Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Објављено: 05.12.2020.год.
Крашко језеро Шадхуреј привлачи поглед туриста на Кавказу, фото: Getty Images / Russia beyond


Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан чај, воће, бобичасти плодови, џем... Дођите само на неколико дана и пожелећете да останете ту цео живот, пише Russia beyond.

Заједно са овдашњим водичем Артјомом Бабарицким показаћемо вам зашто овај регион Русије заслужује много већу пажњу него што се обично мисли. По Артјомовим речима, природа у Кабардино-Балкарији је „суровија“ и „озбиљнија“ него у суседним републикама на Кавказу. Она је као људско лице: у једном тренутку је добро и насмејано (док смо у Карачајево-Черкесији), а затим се изненада намрачи и поприми суров изглед.

Елбрус 

Елбрус Елбрус је најпознатија знаменитост ове републике, па и целог Кавказа. То је највиши врх европског континента. Висок је 5.642 метра. Елбрус је заправо успавани вулкан. Његов стални ледени покров храни 22 ледника од којих настају реке Баксан, Кубањ и Малка.

Ако сте алпиниста ово је свакако врх који ћете пожелети да освојите бар једном у животу. Ево 
неколико детаљних извештаја о томе шта све подразумева такав подухват.
Елбрус. Полазна станица жичаре, Приелбрусје. Кабардино-Балкарија.

Ако нисте алпиниста, ништа не брините! Преко лета се можете попети на 3.658 метара надморске висине са дна долине Азау, јер постоји мања мрежа жичара. Тако ћете из птичије перспективе моћи да посматрате сав главни кавкаски гребен, што је заиста фасцинантан призор. И наравно, стићи ћете до самог подножја ледника Елбрус.

Зона зимских спортова смештена је између 2.350 и 3.840 метара надморске висине. Ту постоји велики број варијанти за комфоран смештај, а такође велики избор кафића и ресторана.

Џили-Су
 

У планинама Северног Кавказа. Клисура Џили-Су.

На језику староседелаца „џили-су“ значи „топле воде“. Овај локалитет се налази на планинским падинама у самом срцу Кавказа на 2.400 метара надморске висине, одакле се за ведрог времена пружа невероватан поглед на планину Елбрус. На овом подручју се налази мноштво јединствених извора минералне воде која помаже у лечењу различитих болести и јачању организма.

У планинама Северног Кавказа. Природа Џили-Су.

„Невероватан је осећај када лежите у топлој минералној води а око вас се подижу десетине малих мехурића. Поред тога, Џили-Су обилује водопадима необичног имена. На пример, Султан, Емир и Шах“, прича Артјом.

Сматра се да је пут који води на Џили-Су један од најлепших у Русији. То је асфалтирани планински пут препун серпентина дуж огромних провалија над којима кружи мноштво орлова. Ако планирате сами да путујете, Артјом упозорава да морате обезбедити теренско возило јер има много деоница које нису асфалтиране.

Чегемски кањон, клисура, водопади и параглајдинг 

Кањон велике реке Чегем обасјан сунцем у јесен, Република Кабардино-Балкарија, поглед из птичје перспективе.

Ово је једна од најважнијих туристичких дестинација Кабардино-Балкарије и није тешко схватити зашто је тако.

„Поглед који се пружа дуж Чегемске клисуре је неописив, а Чегемска клисура је прилично велика. Познанство са овим подручјем почиње од прелепих чегемских водопада који се каскадно спуштају низ стеновите падине. У подножју је мали пијац где мештанке продају разне ручне радове од вуне. Постоји и ’степениште среће’ које има 222 степеника. Оно води до извора водопада на врху литице. Уопште није тешко попети се, а поглед је феноменалан. На врху постоји кафић, исто као и у подножју, где можете уживати у специјалитетима националне кухиње“, каже Артјом.

Туристичка зона. Водопад у Чегемској клисури, планине Кавказа, Кабардино-Балкарија.

Чегемски водопади се зими замрзавају у чему такође има неке дивље лепоте. Поједини мештани кажу да су тада можда и лепши него током лета. Ледени стубови замрзнутих млазова воде личе на џиновске истопљене свеће или сталактите који висе до саме реке.

Иза водопада више нема асфалта али се ипак може наставити макадамским путем дуж бурне реке Чегем. Пут је веома прашњав и зато Артјом саветује да у возилу затворите прозоре и укључите климу. После 30 километара ћете стићи на станицу за параглајдинг.

Артјом каже да је чегемска станица за параглајдинг чувена по моћним узлазним ваздушним струјама, тако да парглајдери могу да једре кроз ваздух од јутра до мрака. На територији ове станице постоји и зип-лајн и неколико других „адреналинских“ атракција за оне који воле такву врсту забаве.

Елтубу 

Две средњовековне гробнице и тмурно небо у Граду мртвих близу Елтубуа, Кабардино-Балкарија.

Ако будете имали довољно времена можете наставити пут кроз клисуру Чегем и стићи у село Елтубу. То је место које има веома богату историју. Загонетно древно балкарско село је срце читаве Балкарије. Древне куле стражаре, остаци грчких храмова и аномалне појаве привлаче како пустолове тако и естете. Највећа је Балкаруковска кула која је добила и назив „Кула љубави“. Легенда каже да ју је подигао Ахтуган Балкаруков како би се заштитио од родбине прелепе Кериме коју је отео у Дагестану и довео овамо.

Близу села су два одбрамбена грчка степеништа у литици која су висока тридесетак метара и воде на мали плато окружен зидовима високим 2 метра и дебелим око пола метра. Мало даље изнад степеништа су древни балкарски маузолеји где су од 8. до 18. века сахрањивани овдашњи племићи. Артјом саветује да се овамо дође обавезно са водичем јер село има заиста невероватну историју.

Долина нарзана
 

Газирана минерална вода са извора Нарзан.

„Долина нарзана“ је бањско лечилиште. Налази се у подножју северне падине планинског венца Скалисти (Стеновити ланац) на Великом Кавказу у долини реке Хасаут на 1.300 метара надморске висине (близу границе са Карачајево-Черкесијом).

Шта је то нарзанска вода? Потребно је да прође шест година како би се вода од снега који се топи у планинама претворила у нарзанску воду. То је време за које се она пробије кроз пукотине у подземним стенама, обогати се са 20-так минерала и соли и скупи се у подземним језерима, а затим изађе на површину кроз неки извор. На локалном језику назив се изговара „нарт-сан-е“, што значи „напитак храбрих ратника“.

Посетиоци могу доћи са празним флашама и напунити их различитим врстама минералне воде.

Крашка језера Шадхуреј 

Крашко језеро Шадхуреј привлачи поглед туриста на Кавказу.

Језера Доњи и Горњи Шадхуреј још увек су мало истражена. Научна истраживања ометају подводне струје, буре и разуђена мрежа подводних канала. Претпоставља се да је свако језеро дубље од 200 метара мада о томе не постоје тачни подаци.

„Ово је предивно место да се ту проведе неко време, посебно током летњих месеци. Температура воде је током целе године око +15 степени Целзијуса. Језера су близу једно другом и очаравају посетиоце својим прелепим бојама, и привлаче их у своју смарагдну воду“, прича Артјом.

Он из искуства зна да су крајње ретки посетиоци који одоле жељи да уђу у такву воду. Око језера има неколико павиљона тако да без проблема можете остати цео дан на излету и купати се до миле воље.

Шато Еркен 

Прелеп замак окружен водом, Шато Еркен, Кабардино-Балкарија, Русија.

Малено парче Европе усред Кавкаских планина – то је Шато Еркен, величанствени псеудозамак у романском стилу (заправо је саграђен током 1990-их). Унаоколо се налази око 1.000 хектара винограда.

„Ако хоћете да се одморите, уђите у бајку која се зове ’Замак Еркен’. Он је фантастичан, налази се одмах поред воде, а унутра постоји могућност за дегустацију вина“, каже наш водич.

Горња Балкарија, Плаво језеро и термални извори Аушигер 

Село Горња Балкарија у планинама Кавказа, Русија.

Ова три места су као створена за лаган једнодневни излет јер се налазе једно поред другога. Почните од Плавог језера. Дубока плава вода овог изузетно лепог језера скривеног у планинама руског Кавказа обавијена је велом тајне. У њој нема рибе, мештани је избегавају, али је током протеклих година постала популарна туристичка дестинација.

Уживајући у лепоти језера наставите пут у Горњу Балкарију која је само неколико километара удаљена од Черекске клисуре. То је мало древно село које изгледа као да се крије од спољног света. Ту су се сачували архитектонски споменици, одбрамбене куле, гробови и костурнице. Горња Балкарија је савршен пример балкарског начина живота и културе.

На левој обали рече Черек у селу Аушигер има неколико лековитих термалних извора. На територији санаторијума је и лековито језеро на отвореном и покривена купатила.

Клисура Адир-су 

Село Горња Балкарија у планинама Кавказа, Русија.

„Довде се може стићи аутомобилом јер се углавном иде асфалтним путем. Затим ауто улази у специјални лифт заједно са људима и подиже се уз литицу. Какав је то призор! Овде је граница и погранична контрола тако да није лоше понети исправе“, упозорава Артјом.

Даље се возите сеоским путем и стижете у планинарски дом. Одатле се организује лакша шетња дуга 4 километра. Љубитељи авантура могу да оду до „Долине жеља“, до водопада, ледника и огромне чаробне планине Улу Тау, што у преводу значи „Мајчина гора“. Последња станица у том походу може бити Сребрни извор.

„Овде се увек могу видети дивљи мустанзи јер често долазе да пасу бујну траву на лепим ливадама и да пију лековиту воду са извора. Тај извор има невероватну силу. Мештани кажу да онај ко у њега три пута зарони може да се излечи од многих болести“, прича Артјом са поносом.

Марија Стамблер, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

РТ: САД ће платити за конфискацију руске имовине – Кремљ

Москва ће предузети мере које служе њеним интересима, изјавио је Дмитриј Песков

РТ: Иран гађан „дечјим играчкама“ – министар спољних послова
РТ: Иран гађан „дечјим играчкама“ – министар спољних послова

Највиши дипломата Техерана одбио је да окриви Израел за напад у петак

2024-04-20 22:55:34

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је закон о војној помоћи Украјини
Представнички дом америчког Конгреса усвојио је закон о војној помоћи Украјини

У наредном потезу, предлог закона ће бити поднет Сенату

2024-04-20 21:48:25

О Сребреници - Синиша Ковачевић
О Сребреници - Синиша Ковачевић

Српски народ и све његове државе, уз такав лажни наратив, не могу опстати. Ако „инвестиције“ долазе из оних земаља, које су нас бомбардовале, или су признале независност Космета, онда то и нису инвестиције, већ су непријатељска преузимања. То је постепена и трајна окупација. Тиме је државна безбедност разбијена. Што се више наших грађана, запошљава у њиховим компанијама, било у Србији, било изван ње, то се петоколонашки потенцијал увећава.

2024-04-20 16:15:44

РТ: НАТО „на корак“ од слања трупа у Украјину – Орбан
РТ: НАТО „на корак“ од слања трупа у Украјину – Орбан

Сукоб би могао да одвуче Европу „у понор“, упозорио је мађарски премијер

2024-04-19 23:20:19

РТ: Израелски напад је циљао иранску ваздушну базу – Њујорк тајмс
РТ: Израелски напад је циљао иранску ваздушну базу – Њујорк тајмс

И Техеран и западни Јерусалим умањили су значај овог догађаја

2024-04-19 20:57:54

РТ: Нема плана Б без САД – Кијев
РТ: Нема плана Б без САД – Кијев

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да је то порука коју је пренео америчком колеги Ентонију Блинкену

2024-04-19 20:48:48

Украјина би могла бити поражена ове године - директор ЦИА-е
Украјина би могла бити поражена ове године - директор ЦИА-е

Кијеву је хитно потребан нови пакет помоћи САД или ће се вероватно сломити под притиском Русије, изјавио је Вилијам Бернс

2024-04-19 15:26:46

Израел извршио удар на Иран
Израел извршио удар на Иран

Наводно је активирана противваздушна одбрана у неколико провинција Исламске Републике

2024-04-19 12:19:30

РТ: Аргентина тражи да постане партнер НАТО-а
РТ: Аргентина тражи да постане партнер НАТО-а

Аргентина је поднела званичан захтев војном блоку предвођеном САД за статус „глобалног партнера“, изјавио је министар одбране Луис Петри

2024-04-18 23:37:16

Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице
Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице

Ко смо ми? Завичајно удружење "Хаџи Продан" основало је неколико ентузијаста из Ивањице са једним циљем: Одужити...

2024-04-18 19:28:37

Захарова: Гласање о «Косову» у Савету Европе је срамота која гази међународно право и руши темеље односа у Европи
Захарова: Гласање о «Косову» у Савету Европе је срамота која гази међународно право и руши темеље односа у Европи

Данас је објављен писмени Коментар званичног представника руског министарства спољних послова Марије Захарове у вези са одобравањем у ПССЕ захтева Косова за чланство у Савету Европе. Коментар преносимо у целини:

2024-04-18 18:49:59

Запад страхује да би украјинска линија фронта могла ускоро да се сруши - Блумберг
Запад страхује да би украјинска линија фронта могла ускоро да се сруши - Блумберг

Кијевске снаге се боре да обуздају Русе због кашњења стране помоћи и недостатка особља, наводи се у новинама

2024-04-18 18:45:51

Зеленски криви ЕУ за напредовање Русије
Зеленски криви ЕУ за напредовање Русије

Неуспех Запада да обезбеди довољно оружја и новца једини је разлог зашто Украјина трпи неуспехе, тврди председник

2024-04-18 12:28:47

Каволи: НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ, довешћемо више тешке опреме
Каволи: НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ, довешћемо више тешке опреме

Врховни командант НАТО снага за Европу и заповедник европске команде америчке војске Кристофер Каволи изјавио је да је НАТО донео одлуку да појача резервне снаге унутар мисије на Косову и Метохији (КФОР) и у Босни и Херцеговини (Мисија ЕУФОР Алтеа).

2024-04-18 11:32:28

РТ: Председник Представничког дома САД открио детаље новог плана за Украјину
РТ: Председник Представничког дома САД открио детаље новог плана за Украјину

Законодавци ће ове суботе гласати о закону о помоћи, тврди Мајк Џонсон

2024-04-17 22:20:12

РТ: Израел и Украјина „нису исто“ – Борељ
РТ: Израел и Украјина „нису исто“ – Борељ

Запад не може да обара руске ракете, изјавио је највиши дипломата ЕУ

2024-04-17 22:09:00

Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду
Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду

У уторак 16. априла 2024. у Хотелу „Москва” у Београду, Михаил Звинчук — Рибар, један од оснивача познатог Телеграм канала „Рибар”, одржао је предавање на тему употребе Телеграм апликације као средства за контролу информативног окружења.

2024-04-17 16:06:25

Морални проблеми Кијева могли би да доведу до пораза ове године – Политико
Морални проблеми Кијева могли би да доведу до пораза ове године – Политико

Украјинци бирају „мањак логичког размишљања“ уместо страшне стварности, упозорава лист

2024-04-16 20:59:08

Изјаве Милошевића и Лукашенка после разговора у Београду 14. априла 1999.
Изјаве Милошевића и Лукашенка после разговора у Београду 14. априла 1999.

Навршило се округло 25 година, од када је 14. априла 1999, у јеку НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, у пријатељску посету Београду дошао председник Белорусије Александар Лукашенко.

2024-04-16 20:48:09

РТ: Макронов став о Русији изазива „немир“ међу званичницима – Блумберг
РТ: Макронов став о Русији изазива „немир“ међу званичницима – Блумберг

Француски председник „осцилира“ између ратних упозорења и позива на мир, наводи се у новинама

2024-04-16 19:57:09

РТ: Украјина другачија од Израела – Бела кућа
РТ: Украјина другачија од Израела – Бела кућа

САД немају намеру да се директно сукобљавају са руским снагама у име Кијева, изјавио је високи званичник

2024-04-16 10:35:04

РТ: Макрон позива на „изолацију“ Ирана
РТ: Макрон позива на „изолацију“ Ирана

Француски председник осудио је напад Техерана на Израел и позвао на јачање санкција

2024-04-15 23:45:21

РТ: Украјина се мучи у Донбасу – Зеленски
РТ: Украјина се мучи у Донбасу – Зеленски

Председник је за погоршање ситуације окривио недостатак војне помоћи са Запада

2024-04-15 23:27:53

Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин
Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин

Упркос огромној војној помоћи читавог Запада, већ је свима јасно да је победа Русије на украјинском фронту неминовна и да ће уследити ускоро. И управо је то и време када би могло доћи до исправљања историјских неправди нанетих Србији и српском народу

2024-04-15 12:49:26

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: