легитимним украјинским властима, изјавио је Владимир Путин

2024-05-24 16:20:52

Захарова: Антисрпска резолуција о Сребреници је покушај прекрајања историје у корист Запада и опасност за Балкан
Захарова: Антисрпска резолуција о Сребреници је покушај прекрајања историје у корист Запада и опасност за Балкан

Данас је руско МИП објавило писмени Коментар свог званичног представника Марије Захарове у вези са усвајањем резолуције Генералне скупштине УН о Међународном дану сећања на „геноцид“ у Сребреници. Српско-руско братство преноси коментар у целини:

2024-05-24 16:06:18

НАТО се „спрема за рат“ са Русијом – Орбан
НАТО се „спрема за рат“ са Русијом – Орбан

Мађарска преиспитује своју улогу у блоку јер не жели да учествује у сукобу против Москве, изјавио је премијер

2024-05-24 13:00:15

Украјинска обавештајна служба „директно умешана“ у терористички напад у Москви – ФСБ
Украјинска обавештајна служба „директно умешана“ у терористички напад у Москви – ФСБ

Више од 20 људи приведено је у вези са нападом на Крокус Сити Хол, изјавио је директор службе Александар Бортников.

2024-05-24 12:35:47

РТ: Нападач словачког премијера желео је више оружја за Кијев – судија
РТ: Нападач словачког премијера желео је више оружја за Кијев – судија

Специјализовани кривични суд одредио је истражни притвор осумњиченом у случају пуцњаве на Роберта Фица

2024-05-23 22:05:37

РТ: Немачки план за наоружавање Кијева пропада – Политико
РТ: Немачки план за наоружавање Кијева пропада – Политико

Напори Берлина да Украјини испоручи више Патриот батерија се наводно суочава са невољношћу других земаља

2024-05-23 21:59:19

Слобожански правац: битка за Волчанск
Слобожански правац: битка за Волчанск

Стање крајем 23.05.2024.

2024-05-23 21:01:55

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: