Митрополит Амфилохије у Пиперима: Послије дивље приватизације остало само још отимање светиња

Објављено: 27.07.2020.год.
фото: © Митрополија црногорско-приморска

 Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско–приморски г. Амфилохије оцијенио је да је у Црној Гори данас вријеме нових гонитеља Цркве и отимача светиња Божјих, наследника проклетога цара Дукљанина, који је испунио календар бројним именима светих мученика. Осврћући се на коментар једног од посланика у Скупштини Црне Горе, који је оправдао Ердоганов поступак претварања Цркве Божанске Премудрости у Цариграду у џамију зато што је он власт, Митрополит је казао да је то речено како би се оправдао злочиначки закон отимања и рушења светиња у Црној Гори, “пошто су они сада власт и као власт имају право да раде шта им падне на памет”.


Митрополит Амфилохије је ово казао данас у манастиру Ћелија пиперска код Подгорице, гдје је са свештенством служио Свету архијерејску литругију.

У својој бесједи владика је истакао да је властодршцима остало само још да отимају светиње Божје, након што су претходно опљачкали предузећа, народно добро које су сакупили њихови претходници на основу онога што су отели од Цркве Божје и народа, али који, благодарећи томе што су били криштени, нису само за себе присвајали, него су то давали и народу, створивши многобројна предузећа.

“Њихови садашњи сљедбенице сва та предузећа су на дивљи начин приватизовали, претворили у своју имовину, опљачкавши то народно богатство у име сада неких нових идола, идеала лажних. У исто вријеме сада доносе законе да и ове светиње Божје, у које су уграђени сви наши преци на челу са Светим Стефаном Пиперским, приватизују. Како кажу национализују, да их присвоје наводно држави. Којој држави?! То је власт која је себе поистовјетила са државом”, објаснио је владика, питајући се коме ће власт да да светиње и ко ће у њима да служи.

Митрополит је казао да они настављају оно што је већ било ријечима започето на знаменитој Подгоричкој скупштини, када су неки испуњени таквим духом безбожника говорили како треба да се избаце “те кости Светога Василија Острошкога и Светога Петра Цетињског и друге свете мошти”.

“Из те групације која је тако говорила, родила се Комунистичка партија, титоистичка, која је радила оно што је радила, између осталог жртвоваши Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, учинивши га новим свједоком Цркве Божије, и преко 120 свештеника, међу којима је био и свештономученик Боривоје”, рекао је владика Амфилохије.

Сви су они жртвовани ради те лажне идеологије за наводно народно благостање, да би сада, како је казао владика, њихови наследници и оно добро што су они урадили опљачкали, а и то им је мало, него хоће да опљачкају и светиње Божје.

“Зато се народ, дарнут у зеницу ока свога, данас у Црној Гори побунио против тога злочина и злочиначког закона и те злочиначке власти. Побунио се и његов вапај је: Не дамо светиње! Не дамо светиње светих моштију светих мученика Христових на челу са Светим Василијем, Светим Петром, Светим Стефаном Пиперским. Не дамо те светиње! Њихове мошти чувамо као светиње и чувамо њихову вјеру и све што градимо, градимо на њиховој вјери у живога Бога, на саможртвеној Христовој љубави, јер нема веће од љубави од оне, да неко живот свој жртвује за ближње своје”, казао је Митрополит.

Оцијенио је да су путем те саможртвене љубави кренуле и монахиње ове свете обитељи, међу којима има и оних које нијесу рођене у Црној Гори па ови који су творци те нове Црне Горе, кажу да их треба протјерати, наводно угрожавају Црну Гору:

“Оне су непријатељи Црне Горе зато што се нису овдје родиле, а они који суштински угрожавају Црну Гору, који хоће и светиње да отимају, који су разорили све оно што је саграђено овдје и опљачкали, они су ти којима треба да се предају.”

Поучио је владика да од нас не зависи гдје се тјелесно рађамо, нити ко ће нам бити родитељи, али оно што од нас зависи је да се родимо Духом Светим и водом, крштењем светим у име Оца и Сина и Духа Светога, примањем те вјере у живога Бога, за нас распетог и васкрслога из мртвих.

“Ове наше сестре нијесу овдје дошле да односе за себе, и неку своју родбину тјелесну, оно што се овдје градило и гради. Оне ништа друго не траже него да могу да се обуку и поједу парче хљеба од труда својих руку, остављајући не само ово што граде, него и саме себе, као и сви они од Стефана Пиперскога до данас који су уграђивали себе у ову светињу.”

Његово високопреосвештенство у литургијској проповиједи је рекао да је у светима који су на земљи, који су повјеровали у Христа Господа, остали Њему вјерни до смрти и у смрти, Господ прославио себе и своју силу.

Тумачећи данашњу јеванђељску причу о крвоточивој жени која се исцјелила дотакавши се Господа и хаљина Његових, Митрополит је казао да је на вјери у живога Бога утемељено све што је истинско и право на земљи кроз вјекове и данас.“Безброј је оних душа светих које су се вјером дотакле Господа и ходили за Њим. Господ их је исцјелио, осветио и просветио својом вјечном свјетлошћу, учинивши их од дјеце таме дјецом свјетлости, јер Он је вјечна свјетлост, Он је пут истина и живот.”

Нагласио је да данас у Ћелији пиперској цјеливамо мошти Светога Стефана Пиперскога чудотворца који се такође дотакао Христа Господа својом вјером и својим благочестивим животом. Послужио је Господу и у манастиру Морачи, служио и у Ровцима, “и уградио себе у ову светињу и светиња се изградила око њега и у њему, око његових светих моштију”.

“Пострадао је и у току свога живота и послије свога упокојења. Страдао у току Другог свјетског рата као што је записано у житију Светог свештеномученика новојављенога Боривоја, од ондашњих безбожника, који се били напали ову светињу. Његове мошти су сачуване, а изнад свега свједочанство његове вјере и повјерења у Господа. Он се дотакао Христа Господа, дотакао се рана његових својим сараспећем Христу и остао као дивни свједок живога Господа.”

Подсјетивши да данас прослављамо неке од тих Светих Божјих људи који су Бога прославили, кроз које се Господ прославио, Митрополит је казао да данас прослављамо и Светог апостола Акила и његову жену Прискилу, Јевреје који су били протјерани из Рима и који су отишли у Коринт. Тамо су срели Светог апостола Павла који их је посветио свјетлошћу Христовог Јеванђеља, крстио. Након тога они су апостолу Павлу помагали у његовом апостолском служењу и проповједању Јеванђеља.

“Данас прослављамо и оне свете које су Господа прославиле, чија имена носе наше сестре у овом светом манастиру: Јовану мироносицу, Свету Сару, прамајку Авраамову, Свету мученицу Јулију, која је своју младост принјела Христу Господу на дар”, рекао је владика и додао да се данас сјећамо и Светога Никодима Светогорца, Никодима епископа у данашњој Албанији, Елбасану, Светога Емилијана мученика и преподобнога оца нашега Емилијана, који се недавно упокојио, игумана Симонопетре у Светој Гори.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско–приморски г. Амфилохије је на крају Литургије пререзао славски колач, честитајући празник.

Осврнуо се на претварање цариградске Свете Софије у џамију, као и коментар једног од посланика у Скупштини Црне Горе који је оправдао тај Ердоганов поступак, зато што је он власт. Митрополит је казао да је посланик то рекао како би се оправдао злочиначки закон отимања и рушења светиња у Црној Гори, “пошто су они сада власт и као власт имају право да раде шта им падне на памет”.

“Значи да је у праву и Мехмед Фатих који је први претворио Свету Софију у џамију, који је разорио стотине храмова и претворио их у џамије?! Они су у праву јер су били власт!? Тако су у праву и сви они који су овдје код нас рушили свете храмове од времена истога Мехмеда Фатиха, који је 1474. године освојио Црну Гору, ондашњу Зету. Дакле, у праву су освајачи и рушитељи светиња Божјих кроз вјекове.”

Даље је казао да свака власт јесте од Бога, али није сваки властодржац од Бога, и да је то оно што заборавља црногорска власт па себе поистовјећују са влашћу, као властодржце у овом тренутку, као што је себе поистовјетио са власти Мехмед Фатих Освајач и они послије њега кроз вјекове, који су у име власти скрнавили светиње и водили крваве братоубилачке ратове.

“Идеологија Мехмеда Освајача преовладала је поново у Цариграду, али надамо се у Бога, да неће таква власт освајачка, безбожна, преовладати и завладати Црном Гором Св. Јована Владимира, Св. Петра Цетињскога, Петра Ловћенскога Тајновидца, Св. Василија Острошкога, Св. оца нашега Симеона Дајбабскога и Стефана Пиперскога. Неће то моћи. Овај народ се духовно пробудио, вапије и пјева: Не дамо светиња! То је оно што је својство овога народа кроз вјекове, то је својство Светих Божјих људи који су постали светиња и који су уградили себе у светиње. То је својство овога народа Христовога који је поново је васкрсао и поново васкрсава борећи се против свих освајача и силниика.”

На крају свог обраћања Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски г. Амфилохије је закључио:

“Свуда па и у Црној Гори пропашће све оно што се гради на безбожништву, отимачини, пљачки, на самољубљу, властољубљу. На томе се ништа истинско и право није саградило кроз вјекове. Све је то пропало, а само оно што је грађено на тврдој Божјој вјери, на Христу Господу и на светињи Божијо је остало, опстаје и остаће до краја свијета и вијека.”

Весна Девић
Јован Д. Радовић
Митрополија

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Украјина је постала војна „лабораторија“ – званичник Пентагона

Сукоб пружа вредан војни увид, као што су некада чинили Авганистан или Ирак, верује помоћница америчког министра одбране

Бугарска протерала старешину и свештенике Руске цркве у Софији
Бугарска протерала старешину и свештенике Руске цркве у Софији

Бугарске власти протерале су данас старешину Руске православне цркве у Софији, архимандрита Васијана Змејева и двојицу свештеника храма Свети Никола Мирликијски Чудотворец јер представљају „претњу националној безбедности“.

2023-09-22 00:57:36

 Хроника специјалне војне операције за 21.09.2023
Хроника специјалне војне операције за 21.09.2023

Оружане снаге Украјине су синоћ извршиле напад великих размера на Крим. Преко полуострва је лансирано неколико пројектила и десетине беспилотних летелица. Дејство ПВО је трајало више од сат и по, а хук на небу практично није јењавао.

2023-09-22 00:53:31

Запад нема „нема поштених аргумената“ о Украјини – Лавров
Запад нема „нема поштених аргумената“ о Украјини – Лавров

Земље НАТО-а преферирају „пароле“ него суштински дијалог, изјавио је руски министар спољних послова

2023-09-21 14:50:07

Алијев се извинио због погибије руских мировњака у Арцаху — Кремљ
Алијев се извинио због погибије руских мировњака у Арцаху — Кремљ

Лидер Азербејџана је изразио саучешће и понудио одштету породицама руских војника, саопштио је Кремљ.

2023-09-21 13:43:29

Ситуација у Арцаху, крајем 20.09.2023
Ситуација у Арцаху, крајем 20.09.2023

Тачно дан након почетка „противтерористичке“ операције Оружаних снага Азербејџана у Арцаху, борбе су окончане: власти Републике Арцах прихватиле су ултиматум Азербејџана и капитулирали.

2023-09-21 03:21:23

Путин прихвата позив Си Ђинпинга да посети Кину на форуму Појас и пут
Путин прихвата позив Си Ђинпинга да посети Кину на форуму Појас и пут

Руски лидер је истакао да је ова иницијатива у потпуности у складу са интересима Русије и Кине, „јер усаглашава наше идеје за стварање великог евроазијског простора“.

2023-09-20 19:08:44

Комбиновани ракетни напад украјинских оружаних снага на Крим
Комбиновани ракетни напад украјинских оружаних снага на Крим

Пре неколико сати украјинске формације су извеле још један ракетни удар на Крим. Са аеродрома Староконстантинов полетело је 11 бомбардера Су-24М, од којих су пет били носачи крстарећих ракета Сторм шедоу/СКАЛП.

2023-09-20 15:28:02

Путин коментарисао ескалацију у Арцаху
Путин коментарисао ескалацију у Арцаху

Москва чини све да заштити цивиле у зони сукоба, изјавио је руски председник

2023-09-20 13:46:31

Руско Министарство одбране објавило је потпуни споразум о прекиду ватре у Арцаху
Руско Министарство одбране објавило је потпуни споразум о прекиду ватре у Арцаху

Према руском Министарству одбране, „споразум ће бити спроведен у координацији са командом руског мировног контингента“

2023-09-20 13:38:37

Сарадња Москве и Техерана достигла нови ниво упркос санкцијама — руски министар одбране
Сарадња Москве и Техерана достигла нови ниво упркос санкцијама — руски министар одбране

Сергеј Шојгу је такође најавио спремност „да предузме даље заједничке кораке за јачање стабилности и безбедности на Блиском истоку“

2023-09-20 13:37:11

Шансе за мировно решење Баку-Јереван постоје - портпарол Кремља
Шансе за мировно решење Баку-Јереван постоје - портпарол Кремља

Дмитриј Песков је такође прокоментарисао мишљење специјалног изасланика Јерменије Едмонда Марукјана да је „ред на Сједињеним Државама да одлуче које мере се могу користити“ за постизање мира.

2023-09-19 19:58:25

 Ескалација у Арцаху, стање на дан 19.09.2023
Ескалација у Арцаху, стање на дан 19.09.2023

Очекивано, дневни напад на територију непризнате Републике Арцах постао је прва фаза „противтерористичке“ операције Оружаних снага Азербејџана. Извођени су удари по позадинским положајима и зонама концентрације ПВО.

2023-09-19 19:45:40

Рат: Азербејџан напао Републику Арцах
Рат: Азербејџан напао Републику Арцах

Азербејџанска војска покренула је „противтерористичке мере локалне природе“ у спорном региону Нагорно-Карабаха, наводи се у саопштењу у уторак.

2023-09-19 15:59:22

Ескалација у зони јерменско-азербејџанског сукоба: масовни напади на Арцах
Ескалација у зони јерменско-азербејџанског сукоба: масовни напади на Арцах

Оружане снаге Азербејџана су у подне почеле масовно гранатирање јерменских положаја у Републици Арцах.

2023-09-19 13:45:17

Њујорк Тајмс: Докази сугеришу да је украјинска ракета погодила пијацу у Константиновки
Њујорк Тајмс: Докази сугеришу да је украјинска ракета погодила пијацу у Константиновки

Истрага је у супротности са тврдњом украјинског председника да су у руском нападу убијени цивили истог дана када је била посета америчког државног секретара

2023-09-19 13:18:00

Хроника специјалне војне операције за 18.09.2023
Хроника специјалне војне операције за 18.09.2023

Настављају се тешке борбе на линији додира. Није било значајнијих промена у зони борбених дејстава. ОСУ је извршила неколико напада код Старомјорског у Времјевском сектору, али безуспешно. Слична ситуација се развила између Времјевке и Работина.

2023-09-18 21:44:25

12. пакет санкција ЕУ против Русије биће представљен почетком октобра - Блумберг
12. пакет санкција ЕУ против Русије биће представљен почетком октобра - Блумберг

Како наводи агенција, санкције би могле бити објављене током самита ЕУ-САД, који је такође заказан за октобар

2023-09-18 17:09:32

Ердоган тврди да сви побеђују миром у Украјини
Ердоган тврди да сви побеђују миром у Украјини

Турски лидер је такође указао на све важнију улогу Анкаре у решавању регионалних и глобалних криза

2023-09-18 14:07:22

Ким Џонг Ун захвалио Путину на гостопримству, пожелео благостање руском народу – радио
Ким Џонг Ун захвалио Путину на гостопримству, пожелео благостање руском народу – радио

Како се наводи у извештају, посета севернокорејског лидера је „отворила нову еру интензивног развоја и јачања корејско-руских односа“

2023-09-18 14:04:35

Хроника специјалне војне операције за 17.09.2023
Хроника специјалне војне операције за 17.09.2023

Настављају се жестоки сукоби у правцу Соледара код Клешчејевке и Андрејевке. Ниједна страна тренутно не контролише ова потпуно уништена насеља.

2023-09-18 01:17:52

Сукоб у Украјини се неће завршити док Русија „не положи оружје“ – Столтенберг
Сукоб у Украјини се неће завршити док Русија „не положи оружје“ – Столтенберг

„Сви желимо брз мир“, изјавио је Столтенберг. „Али у исто време морамо да признамо: ако председник Зеленски и Украјинци престану да се боре, њихова земља више неће постојати. Ако председник Путин и Русија положе оружје, имаћемо мир.

2023-09-17 19:11:23

 Времјевски сектор, стање од 17:00 17.09.2023
Времјевски сектор, стање од 17:00 17.09.2023

У овом тренутку, након неуспешних покушаја напада и учвршћивања на положајима у рејону села Новомајорское и Новодоњецко, јединице Оружаних снага Украјине прешле су на одбрамбено и позиционо ратовање како би ротирали и попунили јуришне групе.

2023-09-17 18:08:22

Зеленски и Лавров би се могли срести у УН
Зеленски и Лавров би се могли срести у УН

Учешће украјинског лидера на Генералној скупштини биће још једна бесмислена представа, тврди руски изасланик Василиј Небензја

2023-09-17 17:46:15

САД воде рат против Русије — Лавров о испоруци ракета дугог домета Кијеву
САД воде рат против Русије — Лавров о испоруци ракета дугог домета Кијеву

Према речима руског министра спољних послова, САД контролишу војне акције у Украјини

2023-09-17 17:35:29

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: