Масленица: Палачинке и више од тога!

Објављено: 26.02.2017.год.


У целом свету је познато да су руске палачинке главни специјалитет на гозбама током Масленице. Али оне нису једино јело које се у Русији спрема уочи Великог поста. Ако се имају у виду такве посластице као што су збитењ (врућа медовина са зачинима), жаворонки (пециво у облику птичица), визига (рибљи желе) и врућ густи компот, никако се не може рећи да је руска трпеза током Масленице оскудна.

Масленица је древни словенски празник који је још увек популаран у Русији. То су радосни дани, пуни весеља, који симболизују крај зиме и почетак пролећног периода. Сваки дан у седмици Масленице има свој назив и сопствену традицију. На пример, уторак је „заигриш“ (рус. „заигрыш“), када је „на дневном реду“ санкање и певање песама. Раније су тога дана улицама лутали прерушени људи са маскама, а у кућама су организовани концерти. Петком је, рецимо, био обичај да се иде код таште на палачинке.

Целе недеље се народ веселио на улицама, организовано је санкање и масовно песничење (врста руске забаве). Свуда су биле обилне трпезе са посластицама. Сматрало се да се те недеље треба добро најести, јер после Масленице почиње Велики пост.

Велики самовар на ћумур би био наложен насред улице, а око њега на лепим тањирима су сервиране пите и палачинке са свакојаким додацима и ђаконијама. Палачинке су свакако третиране као највећа посластица, али поред њих се увек спремало много других укусних јела.

Празнична трпеза

За Масленицу се обично припрема риба на разне начине: печена, кувана, динстана или у виду рибљих пихтија. Пихтије се праве од рибљих глава, пераја и репа. Добија се јак и засићен буљон. У стаклену посуду се ставља очишћено рибље месо (смуђ, штука или кечига), свежа зелен и кувана шаргарепа, све се то прелије буљоном и остави да се стегне. Тај процес траје неколико сати. Рибље пихтије се служе са реном и квасом.č

Традиционална масленична посластица су биле пирошке са најразноврснијим надевима: мешавином меда и ораха, усољеним печуркама, визигом (рибљим желеом), сирним намазом и бобичастим плодовима. На трпези обавезно треба да буду павлака, јаја, ситни млади сир и тврди сир. Узгред, то су идеалне компоненте за ватрушке (пуњено пециво) или сирнике (врста уштипака). Ватрушке се пеку у рерни или пећи, а спремају се од финог теста са филом од сирног намаза у средини, док се сирници прже у тигању (то је обична мешавина брашна, ситног сира, јаја и шећера). Од давнина су кулинарски симбол доласка пролећа биле и укусне земичке од теста са квасцем. Праве се у облику птичица и зато се зову жаворонки, јер се тако на руском зове шева, птица која је весник пролећа.

Врућ компот и збитењ добро дођу на мразу

 Илустрација: Shutterstock / Vostock-PhotoИлустрација: Shutterstock / Vostock-Photo

У току Масленице трговци раде пуном паром. На тржицама се могао пробати и купити чај са лековитим биљем, као и врући густи компот куван од сушених бобичастих плодова и другог воћа са медом. Такав компот се обично кува од јабука, крушака, сувих шљива, вишања и сувог грожђа, и дода се мало густина. Понекад се у њега додају мед и лековито биље.

Весеља током Масленице су организована углавном на улици, и зато није чудо што су се пред врућег чаја могли купити и други напици који „греју душу“. Веома је био популаран збитењ. То је нешто слично куваном вину. Назив је добио по речи „сбивать“, што значи састављати мешањем, „бућкањем“. Напитак је куван у две одвојене посуде. У једну се додавао мед, а у другу зачинске биљке. Касније, кад одстоји, садржај једне и друге посуде се помеша.

Од зачина се најчешће користе цимет, ђумбир, кардамон и ловоров лист. Вода са медом и зачинима кључа 10-15 минута, затим одстоји још пола сата. Збитењ се пије врућ. Он загрева организам, али је и одлично превентивно средство од прехладе. У давна времена се врућ збитењ продавао на улицама. Точен је из специјалне посуде која личи на самовар. Постојале су чак и „збитњеве кућице“, где се овај напитак продавао све време. Велики прозор је служио као тезга. Сваки продавац је имао свој непоновљиви рецепт. У збитењ су додавали кантарион или жалфију, бибер или нану.

Ника Чајкина,
Руска реч


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Шта је најтеже Русима у српском језику, и Србима у руском?

2017-05-26 15:40:49

Српски и руски језик су веома слични. То сви знају. Како и не би били? Какви људи – такви језици. Сваки Рус може релативно брзо и лако да савлада српски језик, Србин – руски. Па ипак постоје одређене потешкоће, језичке клопке и препоне које напрежу говорни апарат, коче мисао, или је поведу у страну, запетљају језик... Углавном, сијасет неких лексичких и граматичких зачкољица које једноставно не дозвољавају да изражавање на тако блиском, братском језику протече глатко. Покушали смо да скупимо на једно место све те отежавајуће околности, па и да подсетимо да нема ничег недостижног, а стрпљење и вредан рад доносе успех: терпение и труд всё перетрут! Чланак је објављен 25. маја у нашем штампаном издању „Р Магазин“ који излази као додатак „Недељника“.

Кустурица листу „Блиц“: Ставили сте ме у позицију уцијењеног човјека што никад себи нисам дозволио нити ћу

2017-05-25 21:18:38

Дневни лист „Блиц“ у данашњем броју објавио је на насловној страни најаву а на другој и трећој страни текст под наднасловом „Скандалозно и бахато“ и насловом...

Како Руси праве специјалне јединице од делфина и фока?

2017-05-25 13:42:38

Прстенасте и брадате фоке, сиве гренландске фоке, китови белуге и обични делфини – то су припадници нових „специјалних јединица“ руске армије који ће чувати улазе у војнопоморске базе, тражити подводне мине и у случају потребе уништавати све незване госте у руским територијалним водама.

Зашто Руси чекају и до 20 сати да би се поклонили моштима?

2017-05-24 21:31:06

Први пут у историји из Италије су у Русију стигле мошти Светог Николе и изложене су у највећој московској саборној цркви, храму Христа Спаситеља. Чини се да многе Русе ништа не може да спречи да дођу и поклоне се овој реликвији и тако покажу своју дубоку веру.

Ливадијски дворац: Последњи летњиковац породице Романов

2017-05-22 22:17:31

У дворцу царске породице Романов, подигнутом у италијанском стилу, одржана је Кримска конференција савезника 1945. године. Рузвелт је тада и одсео у њему. Присетимо се богате...

Америчка империја и четири руска ватрогасца у Нишу

2017-05-21 12:29:00

Када је 1948. године совјетски амбасадор у Југославији дошао код Тита да му уручи писмо Информбироа, чији је садржај био ултимативан, Тито га је примио у...

Мата Хари из Сијаринске бање - четири лица лепе шпијунке

2017-05-20 14:03:14

Тврдоглава, надмена, не познаје војна питања, не говори стране језике, пустоловног духа... То је оцена коју је о Вери Пешић дала тајна служба Краљевине Југославије.

Шта ће бити на Међународним армијским играма ове године?

2017-05-20 13:47:17

Русија је била једини домаћин игара 2015, док јој се 2016. године у тој улози придружио и Казахстан. Ове године такмичаре ће угостити Русија, Белорусија, Азербејџан, Казахстан и Кина.

Непознато породично презиме војводе Путника

2017-05-19 16:21:24

Мало је познато и да је Радомир Путник био утемељивач војнобезбедносне делатности, каже историчар Александар Животић

Шест необичних руских храмова

2017-05-19 07:41:23

Како постати упадљив међу мноштвом дрвених цркава и златних купола? 1. „Храм свих религија“ у Казању Извор: Wikipedia.org На врху овог архитектонског објекта су куполе са муслиманским полумесецом и...

rt - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли сте за придруживање Србије ЕУ?



Фото дана Елбрус

Елбрус