Митрополит Амфилохије у Пиперима: Послије дивље приватизације остало само још отимање светиња

Објављено: 27.07.2020.год.
фото: © Митрополија црногорско-приморска

 Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско–приморски г. Амфилохије оцијенио је да је у Црној Гори данас вријеме нових гонитеља Цркве и отимача светиња Божјих, наследника проклетога цара Дукљанина, који је испунио календар бројним именима светих мученика. Осврћући се на коментар једног од посланика у Скупштини Црне Горе, који је оправдао Ердоганов поступак претварања Цркве Божанске Премудрости у Цариграду у џамију зато што је он власт, Митрополит је казао да је то речено како би се оправдао злочиначки закон отимања и рушења светиња у Црној Гори, “пошто су они сада власт и као власт имају право да раде шта им падне на памет”.


Митрополит Амфилохије је ово казао данас у манастиру Ћелија пиперска код Подгорице, гдје је са свештенством служио Свету архијерејску литругију.

У својој бесједи владика је истакао да је властодршцима остало само још да отимају светиње Божје, након што су претходно опљачкали предузећа, народно добро које су сакупили њихови претходници на основу онога што су отели од Цркве Божје и народа, али који, благодарећи томе што су били криштени, нису само за себе присвајали, него су то давали и народу, створивши многобројна предузећа.

“Њихови садашњи сљедбенице сва та предузећа су на дивљи начин приватизовали, претворили у своју имовину, опљачкавши то народно богатство у име сада неких нових идола, идеала лажних. У исто вријеме сада доносе законе да и ове светиње Божје, у које су уграђени сви наши преци на челу са Светим Стефаном Пиперским, приватизују. Како кажу национализују, да их присвоје наводно држави. Којој држави?! То је власт која је себе поистовјетила са државом”, објаснио је владика, питајући се коме ће власт да да светиње и ко ће у њима да служи.

Митрополит је казао да они настављају оно што је већ било ријечима започето на знаменитој Подгоричкој скупштини, када су неки испуњени таквим духом безбожника говорили како треба да се избаце “те кости Светога Василија Острошкога и Светога Петра Цетињског и друге свете мошти”.

“Из те групације која је тако говорила, родила се Комунистичка партија, титоистичка, која је радила оно што је радила, између осталог жртвоваши Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, учинивши га новим свједоком Цркве Божије, и преко 120 свештеника, међу којима је био и свештономученик Боривоје”, рекао је владика Амфилохије.

Сви су они жртвовани ради те лажне идеологије за наводно народно благостање, да би сада, како је казао владика, њихови наследници и оно добро што су они урадили опљачкали, а и то им је мало, него хоће да опљачкају и светиње Божје.

“Зато се народ, дарнут у зеницу ока свога, данас у Црној Гори побунио против тога злочина и злочиначког закона и те злочиначке власти. Побунио се и његов вапај је: Не дамо светиње! Не дамо светиње светих моштију светих мученика Христових на челу са Светим Василијем, Светим Петром, Светим Стефаном Пиперским. Не дамо те светиње! Њихове мошти чувамо као светиње и чувамо њихову вјеру и све што градимо, градимо на њиховој вјери у живога Бога, на саможртвеној Христовој љубави, јер нема веће од љубави од оне, да неко живот свој жртвује за ближње своје”, казао је Митрополит.

Оцијенио је да су путем те саможртвене љубави кренуле и монахиње ове свете обитељи, међу којима има и оних које нијесу рођене у Црној Гори па ови који су творци те нове Црне Горе, кажу да их треба протјерати, наводно угрожавају Црну Гору:

“Оне су непријатељи Црне Горе зато што се нису овдје родиле, а они који суштински угрожавају Црну Гору, који хоће и светиње да отимају, који су разорили све оно што је саграђено овдје и опљачкали, они су ти којима треба да се предају.”

Поучио је владика да од нас не зависи гдје се тјелесно рађамо, нити ко ће нам бити родитељи, али оно што од нас зависи је да се родимо Духом Светим и водом, крштењем светим у име Оца и Сина и Духа Светога, примањем те вјере у живога Бога, за нас распетог и васкрслога из мртвих.

“Ове наше сестре нијесу овдје дошле да односе за себе, и неку своју родбину тјелесну, оно што се овдје градило и гради. Оне ништа друго не траже него да могу да се обуку и поједу парче хљеба од труда својих руку, остављајући не само ово што граде, него и саме себе, као и сви они од Стефана Пиперскога до данас који су уграђивали себе у ову светињу.”

Његово високопреосвештенство у литургијској проповиједи је рекао да је у светима који су на земљи, који су повјеровали у Христа Господа, остали Њему вјерни до смрти и у смрти, Господ прославио себе и своју силу.

Тумачећи данашњу јеванђељску причу о крвоточивој жени која се исцјелила дотакавши се Господа и хаљина Његових, Митрополит је казао да је на вјери у живога Бога утемељено све што је истинско и право на земљи кроз вјекове и данас.“Безброј је оних душа светих које су се вјером дотакле Господа и ходили за Њим. Господ их је исцјелио, осветио и просветио својом вјечном свјетлошћу, учинивши их од дјеце таме дјецом свјетлости, јер Он је вјечна свјетлост, Он је пут истина и живот.”

Нагласио је да данас у Ћелији пиперској цјеливамо мошти Светога Стефана Пиперскога чудотворца који се такође дотакао Христа Господа својом вјером и својим благочестивим животом. Послужио је Господу и у манастиру Морачи, служио и у Ровцима, “и уградио себе у ову светињу и светиња се изградила око њега и у њему, око његових светих моштију”.

“Пострадао је и у току свога живота и послије свога упокојења. Страдао у току Другог свјетског рата као што је записано у житију Светог свештеномученика новојављенога Боривоја, од ондашњих безбожника, који се били напали ову светињу. Његове мошти су сачуване, а изнад свега свједочанство његове вјере и повјерења у Господа. Он се дотакао Христа Господа, дотакао се рана његових својим сараспећем Христу и остао као дивни свједок живога Господа.”

Подсјетивши да данас прослављамо неке од тих Светих Божјих људи који су Бога прославили, кроз које се Господ прославио, Митрополит је казао да данас прослављамо и Светог апостола Акила и његову жену Прискилу, Јевреје који су били протјерани из Рима и који су отишли у Коринт. Тамо су срели Светог апостола Павла који их је посветио свјетлошћу Христовог Јеванђеља, крстио. Након тога они су апостолу Павлу помагали у његовом апостолском служењу и проповједању Јеванђеља.

“Данас прослављамо и оне свете које су Господа прославиле, чија имена носе наше сестре у овом светом манастиру: Јовану мироносицу, Свету Сару, прамајку Авраамову, Свету мученицу Јулију, која је своју младост принјела Христу Господу на дар”, рекао је владика и додао да се данас сјећамо и Светога Никодима Светогорца, Никодима епископа у данашњој Албанији, Елбасану, Светога Емилијана мученика и преподобнога оца нашега Емилијана, који се недавно упокојио, игумана Симонопетре у Светој Гори.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско–приморски г. Амфилохије је на крају Литургије пререзао славски колач, честитајући празник.

Осврнуо се на претварање цариградске Свете Софије у џамију, као и коментар једног од посланика у Скупштини Црне Горе који је оправдао тај Ердоганов поступак, зато што је он власт. Митрополит је казао да је посланик то рекао како би се оправдао злочиначки закон отимања и рушења светиња у Црној Гори, “пошто су они сада власт и као власт имају право да раде шта им падне на памет”.

“Значи да је у праву и Мехмед Фатих који је први претворио Свету Софију у џамију, који је разорио стотине храмова и претворио их у џамије?! Они су у праву јер су били власт!? Тако су у праву и сви они који су овдје код нас рушили свете храмове од времена истога Мехмеда Фатиха, који је 1474. године освојио Црну Гору, ондашњу Зету. Дакле, у праву су освајачи и рушитељи светиња Божјих кроз вјекове.”

Даље је казао да свака власт јесте од Бога, али није сваки властодржац од Бога, и да је то оно што заборавља црногорска власт па себе поистовјећују са влашћу, као властодржце у овом тренутку, као што је себе поистовјетио са власти Мехмед Фатих Освајач и они послије њега кроз вјекове, који су у име власти скрнавили светиње и водили крваве братоубилачке ратове.

“Идеологија Мехмеда Освајача преовладала је поново у Цариграду, али надамо се у Бога, да неће таква власт освајачка, безбожна, преовладати и завладати Црном Гором Св. Јована Владимира, Св. Петра Цетињскога, Петра Ловћенскога Тајновидца, Св. Василија Острошкога, Св. оца нашега Симеона Дајбабскога и Стефана Пиперскога. Неће то моћи. Овај народ се духовно пробудио, вапије и пјева: Не дамо светиња! То је оно што је својство овога народа кроз вјекове, то је својство Светих Божјих људи који су постали светиња и који су уградили себе у светиње. То је својство овога народа Христовога који је поново је васкрсао и поново васкрсава борећи се против свих освајача и силниика.”

На крају свог обраћања Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски г. Амфилохије је закључио:

“Свуда па и у Црној Гори пропашће све оно што се гради на безбожништву, отимачини, пљачки, на самољубљу, властољубљу. На томе се ништа истинско и право није саградило кроз вјекове. Све је то пропало, а само оно што је грађено на тврдој Божјој вјери, на Христу Господу и на светињи Божијо је остало, опстаје и остаће до краја свијета и вијека.”

Весна Девић
Јован Д. Радовић
Митрополија

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

РТ: Ф-16 које испоручују САД биће стационирани у Украјини – Бела кућа

Владимир Зеленски и председник Џо Бајден раније су потписали билатерални безбедносни споразум о борбеним авионима

РТ: Украјина би могла да позове Русију на следеће мировне преговоре – саветник Зеленског
РТ: Украјина би могла да позове Русију на следеће мировне преговоре – саветник Зеленског

Андреј Јермак је најавио ту могућност након неуспеле конференције у Швајцарској

2024-06-19 22:44:31

Хроника специјалне војне операције за 19.06.2024.
Хроника специјалне војне операције за 19.06.2024.

Током дана, руске трупе су извеле неколико напада ракетама, камиказа беспилотним летелицама и ФАБ-овима са УМПЦ...

2024-06-19 22:42:31

Москва придаје велики значај јачању пријатељских веза са Пјонгјангом — Путин
Москва придаје велики значај јачању пријатељских веза са Пјонгјангом — Путин

Руски лидер је подсетио да две државе повезује заједничка историја

2024-06-19 19:42:33

Хроника специјалне војне операције за 18.06.2024.
Хроника специјалне војне операције за 18.06.2024.

Руске трупе су у протекла 24 сата извеле неколико циљаних удара на циљеве на територији под контролом ОСУ. Експлозије и дејства ПВО забележене су у неколико подручја Украјине.

2024-06-18 23:31:27

Смртоносна експлозија потресла чешку војну базу која се користи за обуку Украјинаца
Смртоносна експлозија потресла чешку војну базу која се користи за обуку Украјинаца

Војни званичници саопштили су да је у понедељак у експлозији неутврђене муниције једна особа погинула, а осам повређено

2024-06-17 20:35:32

Односи Русије и Северне Кореје се активно развијају последњих година
Односи Русије и Северне Кореје се активно развијају последњих година

Посета председника Русије Владимира Путина Северној Кореји показаће жељу Москве да води равноправан дијалог и сарадњу са свим земљама, изјавио је помоћник председника Русије за спољну политику Јуриј Ушаков.

2024-06-17 19:35:51

Нетањаху распустио ратни кабинет
Нетањаху распустио ратни кабинет

Одлука је уследила након оставке центристичког члана тог тела, бившег министра одбране Бенија Ганца

2024-06-17 15:44:00

Неће бити више „бесконачних“ плаћања Зеленском – Трамп
Неће бити више „бесконачних“ плаћања Зеленском – Трамп

Бивши председник је изјавио да ће „решити” украјински сукоб и пре ступања на дужност

2024-06-16 23:45:44

Хроника специјалне војне операције за 16.06.2024.
Хроника специјалне војне операције за 16.06.2024.

На запорошком правцу коначно је узето под контролу насеље Загорноје, одакле су ОСУ истеране прошле године. Руске јединице су напредовале кроз греде на југу и истоку, након чега су обезбедиле упориште у самом селу.

2024-06-16 22:17:21

Хроника специјалне војне операције за 15.06.2024.
Хроника специјалне војне операције за 15.06.2024.

Руске трупе су извеле неколико циљаних удара на циљеве на територији под контролом ОСУ, између осталих, поново погодивши аеродром Миргород у Полтавској области.

2024-06-15 23:13:01

Зеленски одговорио на Путинову мировну понуду
Зеленски одговорио на Путинову мировну понуду

Украјински лидер је одбацио услове Русије за окончање сукоба

2024-06-15 22:55:55

Објављен наводни нацрт пропалог мировног споразума Русије и Украјине
Објављен наводни нацрт пропалог мировног споразума Русије и Украјине

Њујорк тајмс је објавио, како тврди, услове о којима су Москва и Кијев разговарали 2022. године

2024-06-15 21:47:50

Путинова мировна понуда је „неозбиљна“ – Шолц
Путинова мировна понуда је „неозбиљна“ – Шолц

Руски председник је изјавио да ће Москва започети преговоре чим Кијев повуче своје трупе из Донбаса и још два региона

2024-06-15 16:12:42

Хроника специјалне војне операције за 14.06.2024.
Хроника специјалне војне операције за 14.06.2024.

Ноћу су руске трупе извеле још један напад на инфраструктурне објекте на територији под контролом ОСУ....

2024-06-14 23:37:06

РТ: Руске трупе никада нису намеравале да заузму Кијев – Путин
РТ: Руске трупе никада нису намеравале да заузму Кијев – Путин

Руске снаге су се приближиле главном граду Украјине само да би убедиле владу Владимира Зеленског да се укључи у преговоре, изјавио је председник

2024-06-14 21:34:21

РТ: НАТО успоставља „велике базе“ у близини Украјине – Орбан
РТ: НАТО успоставља „велике базе“ у близини Украјине – Орбан

Мађарски лидер тврди да ће нова постројења у Пољској, Словачкој и Румунији координирати испоруке оружја Кијеву

2024-06-14 21:28:06

Највећа опасност за ЕУ ​​су САД – Путин
Највећа опасност за ЕУ ​​су САД – Путин

Главна претња Европи не долази од Москве, већ од критичне зависности од САД, изјавио је председник

2024-06-14 18:08:10

Свет се отрезује због украјинског сукоба – Москва
Свет се отрезује због украјинског сукоба – Москва

Западној пропаганди постаје све теже да убеди глобалну већину, рекао је изасланик Русије у УН

2024-06-14 16:54:45

Хроника специјалне војне операције за 13.06.2024.
Хроника специјалне војне операције за 13.06.2024.

Оружане снаге Русије су у протекла 24 сата гађале војне циљеве украјинских формација на територијама под...

2024-06-13 23:29:05

РТ: Употреба Ф-16 изнад руске територије „није ескалација“ – Столтенберг
РТ: Употреба Ф-16 изнад руске територије „није ескалација“ – Столтенберг

Донирање борбених авиона Кијеву неће укључити чланове алијансе у сукоб, инсистира Јенс Столтенберг

2024-06-13 22:01:21

РТ: Највиши украјински генерал „себе је сматрао Русом“ – Иван Сирски
РТ: Највиши украјински генерал „себе је сматрао Русом“ – Иван Сирски

Иван Сирски, пасторак Александра Сирског, је говорио о карактеру и издаји свог очуха

2024-06-13 21:45:16

Владимир Путин свечано отворио „Игре БРИКС-а“ у Казању.
Владимир Путин свечано отворио „Игре БРИКС-а“ у Казању.

Игре БРИКС-а отворене су у Казању и трајаће до 24. јуна, док ће се у 27 спортских дисциплина такмичити око 5.000 спортиста. Учествује 97 држава, своје представнике - њих 90, има и Република Српска

2024-06-13 21:22:54

Национални суверенитет и социјална правда
Национални суверенитет и социјална правда

Што пре Србија смогне снаге да се прикључи Новом свету, поносно и без остатка настави да развија своје братске односе са Русијом и ослободи се наведених окова и заблуда, корист за српски народ ће бити већа

2024-06-13 19:31:41

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: