Митрополит Амфилохије отворио седми ”Трг од ћирилице”

Објављено: 15.08.2020.год.
фото: © Митрополија црногорско-приморска


Након Свете архијерејске литургије на Топлој, у Његошевој школи, наступом Хора ”Свети Сава” и обраћањем предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића, почео је седми ”Трг од ћирилице”. Овогодишњу манифестацију је отворио Његово високопреосвештенство Митрополит Амфилохије, предавањем о Светом Петру Цетињском.


Предсједник Општине, Стеван Катић, изразио је радост због прославе данашњег празника, славе града, такође је изразио захвалност Митрополиту Амфилохију који је својим присуством увеличао ову прославу и што је увијек уз свој народ Херцег Новог.

”Овај празник представља симбол јаке везе житеља херцег Новог и Српске Православне Цркве која траје покољењима”, рекао је господин Катић. Он је изразио задовољство због отварања манифестације ”Трг од ћирилице”, која својим програмом чува вриједности које су наши преци бранили: ”Језик и ћирилично писмо, слободу исповиједања православне вјере и право на подизање и чување православних храмова.” Истакао је да ”Трг од ћирилице” нарочито значајан кад се као народ боримо за очување светиња и укидање срамног закона. Нагласио је да ће са овогодишњег ”Трга од ћирилице” јасно одјекивати порука  која ће још једном бити послата: ”Не дамо светиње!”

”Сви заједно остаћемо досљедни нашој историји и традицији, одбранићемо људска права како нам то налажу част и достојанство”, нагласио је господин Катић и још једном честитао Херцег Новом славу оснивача града, а грађанима честитао и захвалио на подржци, са надом да се увијек окупљају у здрављу, слози, и весељу.

Прво предавање у оквиру овогодишње манифестације ”Трг од ћирилице” је одржао Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, на тему ”Свети Петар Цетињски”.

Митрополит је пожелио свима добродошлицу на седми ”Трг од ћирилице”, осврнувши се прије свега на Законоправилу Светог Саве из кога извиру сви закони нашег народа.

”Сјећамо се стодеведесетогодишњице Светог Петра Цетињскога, седамдесетогодишњице упокојења великог Патријарха исповједника Гаврила Дожића”, рекао је Владика и најавио штампање мемоара Патријарха Гаврила Дожиће, који ће бити промовисани у Морачи у оквиру ”Трга од ћирилице”. Напоменуо је и годишњицу упокојења Митрополита Митрофана Бана, те стогодишњицу обнове пећке Патријаршије 1920, а која је потврђена и призната Томосом 1922. у цијелом свијету. Митрополит је нагласио да је овај јубилеј нарочито битан за Црну Гору гдје се појавила струја незнавених људи који хоће да стварају неку своју цркву, као да Црква на овим просторима не постоји већ 800 година.

”Дакле обиљежавамо и тај веома значајан датум осамстогодишњице постојања овакве Митрополије, која је све вријеме била у јединству са Српском Православном Црквом, са Пећком Патријаршијом, са малим прекидима када је укинута Пећка Патријаршија 1766. године, онда је једина епархија Пећке Патријаршије која је остала неукинута, јесте управо Митрополија црногорска, која је сачувала аутокефалност Пећке Патријаршије, да би она 1918. била прва која је позвала на васпостављење те јединствене Пећке Патријаршије, а предсједник тог Сабора је управо и био Митрополит црногорско-приморски Митрофан Бан”, рекао је Владика Амфилохије.

Митрополит је рекао да је једна од најбитнијих личности за Херцег Нови и за цијелу Црну Гору, и за нашу Цркву уопште, који је највећи Епископ светосавске Цркве после Светог Саве, свакако Свети Петар Цетињски. Митрополит Амфилохије се осврнуо на његова дјела, а нарочито посланице и писма која су веома значајна. Посебно је истакао писма Карађорђу које је писао баш у Херцег Новом, у којима благосиља Карађорђа и ослобођење Србије. Такође је нагласио да је свети Петар преко Цркве стварао самосталну Црну Гору.

”Рекао бих да ови сада који стварају ову нову Црну Гору, која није више ни Црна Гора него Монтенегро, и они знају да нема Црне Горе без Цркве, па пошто немају снаге нити разума нити савјести да се врате, као што су се многи вратили, они мисле да створе своју цркву. Безумље каквога нема у Европи, да секуларна и атеистичка власт ствара своју цркву”, рекао је Митрополит и додао да они не знају ни шта је Црква ни какон се ствара, да Црква треба прво да буде Божија, да живи и да призива на живљење по вјери коју је Свети Сава описао у својој бесједи.

”То је Црква која овдје постоји и није престала да постоји, иако они тврде да је престала да постоји 1918. кад је Црна Гора престала да буде независна држава, међутим, Црна Гора јесте престала да буде независна уградивши себе у нову међународно признату државу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца”, рекао је и нагласио да она није нестала, а нарочито Црква, која је по свом устројству и свему остала каква је била, а све њено монаштво, свештенство, вјерни народ и Краљ Никола, били су срећни због обнављања Пећке Патријаршије. Подсјетио је да је Краљ Никола имао само једну замјерку, а то је зашто седиште није у Пећи, већ у Сремским Карловцима.

Митрополит је такође рекао свако ко зна шта је Црква, зна да је Црква независна од зла, од мржње, од неправде, а по својој природи свака Епископија има свога Епископа, своју главу. Нагласио је такође важност окупљања управо у Његошевој школи, гдје је Владика Раде учио ћирилицу, стицао своја прва знања, а пред смрт написао да се надање наше закопало у Косово у једну гробницу. ”Надање, а не безнађе. Косовска гробница је наставак живоносног гроба Христовога, као што је гроб Цара Лазара наставак гроба Архиђакона Стефана кога данас прослављамо”, рекао је и додао да је косовски завјет наставак Новог завјета, те да на томе требамо да градимо будућност, а то је Владика Раде овдје научио. ”Читава историја је историја страдања и историја васкрсења, што нам свједочи и ова школа, која је била угашена, а сада из ове школе одјекује ово наше сабрање у читавом свијету”, рекао је и напоменуо да ће тако и Његошева црква на Ловћену васкрснути.

”Рушећи цркву на Ловћену, скрнавећи Његошев гроб и његово завјештање, Црна Гора је, обурдавајући ловћенску цркву, и сама обурдана”, наглсио је и напоменуо да широм свијета ничу цркве по узору на ловћенску, а и најавио подизање такве цркве Патријарху Гаврилу Дожићу.

”Саградићемо цркву Патријарху Гаврилу, нема сумње, као што ћемо ако Бог да обновити манастир Светих Архангела. сада је на овој власти да их Бог уразуми и да дозволе обнову коју ми тражимо 20 година”, нагласио је и рекао да је улога цркве да гради и обнавља и светиње и људе, њихове душе.

Митрополит се осврнуо на оптужбе да он не поштује власт, рекавши да то није тачно, да Црква поштује власт, али да не поштује одлуку сваког властодршца, а да се властодршци, појединци не могу поистовећивати са влашћу и државом: ”Не могу властодршци себе поистовјећивати са државом Црном Гором, ато је оно што се сад догађа.”

Нагласио је да они нису држава, као што ни он није Црква: ”Црква је овај народ, свештенство, а држава је Свети Петар Цетињски, Свети Петар Ловћенски Тајновидац, Краљ Никола, и овај народ.” Такође је подсјетио да ничија није до зоре горјела, па неће ни ових који су сада на власти и изразио наду да ће и они скоро проћи или да ће их Господ уразумити. ”Дај Боже да је вјечна Црна гора која се темељи на вјечним начелима”, нагласио је.

Осврнуо се на безакони закон и рекао: ”Дај Боже да њих на власти Господ уразуми и да промјене памет и да тај безбожни и безакони закон који су наметнули Црној Гори, или да промјене или нека њих као безаконике Црна Гора склони.”

”Ова Његошева школа поново почиње да ради, ево ове године из ње и преко ње отварамо овај седми Трг од ћирилице”, рекао је Владика, подсјетивши још једном на значајне личности и јубилеје који се обиљежавају.

Митрополит је изразио наду да ће овогодишња манифестација уродити богатим плодовима, као дјела великана који се на њој обиљежавају.

Вечерас у башти Музеја у 21 час, биће одржано поетско вече Чекај ме, ја ћу сигурно доћи у којем ће учествовати Винка Перишић Шаренац, Вишња Косовић, Милун Ђурђевац, Бранка Денда, Ксенија Матовић, Снежана Вукићевић Чворо, Урош Вулиновић и Оливера Доклестић.

Тијана Лекић
фото: Јован Радовић
Митрополија

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

РТ: Преговори Израела и Хамаса „заустављени“ – медији
РТ: Преговори Израела и Хамаса „заустављени“ – медији

Израелски емитер Кан известио је да две зараћене стране нису могле да се сложе око тога како би изгледао „крај рата“

2024-05-19 20:55:21

РТ: Велика Британија тврди да не жели „директан сукоб са Русијом“
РТ: Велика Британија тврди да не жели „директан сукоб са Русијом“

Министар одбране Грант Шапс изјавио је да је то разлог зашто западне нације не обарају руске ракете изнад Украјине

2024-05-19 20:49:09

Фицово стање стабилно - заменик словачког премијера
Фицово стање стабилно - заменик словачког премијера

Премијер није више животно угрожен, изјавио је Томаш Тараба

2024-05-19 15:40:20

Патријарх Кирил ожалошћен и огорчен због забране уласка Патријарха Порфирија на КиМ
Патријарх Кирил ожалошћен и огорчен због забране уласка Патријарха Порфирија на КиМ

Патријарх московски и целе Русије Кирил прокоментарисао је забрану уласка патријарха српског Порфирија на Косово и Метохију изјавивши да је у питању „непријатељски чин“.

2024-05-19 14:38:01

Светосавље Српство Спашава
Светосавље Српство Спашава

Наука је доказала а историјска пракса потврдила да народи који живе искључиво од своје прошлости и традиције осуђују себе на стагнацију, а народи који заборављају своју прошлост и традицију и живе од побуне против прошлости и традиције осуђују себе на уништење.

2024-05-19 14:31:40

ЕУ не толерише слободу говора – Москва
ЕУ не толерише слободу говора – Москва

Брисел говори о слободи говора, али је не подржава, изјавио је председник Доњег дома руског парламента

2024-05-18 22:41:25

РТ: Зеленски критикује Запад јер жели да се сукоб оконча
РТ: Зеленски критикује Запад јер жели да се сукоб оконча

САД и њихови савезници се плаше да ће Москва изгубити рат, изјавио је украјински лидер

2024-05-18 20:15:53

РТ: Русија „завршила“ са Западном Европом „барем за једну генерацију“ – Лавров
РТ: Русија „завршила“ са Западном Европом „барем за једну генерацију“ – Лавров

„Акутна фаза војно-политичке конфронтације са Западом је у пуном јеку“, изјавио је министар спољних послова Москве

2024-05-18 20:09:43

Талибани не представљају претњу Русији, Индији или другим суседима – дипломата
Талибани не представљају претњу Русији, Индији или другим суседима – дипломата

Специјални изасланик Русије у Кабулу изјавио је да Њу Делхи и Москва имају сличне приступе авганистанској кризи

2024-05-18 15:43:37

РТ: Руским медијима забрањено је истицање националних симбола на Олимпијским играма
РТ: Руским медијима забрањено је истицање националних симбола на Олимпијским играма

Иста ограничења важе за гледаоце и љубитеље спорта који присуствују Летњим играма у Паризу

2024-05-17 19:02:25

Украјина користи све своје могућности да претвори Србију у платформу за преговоре са Русијом
Украјина користи све своје могућности да претвори Србију у платформу за преговоре са Русијом

Украјинска војска се суочава са значајним потешкоћама у обуздавању руске офанзиве, док Кијевски партнери покушавају да украјинској војсци обезбеде довољно оружја. Француска радиостаница Еurope 1 је саопштила да европски политичари појачали су притисак на украјинске власти да пристану на преговоре са Русијом. У исто време Владимир Зеленски настоји да пронађе нове платформе за мировни процес.

2024-05-17 17:50:58

Дедоларизација руско-кинеске трговине ће се наставити — Кремљ
Дедоларизација руско-кинеске трговине ће се наставити — Кремљ

Дмитриј Песков је такође високо оценио сарадњу региона Русије и провинција Кине и истакао њен допринос развоју руских територија које се граниче са Кином.

2024-05-17 17:21:20

Путин одговорио на ултиматум Кијева за „формулу мира“
Путин одговорио на ултиматум Кијева за „формулу мира“

На Русију се неће вршити дипломатски притисак, као што се не може победити на бојном пољу, рекао је председник

2024-05-17 16:42:59

РТ: Лидери БРИКС-а неће присуствовати „мировној конференцији“ Зеленског – медији
РТ: Лидери БРИКС-а неће присуствовати „мировној конференцији“ Зеленског – медији

Председници Бразила и Јужне Африке одлучили су да не учествују на том догађају, који искључује Русију, наводи се у извештајима

2024-05-17 15:49:59

Трампов зет ће изградити хотел на генералштабу који је бомбардовао НАТО – РТ
Трампов зет ће изградити хотел на генералштабу који је бомбардовао НАТО – РТ

Инвестициона група на челу са Џаредом Кушнером склопила је посао за изградњу хотела у Београду вредног 500 милиона долара

2024-05-17 11:24:49

РТ: Нема места за војне блокове у Азијско-пацифичком региону – Путин
РТ: Нема места за војне блокове у Азијско-пацифичком региону – Путин

Покушаји успостављања таквих савеза су „штетни и контрапродуктивни“ за регионалну безбедност, изјавио је руски председник

2024-05-16 15:58:10

РТ: Кина довољно јака да издржи притисак Запада – Москва
РТ: Кина довољно јака да издржи притисак Запада – Москва

САД и њихови савезници покушавају да принуде Пекинг због његових веза са Русијом, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков

2024-05-16 15:51:28

РТ: Нападач на Фица протестовао због суспензије војне помоћи Украјини – словачки министар унутрашњих послова
РТ: Нападач на Фица протестовао због суспензије војне помоћи Украјини – словачки министар унутрашњих послова

Матуш Шутај Ешток назвао је осумњиченог „вуком самотњаком“ незадовољним политиком Братиславе

2024-05-16 15:45:51

Руско-кинески односи су модел односа великих сила – Си Ђинпинг
Руско-кинески односи су модел односа великих сила – Си Ђинпинг

Владимир Путин је изјавио да сарадња између Пекинга и Москве не представља претњу за друге нације

2024-05-16 13:36:10

Кина довољно јака да издржи притисак Запада – Москва
Кина довољно јака да издржи притисак Запада – Москва

САД и њихови савезници покушавају да принуде Пекинг због његових веза са Русијом, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков

2024-05-16 12:45:52

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: