Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Објављено: 28.11.2021.год.
фото: © Erwann Pensec / Russia beyond

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

Док иза нас остају врхунци Сајанских планина у јужном Сибиру, шумске масиве постепено смењују гола брда. После 14 сати путовања из Краснојарска, мој аутобус коначно пристиже у Кизил, престоницу Туве.

 

Ова република на граници са Монголијом један је од најтеже приступачних крајева Русије. Поред тога што није повезана са железничком мрежом Русије, све до 2015. није имала ни ваздушну везу са Москвом.

Ако ћемо поштено, Туву прати суморна репутација. Налази се на зачељу ранг-листе руских региона у социо-економском погледу, са најгорим статистикама када се ради о криминалу, сиромаштву, животном стандарду и животном веку и једна је од најгорих по незапослености и алкохолизму. С друге стране, по наталитету је на првом месту у Русији.

 

Зато сам, после вишегодишњег сањарења о томе да упознам ову тајанствену земљу, чувену по прелепим пејзажима и специфичној култури, са извесном зебњом кренуо у истраживање њене престонице, у којој живи неких 120 хиљада душа.

Туву насељавају људи азијског изгледа, па моја европска појава изазива радозналост. Заправо, док су 1959. године етнички Руси чинили 40% становништва Туве, 2010. њих је било само 16% због миграција у друге регионе и високог наталитета Тувинаца.

Многи етнички Руси говоре о тешкоћама живота у овом региону који као да је предодређен да остане на крају света. Многи становници региона руски говоре слабо или нимало, посебно међу најмлађима, а настава руског се често одржава на тувинском, као настава страних језика.

Тува има бурну историју. Некада су у њој претежно живели монголски номади под кинеском царском влашћу од 1758. до 1912. године, а касније су интегрисани у састав Руске Империје. Област је такође окусила независност под називом Тану Тува (1921-1944), пре него што је постала део СССР-а, а затим и Руске Федерације.

Ова бурна прошлост објашњава се географским положајем Туве. Кизил се налази у географском центру азијског континента, што обележава елегантни обелиск на обали моћне реке Јенисеј, која извире недалеко.

На улицама града азијски симболизам је свеприсутан. „Шоу“, графички симбол дуговечности, украшава ограде, клупе и балконе у сенци кровова, док је утицај будизма, доминантне религије у Туви, очигледан. 

Житељи града су поносни на своју културу, а то доказује Народни музеј Туве. У њему су изложене реликвије предака и савременија уметничка дела, још инспирисана духом номада, слободом степе и мудрошћу богова.

Ту су и непроцењива блага, која се чувају са посебним осећањем поноса: скитски артефакти пронађени у Долини царева, главном археолошком налазишту у Туви. Овај златан накит стар скоро 3.000 година тако је фине израде да још нису разоткривене тајне његове израде.

Тува је такође место импресивних пејзажа, за које су карактеристични брдовит терен и бескрајна степа. Само 10 минута од центра Кизила можете уживати у погледу на море брежуљака и планина које изгледају као да се топе на јарком сунцу.

После спарне врућине на врхунцу лета, успон на свети врх Догее пружа ми невероватан доживљај: Кизил испод нас се шири као оаза, док се са друге стране планине види исписана највећа будистичка мантра на свету. 

Као и на другим местима у Сибиру, будизам је овде под снажним утицајем шаманизма. На врху Догее, стуб је окићен стотинама молитвених заставица, док  стаза кривуда између малих камених пирамида посвећених духовима земље. 

Статуа Буде висока 9 метара на постољу од 12 метара која гледа на тувинску престоницу подигнута је на врху Догее у септембру 2021. године. Окружује је брујање необичних летећих инсеката.

Ни дрвета, ни сенке; околина Кизила је гола и дивља. Ипак, ова једноставност није лишена поетичности, препуштајући поглед лутању између хоризонта и облих линија рељефа преко којег су номади прелазили на хиљаде пута.

Жедан, али испуњен спокојством, враћам се у град, где ме чека аутобус за повратак кући. Последњи пут прелазим преко централног трга. Статуа Лењина из совјетског доба уздиже се по страни, док се у центру налазе будистички молитвени точак и монументално позориште, као пристигли право са Тибета.

Пре уласка у аутобус на оближњем крову примећујем птицу грабљивицу која гледа у мом правцу. Да ли је то једна од оних које су ме пратиле док сам откривао Кизил, које су лебделе у близини терасе мог хотела или над врховима током моје шетње по планинама?

И тако под добродушним погледом овог светог чувара напуштам Туву, на коју су ме упозоравали као на опасност, али која ме је одушевила. Коначно, окупане чудесним ноћним светлима као са Рерихових слика, њене планине ми шаљу опроштајни поздрав.

Ерван Пенсек,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Немачка расправа о нападима на Русију: шта се до сада зна

Генерали Луфтвафеа су наводно причали о тајној помоћи Украјини да бомбардује Кримски мост

Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство
Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство

Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и српског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико месеци уназад, поставља питање како унапредити сарадњу Србије и Русије док траје окршај Запада и Русије и док је Београд под сталним притиском да се у спољној политици усагласи са циљевима Запада. Поводом питања конкретно војне сарадње, своје процене дају три експерта – генерали Митар Ковач, Божидар Форца и Лука Кастратовић. Они објашњавају шта нам је од Русије неопходно да добијемо у оквиру војне сарадње и говоре о политици као одлучујућем фактору.

2024-03-01 16:21:09

Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?
Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

Ситуација за фебруар 2024.

2024-03-01 16:16:28

Русија нема планове за распоређивање нуклеарног оружја у свемиру — Путин
Русија нема планове за распоређивање нуклеарног оружја у свемиру — Путин

Међутим, космичка питања и напори да се неутралишу претње које се могу појавити у свемирској сфери треба стално да буду у центру пажње владе, истакао је руски председник.

2024-03-01 16:12:02

РТ: Украјински посланик тврди да би блокирање Телеграма било „логично“
РТ: Украјински посланик тврди да би блокирање Телеграма било „логично“

Управа војне обавештајне службе Украјине саопштила је да би мрежа могла представљати безбедносну претњу

2024-03-01 11:38:51

РТ: Москва реаговала на упозорење Пентагона о директном сукобу Русије и НАТО-а
РТ: Москва реаговала на упозорење Пентагона о директном сукобу Русије и НАТО-а

Изјава министра одбране САД Лојда Остина показује ко је прави агресор, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова

2024-03-01 11:34:06

РТ: Запад кокетира са нуклеарним ратом – Путин
РТ: Запад кокетира са нуклеарним ратом – Путин

Руски председник је изјавио да ескалирајућа реторика званичника САД и ЕУ одаје њихово неразумевање тога шта је у игри

2024-02-29 18:17:52

Путин тврди да је Запад желео да ослаби Русију као Украјину, али није успео
Путин тврди да је Запад желео да ослаби Русију као Украјину, али није успео

Запад се „суочио са чврстом позицијом и одлучношћу нашег мултинационалног народа“, приметио је руски лидер

2024-02-29 13:17:50

Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство
Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство

Косово и Метохија је српско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити потпун – истакао је у разговору за Братство Иван Андрејевич Ивањиков, доктор правних и политичких наука, професор Сверуског државног универзитета правде.

2024-02-29 12:17:03

Авдејевски правац: ослобођење Орловке, стање за 09:00 29.02.2024.
Авдејевски правац: ослобођење Орловке, стање за 09:00 29.02.2024.

Руске трупе су завршиле чишћење северне периферије Орловке – село је ноћу прешло под пуну контролу Оружаних снага Русије. Остаци украјинских формација повукли су се у правцу Уманског.

2024-02-29 11:07:44

РТ: Придњестровље тражи помоћ од Москве
РТ: Придњестровље тражи помоћ од Москве

Русија је обећала да ће одговорити на молбу Придњестровља, док је Молдавија тај позив осудила као „пропагандну декларацију“

2024-02-28 23:42:16

РТ: Украјинска ситуација на фронту „катастрофална” – Москва
РТ: Украјинска ситуација на фронту „катастрофална” – Москва

Људи полако схватају чињеницу да их је Запад издао, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

2024-02-28 21:39:23

РТ: Запад није успео да изолује Русију – Лавров
РТ: Запад није успео да изолује Русију – Лавров

Русија има пријатеље који одбијају да примају наређења западних елита, изјавио је високи дипломата

2024-02-28 18:34:16

Лидери ЕУ насмрт уплашени Трампом – Бајден
Лидери ЕУ насмрт уплашени Трампом – Бајден

Амерички председник је критиковао „нечувен“ захтев свог ривала да савезници из НАТО-а плаћају своје рачуне

2024-02-28 13:21:08

Представљање монографије „Свети Гргур, острво ужаса“
Представљање монографије „Свети Гргур, острво ужаса“

Представљање књиге „Свети Гргур, острво ужаса“ биће одржано у Руском дому, у петак, 1. марта, са почетком у 18.00 часова

2024-02-27 23:14:26

РТ: Литванија прети да ће „неутралисати” руски регион
РТ: Литванија прети да ће „неутралисати” руски регион

Калињинград ће бити први који ће сносити последице ако се Москва „усуди да изазове НАТО“, тврди изасланик Литваније у Шведској

2024-02-27 22:48:28

Ореховски правац: напредовање у области Вербовоја, стање за 14:00 27.02.2024.
Ореховски правац: напредовање у области Вербовоја, стање за 14:00 27.02.2024.

Руске јединице напредују у правцу Работина. Према неким још непотврђеним подацима, ОСУ су наводно изгубиле контролу над Работином – само село и западну ситуацију скрива „ратна магла“.

2024-02-27 18:42:32

Русија мора бити укључена у преговоре о Украјини – Аустрија
Русија мора бити укључена у преговоре о Украјини – Аустрија

Аустријски канцелар Карл Нехамер изјавио је да је спреман да се састане са председником Владимиром Путином „ако то помогне“

2024-02-27 12:04:41

Руска влада планира да привремено забрани извоз бензина од 1. марта
Руска влада планира да привремено забрани извоз бензина од 1. марта

Ограничење се неће односити на земље чланице Евроазијске економске уније и на Јужну Осетију, Абхазију, Монголију и Узбекистан.

2024-02-27 12:00:37

РТ: Украјински тенкови Абрамс горе као и сви други – Кремљ
РТ: Украјински тенкови Абрамс горе као и сви други – Кремљ

Први украјински М1 Абрамс који су испоручиле САД је уништен током сукоба

2024-02-27 00:31:10

РТ: ЕУ је Украјини дала мање граната него што се тврди – Зеленски
РТ: ЕУ је Украјини дала мање граната него што се тврди – Зеленски

Мање од трећине обећане муниције је испоручено, изјавио је украјински председник

2024-02-26 23:19:59

РТ: Авдејевка је очишћена – руководилац ДНР
РТ: Авдејевка је очишћена – руководилац ДНР

Денис Пушилин је, међутим, изјавио да девастирани град Донбаса тек треба да буде разминиран

2024-02-26 22:35:31

Санкције САД угрожавају светски поредак – Кина
Санкције САД угрожавају светски поредак – Кина

Пекинг ће предузети све неопходне мере да заштити права и интересе својих предузећа, саопштило је Министарство трговине

2024-02-26 21:39:12

Авдејевски правац: јуриш на Орловку и Тоненкого стање за 17:00 26.02.2024.
Авдејевски правац: јуриш на Орловку и Тоненкого стање за 17:00 26.02.2024.

Оружане снаге Русије настављају да граде свој успех након заузимања Авдејевке, напредујући на неколико сектора фронта.

2024-02-26 17:16:54

Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство
Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство

У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.

2024-02-26 16:53:30

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: