Митрополит Амфилохије: Мржњом и подјелама бране власт и лично богатство

Објављено: 06.07.2020.год.
фото: © РИА Новости

“То што група људи из врха власти ради цркви, светињама и вјерном народу, заиста је нови фашизам, нема никакве сумње”


Најтрагичније је то што сад лишавају хљеба читаве породице угледних људи, само зато што иду на литије и што, по цијену сопствене жртве, прихватају борбу против безакоња, и слободу, истакао је митрополит Амфилохије.

Литије су много значајне, јер је први пут послије толико времена народ постао слободан и више није она “пучина, стока грдна, добре душе кад јој ребра пучу”, казао је у разговору за “Вијести” митрополит црногорско-приморски Амфилохије.


“То се сад видјело. Не само преко побожног народа, него и професора, инжењера, пензионера, студената, спортиста, новинара, љекара, дјеце, стараца… – свих слојева друштва, који су се потписали против Закона… Од свега је најтрагичније то што они сад лишавају хљеба читаве породице угледних људи, само зато што иду на литије и што по цијену сопствене жртве прихватају борбу против безакоња и слободу. Ми смо по много чему јединствени у Европи, а сад ево и по отпуштању људи с посла због вјере”.

Амфилохије је истакао да група људи из врха власти искушава и Бога и народ, који уз то понижавају, покушавају да поткупе и уцјењују.

“Предсједник Мило Ђукановић, за власт и паре које он зна како је зарадио, жртвује Црну Гору и њено биће. То никада било није… Све је подређено интересима групе људи који су се задесили на власти, с њима је поистовијећена Црна Гора, њено биће, њена историја, њена прошлост и њена будућност”.

Казао је и да му је жао Ђукановића, подсјетивши да су заједно дошли на власт, један у духовну, а други у свјетовну столицу.

“Али, то није више онај човјек којег знам. Жао ми је способности које му је Бог дао, јер их он употребљава на своју и несрећу Црне Горе. Није за поштовање то што чини. Искрено речено, за бојати се да је опсједнут ђаволом.”

“Себе и своју привремену власт поистовјећују с државом Црном Гором и њеним бићем и судбином. На сластољубљу и властољубљу граде будућност Црне Горе, а све друго што се не уклапа у такво нешто – проглашавају за антицрногорство. То је потпуно сулуда прича”


Рекао је и да је однос групе људи из врха власти према цркви нечастан и да се он види и кроз текстове “такозваних књижевника”, добитника награда у режимским медијима, али да је то “политика овог тренутка”.

“Они мржњом и подјелама бране сопствену власт и сопствено богатсво… Просто је невјероватно колико је те мржње, која је у суштини мржња између браће. Потпуно је несхватљиво повампирење старих диоба. То иде ђаволу у прилог, не иде људима. Чудно је да има људи с таквом братомржњом… Оптужујући ме да се бавим политиком, та група из врха власти припрема изборе, на томе граде кампању. Какви ће то бити избори који се граде на таквом односу према цркви, мржњи и неспособности да повуку из Закона оно што је против Божјих, изворних људских и европских закона? Они на тој мржњи граде будућност Црне Горе”.

Врхушки власти спочитао је и да своје безакоње, безумље, себичност, саможивост и злочиначку приватизацију – поистовјећују с Црном Гором.

“Сада би на тај начин да приватизују и храмове и светиње, па се чуде људима који су стали у одбрану светиња и проглашавају да је то политика, а није, народу је дирнут очни живац и зато је дошло до овога ‘не дамо свтиње’. Ако то не схвате, њима заиста нема спаса.”

Какав мораторијум кад се Закон примјењује

Митрополит Амфилохије је рекао да је састанак с Ђукановићем и премијером Душком Марковићем био интерни разговор и да се чудио што је Марковић, иако је то његово право, говорио јавно о томе.

“Током тог разговора они су говорили о неком мораторијуму, нудећи да се не примјењује Закон. Откуд им право на то ако га је Скупштина усвојила и већ се примјењује… Почетак примјене видјели смо код Улциња рушењем манастирских конака и у Пљевљима отимањем црквене воденице. Мимо тога, већ пописују имовину, а они нас упућују на Управни суд и Стразбур. А Управни суд је у њиховим рукама, да је истински Управни суд сами би покренули то питање… Ми смо тражили, тражимо и тражићемо да ако неко сматра да је нешто његово, то докаже у поступку пред редовним судом.” Рекао је и да је Ђукановићу током тог разговора казао оно што му поручује годинама – да се крсти:

“Али, да не буде ‘крсти вука, вук у гору’. Јер није добро да се крсти само споља, него да заиста, у души, дође до духовне промјене, а не да за власт и паре жртвује Црну Гору и њено биће.”

Нови фашизам

Амфилохије истакао да је у Црној Гори на снази “нови фашизам”.

“То што група људи из врха власти ради цркви, светињама и вјерном народу, заиста је нови фашизам, нема никакве сумње… То се сада ради једино у Црној Гори. Нигдје друго у Европи нема повратка фашистичким методама. Овђе им се упорно враћају, показали су то и односом према Косову и Метохији. Наставили су да раде оно што су Мусолини и Хитлер тамо урадили… одричући се краља Николе и оних који су свој живот жртвовали за ослобођење КиМ од турске окупације”.

Црногорској власти поручио је да је несхватљиво да траже да им припадне све што је грађено прије 1918. године, а “истовремено терористима предају Пећку патријаршију, Дечане и Грачаницу” који су тада припадали Црној Гори.

“У то вријеме Бока Которска припадала је Аустроугарској, па сјеверна Црна Гора… то је потпуно незнање… За вријеме краља Николе, ништа није саграђено. То је разумљиво, јер су били ратови. Све је саграђено прије – градили су Византијци, Немањићи, Балшићи, Црнојевићи… и сад они то својатају… Чекајте, коме да припадну Ђурђеви ступови и манастир Морача? Коме да се предају? То не спада у нормалну и здраву памет, али на жалост, завладало је незнање људи који су васпитани на марксизму и они сад стварају цркву… То нико, чак ни Хитлер то није радио…”.

Истакао је да “група бивших и садашњих марксиста” ствара своју, аутокефалну цркву, “као да је овђе црква била без главе”:

“Као да Свети Петар, Петар ИИ, Митрофан бан и партијарх Гаврило Дожић, затвореник Дахауа, нису били глава цркве, него сад они треба да стварају неку безглаву главу и то прогашавају за црногорство и служење Црној Гори. Којој Црној Гори? Таква Црна Гора никада у историји није постојала с таквим безумљем и таквом идеологијом, а све друге који имају примједбе на такво њихово схватање проглашавају да су против Црне Горе”.

Граде зло

Митрополит је казао да власт подмеће појединцима који су се потписали у знак подршке светињама:

“Тренеру Будућности су покушали да подметну текст, да се као наводно није потписао. Подмећу овом из Синдиката Војске Црне Горе (Здравку) Касалици… Али, узалуд, и из Војске и Полиције, од Универзитета до пензионера, из свих слојева друштва људи осјећају да је то дубинска неправда против Црне Горе, њеног бића и изворног духа. Управо због те пробуђене слободе, та група људи из врха власти поткупљује један број људи, нарочито оне који су укључени у државне службе и врше насиље над честитим полицајцима који се одупиру наредбама групе из врха власти. То нити је здраво, нити добро и на томе се не може ништа саградити сем зла.”

Истакао је да је Црква стварала “све што је створено” у Црној Гори, а да се сада појавила “група кулака” која би то да отима.

Судећи мени, суде себи и Црној Гори

Митрополит је коментарисао и рушење манастирког конака на Бриској гори код Улциња, објашњавајући да је започет на иницијативу мјештана који су тражили “спасење за себе, дјецу и за своју будућност”.

“Старац Богдан од стотину година, који је као дијете присуствовао освећењу цркве Светог Василија, плакао је као дијете што га је Бог удостојио да се то претвори у манастир… Можда је то некада и био манастир. У древна времена, код Турака, у 16. вијеку, тамо је порушено на стотине цркава и када смо једну покушали да обновимо, они су дошли муњевито, с Противтерористичком јединицом, по директиви Веселина Вељовића… Против мене је поднијета кривична пријава. Прихватам, нека ми суде, али нека знају да суде себи, Црној Гори и њеном достојанству и култури. То је најгоре од свега.”

Извор: Јелена Јовановић / Вијести

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Запад добија „фантастичну вредност“ од Украјине – Борис Џонсон

Кијев се бори „за наш сопствени интерес“ по релативно малој цени, рекао је бивши британски премијер

Осма сезона програма „NIS CALLING“
Осма сезона програма „NIS CALLING“

Нова прилика за студентску праксу у НИС-у

2024-04-12 16:39:45

Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС
Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС

Универзитет одбране у Београду и компанија НИС потписали су Меморандум о сарадњи у области образовања, истраживања и трансфера знања. Циљ ове сарадње је успостављање партнерских односа који могу значајно да допринесу повезивању научног, образовног и стручног рада Универзитета са пословним активностима НИС-а.

2024-04-11 21:32:48

РТ: Кина поручује САД да неће бити малтретирана због Русије
РТ: Кина поручује САД да неће бити малтретирана због Русије

Вашингтон је више пута претио неодређеним „последицама“ због сукоба у Украјини

2024-04-10 22:42:11

РТ: Турска ће распоредити савремене ракете руске производње – медији
РТ: Турска ће распоредити савремене ракете руске производње – медији

Анкара наводно планира да се ослони на системе противваздушне одбране С-400 руске производње у својој планираној кампањи против курдских милитаната у Ираку

2024-04-10 22:30:23

РТ: Америчке беспилотне летелице лоше пролазе у украјинском сукобу – ВСЖ
РТ: Америчке беспилотне летелице лоше пролазе у украјинском сукобу – ВСЖ

Мањи амерички производи намењени за војну употребу су прескупи и рањиви на електронско ратовање, пише лист

2024-04-10 19:07:38

РТ: Зеленски обећава још једну контраофанзиву
РТ: Зеленски обећава још једну контраофанзиву

Украјински председник тврди да је одлучан да поврати територију која је сада део Русије

2024-04-10 18:58:11

РТ: БРИКС помаже Русији да заобиђе санкције Запада – Лавров
РТ: БРИКС помаже Русији да заобиђе санкције Запада – Лавров

Москва користи мултилатералне формате ван контроле САД да би заобишла ограничења, изјавио је министар спољних послова

2024-04-09 23:45:28

РТ: „Нема доказа о геноциду“ у Гази – шеф Пентагона
РТ: „Нема доказа о геноциду“ у Гази – шеф Пентагона

Лојд Остин је изјавио да су САД и даље „посвећене“ финансирању Израела, негирајући оптужбе за геноцид

2024-04-09 23:28:13

Украјинска компанија повезана са Хантером Бајденом коришћена за терористичке нападе у Русији – Москва
Украјинска компанија повезана са Хантером Бајденом коришћена за терористичке нападе у Русији – Москва

Више субјеката, укључујући Бурисма Холдингс, умешано је у финансирање тероризма, тврде руски истражитељи

2024-04-09 16:39:11

Како је СС бригада прешла на страну совјетских партизана
Како је СС бригада прешла на страну совјетских партизана

Совјетска власт није знала како да после рата поступи са казненом СС бригадом „Дружина“ која је прешла на њену страну. Тај проблем се неочекивано решио сам од себе

2024-04-09 16:15:14

РТ: 37% чланица НАТО-а не плаћа свој део – Вашингтон
РТ: 37% чланица НАТО-а не плаћа свој део – Вашингтон

Деценију откако је постављен циљ од 2% БДП-а, трећина блока га још није достигла

2024-04-09 15:47:04

РТ: „Рат високог интензитета у Европи више није фантазија“ – Борељ
РТ: „Рат високог интензитета у Европи више није фантазија“ – Борељ

Високи дипломата ЕУ такође је упозорио да би амерички одбрамбени „кишобран“ ускоро могао да престане да покрива континент

2024-04-09 15:33:11

РТ: Кина одбацује претњу Вашингтона о „последицама“
РТ: Кина одбацује претњу Вашингтона о „последицама“

Пекинг је обећао да ће чувати своје интересе и везе са Москвом након упозорења америчке министарке финансија Џенет Јелен

2024-04-08 22:45:44

РТ: Подршка „ауторитарном“ Зеленском опада – немачки медији
РТ: Подршка „ауторитарном“ Зеленском опада – немачки медији

Неуспех украјинског председника да испуни своја изборна обећања допринео је разочарењу јавности, тврди Тагесшпигел

2024-04-08 22:41:02

Русија ће покренути питање напада на НЕ Запорожје на састанку СБ УН о Украјини — изасланик
Русија ће покренути питање напада на НЕ Запорожје на састанку СБ УН о Украјини — изасланик

Василиј Небензја је нагласио да западне земље, које снабдевају Кијев оружјем и муницијом, „треба да буду одговорне за ове непромишљене поступке украјинских власти“.

2024-04-08 20:52:58

Украјина ће можда морати да направи компромис са Русијом – Столтенберг
Украјина ће можда морати да направи компромис са Русијом – Столтенберг

На Западу је да се побрине да Кијев постигне „прихватљив резултат“, изјавио је генерални секретар НАТО-а

2024-04-07 16:35:44

РТ: Латиноамеричка дипломатска криза се заоштрава
РТ: Латиноамеричка дипломатска криза се заоштрава

Након Мексика, и Никарагва је прекинула дипломатске односе са Еквадором

2024-04-07 14:50:58

РТ: Кијев је „талац“ америчке политике – Зеленски
РТ: Кијев је „талац“ америчке политике – Зеленски

Украјински председник је замерио америчким законодавцима који одуговлаче обезбеђивање више средстава земљи

2024-04-07 14:32:19

Шести ловачки пук и ваздушна битка над Београдом 6. априла 1941: Икарово братство
Шести ловачки пук и ваздушна битка над Београдом 6. априла 1941: Икарово братство

„Гледао сам како са малих пољских аеродрома, на којима су били дислоцирани у Срему, полећу осамљени југословенски ловци, храбро насрћу на огромне бомбардерске формације и у пламену се сурвавају у смрт. Пред Хитлеровим насртајима, сем енглеске авијације, једино југословенска није уништена на земљи“, записао је Борислав Михајловић Михиз у својој „Аутобиографији о другима“.

2024-04-06 23:56:31

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2024-04-06 21:31:39

Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство
Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство

Феномен руског добровољачког покрета на територији бивше СФРЈ с почетка деведесетих прошлог века, органски се сјединио са славном традицијом руске војске. Руске патриоте не само да су притекле у помоћ братском народу у тешким временима, већ су бранили и част своје земље и свог народа, показујући целом свету да Руси не напуштају своје у рату, без обзира што су Срби од стране Запада проглашени за „лоше момке“, и што им је званични Кремљ ускратио подршку. Као што рекосмо, Срби су били сами у том рату, без савезника, док су Хрвати, а потом и Муслимани, уживали апсолутну подршку Запада. Распадом СССР, Русија је пролазила кроз можда и најтежи период у својој модерној историји, али ни то није успело да спречи да у помоћ Србима притрче руски добровољци.

2024-04-06 14:51:39

РТ: „Не узимајте НАТО заробљенике“ – Медведев
РТ: „Не узимајте НАТО заробљенике“ – Медведев

Све западне трупе у Украјини биће третиране као непријатељи, изјавио је бивши руски председник

2024-04-05 23:15:47

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: